גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכדורגל בארה"ב: הרבה יותר גדול (אבל עדיין נישה)

לפחות בקרב ילדים ובני נוער, מדדי הפופולריות של הכדורגל ושל ליגת ה-MLS, שעונת 2015 שלה תוכרע ביום ראשון - ממשיכים לזנק; גם זכייני הטלוויזיה, שהכפילו פי שלושה את התשלום עבור זכויות - נותנים תקווה שעתידו להיכנס למיינסטרים המקומי ■ מצד שני, יש את ההיסטוריה התרבותית של ארה"ב, שבלמה את התהליך הזה עד היום

סטיבן ג'רארד עם אוהדים ב-MLS / צלם: רויטרס
סטיבן ג'רארד עם אוהדים ב-MLS / צלם: רויטרס

האמונה/תקווה שכדורגל עומד להפוך לחלק אינטגרלי מהמיינסטרים בארה"ב היא הכל חוץ מחדשה. כבר ב-1968 ה"ניו יורק טיימס" פרסם כתבה תחת הכותרת "הכדורגל בארה"ב נמצא על הסף". מאז, בדרך כלל בהפרש של כמה שנים, התחזית הזאת חוזרת על עצמה בווליום כזה או אחר. אבל השנה - בעונה ה-20 של ה-MLS, ליגת הכדורגל המקצוענית שתסתיים היום (א') עם משחק גמר הפלייאוף בין FC דאלאס לקולומבוס קרו SC - הווליום שלה הגיע לשיאים חדשים.

***

לרעש הזה אחראי קודם כל הקהל במגרשים. את העונה הרגילה, ששוחקה בין מארס לאוקטובר, ה-MLS סיימה עם ממוצע של 21,574 צופים - שיא חדש עבורה וזינוק של 12.7% לעומת 2014, הקפיצה הגדולה ביותר שנרשמה בליגות הספורט המקצועניות בארה"ב מאז 1993 (אז גדלה כמות הצופים ב-MLB ב-16.2%). ההישג של ה-MLS מרשים לא רק ביחס לענפים אחרים; נכון לעכשיו היא ליגת הכדורגל השביעית בגודלה בעולם מבחינת כמות הצופים, אחרי הבונדסליגה (43.1 אלף צופים במשחק), הפרמיירליג (36.4 אלף), הליגה הספרדית (28.7), המקסיקנית (24.6), האיטלקית (23.8) והסינית (22.5).

הצמיחה של הכדורגל בארה"ב ניכרת בכל פרמטר. העונה נכנסו לתוקף חוזי זכויות השידור החדשים של ה-MLS עם ESPN, Fox ו-Univision (רשת אמריקאית שמשדרת תכניות בספרדית, ואחד מבעליה הוא המיליארדר הישראלי חיים סבן), שיכניסו לליגה כ-90 מיליון דולר בעונה בשמונה השנים הבאות - עלייה מטאורית לעומת החוזים הקודמים, שהכניסו פחות מ-30 מיליון דולר בעונה.

במקביל, רשת NBC תשלם כ-166 מיליון דולר לעונה עבור שידורי הפרמיירליג האנגלית בארה"ב עד לסוף עונת 2021/22. מבחינת ה-MLS הפרמיירליג היא לא מתחרה, אלא שותפה שבזכותה יותר אמריקאים נחשפים למשחק. וככל שרמת החשיפה לכדורגל בארה"ב עולה, גם הערך של הקבוצות המקומיות מזנק. לפי המגזין "פורבס", השווי הממוצע של קבוצת MLS עמד ב-2008 על כ-30 מיליון דולר. ב-2013 הוא טיפס ל-103 מיליון דולר, והשנה הוא הגיע ל-157 מיליון דולר. לכן הליגה, שגדלה העונה ל-20 קבוצות (ניו יורק סיטי FC ואורלנדו סיטי SC הצטרפו), תתרחב ל-24 קבוצות עד 2020. וזה לא הסוף. "אנחנו נרחיב את הליגה מעבר ל-24 קבוצות", אמר דון גארבר, הקומישינר של ה-MLS. "זו לא שאלה של אם, אלא של מתי".

האספירציות של ה-MLS, חשוב להדגיש, הן עדיין יותר אופטימיות מריאליות - לפחות בכל מה שקשור למקומו של הכדורגל בספורט האמריקאי. כן, הליגה בצמיחה, לא מעט בזכות ההצטרפות של שמות גדולים - גם אם הם בסוף הקריירה - כמו קאקה, דידייה דרוגבה, פרנק למפארד, סטיבן ג'רארד ודויד וייה. אבל בהשוואה לארבעת הענפים הגדולים (פוטבול, בייסבול, כדורסל והוקי קרח), כדורגל הוא עדיין ספורט נישה. בשביל קנה מידה: הוורלד סירייס האחרון (בין קנזס סיטי רויאלס לניו יורק מטס), למשל, השיג רייטינג של 14.7 מיליון צופים למשחק; בגמר הפלייאוף האחרון ב-MLS (בין לוס אנג'לס גלאקסי לניו אינגלנד רבולושן) צפו רק 1.9 מיליון איש.

ממה, אם כך, נובעת האופטימיות של פרנסי הכדורגל בארה"ב? בעיקר מהדור הבא. בין הגילאים 6-9 כדורגל הוא הספורט הכי משוחק בארה"ב, ובגיל ההתבגרות הוא מדורג שני אחרי כדורסל. הנחת העבודה היא שהשחקנים של היום הם האוהדים של מחר, ויש סימנים שזה כבר קורה: לפי סקר שערכה חברת הייעוץ Luker on Trends עבור ESPN ב-2014, כ-18% מהילדים בגילאי 12-17 בארה"ב מגדירים את עצמם כאוהדים מושבעים של ה-MLS - כמות אוהדים דומה ל-MLB בדמוגרפיה הזאת.

"ה-MLS קיימת מאז 1996", אמר הפסיכולוג החברתי ריץ' לוקר, שערך את הסקר. "זה פנומנלי שתוך דור אחד היא הגיעה מאפס אוהדים מושבעים לאותה כמות של ה-MLB. לפני לא הרבה זמן היינו מעלים את השם MLS בקבוצות מיקוד ושומעים צרצרים בתגובה. עכשיו כשהפרמיירליג וליגות אחרות משודרות בטלוויזיה, הרבה יותר סביר שכדורגל יהיה חלק מהשיח, מה שרק יגדיל את הסיכוי שאנשים יאמצו את עמדת האנדרדוג של לתמוך ב-MLS. אין לנו סיבה להאמין שהטרנד הזה לא יימשך".

***

אנדריי מרקוביץ, פרופסור לפוליטיקה השוואתית באוניברסיטת מישיגן, וד"ר סטיבן הלרמן, מרצה לכלכלה פוליטית באוניברסיטת קלרמונט, בספרם Offside: Soccer and American Exceptionalism - מספקים את הזווית ההיסטורית להתפתחות האיטית של הכדורגל בארה"ב. לפי מרקוביץ והלרמן, ענפי ספורט שלא הצליחו להשתלב במיינסטרים התרבותי בשלהי המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 - תקופה מכריעה בהתפתחות חברת ההמונים התעשייתית - נידונו להישאר בשוליים. והדוגמה הכי טובה היא הסיפור של הכדורגל.

מה שבלם את הכדורגל בארה"ב בעשורים שבין מלחמת האזרחים למלחמת העולם הראשונה היה דווקא הפופולריות שלו באירופה. האליטה בארה"ב, שהכתיבה את הטעם התרבותי, רצתה להדגיש את השונות של המדינה גם בספורט, ולכן משחקים עם שורשים בריטיים כמו פוטבול (ראגבי) ובייסבול (Rounders) מותגו כהמצאה אמריקאית. כדורגל, לעומת זאת, "נתפס כפעילות לא אמריקאית", כתבו מרקוביץ והלרמן, "בתקופה בהיסטוריה האמריקאית שבה נייטיביזם ולאומיות עלו כדי ליצור דימוי עצמי אמריקאי ייחודי. אם מישהו אהב כדורגל הוא נתפס כמי שלפחות מתנגד - אם לא לגמרי דוחה - את האינטגרציה לאמריקה".

השאיפה לאינטגרציה תרבותית היא גם הסיבה שלא כדאי לבנות על הגידול באוכלוסיה ההיספנית - מ-13% ל-17% מהאוכלוסייה הכללית בארה"ב בין 2002-2012 - כבסיס לעלייה משמעותית בפופולריות של הכדורגל. הנוסחה להשתלבות של ענף ספורט במיינסטרים האמריקאי, טוענים מרקוביץ והלרמן, היא פיתוח שורשים בקרב לבנים ממעמד הפועלים. "כדורגל, לעומת זאת, עדיין מזוהה בתור ענף 'יאפי' ו'מלוקק', שמענג רק soccer moms מהפרברים ומהגרים היספניים".

על מה שמענג לבנים ממעמד הפועלים בספורט אפשר ללמוד ממבקר התרבות צ'אק קלוסטרמן, שגדל בעיירה קטנה בצפון דקוטה, והקדיש לשנאה שלו לכדורגל מאמר בספרו Sex, Drugs and Cocoa Puffs. "כדורגל", הוא כתב, "אף פעם לא יהיה ספורט אהוב במדינה הזאת. אנשים לעולם לא יאהבו ספורט שבו שדרים חוגגים באופן בלתי מוסבר את היופי של בעיטות שהחמיצו את השער ואת התהילה האסטרטגית של קיפאון רפטטיבי. אנחנו רוצים לראות דומיננטיות. אנחנו רוצים לראות ספורטאים שלא נראים כמונו. אנחנו רוצים לראות אנשים שיכולים להרוס אותנו, ואנחנו רוצים להרגיש שהרצון הזה נורמלי". לך תתווכח עם היגיון כזה.

מנוע האי-צמיחה: השכר ב-MLS לא מספיק גבוה / שרון בורנשטיין

עניין נוסף שמאט את קצב ההתפתחות של הכדורגל בארה"ב הוא חוסר היכולת של ה-MLS, ליגת הכדורגל הבכירה במדינה - להתחרות כלכלית עם מתחרותיה האירופיות. העובדה שמדובר על ליגה שפועלת תחת הרגולציות המסורתיות של הספורט האמריקאי (ללא עליות וירידות ליגה, ועם מגבלות שכר למיניהן) גרמה ל-20 קבוצות ה-MLS לשלם העונה שכר שחקנים ממוצע של 8.11 מיליון דולר (כ-7.5 מיליון אירו), סכום נמוך מאוד במונחים אירופיים: לפי דוח הבנצ'מארקינג האחרון של אופ"א, בעונת 2013/14 שילמו קבוצות מלא פחות מ-13 ליגות עליונות ביבשת שכר ממוצע גבוה מאשר ב-MLS, לכלל העובדים (שחקנים, צוות מקצועי ומינהלה): למשל הליגה האוקראינית (9.5 מיליון אירו שכר עובדים ממוצע לקבוצה), האוסטרית (10.1 מיליון אירו) והבלגית (12.1).

כיוון שהחישוב בכדורגל האירופי כולל כאמור גם עובדים נוספים מלבד שחקנים - סביר שגם השכר בפועל בליגה העליונה בדנמרק (7.3), סקוטלנד (7.2) ואולי אפילו קזחסטן (6.1) גבוה יותר מאשר ב-MLS, או לכל הפחות דומה.

המשמעות: בחירות התעסוקה של מרבית השחקנים המובילים בעולם מתנקזות לליגות שאינן ה-MLS. וברגע שהרמה המקצועית אינה בלוקבאסטר - הציבור האמריקאי עשוי להמשיך להעדיף את ה-NBA, ה-NFL וה-MLB, להן אין תחרות אמיתית מחוץ לארה"ב.

המרוויחים הגדולים

עוד כתבות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם