גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרפת מסרבת להשתגע

בלי "מוות לערבים", בלי טירוף של אבטחה. לישראלים זה נראה מוזר, לצרפתים לא

מתקפת טרור בפריז / צילום: רויטרס
מתקפת טרור בפריז / צילום: רויטרס

ברצותך להתרשם מהקוד הגנטי של אומה, פקוד אותה מיד לאחר אסון לאומי. כזו הייתה צרפת בעקבות התקפת הרצח של יום שישי, 13 בנובמבר. חבולה ומופתעת, נדהמת ומדממת, מתקשה להבין מדוע נענשה בחומרה כזו בידי אלה שבנדיבות רבה כל-כך העניקה להם מחסה ובית.

רבים התרשמו אצלנו בישראל מהימנעותה של התקשורת הצרפתית לראיין את הנפגעים ובני משפחותיהם. אף מיקרופון ומצלמה לא נראו בבתי-החולים בפריז, שאכלסו את מאה הפצועים. מסעות ההלוויות לא צולמו, ופרצי הבכי הנואשים של יקירים על קבריהם הטריים של הקורבנות, נחסכו מעשרות-מיליוני הצופים. אבל ההבדלים בין ישראל לצרפת בתגובתן לאסון לאומי מסוג זה הרבה יותר מהותיים.

היה זה פיגוע הרצח הקשה ביותר בתולדות הרפובליקה. חוליית הרוצחים פשטה על שלושה מוקדים, וטבחה ב-130 בני-אדם. ישראל ידעה אמנם קורבנות בהיקף נרחב (למשל, בחודש מרץ השחור ב-2002, ערב מערכת "חומת מגן", שלאורכו נרצחו 135 ישראלים) - אבל מעודה לא ספגה פיגוע יחיד בהיקף כזה.

מזגם של רוצחי פריז היה נבזי כשל אחיהם בדאע"ש. בתיאטרון בטקלאן, למשל, הם העלו לבמה צופים מהקהל, והוציאו אותם להורג בזה אחר זה, כאילו היו בהמות במשחטה.

הפיגוע תפס את הצרפתים בעיצומה של מערכת בחירות ל-13 מועצות מחוז ברחבי צרפת. ההצבעה אמורה להתקיים בשני סבבים, שהראשון בהם ייפתח ביום ראשון הבא, והשני - שבוע אחריו. אחת המפלגות שמתמודדת היא "החזית הלאומית" הימנית, בהנהגת מארי לה-פן.

בקהילה המוסלמית בטוחים, כי לה-פן תגרוף קולות רבים הודות לפיגועי הרצח. אבל בינתיים החליטו המתמודדים מיד לאחר האסון, להקפיא את הקמפיין. הבחירות אמנם יתקיימו במועדן, אבל מערכת הבחירות הופסקה. מן הציבור נחסכו מופעי תעמולה של מתמודדים, בעוד מתיהם מוטלים בפניהם.

איש לא קרא "מוות לערבים", ולא השמיע אמירה גורפת נגד הקהילה המוסלמית כולה, המונה כמה מיליוני נפשות. להיפך: הצרפתי האינטליגנטי יגיד לך שיש הבדל בין דת האסלאם לבין ה"אסלאמיסטים", כינוים בפיו של אותם פושעים שיצאו מתוכם. הוא יסכים איתך שהחברה המוסלמית, בצרפת ומחוצה לה, חווה תהליך של הקצנה חריפה, אבל יסרב לתלות את מקורותיה בדת עצמה. הצרפתי יאמר לך, יש מוסלמים, ויש טרור, ועלינו לטפל בטרור, לא במוסלמים.

בערב שבת, 20 בנובמבר, התארגנו אזרחים פרטיים לאירוע זיכרון ספונטני בשלושת מוקדי הרצח במלאות לו שבוע. הייתי בזה שמול תיאטרון בטקלאן. למוד חוויות כאלה, חיכיתי לקהל שייאסף, ואולי לקריאות הנזעמות. 89 אזרחים חפים מפשע נטבחו כאן שבוע לפני כן, בתוך מבנה התיאטרון הנעול כעת על סוגר ובריח. אבל הצרפתים, כמו הצרפתים, נהגו אחרת מן המצופה.

עשרות אבלים בלבד הגיעו, כמעט כמניין כלי התקשורת מכל העולם שהיו שם. מישהו ניגן שיר-עם בגיטרה, אחדים השמיעו קריאות בזכות החירות, מישהו זעק "לחיי צרפת". הפוליטיקאי היחיד שהגיע לזירה כבר אינו פוליטיקאי: ז'ק לאנג, שר התרבות לשעבר. הוא הכריז על דקת דומייה, וביחד עם הסובבים, פצחו כולם בלחן שאותו לא הכרתי.

אחר-כך שרו כמה מהם את המרסייז, ההמנון הלאומי הצרפתי, ומכרה צרפתייה הסבירה, שהיה זה רגע נדיר, ואין הם מרבים להשמיע או לשיר את ההמנון, שמא יתפרש הדבר כאמירה לאומנית. בבתי-הספר משמיעים? שאלתי. "חלילה", היא ענתה.

אפשר היה לצפות שגורמי הביטחון הצרפתיים ישתגעו לאחר ההתקפה, ויציפו את מרכזי הציבור בחיילים. בתחנות המטרו והקניונים אכן נראתה לעתים שלישיית חיילים חמושה היטב. גם בכיכר הבסטיליה ראיתי כמה שוטרים בלבוש תכול. בכל מוזיאון וקניון, מאלה שבהם מוצב מאבטח, מבקשים ממך בבואך לפתוח את המעיל.

במושגים ישראליים, וגם סגוליים, זו אבטחה דלילה מאוד. הצרפתי יסביר לך, כי עבורו היא נחשבת מוגברת, וכי צבא הלאום אינו חובה אלא צבא שכיר, ויש גם שיקול תקציבי מאחורי העובדה שאינך רואה אלפי חיילים במרכזי ציבור.

אפשר להיות ציניקנים ולטעון, כי בהשוואה אלינו, הצרפתים נהנים מלוקסוס. צרפת לא חוותה טרור רצחני, עקבי ומתחזק, במשך עשרות שנים, כפי שלמדו הישראלים על בשרם.

כאשר אמרתי לידיד צרפתי, אקדמאי שאת דעתו אני מעריך בדרך-כלל, מעניין כיצד היו נוהגים הצרפתים בתום עשור או שניים או שלושה של התקפות כאלה, הוא הוכיח אותי: "אל תכניס אותנו למשוואה שלכם. אנחנו לא אוחזים בעם אחר. הטרור הפלסטיני התפתח עם הכיבוש. צרפת אינה כובשת אחרים".

הכותב היה שליח גל"צ לפריז בעקבות התקפת הטרור

עוד כתבות

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

מחבל דרס למוות בן 68, רצח בדקירות בת 19 - ונוטרל

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

עסקת הגז עם מצרים יוצאת לדרך / עיצוב: אלישע נדב

הסכם הגז עם מצרים: מיליארדים למדינה או שנשלם על זה ביוקר?

בשנה הקרובה תחל ישראל לספק גז טבעי למצרים - בהסכם היצוא הגדול ביותר שנחתם כאן ● המהלך צפוי להכניס למדינה 58 מיליארד שקל עד 2040, להמריץ את הרחבת החיפושים בים התיכון ולהפחית את המחיר המקומי ● אבל הוא גם פוגע דרמטית בעתודות, וכשתגיע העת לייבא, זה יעלה לנו יותר ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ

במחיר של 230 אלף שקל: הפלאג-אין שמציג טווח חשמלי כמעט כפול מהממוצע

לינק אנד קו הסינית, חברה אחות של וולבו, מציגה קרוס-אובר גדול ומפואר עם סוללה מסיבית וטווח חשמלי רציני, במחיר כניסה מרשים ● היא עדיין לא מלוטשת מבחינה דינמית, כמו מותגי הפרימיום האירופיים, אך מציעה יחס תמורה לכסף שעליו היצרנים המערביים יכולים רק לחלום

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"