גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצחקי: במקום לקנות דירות - משקיעי הנדל"ן יקנו קרנות ריט

(עדכון) - אביגדור יצחקי חושף: "אנחנו עובדים עכשיו על תזכיר חוק שיאושר בכנסת בקרוב ויאפשר השקעה בנדל"ן באמצעות קרנות ריט. מי שירצה להשקיע בנדל"ן יוכל לעשות זאת לא בקניית דירות, אלא בהשקעה בקרנות"

אביגדור יצחקי / צילום: איל יצהר
אביגדור יצחקי / צילום: איל יצהר

"אין שום ביורוקרטיה במדינת ישראל. יש שיתוק, וזה יותר גרוע מביורוקרטיה" - כך אמר היום (ד') אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור, בפאנל שעסק בבעיה ברצף שלטוני והיעדר רצף שלטוני, שהתקיים במלון רויאל ביץ' במסגרת "עיר הנדל"ן" שאירגן מרכז הבנייה הישראלי. יצחקי חשף גם תוכנית המיועדת למשקיעי הנדל"ן במסגרתה המשקיעים לא יצטרכו לקנות דירות, אלא קרנות ריט שישקיעו בדירות.

יצחקי הוסיף כי "אנשים בצמרת השלטון חושבים שאם יקבלו החלטה הם צפויים לחטוף ממבקר המדינה, מעיתונאים ובסוף גם תלונה על הטרדה מינית - אז הם מעדיפים לא לקבל החלטה. כשלא עושים כלום, אי-אפשר לבקר אותם. הפחד לקבל החלטות של מי שנמצא בצמרת השלטון הוא בעייתי מאד. אני חבר במועצה הארצית, ואני מוצא שם תוכניות שדנים בהן כבר 7 שנים ועוד לא התקבלה החלטה לגביהן.  

"צריך לקבל החלטות ולעמוד מאחוריהן, לא משנה במה זה כרוך. לצערי אני לא אופטימי בגלל שיטת יחסי העבודה במשק הישראלי. עדיין יש הסכמים קיבוציים שבגללם אי אפשר לפטר או להעסיק אנשים טובים. למה שמהנדס יבוא למגזר הציבורי בשביל משכורת של 5,000 שקל? או אדריכל בשביל 6,000 שקל?".

יצחקי הוסיף כי "לא בונים פה מספיק דירות וזה המשבר האמיתי. בסוף הממשלה תצטרך לבנות דירות בעצמה ואין מנוס מזה. המאמץ שלנו לרסן את המשקיעים ולכן עשינו את השינוי במיסוי מס הרכישה. לא יתכן שביצי זהב שנקראות דירות להשכרה מנוהלות על ידי השוק הפרטי בלי שהמדינה רואה מזה שקל אחד".

יצחקי חשף כי "אנחנו עובדים עכשיו על תזכיר חוק שיאפשר השקעה בנדל"ן באמצעות קרנות ריט. מי שירצה להשקיע בנדל"ן יוכל לעשות זאת לא בקניית דירות, אלא בהשקעה בקרנות, ותזכיר החוק שאנחנו מקדמים יאושר בכנסת בקרוב".

"מתכננים 20 שנה" 

עו"ד ענת בירן, המתמחה בדיני תכנון ובנייה, הצביעה על הבעייתיות שבהיעדר רצף שלטוני ברשויות המקומיות: "אין דבר כזה משהו בטוח בתכנון ובנייה. אפילו שיש תב"ע בתוקף, עדיין אף אחד לא מבטיח שהשכנים לא ייקחו את היזמים לבית משפט. הבעיה היא שגם בוועדות תכנוניות אין וודאות כמו למשל במכרז שהמדינה שיווקה פרויקט דיור להשכרה ברמת השרון, ושזכתה חברת אביב, התחלף בינתיים ראש עיר והיום העירייה כולה נמצאת בתהליך של בחירות. כל אחד בעירייה רוצה להראות לתושבים שהוא יותר טוב עבורם, ולכן ההחלטה של הוועדה המקומית הקודמת להגדיל את מספר הדירות ולהקטין את שטחן כדי שהדירות להשכרה יהיו זולות ולא גדולות התבטלה, ופתאום יוצא שדירות להשכרה שאמורות להיות זולות, עכשיו יהיו דירות ענקיות ויקרות, וכל זה רק מסיבות פוליטיות.

"בינתיים אנחנו בוועדת ערר והפרויקט מתעכב. גם בהרצליה במשך שנים ראש העירייה הקודמת יעל גרמן היתה נגד כלמה שקודמה אלי לנדאו קידם ונלחמה במרינה. לעומת זאת ראש העיר החדש משה פדלון, בכלל לא שם על סדר היום את המרינה, אלא נלחם דווקא בהרחבת מלון דן אכדיה, שיעל גרמן כל כך קידמה. אז איך יזם יכול לתכנן מהלכים שנים קדימה, כשראשי ערים מתחלפים ואין רציפות שלטונית? צריך לדעתי ליזום חוק שראש רשות יכבד את מה שקודמו החליט לפחות לתקופת מעבר, שבה לא יהיו טלטלות בשוק". 

דפנה הר-לב, מנכ"ל קבוצת אביב שהנחתה את הפאנל, הוסיפה כי "ראשי שלטון ופקידים מתחלפים ובגלל זה יש תוכניות שאנחנו מוצאים את עצמנו מתכננים 20 שנה. מי שמשלם בסוף את המחיר מעבר ליזמים הם האזרחים".

יצחקי אמר כי רציפות שלטונית היא דבר "מבורך": "זה מצוין שראש עיר חדש, סוקר את מה שהיה לפניו, ומשנה מה שצריך. זה נותן איזונים ובלמים הרבה יותר נכונים מאשר שאדם אחד נמצא בשלטון 25 שנה. תמיד יש מי שסובלים מהשולט הישן ויש מי שיסבלו משולט החדש".

יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לשעבר בירושלים, קובי כחלון, אמר: "כשהגעתי לתפקיד לא אהבתי כמה פרויקטים גרנדיוזים בעיר, כי מי שהיה לפניי חשב שירושלים צריכה מונומנטים כאלה. ואז שופטת בית משפט באה לחבר שלי הביתה ודיברנו. והיא אמרה אתה לא יכול להתכחש להתחייבות של ראש העיר הקודם והפשרה היתה שצמצמנו את הבנייה המתוכננת של המונומנטים האלה. צריך להבין שתב"ע זה חוק. אני לא חייב לאשר תב"ע, אבל אם יש תב"ע מאושרת אסור לי לא לתת היתר בנייה. המצב הכי גרוע שקיים היום שהציבור מפחד לדרוש שירות ממי שנותן שירות, מחשש מנקמה וזה קיים לצערי". 

יצחקי: נגיע ל-53 אלף התחלות בנייה בשנה

אריאל רוזנברג, מנהל תחום בכיר במכרזי שיווק לדיור במשרד השיכון, סיפר במה שונה הממשלה הנוכחית מזו שקדמה לה: "שתי הממשלות האחרונות נפלו לבסוף בגלל דיור. בממשלה הזאת, היתרון הגדול הוא שיש מטה דיור. גוף אחד שמרכז את כל נושא הדיור, קבינט הדיור מקבל החלטות ומטה הדיור מוציא לפועל. דבר שהיה קשה לעשות בקדנציות קודמות בגלל ויכוחים פוליטיים. בקדנציות קודמות למשל, היה טרוף מערכות לגבי קריטריונים לדיור מוזל שנבע מהיבטים פוליטים כמו כושר השתכרות ומספר ילדים, ולכן תוכניות שתקועות מאז 2009-2010 יוצאות לפועל רק עכשיו. הממשלה הקודמת נפלה בגלל נושא הדיור, והיו כמה אבסורדים בגלל זה כמו למשל מע"מ אפס שקידם משרד האצר ותוכנית מטרה שקידם משרד השיכון. 

"תוכנית מחיר מטרה הותנתה בזה שמע"מ אפס יקודם. בעצם שנה וחצי חיכתה תוכנית טובה שתוכנית אחרת תבשיל גם כן, אך היא בסוף נפלה מגלל סיבות פוליטיות. היזמים בצדק איבדו את האמון בממשלה. לעומת זאת בקדנציה הזאת מטה הדיור הביא לכך שאין יותר קריטריונים לדיור מוזל. כל חסר דירה או זוג נשוי יכול להיות שותף במחיר למשתכן".

יצחקי הוסיף: "אנחנו צריכים לדאוג לקורת גג גם לאוכלוסית הגיל השלישי שהולכת וגדלה בקצב עצום, ולכן עובדים על מלאי תכנוני של 500-600 אלף דירות לשנים הקרובות. אני יכול לבשר שזו השנה הראשונה שאנו צפויים לגידול בהתחלות בנייה ל-53 אלף התחלות בנייה בשנה. אבל המטרה להגיע ל-90 אלף התחלות בנייה בשנה. לכן התוכניות הן לא רק לטווח קצר, כמו מחיר למשתכן. אנחנו נשווק 70 אלף יחידות דיור השנה".

מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים אורן הוד הוסיף: "בסופו של יום אנחנו פוגשים מערכת עם חסמים. רכשנו קרקע בכפר יונה, וההתניה לביצוע הפרויקט היתה הזזה של כביש 57. הזזה שמדובר עליה כבר עשור. בינתיים יש ויכוח שנמשך שנה לגבי ההזת הכביש, ובשנה הזאת אנחנו לא יכולים לבנות, בינתיים אנחנו נושאים בעליות מימון ובסוך הרי הכביש ייבנה. לכן כשכותבים תב"ע חייבים שדברים יהיו ברורים ולא נתונים לפרשנויות. אחרת נכנסים למצב של התנגדויות אינסופיות שנגררות שנה אחרי שנה ובסוף אי אפשר לבנות.יזמים הכי שונאים אי וודאות. הם לא יכולים להמר על לוחות זמנים". 

לאחר מכן התחוללה סערה של ממש בפאנל, כאשר במענה לטענות של קבלנים לממשלה לגבי פרסום מכרזים במסלול מחיר למשתכן, השיב יצחקי: "אני מודיע לכם שאנחנו ממשלה, ולא בנק פרטי, וכל המכרזים שייצאו השנה יהיו מכרזים במסלול מחיר למשתכן".

לטענת הקבלנים המכרזים בעייתיים, ונטולי כדאיות כלכלית. לטענה זו השיב יצחקי: "עובדה שחברות מכובדות כמו שפיר ואשדר ניגשו למכרזים".

"גם הבן של דנקנר יכול לקנות דירה במחיר למשתכן"

בפאנל בנושא מחיר למשתכן הועלו טענות כי תוכנית מחיר למשתכן משיגה את המטרה ההפוכה והופכת את הזוגות הצעירים למשקיעי נדל"ן וזאת בגלל שמחוזרי הדירה שזכאים ליהנות מדירה מוזלת במסלול מחיר למשתכן, (רווקים מעל גיל 35 או זוג נשוי), אינם חייבים להתגורר בדירה, אלא יכולים לקנות דירה מוזלת להשכיר אותה ולגור במקום אחר.

תגובה לדברים אמר עדיאל שומרון מ"מ מנהל רשות מקרקעי ישראל כי "הקריטריונים בכוונה מורחבים והם מיועדים לכל האוכלוסייה, כי אנחנו רוצים לסייע לחסרי דירה. אך ההנחה שהפרויקטים של מחיר למשתכן יהיו בסנטדרט נמוך היא מופרכת. במכוון כל חסר דירה יכול להנות מהתוכנית,  וזה יכול גם להיות הבן שלי, או הבן של דנקנר, או הילדים שלכם הקבלנים". 

את הטענות לגבי הקריטריונים המורחבים של מסלול מחיר למשתכן מעלים קבלנים שמשווקים דירות במתחמים שבהם צפויים לצאת מכרזים במסלול מחיר למשתכן. קבלנים אלה חשים בירידה במכירות, בשל המתנה של רוכשים חסרי דירה למכרזי מחיר למשתכן ורצונם להתמודד ברכישת דירה במחירים נמוכים יותר מאלה שמציעים הקבלנים המשווקים דירות במסלול רגיל.  

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

אינטל תייצר שבבים עבור קונגלומרט החברות של אילון מאסק; המניה קופצת

מניית אינטל קופצת בוול סטריט לאחר הודעה דרמטית: תייצר שבבים עבור קונגלומרט החברות של אילון מאסק ● לפי ההערכה, מדובר בהרבה מעבר לייצור מעבדים לרכבים בטסלה או למשגרים בספייס אקס: בטסלה בונים על עידן חדש של רובוטים דמויי-אנוש המשמשים כעוזרי בית ופועלי ייצור, ואילו בספייס אקס בונים על הרחבת בניית חוות שרתים לעיבוד בינה מלאכותית בכדור הארץ ובחלל

מתי ייפתחו בתי הספר? / אילוסטרציה: Shutterstock

האוצר דורש להאריך את חופשת הפסח בשל המלחמה, ארגוני המורים מתנגדים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבקש לבטל את הלמידה מרחוק ולהוציא את התלמידים והמורים לחופשה של עד שלושה שבועות, תוך קיזוז הימים מהחופש הגדול ● במשרד החינוך ובארגוני המורים מתנגדים ● באוצר מזהירים מנזק של מעל מיליארד שקל בשבוע כתוצאה מלימודי הזום שמשאירים את הילדים בבית, ומאיימים בחקיקת בזק

מטוס מעקב יוצא למשימה מנושאת המטוסים האמריקאית לינקולן / צילום: Reuters, US Navy

הרגע שבו מבצע החילוץ הדרמטי באיראן כמעט נכשל

מקורות אמריקאים סיפרו לרויטרס כיצד כוחות מיוחדים של צבא ארה"ב כמעט נתקעו על אדמת איראן, על ההחלטה הלא שגרתית שהתקבלה ועל מבצע ההטעיה בשטח

יהוא עופר, מנכ''ל אודיסייט / צילום: שלומי יוסף

פאלו אלטו פתחה דלת: הישראלית הקטנה שמגיעה מהנאסד"ק לת"א

אודיסייט, המפתחת פתרונות מבוססי AI לניטור ותחזוקה של רכיבים, תשתיות ומכונות, הונפקה אשתקד בנאסד"ק ● בין לקוחותיה חיל האוויר הישראלי וסוכנות החלל האמריקאית

ניתוח עסקה: קווליטאו / צילום: Shutterstock

המניה שצנחה 33% ביום אחד ממחישה לקח שכל חברה נוצצת צריכה להכיר

חברת בדיקת השבבים קווליטאו הייתה אחת משיאניות התשואה של תל אביב עם עלייה של 300% בשנה ● אבל הדוחות שפורסמו בשבוע שעבר הפכו את המגמה והביאו לקריסה של 33% ביום אחד ● זו יכולה להיות הזדמנות חריגה, אם ההנהלה תעשה מהלך אחד דרמטי ● ניתוח חברה, מדור חדש

פיקוד העורף סורק בניין בפתח תקווה שנפגע מטיל איראני, 4 באפריל / צילום: ap, Maya Levin

איך הפכו פתח תקווה ורמת גן לנפגעות העיקריות של הטילים?

בשבועות האחרונים יותר ויותר טילים ושברי טילים נופלים בערי המרכז הסמוכות לת"א ● ראש עיריית רמת גן אף הכריז בשבת כי "האיראנים לצערנו לא יודעים לכוון", אך המציאות קצת יותר מורכבת ● וגם: למה למשטר האיראני יש אינטרס לכוון דווקא לבני ברק? ● שאלת השעה

הפגיעה במפעל אירוסול בפ''ת. בעיגול: רועי ברגיל, מנכ''ל הרוכשת, ולוריקס / צילום: AP- Zwigenberg Ohad, התעשייה האווירית

המנכ"ל שקנה את מפעל הרחפנים רגע לפני שנפגע מטיל: "מעז יכול לצאת מתוק"

ולוריקס הבורסאית דיווחה בשבוע שעבר על רכישת השליטה באירוסול הפרטית ● שיגור מאיראן שפגע במפעל זירז מבחינתה את המהלכים לקדם את האופרציה שתציע "מוצר ישראלי מקצה לקצה" ● מנכ"ל ולוריקס: "מרוץ החימוש האמיתי יחל עם תום המלחמות באיראן ובאוקראינה"

תחנת הכוח הגרעינית בבושהר / צילום: ap, Asgaripour Majid

"מספיק לפגוע רק בחלק": האיום של טראמפ מעביר את המלחמה לשלב הבא

האולטימטום האמריקאי מתקרב לפקיעה, והמסר ברור: פתיחת מצרי הורמוז - או מעבר לתקיפת תשתיות ● המשמעות עלולה להיות שיתוק כלכלי וצבאי באיראן ובמקביל הסלמה אזורית רחבה ● לכן, לדברי מומחה בנושא, "הפגיעה חייבת להיות נרחבת ומהירה - לא הדרגתית"

שר החוץ גדעון סער הצהרה לתקשורת, 23.03.26 / צילום: מארק ניימן-לע''מ

עשרות מדינות מכריזות על משמרות המהפכה כ"ארגון טרור". מי סירבה?

עשרות מדינות הצטרפו להכרזה על משמרות המהפכה של איראן כ"ארגון טרור" • מה המשמעות של המהלך, ואיזה סיבוך הוא יוצר? • המשרוקית של גלובס

מרץ, סטארמר, מקרון ומאלוני / צילום: AP-Evan Vucci, Kin Cheung, Sutterstock

באיטליה מתחילים להבין: זו דווקא כן המלחמה גם שלהם

בזמן שבוושינגטון ובטהרן מנהלים את המערכה, אירופה סופגת נזק כלכלי ● ראשת ממשלת איטליה היא הראשונה מבין מנהיגי המדינות הגדולות ביבשת שמגיעה לאזור המפרץ: "לא כדי להיות צופה מהצד" ● וגם: הסדקים הראשונים בחזית המאוחדת מול רוסיה

כותרות העיתונים בעולם

סין, רוסיה וצפון קוריאה לוטשות עיניים לטילים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילי המצרר האיראנים מקשים על מערכות היירוט הישראליות ויכולים גם לקרוץ למדינות נוספות, האמון ביכולת של ארה"ב להמשיך להיות שומרת נתבי הסחר הולך ונסדק, ואתר הפרשנות האמריקאי שטוען שבעוד שמומחים טוענים שאיראן מנצחת - היא מפסידה בגדול • כותרות העיתונים בעולם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu via Reuters Connect

המלחמה הנחיתה מכה קשה על ארדואן. כך הוא מנסה למנוע קריסה כלכלית

בניסיון לבלום את צניחת הלירה מול טלטלות המלחמה וזינוק מחירי האנרגיה, טורקיה מכרה כרבע מהרזרבות שלה בתוך חודש ● המהלך נועד למנוע העלאות ריבית שיפגעו בבסיס התמיכה של ארדואן, אך במקביל מתעורר חשש כבד ליציבותה של הכלכלה הטורקית בטווח הארוך

ג'יימי דיימון, מנכ''ל גיי פי מורגן / צילום: ap, Alex Brandon

נביא הזעם של השווקים פרסם את המכתב השנתי. מה מטריד אותו?

מנכ"ל בנק השקעות הגדול בעולם כתב כי הטלטלות בזירה הגאו־פוליטית הן הסיכון המרכזי העומד בפני הכלכלה העולמית כעת ● דיימון כתב כי התפרצות אינפלציונית עלולה להיות "בואש במסיבה" בשנה הקרובה וציין כי נותרה אי־ודאות גבוהה באשר להשפעות המכסים ● ובאשר ל-AI: "בזכותו אנשים יחיו חיים ארוכים ובטוחים יותר"

הפגנה למען דיור נגיש במדריד. הביקוש הגבוה הוביל לעליות מחירים / צילום: Shutterstock

ספרד מבטלת את חוק השכירות שהפך לתסריט האימים של המשקיעים הזרים

במהלך מגפת הקורונה עברה בספרד תקנה שהקשתה מאוד על פינוי דיירים, גם אם הם לא שילמו את דמי השכירות או את החזרי המשכנתא ● במדינה שגשג שוק משני של דירות שנתפסו, אבל כעת נאלצה הממשלה לבטל את החוק, ובעלי דירות שעליהן השתלטו דיירים נושמים לרווחה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין-פנטון, ''הארץ''

נתניהו הבטיח להתערב, אבל מאות אלפי עובדים יקבלו השבוע שכר מקוצץ

מתווה החל"ת שאושר קובע כי במגזר הפרטי רק מי שנעדר לפחות עשרה ימים יזכה לפיצוי מהמדינה ● אלפים שנשארו בבית בשבוע הראשון למלחמה נותרו ללא מענה ● והמעסיקים עדיין מחכים

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ במסיבת העיתונאים: "אפשר לחסל את איראן בלילה אחד, והלילה הזה יכול להיות מחר"

הותרו לפרסום שמות ארבעת ההרוגים בפגיעה בחיפה: ולדמיר ולנה גרשוביץ', בנם דימה ובת זוגו לוסיל-ג'ין ● לפי דיווח איראני, הועברה לפקיסטן תגובה להצעת ארה"ב ● איראן דורשת סיום קבוע של המלחמה - "תוך התחשבות בשיקולי איראן", בין היתר הסרת הסנקציות ● טראמפ על ההצעה האיראנית: "צעד חשוב, אבל לא מספיק טוב. המלחמה היא על דבר אחד - הגרעין" ● עדכונים שוטפים

למה מטרות המלחמה נהיו עמומות, ואיך הן משתנות תוך כדי הלחימה? / צילום: Shutterstock

למה מטרות המלחמה נהיו עמומות, ואיך הן משתנות תוך כדי הלחימה?

הממשלה יכולה לפרסם את מטרות המלחמה, אבל היא בוחרת שלא לעשות את זה ● ניסיון לדלות בכל זאת יעדים מוגדרים מראה שהם הפכו להיות מעורפלות יותר עם השנים ● ואיך המטרות משתנות כתלות במשך הלחימה? ● המשרוקית של גלובס

בנגקוק, תיאלנד / צילום: Shutterstock

אפקט השמיים הסגורים: כרטיס לבנגקוק ב-2000 דולר לכיוון אחד ביום העצמאות

גלובס בדק כמה יעלה כרטיס טיסה בחברות התעופה הישראליות בשבוע של יום העצמאות ● מחירי הכרטיסים אמנם הכי זולים באל על אך היא טרם מאפשרת רכישה, ואילו המחירים בארקיע גבוהים משמעותית משתי המתחרות

צילומים: Shutterstock, AP-Alex Brandon

רגע לפני פקיעת האולטימטום: ההפתעה הגדולה של המלחמה וההשלכות

ההערכה הרווחת ערב המלחמה שקרסה ● ביבשת הצומחת בעולם גילו לפתע שנתיב שייט אחד יכול להביא למשבר מזון ● תגובת השווקים ביחס למשבר האנרגיה של שנות ה-70 ● והמוניטין שקרס למדינות המפרץ ● ההפתעות הכלכליות בסיכום חמישה שבועות של מלחמה ● טור אורח

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

החל מחמישי: הרכבת הקלה חוזרת לפעול גם בתחנות התת-קרקעיות

ההחלטה לחזור להפעלה מלאה של הקו האדום התקבלה בין היתר על רקע ירידה במספר האנשים הלנים בתחנות התת-קרקעיות ● בשעות הערב והלילה התחנות התת-קרקעיות ישמשו כמחסה המאפשר לינה למבקשים מחסה מהטילים