גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג: האזורים המסחריים היקרים ביותר בעולם

ההכנסה העולמית הפנויה עלתה, מחירי המוצרים דווקא קפאו, ויותר תיירים מסתובבים בעולם - כל אלה פועלים לטובתן של החנויות ברחובות ערי העולם ■ אבל השדרה החמישית במנהטן היא עדיין הרחוב היקר ביותר, בהפרש גדול, מרחובות מסחריים אחרים

קוזוויי ביי, הונג קונג / צילום: רויטרס
קוזוויי ביי, הונג קונג / צילום: רויטרס

אי-ודאות כלכלית הולכת וגוברת, מתיחות גיאופוליטית עולמית, ירידה מדאיגה במחירי חומרי הגלם המרכזיים, התפוררות אפשרית של גוש האירו וצמיחה איטית בסין, אין בהם על-מנת לשכנע את הצרכן הגלובלי להוריד את הרגל מהגז ולצרוך מעט פחות. השורה התחתונה מעידה כי ההכנסה הגלובלית הפנויה דוווקא עלתה, ועמה הביטחון הצרכני העולמי. שילוב של סטגנציה במחירי המוצרים עם ריבית אפסית המייתרת את האופציה לחסוך, "מאלצת" אותנו לצרוך יותר. וכאשר יש אפשרות לצרוך יותר, קצרה הדרך להגדלת תקציב ה"בזבוזים", שהביאה עמה עלייה ממוצעת נוספת במחירי שכירות של נכסי מסחר ברחובות המסחר המרכזיים בעולם.

מלבד ההיבטים הכלכליים הטהורים ישנן תופעות עולמיות נוספות אשר תרמו, ברוב המדינות, לעובדה כי מחירי השכירות של נכסים אלה עלו. על תופעת האורבניזציה העולמית כבר דובר רבות, והבחירה של רבים להעביר את מרכז חייהם לעיר מרכזית מגדילה את הביקוש לאזורי המסחר בערים אלה, ומכאן קצרה הדרך להעלאת מחירים.

המספרים אומרים הכול. נתוני האו"ם לשנת 2014 מצביעים על כך ש-54% מאוכלוסיית העולם מתגוררת ביישובים עירוניים, לעומת שיעור של 30% בשנת 1950 וצפי לשיעור של 66% מכלל האוכלוסייה העולמית בשנת 2050.

פן צדדי אך אקטואלי ביותר בהיבט זה הוא תופעת הגירת הפליטים ממדינות מלחמה לעבר המערב, אשר השלכותיה העתידיות צפויות אף הן לתרום למגמת הגדלת הצריכה הגלובלית. 

הסכנה: קניות אונליין

למרות הפרמטרים המרמזים כי הצריכה הכלל-עולמית רק תגדל, ישנן לא מעט סכנות לקמעונאים ולבעלי הנכסים המושכרים, שעלולות לאותת כי המגמה עלולה להתהפך. גם אם נתאמץ, לא נצליח לשכוח את המשבר הקולוסלי שפקד את הגלובוס לפני 8 שנים, אשר בגללו לא מעט עסקים פשטו את הרגל, וקמעונאים רבים ועמם בעלי נכסים איבדו חלק ניכר מהונם.

אמנם רוב האנליסטים מעידים כי המצב הכלכלי כיום בריא יותר, אך מאחר שבניגוד לנדל"ן למגורים, הנדל"ן המסחרי קשור קשר ישיר למצב הכלכלי, החשש הוא שמשבר, גם אם קל מזה שהתחולל בעבר הלא רחוק, יחזיר את המטוטלת לצדה השלילי של הצריכה.

דווקא הקדמה הטכנולוגית היא זו המהווה את אחד מהאיומים המוחשיים למחירי הנדל"ן המסחרי ומחירי השכירות הניזונים ממנו, שכן הקניות המקוונות (אונליין) מייתרות את הצורך של הצרכן לצאת מביתו ולערוך קניות בחוץ. אם בעבר התייחסו לתופעה זו כמעין נישה זניחה, כיום תופעת הקניות האינטרנטיות תופסת נתח של כבוד בסל הקניות הכולל.

נתוני 2014 מראים כי בבריטניה למשל, בשנת 2014 נעשו 12.2% מסך הרכישות בצורה מקוונת, ושיעור זה צפוי לגדול ולהמשיך לנגוס מהנתח הכללי. כיוון שכך, ומשום שהרכישה האינטרנטית הופכת יותר ויותר ידידותית למשתמש, אחת המשימות החשובות ביותר לבעלי הנכסים והשוכרים היא שיפור חוויית הרכישה ובידולה מהרכישה המקוונת.

חנות שהיא הצהרה

מחקר מעניין ומפורט שפרסמה חברת קושמן ווקפילד באשר למחירי שכירות של חנויות ברחובות הראשיים בערים בעולם, מוכיח כי נמשכת מגמת התייקרות במחירי השכירות בנכסים אלה, וכי ב-35% מכלל החנויות והנכסים הנכללים באזורים אלה חלו עליות במחירי השכירות בשנה הנוכחית, שיעור הגבוה מהותית משיעור הנכסים שבהם נרשמה ירידה בשכירות.

מדובר כמובן במדד יעיל לבחינת השינויים בכוח הקנייה הצרכני של לקוחות ברחבי העולם, שכן היחס הוא ישיר ומיידי: ככל שצרכן מוכן לקנות יותר מוצרים ולהשקיע יותר כספים - בעל החנות מוכן לשלם שכירות רבה יותר בתמורה לפלטפורמה דרכה הוא מוכר.

את השופינג העולמי שלנו, נתחיל, איך לא, בשדרה החמישית של מנהטן, באזורים הכי יקרים, קרי בין הרחובות 60-49 (עד הפארק). המחיר החודשי של כל מ"ר שכירות ממוצע בחנויות באזורים אלה עומד על לא פחות מ-3,140 דולר, כך ששכירת חנות בגודל ממוצע של 100 מ"ר תחייב את הקמעונאי לשלם לבעל המקום למעלה מ-3.5 מיליון דולר לשנה.

במקרים רבים עבור הקמעונאים השוכרים במקומות אלה השיקול הכלכלי הטהור אינו השיקול המרכזי, כי אם השיקול ההצהרתי - "אני חזק מספיק על-מנת להחזיק חנות דגל בחלק היקר ביותר בעולם".

ודאי שלא נכון יהיה להסיק מן המחירים הנהוגים במנהטן לבין שאר האזורים ברחבי ארה"ב. העובדה שכלכלת ארה"ב חזרה לפסי צמיחה סבירים ב-3 השנים אחרונות לצד ירידה הדרגתית באחוזי האבטלה, צפויה להיטיב עם בעלי הנכסים, וזאת חרף העובדה כי בשנה הבאה (ואולי אף בדצמבר) צפויה הריבית, לראשונה מזה שנים, לעלות ולרסן במעט את יצר הצריכה.

אנליסטים מעריכים כי ברוב ערי ארה"ב תמשך מגמת עליית מחירי השכירות בחנויות ברחובות הראשיים, בעיקר בערי כרך כדוגמת סיאטל, שם נרשמה עלייה מסיבית של 27% במחירי השכירויות ברחובות הראשיים, והצפי הוא להמשך מגמה.

נכון, מנהטן היא ליגה בפני עצמה, אך אין זה אומר כי הדולקות אחריה תצגנה נתונים עממיים. כך למשל, בקוזוויי ביי, אזור הקניות היוקרתי של הונג-קונג, מחירי השכירות החודשיים הממוצעים עומדים על 2,150 דולר לכל מ"ר. זאת, לאחר נפילה של 12% במחירי השכירות במקום, המגלמים מגמה מדאיגה של התרככות כלכלית שחווה המדינה, ובמחירים כאלה, אם תרחיש ההיחלשות הכלכלית יהפוך למשבר של ממש, יש הרבה לאן ליפול.

בסין, למרות כל הדיבורים על האטה ועל היעדר צמיחה מספקת, הרי שהצפי לגבי מחירי שטחי המסחר בחנויות תת-היבשת ברור, וכיוונו מעלה. בניינגין מערב, למשל, שבעיר שנגחאי טיפסו המחירים הממוצעים עד לכ-395 דולר למ"ר בחודש, כמחצית מסכום השכירות שישלם קמעונאי עבור כל מ"ר בפריים של הפריים בבירת יפן, טוקיו.

מאבק צמוד באירופה

באירופה המאבק צמוד. שדרות שאנז אליזה בבירת צרפת נמצאות בראש הרשימה, ומחירי השכירות של חנויות פריים בשדרה נחשקת זו עומדים על כ-1,230 דולר לחודש.

עם זאת, לא נופתע אם בשנה הבאה נחזה במהפך בפסגה, שכן ההערכות הן שבלונדון המחירים ימשיכו לטפס כך, שהשכירויות באזור ניו-בונד שכיום עומדים על כ-1,180 דולר למ"ר בחודש, צפויים לעקוף ב-2016 את אלה של השאנז אליזה.

האמצעים שנוקט הבנק האירופי כדי לעודד את הצריכה היבשתית עוזרים. אחד מתסמיניה של מדיניות מוניטרית מרחיבה הוא היחלשות המטבע האירופי אל מול המטבעות הבולטים בעולם. מבחינת הקמעונאי האירופי, כל פיחות באירו הוא סוג של רווח נקי, שחלקו זורם אף לכיסם של בעלי הנכסים המושכרים שמרשים לעצמם לעלות מחירים.

ישראל: כיכר המדינה ממשיכה להוביל

שלא במפתיע, ולמרות הכרסום במעמדה בשנים האחרונות, כיכר המדינה בצפון הישן של תל-אביב היא האזור המסחרי הפתוח שבו נגבים מחירי השכירות הגבוהים ביותר בישראל.

על-פי הנתונים, שהועברו לקושמן ווקפילד מאינטר ישראל, המחירים הממוצעים למ"ר עומדים על כ-120 דולר בחודש, קרי כ-460 שקל למ"ר בכל חודש. אלה הם מחירים גבוהים, אך אינם מייצגים את מחירי השיא שנרשמו באזור זה בעבר. התחזיות צופות כי המחירים צפויים להישאר על כנם גם בשנה הקרובה, ובעתיד יהיה מעניין לראות את השפעת הבנייה הצפויה בכיכר.

מעבר לכך, הצרכן הישראלי הממוצע, וגם הצרכן מהעשירון העליון, ממשיך לנדוד לקניונים, במיוחד לאור העובדה שכיום כמעט בכל קניון מרכזי ניתן למצוא מותגי יוקרה.

בהקשר זה נציין כי מדוחות מליסרון לסיכום שנת 2014 עולה כי המחיר הממוצע החודשי למ"ר שכירות בקניון רמת-אביב, הנחשב ליקר ביותר במדינה, עמד על 494 שקל (ללא דמי ניהול ועלויות אחזקה אחרות), גבוה בכ-7% מהכיכר.

עוד על-פי הנתונים, מתחם החנויות שבממילא ירושלים, מתחם שרונה החדש, רחוב דיזנגוף התל-אביבי ורחוב קינג ג'ורג' בבירה, משלימים בהתאמה את חמשת מתחמי הרחובות שבהם השכירות למ"ר הינה הגבוהה ביותר.

מלבד רחוב דיזנגוף, אשר רשם במהלך השנה ירידה של כ-3.6% במחירי השכירות וצפוי להמשיך במגמה מטה, ביתר המתחמים נרשמה יציבות מחירים, שצפויה להישמר גם בשנה הבאה.

האזורים המסחריים היקרים ביותר בערים בעולם 2

 נושאים עיקריים שמשפיעים על המסחר העולמי

עוד כתבות

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות