גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחרים לעבודה? מה זה אומר עליכם ועל המעסיק שלכם

על מה מעיד איחור לעבודה, כמה עולה איחור של עובד, והאם זה באמת כל-כך נורא לאחר?

קריירה / צילום: שאטרסטוק
קריירה / צילום: שאטרסטוק

בין אם אתם נוהגים להתחיל לעבוד בשש בבוקר, בתשע או אפילו בעשר בבוקר, הניסיון להגיע בשעה הייעודה הוא תמיד מרוץ נגד הזמן: להתעורר כשהשעון מצלצל, להספיק להכין ולפזר את הילדים ואז להתפלל שלא יהיו פקקים בדרך. אבל גם לאנשים הדייקנים ביותר, שלוקחים טווח ביטחון למקרה של איחור, זה עלול לקרות: איחור לעבודה. ויש כמובן גם המאחרים הכרוניים, שלעולם יאחרו לכל מקום - לעתים אפילו לפגישות חשובות ואפילו לראיונות עבודה או למבחנים באוניברסיטה.

חברת פתרונות אפקטיביים ערכה באחרונה סקר בנושא של איחורים לעבודה בהתבסס על בחינת נתוני הנוכחות של 1,506 עובדים המועסקים ב-110 חברות ועסקים בישראל. הסקר מעלה כי 37% מכלל הנסקרים הגברים לא מאחרים כלל לעבודה, ואילו בקרב הנשים - הנתון עומד על 31.2%. כמו כן, עפ"י הסקר, ממוצע האיחורים בפרק זמן של עד חמש דקות עומד על 40.45%, ואיחור של 15 דקות ומעלה עומד רק על 9.6% בממוצע.

לדברי אבי פרץ, מנכ"ל פתרונות אפקטיביים, "בשנים האחרונות אנו רואים מגמה של החמרת האכיפה כלפי איחורי עובדים ותשלום על זמן עבודה בפועל, שכן הארגונים הבינו כי הנזק הכלכלי שנגרם להם עצום: אם מדובר בארגון שמעסיק 200 עובדים ש-10% מהם מאחרים מדי יום במשך רבע שעה - הרי שבחישוב של 22 ימי עבודה ועלות מעביד של 35 שקל לשעה - האיחורים האלה יוצרים הפסד כספי שנתי של 46,200 שקל.

עניין של שחיקה

בהינתן נזק כספי, אין פלא שדייקנות היא אחת התכונות בעובד שמעסיקים נוטים להעריך. רוב המעסיקים לא אוהבים שעובד מגיע אחרי השעה הייעודה ואף רואים בזה זלזול בחוקי העבודה. למיכל בשן, בעלת החברה לפסיכולוגיה עסקית ארגונית ומרצה בנושא ניהול זמן בחברות וארגונים, יש הסבר חד-משמעי ולא מתפשר לתכונה הזו כאשר היא חוזרת על עצמה כדפוס התנהגות. "אנשים משתמשים בזמן ככלי מלחמה. אם אני לא יכולה להגיד למישהו שלא בא לי להיפגש איתו, אני גוזלת לו זמן, מאחרת לו. זה סגנון תקשורת עם העולם, זה הרבה מעבר לנושא האיחורים".

- ומה משדרת דייקנות?

"זה סיגנל שאני נותנת לעולם. אני מאותתת שאני רצינית, שאני יודעת לתכנן. מנהל קובע ישיבה בין 9 ל-10 והישיבה נמשכת עד 11 או נגמרת בתשע וחצי - אני לומדת עליו שיש לו קושי לנבא התרחשויות וגם שהוא הוא נותן לאחרים לנהל אותו".

אבל לא תמיד איחור מבטא זלזול או מעיד על אישיות בעייתית: שרון טוקר, חוקרת ומרצה בהתנהגות ארגונית בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, אומרת שאנשים לוקים ב"טעות הייחוס הבסיסית": "אנשים נוטים לשפוט בני אדם אחרים באמצעות מתן משקל רב יותר לגורמים פנימיים: אם את עשית פעולה שהיא קצת חריגה מהפעולה של האנשים סביבך, כמו איחור, נוטים לייחס את הסיבות לגורמים פנימיים ואומרים שזו כנראה האישיות שלך, שאת עצלנית או מפוזרת, יותר מאשר לסיטואציה סביבתית. אבל הרי יכול להיות שאיחרת כי היו פקקים, או כי לא מצאת חניה".

- ומה עם אנשים שהם מאחרים כרוניים?

"גם כשעובד כל הזמן מאחר יכולה להיות סיבה חיצונית קבועה. באחד ממקומות העבודה שהיו בו סנקציות על איחורים: כלומר כמה איחורים גוררים שיחה והתמשכות התופעה עלולה להביא לשימוע ופיטורים - הייתה עובדת שאיחרה באופן קבוע. בשיחה איתה התברר שהיא אישה מוכה שלא יוצאת מהבית לפני שהיא מוודאה שהילדים יצאו. במקרים אחרים הסיבה היא ילד שמתקשה בהתארגנות. גם זו סיבה חיצונית".

- ואם אין סיבה חיצונית נראית לעין?

"לפעמים זו באמת אחת מאותן התנהגויות נסיגה, שרואים בעיקר אצל אנשים שחווים שחיקה. כשאני שחוקה אחד המנגנונים שלי זה לסגת להתרחק מאותו מקום של קושי. במיוחד אצל אנשים שעובדים בשירות לקוחות. יש פה מנגנון הגנה של התחשבנות עם מקום העבודה: אני משקיע המון בשעות שאני נמצא, אז אני גונב כמה שעות בתחילת היום. איחורים קבועים בכללם מעידים על מוטיבציה נמוכה - או לחלופין על קושי בהתארגנות, שיש אמצעים טכנולוגיים שעשויים לסייע להתגבר עליו".

אבל טוקר מעלה נקודה אחרת להתייחסות: האם באמת איחור הוא דבר נורא? "מאוד שמים לב מתי אדם נכנס למקום העבודה ומתי הוא יוצא ממנו, אבל פחות שמים לב לאורכה של הפסקת הצהריים שלו או לזמן שהוא מתעכב בשיחות ליד הקולר. מתמקדים באיחור כי קל למדוד אותו וזה מקבל את הפוקוס, אבל קשה להבין מה האסון הגדול באיחור. כמובן שיש מקצועות שבהם זה קריטי כמו שירות לקוחות או הוראה, אבל במשרות אדמינסטרטיביות אם מתחילים יותר מאוחר ומסיימים יותר מאוחר, לא צריכה להיות בעיה".

- כלומר, אין צורך לקדש את השעות, אלא את עצם העובדה שהעבודה נעשית.

"זה בולט במיוחד במקומות שהעבודה עצמה לא ממש מתחילה בבוקר, וכשבאים אין כל כך מה לעשות. העובד אומר סליחה, אני בנאדם בוגר, למה את מכריחה אותי להיות שם בתשע? בניגוד לעבר, ובניגוד לצבא או בית ספר שבהם החוקים מאוד ברורים ואין המון מקום למשחק, במקומות עבודה שאין בהם משמעות לשעת ההגעה וכשמגיעים מוקדם מעבירים את הזמן בשתיית קפה, עובדים שהם קצת נון קונפורמיסטיים שואלים את עצמם למה הם לא יכולים לשתות את הקפה בבית".

- אבל מקום עבודה הוא בכל זאת מקום עם כללים.

"חלק מהתרבות הארגונית הם טקסים ונורמות, שלא בהכרח תורמים לתפוקה. במקום שבו אנשים יודעים שאין לזה הרבה משמעות ולנורמה של להגיע בשעה מסוימת אין שום תפקיד, למה לי להתיישר עם זה? מקום העבודה הוא זה שצריך להסביר למה הכללים חשובים ולא להגיד: 'ככה זה'; דור העובדים של היום כבר לא מקבל את זה. גם ענישה לא תחזיק מעמד הרבה זמן בלי הסבר הגיוני. עובד טוב שיאחר, ממילא ייקח הפסקת צהריים קטנה יותר כדי להשלים את החסר. חוץ מזה, כשמדובר באיחור של חמש דקות עד חצי שעה - זה לא זמן שיש בעיה לפצות עליו אחר כך".

- ובכל מקרה מצפים מאיתנו להיות זמינים תמיד.

"נכון, אם מצפים מאיתנו תמיד להיות זמינים, אז גם הזמן בבית צריך להימדד. מדידת הזמן ולא התפוקות, הרבה פחות אפקטיבית. כבר הוכח שבמקומות שבהם הנהיגו שעון עבודה, אנשים התחילו להיצמד לשעון ולהישאר פחות בעבודה".

 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"