גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצחקי: במקום לקנות דירות - משקיעי הנדל"ן יקנו קרנות ריט

(עדכון) - אביגדור יצחקי חושף: "אנחנו עובדים עכשיו על תזכיר חוק שיאושר בכנסת בקרוב ויאפשר השקעה בנדל"ן באמצעות קרנות ריט. מי שירצה להשקיע בנדל"ן יוכל לעשות זאת לא בקניית דירות, אלא בהשקעה בקרנות"

אביגדור יצחקי / צילום: איל יצהר
אביגדור יצחקי / צילום: איל יצהר

"אין שום ביורוקרטיה במדינת ישראל. יש שיתוק, וזה יותר גרוע מביורוקרטיה" - כך אמר היום (ד') אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור, בפאנל שעסק בבעיה ברצף שלטוני והיעדר רצף שלטוני, שהתקיים במלון רויאל ביץ' במסגרת "עיר הנדל"ן" שאירגן מרכז הבנייה הישראלי. יצחקי חשף גם תוכנית המיועדת למשקיעי הנדל"ן במסגרתה המשקיעים לא יצטרכו לקנות דירות, אלא קרנות ריט שישקיעו בדירות.

יצחקי הוסיף כי "אנשים בצמרת השלטון חושבים שאם יקבלו החלטה הם צפויים לחטוף ממבקר המדינה, מעיתונאים ובסוף גם תלונה על הטרדה מינית - אז הם מעדיפים לא לקבל החלטה. כשלא עושים כלום, אי-אפשר לבקר אותם. הפחד לקבל החלטות של מי שנמצא בצמרת השלטון הוא בעייתי מאד. אני חבר במועצה הארצית, ואני מוצא שם תוכניות שדנים בהן כבר 7 שנים ועוד לא התקבלה החלטה לגביהן.  

"צריך לקבל החלטות ולעמוד מאחוריהן, לא משנה במה זה כרוך. לצערי אני לא אופטימי בגלל שיטת יחסי העבודה במשק הישראלי. עדיין יש הסכמים קיבוציים שבגללם אי אפשר לפטר או להעסיק אנשים טובים. למה שמהנדס יבוא למגזר הציבורי בשביל משכורת של 5,000 שקל? או אדריכל בשביל 6,000 שקל?".

יצחקי הוסיף כי "לא בונים פה מספיק דירות וזה המשבר האמיתי. בסוף הממשלה תצטרך לבנות דירות בעצמה ואין מנוס מזה. המאמץ שלנו לרסן את המשקיעים ולכן עשינו את השינוי במיסוי מס הרכישה. לא יתכן שביצי זהב שנקראות דירות להשכרה מנוהלות על ידי השוק הפרטי בלי שהמדינה רואה מזה שקל אחד".

יצחקי חשף כי "אנחנו עובדים עכשיו על תזכיר חוק שיאפשר השקעה בנדל"ן באמצעות קרנות ריט. מי שירצה להשקיע בנדל"ן יוכל לעשות זאת לא בקניית דירות, אלא בהשקעה בקרנות, ותזכיר החוק שאנחנו מקדמים יאושר בכנסת בקרוב".

"מתכננים 20 שנה" 

עו"ד ענת בירן, המתמחה בדיני תכנון ובנייה, הצביעה על הבעייתיות שבהיעדר רצף שלטוני ברשויות המקומיות: "אין דבר כזה משהו בטוח בתכנון ובנייה. אפילו שיש תב"ע בתוקף, עדיין אף אחד לא מבטיח שהשכנים לא ייקחו את היזמים לבית משפט. הבעיה היא שגם בוועדות תכנוניות אין וודאות כמו למשל במכרז שהמדינה שיווקה פרויקט דיור להשכרה ברמת השרון, ושזכתה חברת אביב, התחלף בינתיים ראש עיר והיום העירייה כולה נמצאת בתהליך של בחירות. כל אחד בעירייה רוצה להראות לתושבים שהוא יותר טוב עבורם, ולכן ההחלטה של הוועדה המקומית הקודמת להגדיל את מספר הדירות ולהקטין את שטחן כדי שהדירות להשכרה יהיו זולות ולא גדולות התבטלה, ופתאום יוצא שדירות להשכרה שאמורות להיות זולות, עכשיו יהיו דירות ענקיות ויקרות, וכל זה רק מסיבות פוליטיות.

"בינתיים אנחנו בוועדת ערר והפרויקט מתעכב. גם בהרצליה במשך שנים ראש העירייה הקודמת יעל גרמן היתה נגד כלמה שקודמה אלי לנדאו קידם ונלחמה במרינה. לעומת זאת ראש העיר החדש משה פדלון, בכלל לא שם על סדר היום את המרינה, אלא נלחם דווקא בהרחבת מלון דן אכדיה, שיעל גרמן כל כך קידמה. אז איך יזם יכול לתכנן מהלכים שנים קדימה, כשראשי ערים מתחלפים ואין רציפות שלטונית? צריך לדעתי ליזום חוק שראש רשות יכבד את מה שקודמו החליט לפחות לתקופת מעבר, שבה לא יהיו טלטלות בשוק". 

דפנה הר-לב, מנכ"ל קבוצת אביב שהנחתה את הפאנל, הוסיפה כי "ראשי שלטון ופקידים מתחלפים ובגלל זה יש תוכניות שאנחנו מוצאים את עצמנו מתכננים 20 שנה. מי שמשלם בסוף את המחיר מעבר ליזמים הם האזרחים".

יצחקי אמר כי רציפות שלטונית היא דבר "מבורך": "זה מצוין שראש עיר חדש, סוקר את מה שהיה לפניו, ומשנה מה שצריך. זה נותן איזונים ובלמים הרבה יותר נכונים מאשר שאדם אחד נמצא בשלטון 25 שנה. תמיד יש מי שסובלים מהשולט הישן ויש מי שיסבלו משולט החדש".

יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לשעבר בירושלים, קובי כחלון, אמר: "כשהגעתי לתפקיד לא אהבתי כמה פרויקטים גרנדיוזים בעיר, כי מי שהיה לפניי חשב שירושלים צריכה מונומנטים כאלה. ואז שופטת בית משפט באה לחבר שלי הביתה ודיברנו. והיא אמרה אתה לא יכול להתכחש להתחייבות של ראש העיר הקודם והפשרה היתה שצמצמנו את הבנייה המתוכננת של המונומנטים האלה. צריך להבין שתב"ע זה חוק. אני לא חייב לאשר תב"ע, אבל אם יש תב"ע מאושרת אסור לי לא לתת היתר בנייה. המצב הכי גרוע שקיים היום שהציבור מפחד לדרוש שירות ממי שנותן שירות, מחשש מנקמה וזה קיים לצערי". 

יצחקי: נגיע ל-53 אלף התחלות בנייה בשנה

אריאל רוזנברג, מנהל תחום בכיר במכרזי שיווק לדיור במשרד השיכון, סיפר במה שונה הממשלה הנוכחית מזו שקדמה לה: "שתי הממשלות האחרונות נפלו לבסוף בגלל דיור. בממשלה הזאת, היתרון הגדול הוא שיש מטה דיור. גוף אחד שמרכז את כל נושא הדיור, קבינט הדיור מקבל החלטות ומטה הדיור מוציא לפועל. דבר שהיה קשה לעשות בקדנציות קודמות בגלל ויכוחים פוליטיים. בקדנציות קודמות למשל, היה טרוף מערכות לגבי קריטריונים לדיור מוזל שנבע מהיבטים פוליטים כמו כושר השתכרות ומספר ילדים, ולכן תוכניות שתקועות מאז 2009-2010 יוצאות לפועל רק עכשיו. הממשלה הקודמת נפלה בגלל נושא הדיור, והיו כמה אבסורדים בגלל זה כמו למשל מע"מ אפס שקידם משרד האצר ותוכנית מטרה שקידם משרד השיכון. 

"תוכנית מחיר מטרה הותנתה בזה שמע"מ אפס יקודם. בעצם שנה וחצי חיכתה תוכנית טובה שתוכנית אחרת תבשיל גם כן, אך היא בסוף נפלה מגלל סיבות פוליטיות. היזמים בצדק איבדו את האמון בממשלה. לעומת זאת בקדנציה הזאת מטה הדיור הביא לכך שאין יותר קריטריונים לדיור מוזל. כל חסר דירה או זוג נשוי יכול להיות שותף במחיר למשתכן".

יצחקי הוסיף: "אנחנו צריכים לדאוג לקורת גג גם לאוכלוסית הגיל השלישי שהולכת וגדלה בקצב עצום, ולכן עובדים על מלאי תכנוני של 500-600 אלף דירות לשנים הקרובות. אני יכול לבשר שזו השנה הראשונה שאנו צפויים לגידול בהתחלות בנייה ל-53 אלף התחלות בנייה בשנה. אבל המטרה להגיע ל-90 אלף התחלות בנייה בשנה. לכן התוכניות הן לא רק לטווח קצר, כמו מחיר למשתכן. אנחנו נשווק 70 אלף יחידות דיור השנה".

מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים אורן הוד הוסיף: "בסופו של יום אנחנו פוגשים מערכת עם חסמים. רכשנו קרקע בכפר יונה, וההתניה לביצוע הפרויקט היתה הזזה של כביש 57. הזזה שמדובר עליה כבר עשור. בינתיים יש ויכוח שנמשך שנה לגבי ההזת הכביש, ובשנה הזאת אנחנו לא יכולים לבנות, בינתיים אנחנו נושאים בעליות מימון ובסוך הרי הכביש ייבנה. לכן כשכותבים תב"ע חייבים שדברים יהיו ברורים ולא נתונים לפרשנויות. אחרת נכנסים למצב של התנגדויות אינסופיות שנגררות שנה אחרי שנה ובסוף אי אפשר לבנות.יזמים הכי שונאים אי וודאות. הם לא יכולים להמר על לוחות זמנים". 

לאחר מכן התחוללה סערה של ממש בפאנל, כאשר במענה לטענות של קבלנים לממשלה לגבי פרסום מכרזים במסלול מחיר למשתכן, השיב יצחקי: "אני מודיע לכם שאנחנו ממשלה, ולא בנק פרטי, וכל המכרזים שייצאו השנה יהיו מכרזים במסלול מחיר למשתכן".

לטענת הקבלנים המכרזים בעייתיים, ונטולי כדאיות כלכלית. לטענה זו השיב יצחקי: "עובדה שחברות מכובדות כמו שפיר ואשדר ניגשו למכרזים".

"גם הבן של דנקנר יכול לקנות דירה במחיר למשתכן"

בפאנל בנושא מחיר למשתכן הועלו טענות כי תוכנית מחיר למשתכן משיגה את המטרה ההפוכה והופכת את הזוגות הצעירים למשקיעי נדל"ן וזאת בגלל שמחוזרי הדירה שזכאים ליהנות מדירה מוזלת במסלול מחיר למשתכן, (רווקים מעל גיל 35 או זוג נשוי), אינם חייבים להתגורר בדירה, אלא יכולים לקנות דירה מוזלת להשכיר אותה ולגור במקום אחר.

תגובה לדברים אמר עדיאל שומרון מ"מ מנהל רשות מקרקעי ישראל כי "הקריטריונים בכוונה מורחבים והם מיועדים לכל האוכלוסייה, כי אנחנו רוצים לסייע לחסרי דירה. אך ההנחה שהפרויקטים של מחיר למשתכן יהיו בסנטדרט נמוך היא מופרכת. במכוון כל חסר דירה יכול להנות מהתוכנית,  וזה יכול גם להיות הבן שלי, או הבן של דנקנר, או הילדים שלכם הקבלנים". 

את הטענות לגבי הקריטריונים המורחבים של מסלול מחיר למשתכן מעלים קבלנים שמשווקים דירות במתחמים שבהם צפויים לצאת מכרזים במסלול מחיר למשתכן. קבלנים אלה חשים בירידה במכירות, בשל המתנה של רוכשים חסרי דירה למכרזי מחיר למשתכן ורצונם להתמודד ברכישת דירה במחירים נמוכים יותר מאלה שמציעים הקבלנים המשווקים דירות במסלול רגיל.  

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?