גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלים, שכחתם את העובדים

רוב המנהלים מודים שהעובדים הם המשתנה החשוב ביותר בארגון. אז למה זה לא בא לידי ביטוי?

קריירה / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

בשנים האחרונות, יותר ויותר מנכ"לים מדברים על "חשיבותו של ההון האנושי בארגון" ועל הצורך ב"פיתוח ושימור ההון האנושי". נראה כי מנהלים ומנהלות מבקשים להאמין ש"העובדים הם הנכס החשוב ביותר בארגון" ומבינים את הצורך בעובדים איכותיים שיאפשרו לארגון לעמוד ביעדיו ולשפר את ביצועיו העסקיים.

על אף פי כן, חשיבה אסטרטגית לגבי ההון האנושי בארגון ותכניות הפיתוח שלו עדיין אינה שכיחה. מנהלים רבים מאמינים שהם יודעים להבחין בתרומתו של המשאב האנושי והשפעתו על השורה התחתונה של הארגון, אך בפועל, כשמגיע הרגע לתקצב תוכניות ולקבל החלטות, האסטרטגיה לטיפוח ההון האנושי נדחקת לפינה חשוכה, ולכן דה פקטו המציאות אינה תואמת את ההבטחה.

יצחק הרפז ומשולם אילן מציגים בספרם "ניהול משאבי אנוש: הגישה האסטרטגית" מחקר שכלל 300 מנהלים בכירים, המדגים את הפער בין תפיסת העובדים כמשתנה חשוב בהצלחת הארגון, ובין החשיבות הניתנת להם בפועל על ידי כלל שדרת הניהול. כ־90% מהמנהלים שרואיינו במחקר, טענו שהעובדים הם המשתנה החשוב ביותר בהצלחת ארגונם. אך כאשר הם נדרשו לדרג על פי סדר עדיפות את חשיבות המיקוד האסטרטגי בארגון, ההשקעה בעובדים נתפסה כחשובה פחות משביעות רצון הלקוחות, הישגים כלכליים, תחרותיות ואיכות המוצרים. אם כך, כיצד ניתן להסביר את הסתירה בין הצהרות המנכ"לים והמיקוד האסטרטגי בפועל?

ייתכן שהבעיה נעוצה בכך שיכולת ההשפעה העסקית-אסטרטגית של משאבי אנוש עדיין לא הצליחה לחלחל לתודעה של כל שדרת הניהול, ולכן רוב המנהלים מתקשים לקשור בין ההון האנושי לביצועים עסקיים של הארגון. נראה שבהרבה ארגונים לא נוצר עדיין קשר בין מה שנמדד בחטיבות משאבי אנוש לבין ההיבטים "החשובים" בעיני ההנהלה הבכירה. מה שבטוח הוא שהחזר ההון על ההשקעה (ROI) אינו ברור דיו.

מנהלי משאבי אנוש יכולים ליצור מהפכה על ידי זיהוי, ניתוח ואפיון דרכים להצגת נתונים שיסייעו לשדרת הניהול הבכיר לראות בהשקעה בהון האנושי תשואה מובטחת, וזאת על ידי הישענות על חשיבה לוגית, מדידות וניתוחים כספיים אלמנטריים (במקום להסתפק בסקרי שביעות רצון). בכוחה של חשיבה זו להוביל לשינוי תפיסתי לגבי חשיבות המשאב האנושי ולתקצוב תכניות התערבות מתאימות. מערכת מדידה איכותית של המשאב האנושי תאפשר לארגונים להבין באופן לוגי את הקשר בין השקעות במשאב זה ובין החלטות אסטרטגיות לגביו.

כדי ליצור את השינוי המבוקש, אנשי משאבי אנוש חייבים לסגל לעצמם שימוש בשפה כלכלית - השפה אותה דוברים מנכ"לים - בהציגם תכניות פיתוח ותכניות עבודה. כמו-כן, הם חייבים להתמצא במושגי יסוד בתחומים כמו כספים, אסטרטגיות שיווק, טכנולוגיה, תפעול, לקוחות מתחרים ושירותים עסקיים אחרים בארגון.

גם במשאבי אנוש צריך להשתמש ברציונל דומה להערכות פיננסיות וכלכליות. האם כשאנשי משאבי אנוש מציגים תכנית עבודה למנכ"ל, הם מגבים ומחזקים את נחיצותה בעזרת נתונים פיננסיים? כשמציגים תכנית הדרכה או תכנית ניהול ביצועים, האם עדיף לדבר על רווחת העובדים וחשיבות ההשקעה בהם במסגרת השיח 'השחוק' על קשר בין השקעה לביצועים, או שכדאי להציג נתונים המראים שהתכניות יובילו ליעילות משופרת של תהליכים וכתוצאה מכך לרווח כספי והגברת פריון ב-15% ו/או צמצום תחלופת עובדים ב-18%? ניתן אפילו לגבות את הדברים עם Benchmark בינלאומי המציג תוצאות עסקיות ברורות. ברור למדי איזו מהאפשרויות תשכנע את המנכ"ל לתעדף תקצוב תכניות לפיתוח ההון האנושי.

המציאות מחייבת את אנשי משאבי האנוש להבין ולתרגם לכל שדרת הניהול את המשמעות של הקשר בין ניהול ההון האנושי לתוצאות העסקיות של החברה. מדידה ומעקב אחר התוצאות הופכת, אפוא, לצורך הכרחי להשגת מטרות אלו. מנהלי משאבי אנוש נדרשים להיות שותפים אמיתיים לתוצאות עסקיות ולא רק לתרום לשיפור מעורבות עובדים או להגדלת שיעורי השתתפות ביוזמות כאלה ואחרות. לכן, מומחים רבים בפרקטיקה ובאקדמיה קוראים לאנשי משאבי אנוש להשתמש בנתונים שיש לפניהם ולהבין כיצד ניתוח נכון שלהם יכול להקנות להם יתרון כשותפים אסטרטגיים. מימוש אסטרטגיית ההון האנושי מהווה גורם מפתח ביישום האסטרטגיה העסקית של הארגון ומביא לשיפור כושר התחרות, למצוינות ולחדשנות. בשוק התחרותי הקיים כיום, ארגונים שונים מתארים את היתרון היחסי שלהם על פני חברות מתחרות במונחים של הון אנושי איכותי המביא לידי ביטוי ומימוש את מגוון היכולות שלו. מדידה של תפוקות משאבי אנוש בארגון עשויה להראות האם התיעדוף שהארגון יצר מוכיח את עצמו והאם יש מקום לשיפור ולשינוי.

ארגונים בנויים מאנשים. פונקציית משאבי אנוש נמצאת בצומת קריטי המאפשר לקשור את עובדי הארגון לאסטרטגיה הארגונית. נוכחותה בצומת קריטי זה מאפשרת לה להביא לשולחן ההנהלה נקודת השקפה ייחודית המושפעת מתפיסה כוללנית את החברה, הבנה כיצד לתאם בין פעילויות שונות, ומומחיות בפיתוח ההון האנושי, בפיתוח תהליכים ובהובלתם. האתגרים העסקיים העומדים בפני ארגונים דורשים ממנהלי משאבי אנוש להרחיב את תחום השפעתם בארגון ולהפיק ערך בהיבט "העסקי" על ידי חישוב ומקסום התשואה על ההשקעה בהון האנושי. רק כך השיח על משאבי אנוש כ"שותף עסקי" ובעל "כיסא בשולחן ההנהלה" יקבל תוקף אמיתי.

הכותבת היא סמנכ"ל משאבי אנוש בקבוצת עוף טוב (ודוקטורנטית באוניברסיטת חיפה)

עוד כתבות

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

דיווח: ההתעקשות של חמאס בתגובה לטראמפ - והאיתות החיובי

ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה דומה

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך