גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משלמים על התהילה

למה דווקא בארה"ב נוהגים המגה-עשירים לתרום את הונם לצדקה?

מרק צוקרברג / צילום: רויטרס
מרק צוקרברג / צילום: רויטרס

עם כל הכבוד, ויש כבוד, לחדשות המשמחות על הולדתה של מקס הקטנה להורים הגאים, פריסילה צ'אן ומארק צוקרברג, ועל זה שהאב יוצא לחופשת לידה - ולא מוטרד מכך שזה יעכב את קידומו - החדשות הבאמת דרמטיות היו החלטת ההורים לתרום 99% מרכושם לצדקה, שהם 45 מיליארד דולר בערכי מניית פייסבוק כיום. התרומה - למטרות שונות, כולן ראויות ויותר מכך.

וצוקרברג אינו הראשון. את הגל הנוכחי החל ביל גייטס, האדם העשיר בעולם, שהודיע שישאיר לצאצאיו 10 מיליון דולר לכל אחד. השאר הולך לקרן ביל ומלינדה גייטס, הנלחמת בין השאר, במלריה. הצטרף אליו במעשה, ובשותפות בקרן הצדקה שותפו לברידג', גדול המשקיעים וורן באפט. רבים נוספים התקבצו תחת הדגל של אותה קבוצה, שהתחייבה לתרום לפחות מחצית מהונה. למי שגדל תחת התיאוריות של הגן האנוכי, של "המשפחה מעל הכול" זה נראה מדהים, אצילי, אולי אפילו מטורלל-משהו.

מעבר למה שזה אומר על כישלונות המדינה האמריקנית והמדינות כולן, במאבק הגלובלי נגד עוני, מי-שתייה מזוהמים, מגיפות ועוד, עולה שאלה מעניינת - מדוע שם? מדוע בארצות-הברית התרומות הגרנדיוזיות האלה נפוצות כל-כך, ולא בשאר העולם? מעבר לתרומה להאדרת התורם, כמו בניין מפואר באוניברסיטה או היכל תרבות וכדומה?

והתשובה היא בדת. בנצרות. מייסדי ארצות-הברית היו פוריטאנים, הפרוטסטנטים-הנוצרים המחמירים שחלקם באו מבית-מדרשו של התיאולוג והמשפטן הצרפתי מהמאה ה-16, ז'אן קלווין (אבי הקלוויניזם), שאמר בין השאר שהכול נקבע מראש. יש עוברים שגורלם נחרץ לגיהינום, ואחרים לגן-עדן, עוד בטרם חטאו או עשו טוב. המשמעות היא, בין השאר, שאם אתה עשיר זה כי עשית הטוב בעיני האל; ואם עני - זה גורלך והאשם הוא בך, לא באל, לא בחברה.

רובנו אוהבים רשימות מעניינות. ובעיתון כלכלי, אחת המרתקות שבהן היא "האנשים העשירים בהיסטוריה"; ומרתק לראות שעשרת הראשונים נמצאים כחמישה, תלוי איך סופרים, שכולם חיו באותו זמן, הכירו זה את זה, תיעבו זה את זה. "הברונים השודדים", כינה אותם מרק טוויין, ושמם מהדהד עד היום: רוקפלר, קרנגי, מורגן, ונדרבילט, אסטור.

לעניין מאמר זה, המרתק הוא שאותם אישים תרמו את הונם הבלתי נתפס - הונו של ג'ון רוקפלר משוערך להיום היה טריליון דולר - לצדקה. וכך אמר טוויין, שכמו בני דורו העריץ את הברונים השודדים ושנא אותם, על קרנגי: "הוא קנה תהילה, ושילם עליה במזומן".

והם, אלה שעשו הון, שעלו מעוני מנוול (פרט למורגן הבנקאי האגדי, בנו של בנקאי אמיד, שבית-ההשקעות שלו עדיין קיים), שלחמו זה בזה בחירוק שיניים, שרימו, הונו, עשו קרטלים, שברו באלימות נוראה שביתות של כורים ופועלים רעבים ללחם - כולם היו דתיים. כולם נוצרים טובים, שעל ערש דווי ולעתים קודם לכן, החלו לתרום. והם תרמו, לא חלק, לא מעשר, הם תרמו הכול. והצליחו במטרתם. השם רוקפלר הוא עד היום המקבילה האמריקנית לרוטשילד אצלנו, גם לאחר שהון המשפחה אזל כולו, נתרם כולו.

רשימה חלקית:

אנדרו קרנגי - מכר את חברת הפלדה שלו בסכום השווה בערכים של היום, ל-320 מיליארד דולר, ותרם את ההון כולו: אוניברסיטת קרנגי-מלון, מכון קרנגי לשלום, קרן קרנגי, אולם קרנגי לקונצרטים, קרנגי-הול המפורסם. האדם שכל ימיו הכיר תודה למיטיבו הראשון, שאיפשר לו להשתמש בספרייתו ללא הגבלה כדי לרכוש השכלה, תרם מהונו, ועד היום כל הספריות הציבוריות בארצות-הברית קיימות בזכות המהגר הסקוטי.

משפחת רוקפלר - תרמה את הקרקע שעליה הוקם מרכז-רוקפלר בניו-יורק ואת הבנייה עצמה, ובשיא המשבר הגדול העסיק הפרוייקט מאות-אלפי בני-אדם במשך עשור; את הקרקע שעליה הוקם בניין האו"ם; את הקרקע שעליה הוקם המוזיאון לאומנות מודרנית, המומא; את מוזיאון הקלויסטרס על כל חפציו; עשרות מיליוני דונמים של יערות וטבע למען שימורם; משלחות מחקר (בין השאר מימנה המשפחה את החפירות בתל מגידו, הוא ארמגדון של אחרית הימים; והקימה את מוזיאון רוקפלר בירושלים).

מורגן הבנקאי - מימן את פרויקט התיעוד של העמים הילידים, האינדיאנים בארצות-הברית; תרם את ספריית מורגן בניו-יורק על כל כתבי היד המהממים שבה (בהם העותק הראשון של הפואמה "עלי עשב". עם זאת, נציין, כי הוא סירב לתמוך במשורר עצמו, וולט ויטמן שכמעט מת ברעב).

פריק - שותפו הזוטר והשנוא של קרנגי, הותיר את ביתו על יצירות האמנות המופלאות שבו, מוזיאון פריק. והרשימה עוד ארוכה.

אי אפשר לתאר את העיר שרובם בנו בה את ארמונותיהם, ניו-יורק, בלי תרומותיהם, בלי השפעתם. מדוע עשו זאת, מדוע בקנה-מידה כזה? ראשית, היה זה כמובן בשל אופי האדם. הם היו עשירים כקורח, ותרומות, ודאי כאלה שהעולם כולו יודע שאוניברסיטה זו, שקרן אחרת קרויה לעד על-שם התורם, עושה משהו לאגו.

נשפי הפאר שאותם עשו היו כותרת בעיתון ליום-יומיים, "קרן קרנגי" ו"קרן פורד" הן תזכורת מתמדת, מצבה ראויה לכל אדם. זה גם עזר לנקות את מצפונם - אחרי הכול, הם היו שנואים מאוד. העריצו אותם, העריכו את ערמומיותם ואת חוש העסקים שלהם, קינאו בהם - ושנאו אותם. הם מוטטו עסקים ורמסו מתחרים, קטנים כגדולים. תרומות צדקה מפוארות הן נפלאות ליחסי-ציבור, בארצות-הברית אז ועתה, וגם במדינות נוספות, קטנות בהרבה מארצות-הברית.

המורשת שלהם חיה עד היום. וכעת בא דור חדש, נטול רגשות אשם, אולי; דתי הרבה פחות, צדקני הרבה פחות. אבל כנראה רוצה לעשות את הדבר הנכון. אפשר, אולי צריך, להיות ציניקן ולנחור בבוז על חברות-הענק המסתירות הון במקלטי-מס; ואז הבעלים המשלם מס פחות ממזכירתו - כמו וורן באפט באמירה ידועה, תורם את הונו אחרי מותו, ולפעמים לפני, למטרות חשובות.

אולי. אבל בסופו של דבר, איש לא מכריח אותם. המטרות חשובות. מישהו צריך לעשות אותן, המדינות כושלות בכל מאמץ בינלאומי, הארגונים הבינלאומיים לא מצליחים. אז אולי המיליארדרים החדשים והישנים, אלה שעשו הון בלתי נתפס במהירות בלתי נתפסת, יחזירו חלק לחברה - בין שבארצם, ובין שבעולם. המניע חשוב פחות. המטרה - פחות תמותת ילדים, תקווה במקומות שבהן אין תקווה - היא הנכונה, היא החשובה. אז כל הכבוד ביל גייטס, כל הכבוד מארק צוקרברג, הלוואי ורבים אחרים יילכו בעקבותיכם.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

הסתיים הדיון בבג"ץ זיני: הפרקליטות תגיש את עמדתה לגבי דיון בדלתיים סגורות

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-5%, אנבידיה ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.9% ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה