גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד יהודה רסלר, בתו השופטת והחובות לדיסקונט

שופטת השלום סיגל רסלר-זכאי דנה בתביעה נגד דיסקונט ודחתה אותה, זאת בזמן שהתנהל סכסוך כספי בין הבנק לאביה, עו"ד יהודה רסלר ■ המחוזי פסל את השופטת וביטל את פסק דינה, ואולם העליון לא ראה בכך פסול

יהודה רסלר וסיגל רסלר–זכאי / צילום: אוריה תדמור ואיל יצהר
יהודה רסלר וסיגל רסלר–זכאי / צילום: אוריה תדמור ואיל יצהר

עו"ד יהודה רסלר, אחד מעורכי הדין המוכרים בארץ, נקלע בשנים האחרונות לחובות כבדים לבנק דיסקונט, עד שבנובמבר 2014 הוחלט כי רסלר יפנה את משרדו ברחוב דוד המלך בתל-אביב. זאת, כדי שזה יימכר על-ידי הבנק לצורך גביית החוב.

במקביל, ולמרות יחסי נושה-חייב שנוצרו בין עו"ד רסלר לבין הבנק, בתו של עורך הדין המפורסם, שופטת בית משפט השלום בתל-אביב סיגל רסלר-זכאי, דנה בתביעה שהוגשה נגד דיסקונט ואף דחתה אותה.

בית המשפט המחוזי פסל את החלטת השופטת בשל "תחושת אי-נוחות". ואולם הבנק ערער לבית המשפט העליון, שקיבל את הערעור, הפך את החלטת המחוזי וקבע כי פסק דינה של רסלר-זכאי לטובת הבנק, הנושה של אביה, יעמוד על כנו.

העליון נימק את החלטתו בכך שלא הוכחה זיקה בין סניף בנק דיסקונט שעוסק בענייניו של עו"ד רסלר לבין סניף הבנק המעורב בסכסוך של דיסקונט מול התובע, שבו דנה בתו של רסלר כשופטת.

השופט אליקים רובינשטיין פסק כי אין לבטל פסק דין אך בשל מראית פני הצדק, כאשר אין חשש אובייקטיבי למשוא-פנים. "הפגיעה במראית פני הצדק במקרה זה, ככל שהיא מועלית כרכיב סובייקטיבי של 'אי-נוחות', אינה מגיעה לרמה המצדיקה את ביטול פסק הדין של השופטת רסלר-זכאי", פסק.

מראית פני הצדק

ראשיתה של הפרשה ב-2007, אז הגיש גד ורקשטל תביעת פיצויים בסך 2 מיליון שקל נגד דיסקונט, בטענה כי הבנק נתן משכנתא לשותף עסקי שלו, בהסתמך על מסמך שבו זויפה חתימתו.

ואולם, באחת השבתות, בעוד הדיון בתיק מתנהל, הגיע התובע ורקשטל לביתו של השופט מאיר שנהב, שדן בתביעה בראשית הדרך, ומסר לו מעטפה עם מסמכים חסויים, שתוכנם לא ידוע עד היום. בעקבות זאת נאלץ השופט שנהב לפסול את עצמו מלדון בתביעה, והשופטת שקיבלה את התיק לדיון הייתה רסלר-זכאי.

כעבור זמן מה קיבלה גם רסלר-זכאי מעטפה ששלח לה התובע, שכביכול נשלחה מנציבות התלונות על השופטים במשרד המשפטים. רסלר-זכאי זכאי נמנעה מלפתוח את המעטפה, והניסיון של התובע לפסול אותה לא צלח.

רסלר-זכאי דנה בתביעה עד סופה, וב-1 באפריל 2014 נתנה פסק דין בו דחתה את התביעה נגד דיסקונט במלואה, בנימוק של התיישנות והיעדר רשלנות מצד הבנק.

על פסק דינה של רסלר-זכאי הגיש ורקשטל ערעור לבית המשפט המחוזי, במסגרתו ציין כי נודע לו שבתקופה שקדמה למתן פסק הדין, ניהל אביה של השופטת, עו"ד יהודה רסלר, סכסוך כספי גדול עם בנק דיסקונט בשל חובות של מיליוני שקלים. זאת, בגין הלוואה שנטל ולא עלה בידו לפרוע.

בבקשה נפרדת שהגיש לאחר מכן, ביקש התובע לפסול בדיעבד את השופטת רסלר-זכאי ולבטל את פסק הדין לטובת הבנק שנתנה. זאת, לטענתו, בשל החשש כי השופטת דחתה את תביעתו הכספית נגד הבנק, בניסיון לגרום לבנק להקל על אביה בסכסוך הכספי שנוהל ביניהם.

בית המשפט המחוזי ביקש את עמדתה של השופטת רסלר-זכאי לבקשת הפסילה. בתגובתה ציינה השופטת כי לא הייתה מעורבת בסכסוך בין אביה והבנק ואף לא הייתה מודעת לו, שכן אביה הסתיר את העניין מבני משפחתו, בשל הבושה שחש.

לאחר ששמע את השופטת, קבע המחוזי בחודש יולי האחרון כי הוא אמנם מקבל את גרסת השופטת, אך הוסיף כי יש לתת ביטוי לעיקרון מראית פני הצדק. בית המשפט קבע כי קיימת "תחושת אי-נוחות" בשל צירוף המקרים והעיתויים, ובשל העובדה כי בעת מתן פסק הדין ניהל הבנק הליכים למימוש משרדו של עו"ד רסלר, שניסה מצדו למנוע את פינויו.

המחוזי ציין כי מאחר שהשופטת דחתה את בקשתו של התובע ורקשטל לשמוע עדים נוספים טרם מתן פסק הדין, הרי שקיים טעם לפגם בעובדה שרסלר-זכאי דנה בתיק.

לפיכך קיבל המחוזי את בקשת הפסלות והורה על פסילתה בדיעבד של רסלר-זכאי, ביטול פסק דינה והחזרת התיק לדיון מחדש בבית משפט השלום בפני שופט אחר.

"תפיסה בלתי ראויה"

על פסק דינו של המחוזי הגיש בנק דיסקונט, באמצעות עו"ד גבי מויאל-מאור ממשרד המבורגר-עברון, בקשת רשות ערעור לעליון, בה טען כי לא היה מקום לפסול בדיעבד את השופטת רסלר-זכאי בנימוק יחיד של מראית פני הצדק, בשעה שנקבע חד-משמעית כי לא התקיים חשש ממשי למשוא-פנים.

הבנק טען כי יש להפעיל את עיקרון פני הצדק בדיעבד רק במקרים חריגים ביותר, ואין זה המקרה. לדברי הבנק, טענותיו של התובע ורקשטל, לפיהן עלולה השופטת להיות מושפעת בהחלטותיה מעצם קיומו של סכסוך בין אביה לבין הבנק, אינן אלא השערות לא מבוססות, המושתתות על תפיסה בלתי ראויה של המציאות.

עוד טען הבנק כי ביטול פסק הדין בדיעבד פוגע במלאכת עשיית הצדק של בעלי הדין בתיק, המתדיינים זה שנים רבות, וכן באינטרס הציבורי של סופיות הדיון.

השופט רובינשטיין קיבל את טענות הבנק, ביטל את פסק דינו של המחוזי וקבע כי מדובר במקרה חריג ונדיר שבו בוטל בדיעבד פסק דין במסגרת הליכי ערעור, בנימוק בודד של עיקרון מראית פני הצדק ומבחן החשש הממשי הסובייקטיבי.

לדבריו, בנק הוא גוף מוסדי גדול, ומטבע הדברים גם שופטים (ו/או בני משפחותיהם) נמנים על לקוחותיו.

כמו כן, נקבע כי לא הוכחה זיקה בין סניפי הבנק - זה שעוסק בענייניו של עו"ד רסלר מול זה שמעורב בסכסוך מול התובע ורקשטל. רובינשטיין ציין גם כי לא ניתן להתעלם מתחושת אי-הנוחות שמעוררים מעשיו של ורקשטל וניסיונותיו לפסול את השופטים היושבים בדין.

רובינשטיין הבהיר כי לשאלת האמון במערכת המשפט יש שני פנים - חשש סובייקטיבי כלפי התובע ורקשטל בגינו יש לבטל את פסק הדין; מול מידת הנזק שייגרם לבעלי הדין, שניהלו זה מכבר הליכים ממושכים בגלל מעשיו של התובע, וכעת ייאלצו לנהל את ההליך שוב מראשיתו.

כיוון שבית המשפט המחוזי לא דן בטענות הערעור לגופן, הורה בית המשפט העליון להחזיר את התיק לערכאת הערעור על-מנת לדון בהן.

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?