גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנור מארגן מחדש חוב של 600 מ' ש' בקבוצת לובינסקי

ההלוואה לעסקי הרכב והנדל"ן של הקבוצה ניתנה ל-8 שנים כנגד שיעבודים וביטחונות ■ מנור העמיד לאחרונה על המדף את החזקותיו בחברת הנדל"ן צמח המרמן, והוא עשוי למכור גם את מניותיו בבנק אגוד

איש העסקים יצחק מנור, בעלי יבואנית הרכב לובינסקי ושורה של חברות נוספות, ממשיך בביצוע הארגון מחדש בעסקי הקבוצה. ל"גלובס" נודע כי מוקדם יותר השבוע סיכם מנור עסקת מימון מחדש לעסקיו, בהיקף של כ-600 מיליון שקל, מול קונסורציום מממנים מקומיים שהובילו בנק הפועלים והראל ואשר כלל גם את מנורה מבטחים ובנק דיסקונט.

במסגרת העסקה הנוכחית תועמד הלוואה אחת, לתקופה של 8 שנים, לשורה של חברות פרטיות שבשליטת מנור בן ה-74 במקום הלוואות שהועמדו בעבר לכל אחת מהחברות בנפרד. זאת, כנגד ביטחונות ושיעבודים שונים לקונסורציום המממן. משפחת מנור ביקשה שלא להתייחס לידיעה.

הנכס המרכזי שבבעלות משפחתו של מנור הוא קבוצת לובינסקי, יבואנית רכבי פיג'ו וסיטרואן בישראל (וגם רכבי MG הסינית). נוסף על כך מחזיקה משפחת מנור חלק מגרעין השליטה בבנק אגוד (23% ממניות הבנק ששוות כ-220 מיליון שקל) ומניות בחברת הנדל"ן צמח המרמן (26.2% ששוות 42 מיליון שקל).

מנור אינו מסתפק ברה-ארגון פיננסי בקבוצה שבשליטתו וכפי שנחשף ב"גלובס" לאחרונה הוא מחפש קונה למניותיו בצמח המרמן. על פי הערכות בשוק, לא מן הנמנע כי בעתיד הקרוב יועמדו למכירה גם החזקות המשפחה באגוד - בנק קטן הנסחר בבורסה לפי יחס שווי להון של 0.4 בלבד - וכן נכסים בתחום הנדל"ן.

ניקוי אורוות

קבוצת לובינסקי של מנור נוסדה בשנת 1936 על-ידי דוד לובינסקי, והיא כיום בבעלות יצחק ואשתו רות, בתו של מייסד הקבוצה. מעבר ליבוא של פיג'ו וסיטרואן, ושל המותג הסיני MG, כוללת הקבוצה כמה חברות בנות: לובינסקי טרייד (מכירת מכוניות יד שנייה), לוביט (סוכנות לביטוח), עודית (אשראי לרכישת רכב) ופריים ליס (חברת ליסינג).

המכירות של קבוצת לובינסקי ידעו לא מעט טלטלות בשנים האחרונות ושני מותגי הליבה, פיז'ו וסיטרואן, חוו ירידה במכירות והידרדרו עמוק לתוך העשיריה השניה בדירוג המכירות השנתי. לפני כשנתיים מינתה החברה את אבי צור, לשעבר מנכ"ל צ'מפיון, למנכ"ל הקבוצה. צור עסק בשנתיים האחרונות בעיקר ב"ניקוי אורוות" שכלל קיצוצים בכוח אדם ובייעול המבנה הניהולי והלוגיסטי של החברה, וב-2015, בסיוע מערך מוצרים רענן, אפשר היה להתחיל לראות תוצאות. משפל מכירות של קצת יותר מ-8,800 כלי רכב ב-2014, חצו השנה מכירות שני המותגים את רף ה-12 אלף יחידות.

בנוסף למותגי הרכב המרכזיים שלה מייבאת הקבוצה, באמצעות חברת מוטוספורט, את רכבי השטח של Polaris, אופנועי ואופני KTM, אופנועי BETA, VICTORY ו-INDIAN, קטנועי פיג'ו ו-TGB וכלי רכב חשמליים של GOUPIL ו-AIXAM. בקבוצה עוד חברות פרטיות בהן חברת טלרון, יבואנית מצברי VARTA ואחרים, ונציגה בלעדית להפצת שמני TOTAL. הקבוצה מעורבת בעסקים נוספים כגון בנייה, תעשייה, בנקאות, היי טק, מלונאות וחברות שיווק רכב גדולות בחו"ל. דורי מנור, בנו של יצחק, מכהן כיושב הראש שלה.

עד לפני שנים מעטות הייתה ללובינסקי אחיזה פומבית בחלק מהותי הכלכלה הישראלית: שותפות בשליטה בקונצרן אי.די.בי, לצד נוחי דנקנר ומשפחת לבנת. השותפות הזו, שהייתה קיימת החל משנת 2003 ועד לינואר 2014, באה לקיצה הכואב בשל קריסת קונצרן הענק בעקבות הסדר החוב אדיר הממדים.

על רקע הסדר החוב בקונצרן חיסלה משפחת מנור את החזקותיה באי.די.בי אשתקד תמורת סכום זעום של כ-10 מיליון שקל בלבד. שנה קודם לכן אושר בביהמ"ש הסדר הפשרה שעליו חתמו משפחות מנור ולבנת בעקבות תביעה שהוגשה נגדן, ובמסגרתו הזרימו השתיים כ-74 מיליון שקל לקופת אי.די.בי אחזקות.

בתביעה נגד שתי המשפחות, שהוגשה באמצעות עורכי הדין אופיר נאור ורנן גרשט, דרשו התובעים כי בעלי השליטה הקודמים בקונצרן אי.די.בי ישיבו את הכספים שאותם משכו מהחברה כדיבידנדים בשנים 2008-2010 ושהסתכמו בהיקף של כ-1.8 מיליארד שקל - חלקן של משפחות לבנת ומנור בהם עמד על 489 מיליון שקל. טענת התובעים הייתה כי מדובר בחלוקה אסורה שנעשתה חרף אי עמידת החברה במבחן יכולת הפירעון.

עוד כתבות

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה נופלת ב-8%

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: אלעד זגמן, ענבה, לע''מ

הכפלת הפטור ממע"מ נכנסה לתוקף: איך יסתיימו המהלכים הבאים של השר סמוטריץ'

בניגוד לעמדת אגף התקציבים במשרד, שר האוצר חתם על הצו שיעלה את תקרת הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ־75 ל־150 דולר ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר מחו נגד המהלך וטענו כי יפגע בעסקים הקטנים ● המאבקים הבאים: הטלת מס רווחי יתר של 15% על הבנקים, רפורמת החלב, החזרת המס על בעלי קרקעות פנויות והטלת מס יסף על משקיעי נדל"ן

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

לקראת שביתה של עובדי צים? הוועד הכריז על סכסוך עבודה ודורש לעצור את מכירת החברה לידיים זרות

על רקע המהלכים למכירת החברה, הודיע ועד עובדי צים על סכסוך עבודה ● בין השאר מעלה הוועד את נושא הרציפות של אספקה ימית לישראל בשעת חירום ● יו"ר ועד עובדי צים: "זהו תחילתו של מאבק, ונחריף את הצעדים ככל שיידרש"

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

צ'ארלי ג'ביס

סוכריות גומי במאות דולרים: איך זינק שכר־הטרחה של היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל־7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות, וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת־ימי", צוין

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

חדשות ההייטק / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק