גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקסלנס: מחירי הדירות ימשיכו לעלות; יש הזדמנויות במניות

יניב חברון, מנהל מחלקת המחקר והאסטרטגיה של אקסלנס: "אם הציבור היה מאמין לממשלה, המחירים היו יורדים כבר היום, אבל אנחנו עדיין רחוקים מנקודה זו. נראה שהגידול בהיצע לא יצליח להשיג את העלייה הטבעית במספר משקי הבית"

כלכלני בית ההשקעות אקסלנס פרסמו סקירה מקיפה לקראת 2016. הסקירה כוללת תחזיות לגבי מחירי הדירות בארץ, שוקי המניות בארץ ובעולם, מחיר הנפט, שוק המט"ח וגם תחזיות מאקרו לגבי הריבית, האינפלציה וצמיחת המשק בשנה הבאה.

במחלקת המחקר והאסטרטגיה של אקסלנס, בראשות הכלכלן הראשי יניב חברון, מציינים כי "מחירי הדיור צפויים להמשיך לעלות בשנת 2016, אך בקצב מתון יותר של 3%-4%, וייתכן שעליות המחירים יימשכו גם בשנת 2017". 

להערכת אקסלנס, "קיימים גורמים התומכים בהמשך עליית המחירים בשנתיים הקרובות וכאלו התומכים בירידתם. עם זאת, כאשר אנו בוחנים את שני המרכיבים על כף המאזניים, אין ספק שהמשקל נוטה לכיוון הגורמים שתומכים בהמשך העלייה. מחירי הדירות ימשיכו לעלות, אלא אם הממשלה תצליח להוציא לפועל מכרזים של כ-60 אלף יחידות דיור למשתכן ויותר בשנה הקרובה, אולם אנו מאוד סקפטיים לגבי אפשרות של אפילו מחצית מכמות זו".

"ניתן להבין את הלך הרוח הסקפטי משהו ברחוב הישראלי לגבי הצלחת התוכניות הגרנדיוזיות של הממשלה ושל משרד האוצר להורדת מחירי הדיור. אם הציבור היה מאמין לממשלה, המחירים היו יורדים כבר היום, אבל אנחנו עדיין רחוקים מנקודה זו. נראה שהגידול בהיצע לא יצליח להשיג את העלייה הטבעית במספר משקי הבית ולסגור את פער הביקוש שנצבר מהשנים הקודמות. גם רמת הריבית צפויה להישאר נמוכה ולשמר את רמת המחירים הגבוהה. עם זאת, נראה כי הביקוש לדירות מצד המשקיעים אכן יופחת מעט", אומרים באקסלנס.

פוטנציאל בשוקי המניות של אירופה וסין

בנוגע לשוקי המניות מעריכים כלכלני אקסלנס כי שוקי המניות בישראל ובארה"ב צפויים לעלות בכ-8%-10% בשנה הבאה. "מכפיל הרווח הנוכחי של ת"א 25 עומד בממוצע של 5-6 השנים האחרונות, כאשר הצפי שנה קדימה לעלייה של יותר מ-10% ברווחיות של החברות במדד. בנוסף, סקטורים בעלי המשקל הגבוה בת"א 100 נסחרים בחסר, כגון סקטור הבנקאות והביטוח. דולר גבוה ושיפור בסחר העולמי בהחלט עשוי לעזור ליצואניות במדד".

באקסלנס ממליצים על חשיפה לסקטור הבינוי והתשתיות, לסקטור הנדל"ן למגורים ולמדד התל דיב. "חברות הייזום ממשיכות לקצור את פירות הביקושים הגואים בענף. במבט לטווח קצר, בולטת חברת הנדל"ן י.ח דמרי. החשיפה לחברות מוטות דיבידנדים עשויה להצמיח ערך גבוה. חלופה להשקעה במדד זה היא פיזור של חברות בתחום טכנולוגיות המידע (IT) הנסחרות בבורסה המקומית. החברות הללו עוסקות באחד מהתחומים היציבים ביותר בישראל".

ביחס לשוק המניות האמריקאי אומרים באקסלנס כי "מדד המניות האמריקאי יכול להשיג תשואה של 8%-10% בשנה הקרובה. בשוק האג"ח האמריקני אנו לא צופים שינוי דרמטי בתשואת האג"ח ל-10 שנים, שעשויות להגיע לרמות של 2.5% במהלך השנה, אולי קצת יותר".

ביחס לסקטורים מומלצים ולא מומלצים בארה"ב מציינים באקסלנס את "ענף הפיננסים, שצפוי ליהנות בין היתר מעלייה בריבית הפד ומהמשך התחממות שוק הדיור. מניות הטכנולוגיה ממשיכות להיות אטרקטיביות. הסכנה בסקטור זה נובעת מהמשך התחזקות בדולר, שכן 60% מהמכירות בענף הן מחוץ לארה"ב. מנגד, סקטור האנרגיה ימשיך להיפגע מהמחירים הנמוכים, אך כמובן שכאשר המגמה במחירי האנרגיה תתהפך, כפי שאנחנו צופים, גם הסקטור ירוויח. סקטור ה'חומרים', בפרט חברות הכימיקלים, ימשיך לסבול ממחירי האנרגיה הנמוכים". באקסלנס רואים גם פוטנציאל בשוק הדיור האמריקאי. "הרתיחה בשוק הנדל"ן למגורים בארה"ב תימשך בשנה הקרובה".

כלכלני אקסלנס אופטימיים עוד יותר ביחס לבורסות באירופה, שעשויות להערכתם לספק "תשואה פנומנלית" ולעלות ב- 10%-20%. "האירו החלש, הפשרה של שוק האשראי וההתייצבות בסין צפויים לתמוך בהמשך התאוששות באירופה. להערכתנו, המכפיל ההיסטורי של מדד הדאקס הגרמני בסוף 2016 יוכל לעמוד בקלות בסביבה של 16 (מכפיל המגלם תשואה תיאורטית של כ-6%), מה שגוזר עלייה במחיר של המדד של יותר מ-20%. מדד היורו-סטוקס צפוי לעלות להערכתנו ב-15-20%".

עם זאת, "אנחנו אומנם מאוד אופטימיים לגבי שוק המניות האירופי, אולם ברגע שהנפט יחזור להתחזק בעולם, אנחנו נהיה הראשונים להפחית חשיפה לאירופה".

באקסלנס מזהים הזדמנות השקעה גם בסין, ש"מתייצבת ותמחור המניות בה נראה זול מאוד". הם מסמנים מספר שווקים מתעוררים, כגון הודו ומקסיקו. "בשנתיים האחרונות, מספר שווקים מתעוררים הצליחו להתאזן אל מול החולשה והירידה במחירי הסחורות. קריסת הנפט פגעה באיזון זה בצורה משמעותית, בעיקר עבור היצואניות הגדולות של אנרגיה והיא ממשיכה לאיים על חלק מהשווקים המתעוררים. עם זאת, אנחנו מעריכים כי גרוע ממה שכבר ראינו השנה בברזיל ובשנתיים האחרונות ברוסיה - לא יהיה, הרבה בזכות התייצבות מחירי הנפט ברמות גבוהות יותר. בהודו, אחרי שנה מעורבת וביצועים שליליים בשוק המניות, נראה כי 2016 תהיה שנה טובה יותר (רפורמות). הדובדבן שבקצפת צפויה להיות מקסיקו (רפורמות), שנראית מבטיחה במבט ל-2016. שימו לב כי צפויה התאוששות, אך עדיין השווקים המתעוררים יצמחו מתחת לקו המגמה".

האירו ימשיך לאבד גובה, הנפט יעלה ל-60 דולר לחבית

בנוגע לשוקי המטבעות מעריכים כלכלני אקסלנס כי "העלאת הריבית בארה"ב מתקרבת בצעדי ענק, מה שלהערכתנו יתמוך בהתחזקותו של הדולר ובעלייתו לסביבה של 4 שקלים לדולר. התחזקותו של הדולר צפויה להביא גם להתחזקות היואן הסיני אל מול השקל וזאת מתוקף היותו של המטבע הסיני מקובע ברצועה אל מול הדולר. האירו ימשיך להיות חלש, לפחות במחצית הראשונה של השנה. עליית ריבית בארה"ב ונתונים טובים שם במחצית הראשונה של השנה בהחלט עשויים להוביל את הצמד הדולר-אירו לרמה של 1:1. עם זאת, שיפור באינפלציה באירופה במחצית השנייה יחזק את האירו מחדש".

ביחס למחיר הנפט מעריכים באקסלנס כי "מחיר הנפט לא יצליח לשמור על רמתו הנמוכה, ולו רק בשל צמצום ההשקעות וביטול פרויקטים וזאת בשל אי הכדאיות הכלכלית שיוצר המחיר הנמוך ליצרניות הנפט, מה שיוביל בסופו של דבר לצמצום בהיצע הנפט (צפי לפגיעה בהיצע) ולכן לעליית מחירו של 'הזהב השחור' לרמה של עד 60 דולר במהלך השנה".

הריבית תעלה רק ב-2017

בנוגע למשק הישראלי מעריכים באקסלנס כי "ריבית בנק ישראל תעלה כנראה רק ב-2017. "גם בהנחה שהפד יכריז על העלאת ריבית, בבנק ישראל יתקשו להעלות את הריבית ולהשיג את יעדי האינפלציה והצמיחה, בייחוד לאור העובדה שנכון להיום, לא נראה שהריבית בגוש האירו צפויה לעלות עד שלהי 2017".

באקסלנס צופים כי האינפלציה בשנה הבאה תסתכם בכ-1.1%, בהנחה של התאוששות מסוימת במחירי הנפט. "תחזית האינפלציה לקראת השנה הקרובה גוזרת כמובן את המלצתנו המרכזית בשוק האג"ח - קנו צמודים". הצמיחה לדעתם צפויה להסתכם בכ-3.1% ושיעור האבטלה יעמוד על כ-5.1%.

עוד כתבות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה