גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד רועי בר מערער על הדחתו מתפקידו ככונס "אורוות הברון"

עו"ד רועי בר, החשוד בקבלת שוחד, ממשיך לשמש ככונס נכסים של מתחם הנדל"ן "אורוות הברון" בראשל"צ ■ ביהמ"ש הדיח אותו בשל סחבת בקידום הפרויקט ■ בערעור למחוזי טוען בר: "אני צריך להמשיך בתפקיד"

רועי בר עו"ד יועץ משפטי של עירית רשל"צ ורחובות / צילום: אמיר מאירי
רועי בר עו"ד יועץ משפטי של עירית רשל"צ ורחובות / צילום: אמיר מאירי

"מי שראה את 'אורוות הברון' בימים ההם, יכול לקבל מושג מאורוות המלך שלמה בשעתו. כמה עגלונים רכבים וסייסים... מחסני מספוא מזן אל זן, ובכל הורגשה היד הרחבה: על חשבון הברון" (מתוך אתר מוזיאון ראשון-לציון).

בפינת הרחובות רוטשילד ומוהליבר בראשון-לציון, במקום שבו היו פעם האורוות המפוארות של הברון אדמונד דה-רוטשילד, נמצא היום מתחם נדל"ן שמוכר היטב לתושבי העיר ומיועד לבניית מגדלי מגורים בשווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים.

המתחם שייך ברובו לעיריית ראשון-לציון ולחברה הכלכלית שלה וכן ל-31 יחידים ומשפחות.

ב-2006 הגישה עיריית ראשון-לציון בקשה לפירוק השיתוף במקרקעין. לצורך מימוש הליך הפירוק וקידום תוכניות הבנייה במקום, מונו ככונסי נכסים של המתחם עו"ד דפנה מרגולין ועו"ד רועי בר, ששימש אז כיועץ המשפטי של עיריית ראשון-לציון.

מי שתמך במינויו של בר ככונס הנכסים לצורך מכירתו וקידום התוכניות לפתחו, הוא רוני דואני, שבאותה תקופה עמד בראש החברה הכלכלית של העירייה.

בר ודואני חשודים כיום בביצוע עבירות פליליות במסגרת הפרשה המכונה "פרשת הקבלנים". בר חשוד כי בעת ששימש כיועץ משפטי חיצוני לעיריית ראשון-לציון, הוא קיבל טובות הנאה שונות בתמורה לניצול תפקידו לצורך אישורים ולקידום אינטרסים של קבלנים, יזמים ומקורבים, תוך שהוא פעל לכאורה בניגוד עניינים.

החקירה הקשורה בעיריית ראשון-לציון היא בקשר לשני מיזמי נדל"ן מרכזיים: פרויקט "white" ופרויקט "אתר הנופש המטרופוליטני".

חומרי החקירה בתיק הקבלנים הועברו מהמשטרה לפרקליטות המדינה ביוני האחרון, כשהמשטרה הודיעה כי ממצאי החקירה ביססו חשד לכאורה לכך כי עו"ד בר פעל בניגוד עניינים במסגרת תפקידו כיועץ לעירייה, לוועדות שלה ולמשרדים השונים, בכך שייצג במקביל כעורך דין פרטי קבלנים ויזמים שענייניהם נידונו בוועדות אלה.

עוד מסרה המשטרה כי ממצאי החקירה העלו כי בר קיבל לכאורה שוחד מיזם נדל"ן ומקבלנים שזכו במסגרת מכרז בפרויקטים לבנייה בעיר, בתמורה לכך שפעל לקדם את בקשותיהם להקלות בתשלומי מס, לקידום האינטרסים שלהם בוועדות התכנון והבנייה להקלות בהיטלים ועוד.

שמו של דואני הוזכר גם בהקשר לפרשת עו"ד רונאל פישר. האחרון נאשם בכך שפגש את דואני, שהיה מנכ"ל החברה הכלכלית ראשון-לציון עד 2010, והעביר לו לכאורה מידע סודי מתוך תיק החקירה נגדו. הפגישה המדוברת נערכה, לפי כתב האישום בתיק פישר, ביוזמתה של העוזרת האישית לשעבר של פישר, שהפכה לעדת מדינה בתיק נגדו, שהייתה בקשרי ידידות עם דואני.

הפרת חוזה

ובחזרה ל"אורוות הברון": לאחר מינויו של עו"ד רועי בר ככונס הנכסים של מתחם "אורוות הברון" לצורך פירוק השיתוף במקרקעין, הוא הוציא אותו למכירה. לאחר ההליך של מכרז, ב-4 באפריל 2007, אישר בית המשפט את זכייתה של חברת "גלובוס אינטרנשיונל בניין ופיתוח" במכרז.

לפי המכרז, 40% מבעלי הקרקע בחרו בעסקת קומבינציה, והשאר בחרו לקבל מזומן בתמורה לדירות שיוקמו. אלה שבחרו בעסקת מזומן היו אמורים לקבל תמורה של 57 אלף דולר ליחידת דיור, בתוספת מע"מ.

ואולם, לדברי עיריית ראשון-לציון, חברת "גלובוס" לא קיימה את ההתחייבויות שקיבלה על עצמה במסגרת הצעתה במכרז ובמסגרת החוזה שהיה אמור להיחתם בינה לבין בעלי הזכויות במתחם באמצעות כונסי הנכסים.

לטענת העירייה, "גלובוס" לא שילמה עד היום תשלומים כלשהם לבעלי הזכויות במתחם, ולא העמידה את הערבות הבנקאית שהייתה אמורה להעמיד מכוח ההתחייבויות שקיבלה על עצמה במסגרת הזכייה במכרז.

בנוסף, העירייה טוענת כי התמורה ש"גלובוס" אמורה הייתה לשלם במסגרת התנאים לפיהן זכתה במכרז, לא שיקפה את התמורות שניתן לקבל כיום בגין מכירת הזכויות במתחם. לדברי העירייה, ניתן לומר כי השווי של המקרקעין עלה בתקופה שמשנת 2006 ועד היום פי שלושה.

לאחר שכל הניסיונות לגבש מתווה מוסכם לביצוע העסקה מול "גלובוס" לא צלחו, החליטה מועצת עיריית ראשון-לציון לפנות לבית המשפט ולבטל את המכרז הנושן שניהל עו"ד בר, ולבקש פרסום מכרז חדש.

"גלובוס" התנגדה לביטול המכרז וביקשה מבית המשפט להכיר בה כזוכה במכרז ולאכוף את תנאי המכרז על בעלי הזכויות במתחם, בשיפורים קלים. ואולם, ביולי האחרון החליט שופט השלום ברחובות, איל באומגרט, לאמץ את עמדתה של עיריית ראשון-לציון והחברה הכלכלית שלה.

השופט באומגרט ביטל את מינויו של עורכי הדין בר ומרגולין ככונסי נכסים של מתחם "אורוות הברון", ומינה במקומם את עו"ד גיא גולדפרב.

בהחלטתו מתח השופט ביקורת על עורכי הדין בר ומרגולין, בקובעו כי "8 שנים חלפו מיום הזכייה במכרז ו-12 שנים מיום פתיחת ההליכים, ואפילו אבן-פינה לא הונחה להקמת המבנים שלכאורה אמורים היו להבנות על המקרקעין".

השופט באומגרט נמנע מלהזכיר באופן מפורש, בהחלטתו להדיח את בר מתפקידו ככונס נכסים, את החקירה הפלילית שבה נתון בר, אך מתח ביקורת על התנהלותו ככונס.

בהתייחסות לעמדת מרבית בעלי המקרקעין, וגם לעמדתם של הכונסים, בר ומרגולין עצמם, לפיה יש להותיר את המינוי שלהם על כנו, כתב השופט: "בכל הכבוד הראוי, הכונסים מונו ב-30 באפריל 2006, וגם אם הם ביצעו עבודת ניירת רבה - תוצאה אין. לא זו אף זו, עיון במכלול החומר הרב שמצוי בתיק בית המשפט מלמד כי אלה ככל הנראה לא הרבו לעדכן את בית המשפט בקשיים למימוש ההסכמים והמתווה".

לגבי תפקודו של בר הוסיף וכתב השופט כי "כבא-כוח עיריית ראשון-לציון, לא פעם הגיש בקשות וטיעונים, לפיהם יש להמשיך ולאמץ את ההסכמים או המתווה. אולם, לאחרונה עיריית ראשון-לציון חזרה בה מעמדה זו, והוחלף הייצוג (של בר את העירייה - ח'מ'). די לחכימא ברמיזה".

"לא נערך בירור מעמיק"

ואולם, עו"ד בר לא השלים עם החלטת בית משפט השלום. באוקטובר הגישו עורכי הדין בר ומרגולין בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז, על ההחלטה להדיחם מתפקידם ככונסי נכסים של "אורוות הברון".

עו"ד בר טוען כי התמשכות ההליכים בנוגע לתחם לא הייתה באשמתו, אלא באשמת החברה הזוכה במכרז, "גלובוס"; וכי לא היה מאז מינויו ככונס כל שינוי נסיבות מהותי.

עוד טוענים בר ומרגולין בערעור כי אין כל סיבה לבטל את מינוים ככונסי נכסים, מכיוון ש"לא חל שינוי נסיבות המצדיק שינוי גישה מהקצה אל הקצה". לדברי בר בערעור, "בענייננו לא חל (שינוי נסיבות מאז מינויו לכונס - ח'מ'), ואף אם היה חל, חובה היה על השופט לערוך בירור עבודתי מעמיק באשר לכל שלב ושלב שאירע בהליך, ולא כך פעל בית משפט השלום". 

בר מוסיף וטוען כי שינוי הנסיבות היחיד שאירע בעניין נוגע לסכום התמורה, ואין מדובר בשינוי נסיבות המצדיק "לטרוף את הקלפים", כפי שקבע בית משפט השלום בהחלטתו.

כן מציינים עורכי הדין בר ומרגולין בערעורם, בין היתר, כי בית משפט השלום נדרש לסעד שכלל לא התבקש לתת אותו (ביטול המינוי), וכי ביטול מינוי כונסי הנכסים מנוגד לרצון רוב בעלי הקרקע.

בערעור שהגיש, בר מציג את עצמו כעורך דין מכובד ומנוסה מזה למעלה מ-30 שנה, ולכן, לטענתו, עליו להמשיך ולמלא את תפקידו כ"קצין בית המשפט" בתור כונס. בבקשת רשות הערעור שהגיש בר לא מוזכר כלל ש"קצין בית המשפט" נחקר בימים אלה במשטרה.

בית המשפט המחוזי בלוד הורה על עיכוב ביצוע ההחלטה של בית משפט שלום להדיח את בר מתפקידו ככונס, עד הדיון בערעור שהגישו בר ומרגולין.

וכך - למרות החקירה הפלילית שמתנהלת נגדו, ולמרות שהוא חשוד בביצוע מעשים פליליים בעת ששימש כיועץ המשפטי של עיריית ראשון-לציון - עו"ד בר, שעשוי להפוך בקרוב מאוד לנאשם בשוחד, ממשיך להיות כונס הנכסים של אחד מנכסי הנדל"ן היוקרתיים בראשון-לציון.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר