גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיוחד: 6 הסיבות להפיכתה של באר-שבע לאימפריית היי-טק

הרחק מהאזור הומה הסטארט-אפים של ת"א, קמה בשנתיים האחרונות סצנת היי-טק באר-שבעית ■  "גלובס" ממפה את הסיבות שמייצרות את האקו-סיסטם הטכנולוגי של בירת הנגב ■ "בעוד עשור יהיו כאן 25 אלף עובדי היי-טק"

פארק ההיי טק של באר שבע / צילום: דני מכליס
פארק ההיי טק של באר שבע / צילום: דני מכליס

יותר מדי טקסי הנחת אבן פינה נערכו בבאר שבע בשני העשורים האחרונים כדי להאמין שהנס אכן קרה ולפני כשנתיים וחצי אוכלס הבניין הראשון מתוך 23 בניינים מתוכננים בפארק ההיי-טק של באר שבע. בינתיים פועלים שם שני בניינים, צמודים לתחנת הרכבת של אוניברסיטת בן גוריון, שדחפה במרוצת השנים יחד עם עיריית באר שבע להקמת הפארק המיוחל. הרחק מהאזור הומה הסטארט-אפים של תל אביב, קמה בשנתיים האחרונות סצנת היי-טק באר שבעית.

היא עדיין ממוקמת על אזור גיאוגרפי קטן יחסית ולא חדרה לליבה של העיר הדרומית, אך היא מונה כמעט את כל הגורמים הדורשים להצלחת אקו סיסטם טכנולוגי: אקדמיה מפותחת, מדיניות ממשלתית ותמיכה עירונית שכוללת הטבות והנחות ארנונה, חברות בינלאומיות, אגפי המודיעין והתקשוב של צה"ל, חממות ואקסלרטורים, קהילה מקומית שדוחפת, מתחמי עבודה משותפים ולא פחות חשוב - תחנת רכבת צמודה. אפילו אקזיט ראשון כבר נרשם בתחילת השנה, שהביא סטארט-אפ בן שנתיים להפוך למרכז הסייבר העולמי של ענקית התשלומים המקוונים פייפאל. עם זאת, באגף המשקיעים - מלבד קרן JVP - עדיין חסר גופים וגורמים פיננסיים שיוכלו להשקיע ולהאיץ את החדשנות והיזמות בעיר.

"גלובס" ממפה את ששת הגורמים המרכזיים שמייצרים את האקו סיסטם הטכנולוגי של באר שבע.

CyActive - האקזיט הראשון 

כל אקוסיסטם שרוצה להצליח, חייב את סיפור ההצלחה שלו, זה שידרבן ויעודד את הדורות הבאים של היזמים להקמת סטארט-אפ משלהם בסביבה הקרובה ולחלום על ההצלחה שבאופק. בבאר שבע אין ספק שמדובר בחברת CyActive, שנולדה בתוך חממת הסייבר של JVP, גייסה 2 מיליון דולר, וכעבור שנתיים בלבד נמכרה לענקית התשלומים המקוונים פייפאל תמורת 60 מיליון דולר.

מעבר לאקזיט המהיר אך המוצלח, פייפאל הפתיעה והחליטה להשאיר את החברה בבאר שבע ולהקים על בסיסה את מרכז הסייבר של החברה, שמשרת מעל ל-170 מיליון לקוחות ברחבי העולם.
"חשבנו שיש פה מערכת שמאפשרת צמיחה. זה לא שבאנו לבאר שבע כדי להפריח את השממה - מקסימום כדי להשיק אותה", אומרים שלומי בוטנרו ולירון טנקמן, שהקימו יחד את החברה, שמעיסקה 25 עובדים - 70% מהם מבאר שבע והסביבה. על השאלה כיצד השפיע האקזיט הראשון של באר שבע עליהם ועל הסביבה, אומר טנקמן כי "אנשים בפארק ההיי-טק הרגישו שזו הצלחה של כולם ולא רק שלנו. אחרי האקזיט, יזמים פנו אלינו בשאלות ובעזרה".

 

שלומי בוטנרו ולירן טנקמן / צילום: איל יצהר

EMC - החברה הראשונה

הרבה לפני שהסתיימה העבודה על הבניין הראשון בפארק ההיי-טק של באר שבע, חברת EMC כבר החליטה על כיוון דרום והעתיקה את קבוצת פתרונות הסייבר שלה לעיר. "המטרה הייתה להביא פעילויות טכנולוגיות משמעותיות ל-EMC ברמה הגלובלית ולייצר אימפקט. לא להיות עוד שלוחה של החברה", מסבירה מאיה הופמן-לוי, מנהלת המרכז בבאר שבע.

ענקית אחסון המידע, שנמכרה לפני כחודשיים לחברת דל ב-67 מיליארד דולר, מפעילה מבאר שבע את פתרונות הסייבר של החברה ברחבי העולם. "התנאים פה הם כמו התנאים של מרכזים אחרים שלנו בארץ. אנחנו מעסיקים כ-150 עובדים, שזו ההתחייבות שלנו לממשלה במסגרת תוכנית תמריצים אבל אנחנו לא מתייחסים למספר הזה כמשהו שאנחנו הולכים לעצור בו", מסבירה הופמן-לוי. "יותר מ-80% מהעובדים הם תושבי הנגב ויותר מ-60% הם בוגרי האוניברסיטה. אנחנו רוצים לייצר סביבה שהיא יותר אטרקטיבית לבוגרים כדי להישאר בעיר".

באשר לשאלה מדוע החליטה EMC לפתוח פעילות דווקא בבאר שבע, ממהרת הופמן-לוי, בעצמה תושבת הדרום, להסביר. "לא עשינו את זה מתוך מצוינות אלא בגלל ההזדמנות. יש פה את החיבור לאקדמיה שהוא בר קיימא ומוכיח את עצמו כי כבר עשר שנים יש בבן גוריון מומחיות בסייבר", היא אומרת.

מאיה הופמן לוי/ צילום: אלון רון

קרן JVP - המשקיעה

הקרן הירושלמית הפכה לאחת מאבני היסוד של האקוסיסטם הטכנולוגי בירושלים והחליטה להעתיק את המודל המצליח, עם התאמה לתחום הסייבר המתפתח, דרומה אל באר שבע אחרי שבחנה חלופות ברחבי העולם. ההחלטה להתמקם בבאר שבע נולדה בשל מאמצי הקרן להשקעות בתחום הסייבר. "האמנו שהולך לקרות פה משהו משמעותי מבחינת הזדמנויות - אוניברסיטה שהיא מספר אחת בייצור מהנדסים בארץ עם תוכנית ללימוד מוסמך בסייבר ויחידות צבאיות שהיו אמורות לעבור דרומה כבר ב-2016/7", אומר יואב צרויה, שותף ומנכ"ל JVP Cyber Labs, שבה פועל גם השותף בקרן נמרוד קוזלובסקי.

לדברי קוזלובסקי, "היתרון היחסי של באר שבע בתחום הסייבר בא לידי ביטוי בסמיכות לאוניברסיטה שמספקת הזדמנויות מחקר שהופכות לסטארט-אפים ובתזרים של טאלנטים לטובת החברות הפועלות בפארק". לדבריו, "אני מסתובב בעולם עם מצגת על האקו סיסטם בבאר שבע והרבה מתלהבים מהרעיון שיש במקום אחד את כל הפיסות ביחד - אקדמיה, טאלנטים, משקיעים ומדינה. פתאום, בעולם הסייבר, בהאב אחד, נוצר מקום אחד שיש לו פוטנציאל להפוך לאקו סיסטם מאוד ייחודי. הסיפור הזה הוא מגנט לחברות בינלאומיות שבוחנות את באר שבע כפוטנציאל להקמת מרכז פיתוח".

נמרוד קוזלובסקי  גדי תירוש ויואב צרויה / צילום: איל יצהר

Tech7 - מייצרי האקו סיסטם

שיתוף הפעולה בין החברות הבינלאומיות והמקומיות הפועלות בפארק ההיי-טק, לצד אוניברסיטת בן גוריון ועיריית באר שבע, בהחלט יכול להספיק כדי להחזיק אקו סיסטם טכנולוגי אבל החיבור לקרקע, לצעירים וליזמים חייב להגיע ממי שמדבר באותו גובה עיניים ואפילו באותה שכבת גיל. כך, בקיץ 2014 התאחדו ארבעה צעירים מקומיים - איתי קולס, יותם צוקר, אביב אביטל ודני ענבר - כדי להקים את Tech7, שתומכת בקהילה הטכנולוגית שהולכת ורוקמת עור וגידים בעיר הדרומית. "לפני שנתיים הרגשנו כתושבי באר שבע שאין אווירה של הרצאות, יזמות, האקתונים ו-meetup בעיר", נזכר קולס.

"הרעיון היה ליצור אירועים שחושפים את הקהל לטכנולוגיה מתוך מטרה להכיר את השפה הזו שמדברים אותה בכל מקום ושהשאירה את באר שבע קצת מאחור". בינתיים כבר הספיקו להתארח כמה שמות בולטים בתעשייה המקומית כמו אורי לוין משקיע סדרתי וממייסדי Waze, משה חוגג שעומד מאחורי קרן סינגולריטים ותושב העיר ואת ניר זוהר שמכהן כנשיא חברת Wix שלה פעילות בבאר שבע.

יותם צוקר אביב אביטל  דני ענבר ואיתי קולס/ צילום: איל יצהר

אוניברסיטת בן גוריון - הצד האקדמי

פארק ההיי-טק בבאר שבע אמנם הושק לפני שנתיים, אך כבר לפני יותר מ-15 שנה היה בגדר חזון של ראשי אוניברסיטת בן גוריון שבנגב, שכיום היא אחת השותפות בפארק ההיי-טק, לצד עיריית באר שבע, חברת גב ים שהקימה את הפארק וחברת KUD האמריקאית-יפנית. "המצב הזה מאפשר לאוניברסיטה להיות מעורבת בתהליך הייזום של הפארק וכמובן ביצירת האקו סיסטם וקידומו", מסביר נטע כהן, מנכ"ל חברת המסחור של האוניברסיטה BGN Technologies.

"צריך להסתכל על החזון היותר רחוק ולהסתכל על ההון האנושי שיהיה פה. תוך עשור במרחק 5 ק"מ מהאוניברסיטה יהיו כאן יחידות ההיי-טק והמודיעין של הצבא. תוסיף לזה את העובדה שכבר היום באר שבע היא יצרנית המהנדסים הגדולה בארץ עם האוניברסיטה ועם מכללת סמי שמעון ותמצא יכולות אנושיות ברמה גבוהה במיוחד", אומר כהן. "אנחנו מדברים על 25 אלף אנשי מקצוע שיהיו פה עוד עשור".

כהן מסביר כי התפקיד של האוניברסיטה הוא לא רק להכשיר סטודנטים אלא מסביר כי "האג'נדה שלנו היא פיתוח אזורי. האוניברסיטה מעודדת סטודנטים להישאר בעיר. זה אספקט חשוב ולצידו יצירת מקומות עבודה נוספים".

נטע כהן / צילום: איל יצהר

Inno-Negev - האקסלרטור

באוקטובר השנה הושק האקסלטור הבאר שבעי הראשון תחת השם Inno-Negev בהובלת מרכז היזמות בנג'יס של אוניברסיטת בן גוריון ולמעשה נותן במה ראשונה וחשובה ליזמים ומיזמים מקומיים בתחילת הדרך באמצעות שיתופי פעולה עם חברת המסחור של האוניברסיטה, לוקהיד מרטין, דלויט, לוצאטו, Plus Ventures ואחרים.

"אחרי שיזמנו מגוון פעילויות דרך מרכז בנג'יס - האקתונים, אירועי חדשנות, מפגשי יזמות על הבר ועוד - האקסלרטור היה מבחינתנו השלב הטבעי הבא והוא בא לתת מענה לקהילה, לסטודנטים ולאנשי הסגל של בן גוריון שמתחילים להתעניין ביזמות", מסביר יוסי שביט, מנהל האקסלרטור ומנהל פרויקטים ויועץ עסקי של בנג'יס. לדברי שביט, למחזור הראשון של האקסלרטור נרשמו 130 צוותים, כשלבסוף נבחרו 12 צוותים - כשהיזמים של 65% מהם מגיעים מאזור באר שבע והסביבה.

"היו הרבה סטארט-אפים שהתחילו להבשיל בבאר שבע אבל הבינו שאין מערך תמיכה וסיוע - ידע, קשרים וכסף - והחליטו לוותר או לעבור מפה", מסביר שביט ומקווה שדרך האקסלרטור ושאר גורמי האקוסיסטם הנטישה תיעצר.

יוסי שביט / צילום: איל יצהר

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי