גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 שנים מההמלצה לבנות דירות סטודנטים - וכלום לא קרה

4 שנים חלפו מאז החליטה ועדת טרכטנברג על הגדלת ההיצע של מעונות סטודנטים, אולם אף מיטה לא נוספה ב-20 המכללות האקדמיות הפזורות בישראל ■ הבעיות ידועות: עודף ביורוקרטיה ומחסור בתקציבים

המכללה האקדמית תל אביב–יפו / צילום: תמר מצפי
המכללה האקדמית תל אביב–יפו / צילום: תמר מצפי

4 שנים חלפו מאז החליטה הממשלה, בלחץ המחאה החברתית ובהתאם למתווה טרכטנברג, על הגדלת ההיצע של מעונות הסטודנטים בתחומי המוסדות להשכלה גבוהה. ההחלטה, שזכתה לגיבוי מלא מצדם של משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) והמועצה להשכלה גבוהה, הורתה על מתן מענק לצורך הקמת המעונות בשיטת BOT - שיטה בה משולבים גורמים עסקיים ופרטיים בהקמת פרויקטים ציבוריים ובתפעולם לתקופה קצובה.

צעד זה השלים החלטה אחרת של מועצת מקרקעי ישראל שהתקבלה באותה שנה להקצות למוסדות האקדמיים קרקעות ללא תמורה לצורך הקמת עשרות אלפי יחידות דיור לסטודנטים.

כ-100 מיליון שקל אמנם הועברו לצורך הקמת המעונות, לפי מפתח של כ-30 אלף שקל למיטה. אלה חולקו למוסדות השונים על ידי הות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג). עיקר המשאבים הועברו למכללות האקדמיות, שאין ברשותן מעונות.

אלא שעד היום, אף שחלק לא מבוטל מעשרים המוסדות הרשומים בוועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות (ור"מ) כבר החלו בהליכי תכנון וקידום של הקמת מעונות סטודנטים, ובזמן ששתי ממשלות ושני שרי אוצר כבר הספיקו להתחלף - כמעט כל הפרויקטים תקועים ומספרם של אלה שיצאו מן הכוח אל הפועל, זניח.

ד"ר פנחס חליוה, מנכ"ל ועד ראשי המכללות והמכללה האקדמית אשקלון, אומר כי "100 מיליון שקל לעשרים מכללות זה 'לא כסף'. בנוסף, לא תמיד המינהל מצא או שחרר קרקעות לצורך הקמת המעונות. ובסוף, כמובן, יש את עניין המאבק בוועדות התכנון".

חליוה מוסיף כי "אם המשבר בשוק הדיור בוער לאוצר, הוא צריך להכניס גם את המעונות להליכים שכאלה. עזרה לסטודנטים תשחרר אלפי דירות לשוק הפתוח".

חליוה מביא כדוגמא את הפערים הקיימים באשקלון, שם סטודנט בר מזל הזוכה באחת מ-220 המיטות שמציעה המכללה, נדרש לשלם 600 שקל, כולל חשבונות, ואילו שכר הדירה בעיר, בדירה עם שותפים, גבוה לעתים ב-100%. "עשרות סטודנטים מבטלים אצלנו הרשמה ברגע האחרון כשהם מגלים שלא קיבלו מיטה במעונות", אומר חליוה.

אין כדאיות כלכלית בפריפריה

בנייר עמדה שפרסם לאחרונה ועד ראשי המכללות נמנים שני חסמים עיקריים העומדים בפני המוסדות האקדמיים בבואם לקדם תוכניות להקמת מעונות סטודנטים: חסם כלכלי-מימוני וחסם תכנוני.

ברמה הכלכלית, מציינים שם, נשענים הפרויקטים להקמת המעונות על שני סעדים עיקריים: מענקי מדינה ותרומות, שאותם המוסדות אינם נדרשים להחזיר; והלוואות. על מנת להבטיח את החזרת ההלוואות, טוענים בוועד, על המוסד להבטיח היתכנות כלכלית לפרויקט, אולם בפרויקטים להקמת מעונות במוסדות המצויים בפריפריה, שם שכר הדירה נמוך, לא תיתכן כדאיות כלכלית ליזמים ללא הגדלת המענק המדינתי.

ברמה התכנונית, אומרים בוועד, קיים קושי גדול וסחבת בקידום התכניות מול רשויות התכנון. "כל מוסד נדרש להתמודד לבד מול שלל המוסדות והוועדות", נאמר במסמך, "ללא יד מכוונת ומרכזת, ובלי שתינתן עדיפות לפרויקטים אלו".

למשל, במכללה האקדמית תל-אביב יפו, שרמ"י הקצתה לה קרקע להקמת 450 יחידות דיור ללא תמורה, משרד האוצר והות"ת אישרו למכללה מענק של כ-13 מיליון שקל ועיריית תל אביב נרתמה לפרויקט. אפילו קבלן מבצע לפרויקט (חברת סולל בונה) כבר נבחר בתחילת השנה במכרז שהיקפו נאמד ב-150 מיליון שקל, אולם, מ"מ מקום יו"ר ועדת הערר, עו"ד גילת אייל, פסלה את התוכנית, ואף לא התירה למכללה לערער לוועדה המחוזית.

כדי לפתור את הבעיה הכלכלית מציעים בוועד להגדיל את מענקי המדינה הניתנים למוסדות האקדמיים, וכן לשנות את שיטת ההקמה של המעונות כך שתיצור תמריץ כלכלי גבוה יותר ליזמים ולגופים המממנים. הם קוראים לעבור משיטת ה-BOT, שבה היזם נושא בכל סיכוני ההכנסות והגבייה בפרויקט (לדוגמא, במקרה שהמעונות זוכים לתפוסת חסר), לשיטת PFI, שבה הזכיין מקבל תשלום קבוע מאת המוסד האקדמי המזמין, ללא תלות בשיעורי האכלוס. אולם לשם כך על המוסד האקדמי ליטול על עצמו את מלוא הסיכון, דבר שרוב המוסדות אינם יכולים להרשות אותו לעצמם.

לדוגמא, במכללה האקדמית ספיר שבשדרות, מתוכננות 250 יחידות דיור לסטודנטים, אולם אורנה גיגי, מנכ"לית המכללה, אומרת כי "עלות השכירות בשדרות כל כך נמוכה שלא משתלם ליזם לבנות מעונות, ולמכללות אין משאבים לעשות זאת בעצמן. כיום שיעור המענק של ות"ת מסך עלות ההקמה של המעונות עומד על 20%-25% בלבד, וללא הגדלה שלו ב-50% לפחות, פרויקטים כאלה פשוט לא יקומו".

לפני כשנה נחנך פרויקט המעונות של עמותת "איילים", המציע לסטודנטים מגורים זולים במכולות, תוך שילובם בקהילה המקומית - בדומה לפרויקט החלוצי שנעשה לפני שנים אחדות בלוד. גם מיזם זה נעשה בשיטת ה-BOT, כשהמכללה מעבירה את דמי השכירות של הסטודנטים לעמותה שמתפעלת את המקום. אולם שם, עלות השכירות לאדם עומדת בממוצע על 750 שקל בלבד, מחיר סביר לכל הדעות.

לדברי גיגי, הסיבה לכך טמונה בעובדה שהפרויקט זכה למימון מסיבי מטעם המדינה, בשונה מהמעונות החדשים המתוכננים.

"מודעים לקשיים"

במשרד האוצר אומרים כי "משרד האוצר, יחד עם הות"ת, יזמו מהלך להעלאת המענק בפריפריה על מנת להגדיל את הכדאיות. המשרד מודע לקשיים מול הות"ת, ואנו שוקלים להגדיל מעורבותנו בנושא זה.

"משרד האוצר יחד עם חברת דירה להשכיר ובשיתוף הות"ת יוזמים מהלך שיאיץ את הבנייה של המעונות, יזרז את קצב הבנייה והפעולה מול גורמים נוספים ביניהם הרשויות המקומיות ומוסדות אקדמיים שאינם מתוקצבים על ידי המדינה. המטרה היא שחברת דירה להשכיר תוביל את המהלכים המדוברים אשר יסייעו להגדלה משמעותית של היצע המעונות".

מספר המיטות במעונות במכללות

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים