גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משלמים על התהילה

למה דווקא בארה"ב נוהגים המגה-עשירים לתרום את הונם לצדקה?

מרק צוקרברג / צילום: רויטרס
מרק צוקרברג / צילום: רויטרס

עם כל הכבוד, ויש כבוד, לחדשות המשמחות על הולדתה של מקס הקטנה להורים הגאים, פריסילה צ'אן ומארק צוקרברג, ועל זה שהאב יוצא לחופשת לידה - ולא מוטרד מכך שזה יעכב את קידומו - החדשות הבאמת דרמטיות היו החלטת ההורים לתרום 99% מרכושם לצדקה, שהם 45 מיליארד דולר בערכי מניית פייסבוק כיום. התרומה - למטרות שונות, כולן ראויות ויותר מכך.

וצוקרברג אינו הראשון. את הגל הנוכחי החל ביל גייטס, האדם העשיר בעולם, שהודיע שישאיר לצאצאיו 10 מיליון דולר לכל אחד. השאר הולך לקרן ביל ומלינדה גייטס, הנלחמת בין השאר, במלריה. הצטרף אליו במעשה, ובשותפות בקרן הצדקה שותפו לברידג', גדול המשקיעים וורן באפט. רבים נוספים התקבצו תחת הדגל של אותה קבוצה, שהתחייבה לתרום לפחות מחצית מהונה. למי שגדל תחת התיאוריות של הגן האנוכי, של "המשפחה מעל הכול" זה נראה מדהים, אצילי, אולי אפילו מטורלל-משהו.

מעבר למה שזה אומר על כישלונות המדינה האמריקנית והמדינות כולן, במאבק הגלובלי נגד עוני, מי-שתייה מזוהמים, מגיפות ועוד, עולה שאלה מעניינת - מדוע שם? מדוע בארצות-הברית התרומות הגרנדיוזיות האלה נפוצות כל-כך, ולא בשאר העולם? מעבר לתרומה להאדרת התורם, כמו בניין מפואר באוניברסיטה או היכל תרבות וכדומה?

והתשובה היא בדת. בנצרות. מייסדי ארצות-הברית היו פוריטאנים, הפרוטסטנטים-הנוצרים המחמירים שחלקם באו מבית-מדרשו של התיאולוג והמשפטן הצרפתי מהמאה ה-16, ז'אן קלווין (אבי הקלוויניזם), שאמר בין השאר שהכול נקבע מראש. יש עוברים שגורלם נחרץ לגיהינום, ואחרים לגן-עדן, עוד בטרם חטאו או עשו טוב. המשמעות היא, בין השאר, שאם אתה עשיר זה כי עשית הטוב בעיני האל; ואם עני - זה גורלך והאשם הוא בך, לא באל, לא בחברה.

רובנו אוהבים רשימות מעניינות. ובעיתון כלכלי, אחת המרתקות שבהן היא "האנשים העשירים בהיסטוריה"; ומרתק לראות שעשרת הראשונים נמצאים כחמישה, תלוי איך סופרים, שכולם חיו באותו זמן, הכירו זה את זה, תיעבו זה את זה. "הברונים השודדים", כינה אותם מרק טוויין, ושמם מהדהד עד היום: רוקפלר, קרנגי, מורגן, ונדרבילט, אסטור.

לעניין מאמר זה, המרתק הוא שאותם אישים תרמו את הונם הבלתי נתפס - הונו של ג'ון רוקפלר משוערך להיום היה טריליון דולר - לצדקה. וכך אמר טוויין, שכמו בני דורו העריץ את הברונים השודדים ושנא אותם, על קרנגי: "הוא קנה תהילה, ושילם עליה במזומן".

והם, אלה שעשו הון, שעלו מעוני מנוול (פרט למורגן הבנקאי האגדי, בנו של בנקאי אמיד, שבית-ההשקעות שלו עדיין קיים), שלחמו זה בזה בחירוק שיניים, שרימו, הונו, עשו קרטלים, שברו באלימות נוראה שביתות של כורים ופועלים רעבים ללחם - כולם היו דתיים. כולם נוצרים טובים, שעל ערש דווי ולעתים קודם לכן, החלו לתרום. והם תרמו, לא חלק, לא מעשר, הם תרמו הכול. והצליחו במטרתם. השם רוקפלר הוא עד היום המקבילה האמריקנית לרוטשילד אצלנו, גם לאחר שהון המשפחה אזל כולו, נתרם כולו.

רשימה חלקית:

אנדרו קרנגי - מכר את חברת הפלדה שלו בסכום השווה בערכים של היום, ל-320 מיליארד דולר, ותרם את ההון כולו: אוניברסיטת קרנגי-מלון, מכון קרנגי לשלום, קרן קרנגי, אולם קרנגי לקונצרטים, קרנגי-הול המפורסם. האדם שכל ימיו הכיר תודה למיטיבו הראשון, שאיפשר לו להשתמש בספרייתו ללא הגבלה כדי לרכוש השכלה, תרם מהונו, ועד היום כל הספריות הציבוריות בארצות-הברית קיימות בזכות המהגר הסקוטי.

משפחת רוקפלר - תרמה את הקרקע שעליה הוקם מרכז-רוקפלר בניו-יורק ואת הבנייה עצמה, ובשיא המשבר הגדול העסיק הפרוייקט מאות-אלפי בני-אדם במשך עשור; את הקרקע שעליה הוקם בניין האו"ם; את הקרקע שעליה הוקם המוזיאון לאומנות מודרנית, המומא; את מוזיאון הקלויסטרס על כל חפציו; עשרות מיליוני דונמים של יערות וטבע למען שימורם; משלחות מחקר (בין השאר מימנה המשפחה את החפירות בתל מגידו, הוא ארמגדון של אחרית הימים; והקימה את מוזיאון רוקפלר בירושלים).

מורגן הבנקאי - מימן את פרויקט התיעוד של העמים הילידים, האינדיאנים בארצות-הברית; תרם את ספריית מורגן בניו-יורק על כל כתבי היד המהממים שבה (בהם העותק הראשון של הפואמה "עלי עשב". עם זאת, נציין, כי הוא סירב לתמוך במשורר עצמו, וולט ויטמן שכמעט מת ברעב).

פריק - שותפו הזוטר והשנוא של קרנגי, הותיר את ביתו על יצירות האמנות המופלאות שבו, מוזיאון פריק. והרשימה עוד ארוכה.

אי אפשר לתאר את העיר שרובם בנו בה את ארמונותיהם, ניו-יורק, בלי תרומותיהם, בלי השפעתם. מדוע עשו זאת, מדוע בקנה-מידה כזה? ראשית, היה זה כמובן בשל אופי האדם. הם היו עשירים כקורח, ותרומות, ודאי כאלה שהעולם כולו יודע שאוניברסיטה זו, שקרן אחרת קרויה לעד על-שם התורם, עושה משהו לאגו.

נשפי הפאר שאותם עשו היו כותרת בעיתון ליום-יומיים, "קרן קרנגי" ו"קרן פורד" הן תזכורת מתמדת, מצבה ראויה לכל אדם. זה גם עזר לנקות את מצפונם - אחרי הכול, הם היו שנואים מאוד. העריצו אותם, העריכו את ערמומיותם ואת חוש העסקים שלהם, קינאו בהם - ושנאו אותם. הם מוטטו עסקים ורמסו מתחרים, קטנים כגדולים. תרומות צדקה מפוארות הן נפלאות ליחסי-ציבור, בארצות-הברית אז ועתה, וגם במדינות נוספות, קטנות בהרבה מארצות-הברית.

המורשת שלהם חיה עד היום. וכעת בא דור חדש, נטול רגשות אשם, אולי; דתי הרבה פחות, צדקני הרבה פחות. אבל כנראה רוצה לעשות את הדבר הנכון. אפשר, אולי צריך, להיות ציניקן ולנחור בבוז על חברות-הענק המסתירות הון במקלטי-מס; ואז הבעלים המשלם מס פחות ממזכירתו - כמו וורן באפט באמירה ידועה, תורם את הונו אחרי מותו, ולפעמים לפני, למטרות חשובות.

אולי. אבל בסופו של דבר, איש לא מכריח אותם. המטרות חשובות. מישהו צריך לעשות אותן, המדינות כושלות בכל מאמץ בינלאומי, הארגונים הבינלאומיים לא מצליחים. אז אולי המיליארדרים החדשים והישנים, אלה שעשו הון בלתי נתפס במהירות בלתי נתפסת, יחזירו חלק לחברה - בין שבארצם, ובין שבעולם. המניע חשוב פחות. המטרה - פחות תמותת ילדים, תקווה במקומות שבהן אין תקווה - היא הנכונה, היא החשובה. אז כל הכבוד ביל גייטס, כל הכבוד מארק צוקרברג, הלוואי ורבים אחרים יילכו בעקבותיכם.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון