גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יפוי כוח לא מספיק נגד סרבנים

הגשת התביעה למפקח על המקרקעין לא מספקת והדיירים מבקשים לנקוט הליכים נוספים כנגד הדיירים הסרבנים, לרבות תביעה כספית לצורך קבלת פיצוי בגין הנזק הכלכלי אותו גרמו הסרבנים בסרבנותם

תופעת "הדייר הסרבן" בעסקאות תמ"א 38 עלולה לפרוץ בכל שלב של העסקה.

עסקת תמ"א 38 הינה תהליך מורכב וארוך. ראשית, יש לגבש את הדיירים ולייצר הסכמה של מרביתם לקדם את התהליך. ללא גרעין איתן וחזק מבין הדיירים, לא ניתן יהיה לקיים את הפרוייקט. בהמשך ממילא, נכונה לדיירים דרך ארוכה עד למימוש הפרוייקט.

אכן, לא קל לגבש דיירים המתגוררים בשכנות במשך עשרות שנים. יש להתגבר על משקעי העבר שביניהם ולעיתים על חוסר אמון וחוסר אהדה הדדיים.

 

קיימות סיבות רבות להתנגדותם של דיירים לפרוייקט התחדשות עירונית. במקרים רבים אנו נתקלים בהתנגדויות לגיטימיות.

 לא אחת, כבר בשלב ראשוני זה, יביעו חלק מהדיירים את חוסר רצונם בפרוייקט. חלקם יביעו פחד וחשש מפני הבאות (במיוחד המבוגרים שביניהם השואפים להיוותר בדירתם ולהימנע מפינוי הדירה/ חיפוש אחר מקום מגורים חלופי/ הובלת החפצים וכד'). אחרים יביעו קושי להסתפק בתמורה שמציע היזם (לעיתים משום שירגישו מופלים לרעה לעומת שכניהם).

אך קיימות גם התנגדויות בלתי לגיטימיות, כאלה שאינן נשענות על נימוק או הסבר. ניתן להיתקל לעיתים בדיירים הסבורים כי עצם העלאת ההתנגדות (בשלב כזה או אחר של הפרוייקט) תהא כדאית עבורם כך שיוכלו לדרוש ולקבל עבור הסכמתם המאוחרת, תמורה עודפת מעבר לתמורה אותה מקבלים יתר בעלי הדירות.

כאן חשוב להסביר, כי 'חוק החיזוק' מסדיר בין היתר את הדרך להתמודדות עם 'דייר סרבן'. החוק קובע, כי במקרה בו קיים רוב מבין בעלי הדירות החפץ בפרוייקט (רוב של 66% מבעלי הדירות בפרוייקט תמ"א 38/1 (חיזוק הבניין ותוספת בניה) או רוב של 80% בפרוייקט תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש)), אזי ניתן לכפות על הדיירים המסרבים לפרוייקט להשתתף בו.

לצורך כך, רשאים בעלי הדירות התומכים בפרוייקט להגיש תביעה למפקח על המקרקעין אותו מסמיך החוק לכפות את הפרוייקט על המתנגדים. תביעה מעין זו ניתנת להגשה רק בשלב מתקדם יחסית של הליכי התכנון של הפרוייקט- במועד מתן 'החלטת ועדה', היינו במועד בו מוציאה הועדה המקומית תחת ידה החלטה המאשרת את מתן ההיתר המבוקש לצורך הפרוייקט בכפוף לעמידה בתנאים מסויימים אותם היא קובעת.

מדובר בשלב קריטי של הפרוייקט, שכן עד אותו מועד הושקעו מאמצים רבים על ידי הדיירים שתומכים בפרוייקט, היזם ובעלי המקצוע השונים והושקע ממון רב מצידו של היזם.

לכן, נקבע תמיד בגוף הסכם ההתקשרות שבין היזם ובין הדיירים, כי במקרה בו קיימים 'דיירים סרבנים', ומתקיימים התנאים להגשת תביעה נגדם למפקח על המקרקעין, אזי תוגש התביעה על ידי הדיירים.

על מנת לייעל עניין זה, אנו קובעים עוד בגוף ההסכם, כי לצורך ניהול ההליכים הללו, ימסרו הדיירים יפוי כח המסמיך את היזם ובא כוחו לפעול להגשת התביעה. הדיירים התומכים בפרוייקט חותמים על יפוי הכח במועד חתימתם על ההסכם עצמו.

 

לעיתים, הגשת התביעה למפקח על המקרקעין לא מספקת והדיירים מבקשים לנקוט הליכים נוספים כנגד הדיירים הסרבנים, לרבות תביעה כספית לצורך קבלת פיצוי בגין הנזק הכלכלי אותו גרמו הסרבנים בסרבנותם (מניעת הפרוייקט על ידי הסרבנים עלולה לגרום נזק כלכלי עצום לתומכי הפרוייקט אשר השבחת קניינם נמנעת).

אלא, שחוסר תשומת לב לניסוחם של יפויי הכח של העסקה עלולים לגרום תסבוכת מיותרת.

כך ארע במקרה שנדון לאחרונה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב.

בשל סרובם של דיירים לעסקת תמ"א 38 נמנעה העסקה. עקב כך, עתרו הדיירים התומכים בפרוייקט לבית המשפט המחוזי בתביעה לחייב את הסרבנים לשלם את נזקי התומכים בסך 2.5 מיליון ₪.

הסרבנים מצידם טענו כי יפוי הכח שנחתם על ידי הדיירים התומכים במסגרת הסכם התמ"א איננו מספק ומשכך לא ניתן לדון בתביעה.

בית המשפט קיבל את הטענה וקבע, כי יפוי הכח שנחתם על ידי הדיירים התומכים הוא יפוי כח "סטנדרטי" המאפשר ביצוע פעולות במקרקעין לטובת צדדי ג' ופעולות נוספות הקשורות לפרוייקט התמ"א 38, אך אין בו הסמכה מפורשת לטפל בתביעות כספיות כפי זו שהוגשה על ידי הדיירים התומכים.

 

בית המשפט הוסיף וקבע, כי "ייפוי הכוח הוא ייפוי כוח שכל מטרתו הבטחת עסקת המקרקעין הגלומה בהסכם בין החתומים עליו לבין הקבלן המוגדרת ברישא לייפוי הכוח "לביצוע פרויקט תמ"א 38 בבנין ברחוב אלתרמן 28 בתל אביב, במסגרתו התחייבנו לביצוע פעולות קנייניות ותכנוניות שונות" ולא ניתן להעניק לו את הפרשנות הרחבה שמבקש ב"כ התובעים להעניק לו, מקום שאין בו הסמכה להגיש תביעת פיצויים בין בעלי הדירות לבין עצמם".

נקבע עוד, כי "ייפוי הכוח הגביל עצמו לביצוע ההסכם לפרויקט תמ"א 38 ולפעולות הקנייניות והתכנוניות הנדרשות לשם כך. תביעת הפיצויים בין בעלי הדירות אין בה כדי לקדם את ההסכם בין החותמים לבין הקבלן ואף לא את הפרויקט".

סופו של דבר לא סולקה התביעה על הסף, אולם בית המשפט העניק לב"כ התובעים אורכה להגשת ראיות להיותו מיופה כוח לעניין התביעה הנדונה.

 

נמצאנו למדים, כי במעמד חתימת ההסכם ראוי להביט קדימה ולהערך לכל תרחיש עתידי, לרבות כזה שיביא את הדיירים התומכים להגיש תביעה כספית כנגד סרבני הפרוייקט. לצורך כך, ראוי לנסח את יפויי הכח כך שיאפשרו מרחב תמרון רחב היקף שלא יגביל את צעדיהם של התומכים בהמשך.

 

הכותב בעל משרד עורכי דין ונוטריון 

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון