גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה תסריטי אימה למנהלי השיווק

אתם רק מדברים הרבה על דיגיטל, אבל לא באמת מבינים בתחום? ייתכן שבקרוב מאוד לא באמת תהיה לכם עבודה

האתגרים שניצבים בפני יזמים בשיווק פרוייקט/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
האתגרים שניצבים בפני יזמים בשיווק פרוייקט/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בחודשיים האחרונים גובר הביקוש מצד מנהלי השיווק ללימודי מקצועות הדיגיטל. למה דווקא עכשיו? אולי כי מנהלי השיווק הפנימו שכבר לא מספיק להגיד "דיגיטל" כסיסמה, ושהם צריכים גם להתחיל להבין בתחום זה, למען המשך הקריירה שלהם. 

נתח השוק של הפרסום אונליין גדל באופן משמעותי בשנת 2015, וצפוי לעבור לראשונה ב-2016 נתח הפרסום הטלוויזיוני. על-פי מחקר של פירמת PwC, בשנת 2016 יעבור לראשונה חלקו של הפרסום באינטרנט בעוגת הפרסום את חלקו של הפרסום בטלוויזיה; 270.9 מיליון דולר לטלוויזיה לעומת 285.4 מיליון דולר לאינטרנט. הפער ילך ויגדל עם השנים עד שב-2018 יעמוד נתח הפרסום באינטרנט בארץ על 356.7 מיליון דולר - שליש מעוגת הפרסום.

מיותר לציין כי במהלך השנה האחרונה התווספו בתחום זה כלי פרסום חדשים רבים: פרסום ממומן באינסטגרם, מודעות לידים לאיסוף מדף נחיתה בפייסבוק וחברות כמו Taboola נכנסו להתחרות ראש בראש עם Outbrain על נתח שוק של קידומי תוכן ממומן.

בריאיונות עומק שערכנו בקרב עשרה מנהלי שיווק בענפים שונים, בהם תעופה, רכב, ביטוח, שוק ההון, קוסמטיקה, ביוטק ועוד - עלו מספר בעיות אמיתיות איתם נאלצים להתמודד כיום מנהלי השיווק. ראשית, מנהלי השיווק שמעידים כי הם מרגישים כמו "קישוט בחדר וחסרי אונים". עוד ציינו מנהלי השיווק כי הם מתקשים לקבל החלטות יעילות לגבי האסטרטגיה הדיגיטלית, ולכן הם מקבלים החלטות אינטואיטיביות.

עוד בעיה שעלתה במסגרת הראיונות: במסגרת העבודה אוספים מנהלי השיווק נתונים מפעילות הדיגיטל (דאטה, לידים), אך אין ברשותם את הכישורים והכלים המקצועיים כדי למצות את הדאטה לטובת הגדלת הכנסות ורווחי החברה, כמו למשל על-ידי תהליכי רה-מרקטינג חכמים או פרסונליזציה בשיווק מבוסס דאטה. 

בעיה נוספת היא התלות של מנהלי השיווק בספקים בתחום זה, או בחברי צוות זוטרים במחלקות השיווק שאולי שולטים בצד הטכני של השיווק הדיגיטלי, אך חסרי כישורים ויכולת לקבל החלטות אסטרטגיות. כך, לא מעט פעמים אסטרטגיה דיגיטלית נשארת ברובד הביצועיסטי והטכני בחברה ואינה מצליחה להשפיע על מקבלי החלטות הבכירים.

קדנציה ממוצעת של מנהל שיווק היא כ-3 שנים. קיימים כיום 3 מצבים מאיימים, המאלצים אותו לשקול בכובד-ראש איך הוא מתמודד עם איומים אלה.

1. חילופי הנהלה: מזל טוב, יש לך בוס חדש שמגיע מארגון יותר דיגיטלי משלך. ישנה ציפייה מיידית שמנהל השיווק יבנה תוכנית אסטרטגיה דיגיטלית חדשנית. ציפייה זו מכניסה את מנהל השיווק ללחץ שמא לא יצליח לעמוד במשימה, ומכאן הדרך החוצה קצרה.

2. חיפוש תפקיד חדש: חברות רבות מחפשות כיום מנהלי שיווק עם ידע וכישורים בדיגיטל. בהעדר הכישורים המתאימים, מנהלי שיווק מוצאים את עצמם ללא יכולת להתפרנס במשך חודשים רבים למרות הניסיון השיווקי העשיר שיש ברשותם. כיום, 80% מדרישות התפקיד למנהל שיווק הן ידע, ניסיון וכישורים מתאימים בדיגיטל. הגבינה זזה, ומה שיש למנהלי השיווק "המסורתיים" להציע אינו מספיק בכדי להתמודד ולהתקבל לתפקיד.

3. שינוי תפקיד בתוך הארגון: הגיע הזמן להתקדם ולהגיש מועמדות לתפקיד בכיר יותר. במשך שנים פעל המסלול הקלאסי עבור מנהלי פרסום ומרקום, שרצו להתקדם לתפקיד של מנהל שיווק. רק שלאחרונה יותר מעסיקים מעדיפים לקדם דווקא מנהלי דיגיטל לתפקיד של מנהל שיווק. מדוע? כי זה העתיד, כי זה יותר מורכב, כי זה האתגר שכל עסק גדול כקטן צריך להתמודד איתו כיום. מנהלי השיווק של העולם הישן מוצאים את עצמם תחת איום אמיתי על הקריירה שלהם ובתחרות עם המקצוענים בתחום, השולטים בביצועים בעולם החדש.

בשורה התחתונה, מנהלי השיווק מוצאים את עצמם מדשדשים במשרותיהם כבר היום. מסיבה זו עליהם להפנים שאין מנוס מלעשות דיגיטל ולא רק להצהיר כי הם עוסקים בו. הדרך הכי טובה ללמוד את השפה החדשה היא לקפל שרוולים ולצלול פנימה אל תוך המערכות, הסטטיסטיקה והדוחות. זו הדרך היחידה להבין איך הפרסום והשיווק בדיגיטל עובד.

■ מאשה דשקוב היא מייסדת ומנכ"לית Digitalent, בית-הספר למקצועות הדיגיטל. 

עוד כתבות

צוותי חיל האוויר שמשתתפים בתקיפות באיראן / צילום: דובר צה''ל

חודש וחצי לאחר אישור התקציב, ומשרד הביטחון כבר נערך לריקון כספי הרזרבה

בעיצומה של המתיחות מול איראן, לגלובס נודע כי מערכת הביטחון כבר פועלת לניצול 7 מיליארד השקלים שנועדו להסלמה ● באוצר טוענים כי מדובר בניסיון "להלביש" על המלחמה התחייבויות עבר ● פרצת הגירעון מגבירה את החשש שלא תתרחש הקפיצה הצפויה בצמיחה ברבעון הנוכחי, אחרי ירידה של 3.3%

גן מאיר בתל אביב. ''בית הקפה שפועל שם, בנקודה הכי חלשה של הפארק, מוסיף מאוד לביטחון של השוהים בו'' / צילום: Shutterstock

"50 אנשים שהולכים ברחוב הם כמו 50 שוטרים": איך נעזרים בתכנון כדי ליצור סביבה עירונית בטוחה יותר?

מקרי הרצח שאירעו בעת האחרונה ברחובות הדגישו את חשיבות הרגשת הביטחון, והביטחון בפועל, בערים בישראל ● הדרך שבה מתכננים בתי מגורים, רחובות ושכונות יכולה לתרום רבות לביטחון האזרחים - וגם להשפיע לשלילה, כשאינה נעשית כראוי ● "תכנון הוא כלי עמוק ליצירת ביטחון אישי וחוסן חברתי"

נועם בתן והרקדניות בחצי הגמר / צילום: Reuters, Jens Büttner

לידיעת נועם בתן: שוק הימורי האירוויזיון סוער מתמיד

הגולשים בפולימרקט מעניקים לישראל את המקום החמישי באירוויזיון, אבל עד כמה זה באמת צופה פני עתיד? ● כך פועל המנגנון הכלכלי שמאחורי שוק הימורי השירים וגם: איזה הימור מסעיר יותר את הגולשים - חידוש המלחמה באיראן או האירוויזיון?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השוק ציפה לתרופה חדשה לאלצהיימר, אך הניסוי איכזב

נובו נורדיסק מכרה מוצר חדשני שלה ליזם ישראלי ● ניסוי באלצהיימר איכזב את המשקיעים, אבל יש בו גם נקודת אור ● ואחרי חרושת השמועות, ראש ה־FDA התפטר, והוא לא היחיד ● השבוע בביומד

יובל וילנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

הותר לפרסום: יובל וילנר הוא החשוד באונס שי-לי עטרי ונעמה שחר

צו איסור הפרסום הוסר לאחר שהחשוד - יובל וילנר - הסיר את התנגדותו לפרסום שמו ● עטרי פעלה בחודשים האחרונים לפרסום שמו של וילנר, לאחר שביהמ"ש אסר זאת בטענה כי הפרסום עלול להביא אותו לצעדים אובדניים ● עטרי: "זה הרגע שבו מפסיקים לדרוש ממני לשלם בחיים שלי כדי שהמוניטין של מי שאנס אותי בברוטליות, יישאר נקי" ● עורך דינו של וילנר: "מרשי לא יישפט ברשתות ולא יורשע בכותרות"

מייסדי סטרים אלמנטס, אור פרי, גיל הירש וראם שרמן / צילום: שלומי יוסף

עובד החברה טען שהסטארט-אפ נסגר. החברה: אנחנו בדרך למכירה

עובד סטרים אלמנטס הישראלית עדכן בשבוע שעבר את לקוחות החברה, ובהם יוצרים ומשפיעני רשת, על סגירה אפשרית של החברה - כך עפ"י פרסום באתר Gamesbeat ● מהחברה נמסר: "אנחנו מנהלים שיחות חיוביות עם רוכשים פוטנציאליים ועובדים על מנת למצוא את הדרך הטובה ביותר עבור היוצרים, הלקוחות והצוות שלנו"

כך הפך ממשל טראמפ למשקיע אקטיביסט / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

עם רווח של מיליארדים: כך הפך טראמפ למשקיע אקטיביסט

הממשל בארה"ב כבר הכריז על אחזקות ישירות בעשר חברות לפחות, בהן 10% מאינטל, מניית זהב ב–U.S Steel ונתחים מחברות מינרלים קריטיים ● התעשייה נסערת סביב המגמה ● לצד המברכים על תשומת לבו של טראמפ, יש מי שמודאגים ומתכוננים לרגע שבו יצטרכו להדוף את חיזוריו

לשכת התעסוקה / צילום: איל יצהר

התאוששות בשוק העבודה: ירידה של כ-22% במספר דורשי העבודה באפריל

נתוני שירות התעסוקה מצביעים על התאוששות מהירה בשוק העבודה לאחר מבצע "שאגת הארי", אך מספר דורשי העבודה עדיין גבוה ביחס לתקופה שקדמה למבצע ● באיזה ערים נצפו שיעורי דורשי העבודה הגבוהים ביותר?

פרויקט פינוי בינוי בקרית אונו / צילום: תמונה פרטית

"מי שלא יצא בארבע בבוקר כבר לא יצא בכלל": בקעת אונו עולה על גדותיה

100 אלף תושבים צפויים להצטרף ל־150 אלף שכבר חיים היום באזור ● תוכניות הפיתוח מכוונות להכפלת האוכלוסייה, אך התשתיות כבר קורסות, והרשויות מזהירות: "האזור הולך ונהיה עני יותר"

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן מחסל פוזיציה, ובונה אחת חדשה: "אטרקטיבית במיוחד"

המיליארדר היהודי ביל אקמן רוכש 5.6 מיליון מניות של מיקרוסופט לאחר שענקית הטכנולוגיה סובלת מביצועי חסר ביחס למתחרות • בפוסט מפורט לרשתות החברתיות הוא מפרק את החששות מתחרות, מגן על השקעות ההון הגדולות, ומבהיר לגבי היציאה מגוגל: "זה לא הימור נגד החברה, אלא מקור מימון"

משה כחלון, לשעבר יו''ר יונט קרדיט / צילום: יוסי כהן, רפי קוץ

בדרך לפוליטיקה? הוגש כתב אישום נגד משה כחלון - יודה ויורשע בעבירה קלה

שר האוצר לשעבר משה כחלון, ששימש כיו"ר יונט קרדיט ב-2022-2021, יודה בהסדר טיעון בעבירת דיווח ויקבל עונש הכולל מאסר על-תנאי וקנס בסך 180 אלף שקל ● שאלת הקלון אינה חלק מהסדר הטיעון, והיא תוכרע ככל שכחלון יבקש לחזור לחיים הפוליטיים ● במקביל הוגשו כתבי אישום נגד שבעה נאשמים ושתי חברות

הבניין ברחוב המלך ג'ורג' 21 / מדרחוב בן יהודה 23

בכמה נמכרה חנות בבניין בן 100 שנה בירושלים?

חנות בשטח של 129 מ"ר במדרחוב בן יהודה בירושלים נמכרה ב־9.5 מיליון שקל ● החנות הורכבה משלוש חנויות ומחסן, ונמצאת בבניין ההיסטורי כבן 100 שנה

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

הערכה: אילון מאסק לא יגיע לישראל כאורח משרד התחבורה

מאסק היה אמור להגיע כאורח משרד התחבורה וכנס התחבורה סמארט מוביליטי באמצע מרץ השנה ● נכון לעכשיו נמנע ממנו להגיע לישראל, וזאת משום שהצטרף לנסיעה לסין עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ● יחד עם זאת, ההערכה היא כי תיערך עמו שיחת וידאו, או שיועבר נאום מוקלט

ראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Thomas Padilla

קנדה החליטה לייצא נפט לאסיה, על חשבון ארה"ב

קנדה מקדמת צינור נפט חדש לאוקיינוס השקט שיאפשר לה לייצא עד כמיליון חביות ביום לשווקי אסיה, בניסיון להפחית את התלות בארה"ב על רקע החרפת יחסי הסחר עם ממשל טראמפ ● ההסכם בין רה"מ מארק קרני למושלת אלברטה דניאל סמית' משלב בין אינטרסים כלכליים, שיקולי אנרגיה עולמיים והמאבק הפוליטי־סביבתי בתוך קנדה ● הבנייה צפויה להתחיל ב-2027

מפעל נגב ירוחם / צילום: יח''צ

עם רוח גבית מהדולר: נגב קרמיקה חוזרת לבורסה ורוצה לגייס 100 מיליון שקל באג"ח

14 שנים לאחר שנמחקה מהבורסה נגב קרמיקה חוזרת לשוק ההון ● יבואנית מוצרי הבנייה לבית ולחדרי אמבטיות שבבעלות יריב לרנר וקרן ויולה רוצה לגיוס אג"ח לא מדורגות וללא שיעבודים

קניון עזריאלי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Opachevsky Irina

מחיר המלחמה באיראן: הכלכלה הישראלית התכווצה ב-3.3% ברבעון הראשון

ברבעון השנתי של 2026 המשק הישראלי התכווץ בקצב שנתי של 3.3% ● הצניחה תואמת את הערכות הכלכלנים שפורסמו בשבועות שקדמו לפרסום - ומהווה היפוך מהיר ממגמת ההתאוששות שאפיינה את המחצית השנייה של 2025

כותרות העיתונים בעולם

ישראל נגד ארה"ב וסין: איזו מערכת לייזר ירכשו מדינות המפרץ?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מעוניינות לרכוש מערכת לייזר בעקבות המלחמה עם איראן, המדינות שהרוויחו מהעלייה במחיר הנפט, ובעולם נשמו לרווחה כשישראל לא זכתה באירוויזיון • כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומנהיג איראן מוג'תבא חמינאי / צילומים: רויטרס, AP-Alex Brandon

"חד יותר, מהיר יותר": המומחים מנסים להעריך מה מתכנן טראמפ באיראן

לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", ארה"ב וישראל נערכות לחידוש התקיפות באיראן כבר השבוע ● האם הפסקת האש מול איראן נמצאת בסכנת קריסה, מה יהיה היקף התקיפות הפעם, והאם בכלל נותרו באיראן מטרות שניתן לתקוף? ● שאלת השעה

מהפך בקרנות ההשתלמות באפריל / אילוסטרציה: Shutterstock

בית ההשקעות שהידרדר לתחתית טבלת התשואות באפריל וחברת הביטוח שקפצה לצמרת

לאחר התשואות החלשות במרץ, אפריל 2026 הוא החודש החזק ביותר בקרנות ההשתלמות מזה שש שנים ● אחרי שנים בתחתית הטבלה, חברת הביטוח הראל הובילה את טבלת התשואות, עם מעל 9% במסלול המנייתי ● וגם: בטווח של שלוש שנים, התשואה במסלולים כלליים עקפה את זו שרשם מסלול ה-S&P 500

אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

למילואימניקים ולוחמים: השר חיים כץ הורה על פתיחת הגרלת "דירה בהנחה" כבר בשבוע הבא

מועצת מקרקעי ישראל התכנסה לדון בהשלכות פסיקת בג"ץ על זכאות חרדים להטבות בדיור, אך שאלת זכאותם של צעירים חרדים שאינם משרתים בצה"ל נותרה בינתיים ללא הכרעה ברורה ● בסיום הדיון הודיע השר חיים כץ הודיע על פתיחת הגרלת דירה בהנחה כבר ב־25 במאי: כ־4,000 דירות יוגרלו במסלול ייעודי למשרתי מילואים, ובהמשך כ־4,000 נוספות לציבור הרחב עם קבלת המידע הנדרש מהצבא