גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פגיעה קשה בשוק האשראי

  חוק חדלות פירעון החדש מבטל את המבחן החשוב ביותר לקביעת חדלות פירעון 

הלוואות בתנאים נוחים/צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הלוואות בתנאים נוחים/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הממשלה הניחה לאחרונה על שולחן הכנסת את תזכיר ההצעה ל"חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי". כוונותיו של החוק טובות וראויות: שיקום כלכלי של חייבים, הגדלת החלק מהחוב שייפרע לנושים והגברת הוודאות והיציבות בהליכי חדלות פירעון.

תזכיר החוק מציע לאגד יחד את כל הוראות החוק הרלבנטיות ומנסה לפשט את התהליכים השונים הקשורים לשיקום חייבים ומצבי חדלות פירעון. עם זאת, נוסח תזכיר החוק מחולל שני שינויים העלולים לשמוט את הקרקע תחת אותן כוונות טובות ולהוביל לפגיעה קשה בשוק האשראי.

כיום, חדלות פירעון של חברות נקבעת על-ידי שני מבחנים - המבחן הכלכלי של שווי הנכסים לעומת שווי ההתחייבויות; והמבחן של פירעון חובות בפועל. תזכיר החוק החדש מבקש לבטל את המבחן הכלכלי ולקבוע כי חברה היא חדלת פירעון רק כאשר היא אינה יכולה לשלם את חובותיה במועדם.

מבחן תשלום החובות במועד הוא אמנם מבחן פשוט יותר ליישום, אך הוא צר ומצומצם מדי ומחמיץ את אותה תקופה חשובה שבה לווה נמצא בחדלות פירעון כלכלית, שבה נכסיו אינם מספיקים לכיסוי התחייבויותיו, ויש לעצור את פעילותו הכלכלית כדי להגן על האינטרסים שלו ושל נושיו.

חדלות פירעון היא מצב כלכלי שיכול להתחיל מוקדם הרבה יותר ממועד אי-תשלום החובות, ולכן כאשר הלווה נמצא כבר בחדלות פירעון כלכלית, ראוי לאפשר לנושיו לבקש סיוע מבית המשפט בהכרזה על חדלות פירעון. 

מהי אם כן הבעיה בשינוי המוצע, שחברה תיחשב לחדלת פירעון רק כשהיא לא יכולה לשלם את חובותיה במועדם? הרי אם חדלות פירעון תתחיל רק כאשר החייב אינו פורע את חובותיו במועדם - לווה שיודע שמצבו הכלכלי מידרדר, עלול לנסות להמשיך וללוות כספים ולתמרן בין הנושים כדי לעמוד בתשלומים בטווח הזמן הקצר, בכדי שלא תוגש נגדו בקשה לצו חדלות פירעון. בתקופה כזו, לווה יכול להעמיק את חובותיו לנושים רבים יותר, לשלם ריביות גבוהות ולהביא את עצמו לאסון כלכלי, מתוך אמונה שיוכל להשתקם. העמקת החובות של לווה כזה תקשה מאוד על האפשרות שלו לשיקום כלכלי.

במחיקת המבחן הכלכלי לקביעת חדלות פירעון, תזכיר החוק לוקח למעשה ממלווים - הרואים את הלווים מתנהלים בחוסר אחריות וממשיכים לקחת הלוואות ולהתמנף - את הזכות הבסיסית לבקש מבית המשפט לקבוע כי לווים אלה חדלי פירעון.

מדוע מלווה אינו יכול לעשות דבר ולמנוע את המשך ההידרדרות הכלכלית עוד לפני שלא קיבל את כספו בזמן? הרי הבור הכלכלי שאליו יגיע הלווה יהיה עמוק הרבה יותר מזה שהיה מגיע אליו אם המלווה היה עוצר אותו עוד קודם, על-פי המבחן הכלכלי. ברור ששיקום של לווה במצב כזה, המצוי בבור כלכלי עמוק, יהיה קשה הרבה יותר ואולי אף בלתי אפשרי.

תוצאה נוספת של מצב זה עלולה להיות הקשחת התנאים למתן אשראי, קיצור תקופות האשראי וכן ריבית גבוהה יותר. זאת, כדי לשקף את הסיכון המוגדל של אותם מלווים, שלא יכולים להכריז על חייב כחדל פירעון גם כאשר הם רואים שאין די בנכסיו כדי לפרוע את חובותיו.

צמצום היקף האשראי

נושא נוסף שבו תזכיר החוק בא לברך ויצא מקלל, הוא שינוי כללי המשחק לגבי נושים מובטחים. במצב של חדלות פירעון של לווה, תזכיר החוק רוצה לייצר מצב של שוויון רחב יותר בין הנושים של החייב. הוא קובע כי נושים שיש להם שיעבוד צף על נכסי הלווה יוכלו להיפרע עד 75% מהנכסים תחת השיעבוד במועד חדלות הפירעון, וזאת לטובת נושים שאין להם שיעבוד על נכסי הלווה.

לדוגמה, חברה קיבלה הלוואה של 800 אלף שקל כנגד קבלת שיעבוד צף על כל נכסי החברה ששווים כמיליון שקל. כיום, במצב של מימוש השיעבוד, הבנק יכול לגרום למכירת הנכסים ולהשתמש בפירות המכירה לכיסוי החוב. היתרה (200 אלף שקל) תתחלק בין שאר הנושים. לאחר יישום נוסח תזכיר החוק, הנושה המובטח יקבל רק 750 אלף שקל; וביחס ל-50 אלף השקלים הנוספים, הוא ייחשב כנושה לא מובטח.

בלי להתייחס כאן לחוקתיות השינוי ביחס לשיעבודים צפים קיימים, אם לשון התזכיר תהפוך לחוק, ההשלכות על שוק המימון עלולות להיות קשות. בין היתר מדובר בצמצום היקף האשראי שניתן לקבל, כי יידרש למשל יחס גדול יותר בין השווי האמיתי של הבטוחה לסכום האשראי; ריבית גבוהה יותר (בשל סיכון גבוה יותר); הקשחת תנאי המימון (תנאים ומגבלות נוקשים יותר ביחס לנטילת אשראי נוסף, ירידה בשווי נכסים ואחרים) ועוד.

במילים אחרות, על-מנת להגביר השוויון בין נושים באירועי חדלות פירעון, המדינה תפגע קשות ביכולת של חברות לקבל את האשראי מלכתחילה!

לסיכום, לחוק חדלות פירעון החדש יש מטרות ראויות וטובות, ויש בו הוראות חשובות בדבר האחדת דינים ויצירת מעשה חקיקה עדכני ומאוחד. עם זאת, בשם הרצון לפשט, תזכיר החוק מבטל את המבחן החשוב ביותר לקביעת חדלות פירעון - בחינת חדלות הפירעון הכלכלית, המודדת את נכסי החייב מול התחייבויותיו. מחיקת המבחן הכלכלי יוצרת סיכון של יצירת בור כלכלי עמוק למי שנמצא כבר בחדלות פירעון, אך לא ניתן לעצור את פעילותו, ומקטינה הסיכוי לשיקומו.

חיסרון נוסף שיש לתת עליו את הדעת - תזכיר החוק יוצר חשש לקושי חדש בקבלת אשראי בריביות סבירות מהגורמים המקצועיים האמונים על מתן אשראי והנעת גלגלי הכלכלה והמשק. זאת, בשל המגבלות החדשות והייחודיות על מימוש שיעבודים.

■ הכותבים שותפים במשרד עורכי הדין הרצוג-פוקס-נאמן. 

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק מגייסת 10 מיליארד דולר בחוב ובהון עצמי

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים