גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  עסקי ספורט

כשהסופה המדברית הכתה באיזור המרכז

לבאר שבע יש חתיכת קבוצה, עם הרכב יציב ובלתי מזוגזג ■ למכבי ת"א, שהפסידה בפעם ה-11 העונה מתוך 31 משחקים - יש בעיקר הצגת יחיד של ערן זהבי, וגרוע מכך - מאמן שמזגזג בין תבניות משחק, הרכבים, ובין ג'ובים באנגליה לג'ובים בישראל ■ רון עמיקם על משחק העונה

הפועל ב"ש חוגגת ניצחון בבלומפילד על מכבי ת"א / צלם: שלומי יוסף
הפועל ב"ש חוגגת ניצחון בבלומפילד על מכבי ת"א / צלם: שלומי יוסף

1. מכבי ת"א הוכיחה אמש (ב') בבלומפילד את מה שהיא מוכיחה מאז הקיץ: היא בשלה להיפרד מתואר האליפות הנצחי במונחי הזכרון הקצר של הציבור, ולהניח אותו על הראש של הפועל ב"ש. לגבי הפועל ב"ש, יש צורך גדול בחשדנות מרובה לגבי הקביעה כי היא בשלה לזכות באליפות. מה שבטוח, הפועל ב"ש היא קבוצת הכדורגל הטובה בישראל. עוד לא המועדון הגדול, עוד לא מיינסטרים, אבל בהחלט קבוצת כדורגל משובחת. ואם עוד לא הובן, אז נוסיף שוב את המילה קבוצה. חתיכת קבוצה.

צריך להבין, הפועל ב"ש לא התעלתה במשחק אתמול ומכבי ת"א לא שיחקה באופן מחפיר. שתי הקבוצות שיחקו בהתאם לרמתן. מכבי ת"א עלתה בהרכב שלא מתאים - וזה לא חדש - ושיחקה עם מעט מאוד שחקני קלאץ' או שחקנים שמייצרים מספרים. הפועל ב"ש עלתה בהרכב הכמעט רגיל שלה - למעט האילוץ שבפציעת דוידזאדה - ושיחקה מהרגע הראשון כמו קבוצה שיודעת בדיוק מה היא רוצה מעצמה. ברק בכר אמר בסיום שאתה לא מתכנן לכבוש שער בדקה השנייה, אבל אתה בהחלט בא מהרגע הראשון כדי לנצח. זה בדיוק מה שקרה במשחקים בין הקבוצות בבלומפילד בשנים האחרונות. ב"ש באה לעבור את הדקות הראשונות בשלום ומכבי באה לנצח. הפעם שתי הקבוצות באו לנצח. מכבי בפעם ה-1,432 בערך, וב"ש בפעם הראשונה. בפעם הבאה שהיא תבוא להביס, היא גם תביס. מכבי זו הילה, כי הרבה זמן היא לא קבוצת כדורגל. מכבי ת"א סגרה בעונה שעברה רצף משחקי בית ללא הפסד חסר תקדים - ומאז הפסידה ארבע פעמים, שלוש פעמים העונה. וזה רק בליגה. תוסיפו לכך עוד ארבעה הפסדי בית בליגת האלופות (אמנם בסמי עופר בחיפה), וזה כבר שבע. מכבי הפסידה מפתיחת העונה 11 פעמים מתוך 31 משחקים שכבר שיחקה. אין מה לעשות, כשקבוצה ווינרית מפסידה כל כך הרבה, היא מ תרגלת להפסיד.

ברחובות, עיר כדורגל נפלאה, יש מושג שנקרא "מבולגנים". ככה קוראים כבר שנים אוהדי הפועל מרמורק לאנשי מכבי שעריים. זה הדבר האחרון שאפשר להגיד על מכבי ת"א, שהיא מבולגנת. שקט תעשייתי מופתי שורר שם בדרך כלל, עד למשחק הזה. רק לפני חצי שנה בערך נפרדה אלונה ברקת מאלישע לוי ערב גמר גביע ושילמה על כך בשישייה מהדהדת. האחרונה שהיינו מאמינים עליה שתחקה את הסיטואציה זו מכבי ת"א, אמנם בעל כורחה, אבל בעיתוי אומלל.

מאמן שמזגזג בין מועדונים ערב משחק עונה מחייב, מגמגם במסיבת העיתונאים, שחקנים עצבניים, תבניות משחק לא ברורות. ברגע שמכבי מבולגנת יותר מהקבוצה השנייה, מהמועדון השני, זו הבשורה שאפשר לקחת מהמשחק הזה. לא הניצחון המכונן, לא תפיסת המקום הראשון, לא שלוש נקודות ההפרש - שהוא אינו משמעותי 21 מחזורים ושני משחקי עונה עד לסיום - אלא העובדה שמכבי יותר מבולגנת. ולהגיד את זה כשממול עומדת הפועל ב"ש - אחד ממועדוני הכדורגל שהיו בעבר מופת לבילגון - זה חתיכת אירוע.

2. סלבישה יוקאנוביץ' לא מחייך הרבה. שפת הגוף שלו לא נינוחה. הוא לא מסתיר את הלם התרבות שנפל עליו מאז שהגיע לכאן. אם יילך, את מחיאות הכפיים הוירטואליות שילוו אותו בדרך החוצה, יהיה אפשר לשמוע עד לונדון. ולא מתוך הערכה.

יוקאנוביץ' התקשה להסתיר שהשהות-גלות פה נכפתה עליו ואם יחתום בפולהאם, הוא פשוט בורח מכאן. מאמן שהעלה קבוצה לא מדורגת לשלב הבתים של ליגת האלופות ובאופן כללי שימר את מקומה בצמרת הכדורגל הישראלי, לא אמור לברוח לקבוצה מתחתית הליגה השנייה באנגליה, בטח לא בדצמבר.

וזו הבעיה הגדולה של ג'ורדי קרויף. יותר מדי מאמנים עושים עליו סיבוב ובורחים מפה. אולי זה בגלל הצל הכבד שהוא משרה עליהם, ואולי בגלל שישראל היא פסק זמן זמני. הבעיה היא שלמעט פאולו סוזה שבתוך שנתיים קפץ להיות מאמן בצמרת הסרייה A, שאר המאמנים לא תפסו אמריקה וגם לא אנגליה. אוסקר גרסיה פוטר גם מהליגה השנייה באנגליה, פאקו מהליגה המקסיקנית וגם יוקאנוביץ' הגיע לפה מקבוצה לונדונית זניחה בצ'מפיונשיפ, וחוזר לקבוצה לונדונית זניחה בצ'מפיונשיפ. בשביל מועדון שמנסה לקבע את עצמו בדרג השני של הקבוצות באירופה - כמו מכבי ת"א - זה מעליב. עם פולהאם הוא לא יוכל להגיע אפילו לפלייאוף העלייה לפרמיירליג העונה; עם מכבי ת"א אפשר להגיע כל שנה לשלב הבתים של ליגת האלופות.

יכול להיות שזה הרגע להבין שהאג'נדה מיצתה את עצמה. מאמנים זרים מגיעים למכבי ת"א בשביל האתנחתא. לישראל יגיעו או פנסיונרים, או מאמנים שמחפשים להעביר את הזמן עד להצעה ממדינה אטרקטיבית יותר. מאמנים בכירים לא ינחתו כאן גם לא עבור מזוודה של דולרים קנדים. הם לא מבדילים בין ישראל למאוריציוס, לכאן באים לחופשה בכריסמס, לא כדי לעשות קריירה.ללכת על מאמן ישראל זה לבחור בין אלי גוטמן לאלישע לוי או אפילו גיא לוזון. כדי לשקם את הקריירה המתרסקת שלו יצטרך אלי גוטמן לקחת אליפות מהמקום הלא נוח שבו הוא מוצא את מכבי של יוקאנוביץ'. וגוטמן, שמתעסק בתדמית שלו ללא הפסקה, עלול להכנס לסחרור שמכבי לא תצא ממנו.

זה לא מצב נוח, בפרט כאשר המאמן שרוצה לעזוב לא משאיר חותם, להיפך. הקבוצה תלויה יותר מתמיד מערן זהבי - בלעדיו היא לא יותר ממקום חמישי - מחליפים נמחקו (איפה היה אתמול אבי ריקן?), הזרים ברמה מאוד גבולית, ומכבי כבר לא משחקת את הכדורגל הכי טוב בישראל.

3. להיות באר שבעי זה לא פשוט. בבאר שבע יש היום הכל, ואני לא מדבר רק על כך שזו בירת הסייבר של ישראל. באמת יש בה הכל: מרחבים, קניונים, אוניברסיטה, חיי לילה. אין לה במה להתבייש. לבלות יום בבאר שבע לא פחות מגניב מאשר לבלות בפקקים שמייצרות העבודות על הרכבת הקלה. אבל תל אביב זה מיינסטרים, היא מקבעת אותך בתודעה, היא המרכז. וזה לא ממש הוגן. אחרי הכל, לא יתכן שאתה מצליח כל כך, אבל לא אתה קובע את מידת ההצלחה שלך אלא מיקומך בתודעה.

לבאר שבעים דחוף וחשוב להוכיח את עצמם כל כך כל פעם מחדש, וזה לא פשוט, כי לא בטוח שזה יספיק. לא אליפות וגם לא שלוש אליפויות רצופות ישנו את התמונה הזו, אלא איך שהתל אביבים יקבלו את זה.

אתמול אחרי המשחק יצאו אוהדי מכבי רוטנים. הם פתאום תפסו שיש עוד יריבה לשנוא. הם יצאו צמאי נקמה. הפועל ב"ש טלטלה אותם, וזה לא פחות מכונן מאשר הניצחון הזה, או מזה שמהראן ראדי קיבל חולצה ממוסגרת והמון מחיאות כפיים וגמל במשחק נפלא. הפועל ב"ש באה ולא עשתה עניין מהיריבה, מהמגרש, מהמסורת, מהרוחות הרעות, חוצפנית שכמותה. הפועל ב"ש באה ובנון-שלאנטיות ניצחה. אם כדור הנגיחה של שיר צדק הולך 20 סנטימטר שמאלה, היא גם מביסה את מכבי משער א-לה זהבי.

יהיה נחמד אם הפועל ב"ש תזכה השנה באליפות, אבל כדי שזה גם יהיה חשוב ולא רק נחמד, הפועל ב"ש צריכה להמשיך ולהתנהל כמו מועדון שראוי לכך. ובינתיים היא עושה את זה כהלכה. אפס טעויות.

4. אחרי שנבחרת ישראל הובסה בגרמניה 7-1 בחורף 2001 אמר המאמן דאז, ריצ'רד נילסן המנוח, שעדיף להפסיד פעם אחת 7-1 מאשר שבע פעמים 1-0. אם להשתמש במשפט הזה כפראפרזה לימינו אלה, עדיף חמישה שחקני כדורגל טובים מאשר סופרסטאר אחד.

הפועל ב"ש ניטרלה את ערן זהבי באמצעות סגירה כפולה של וויליאם סוארז וג'ון אוגו, ובמקביל שיחקה על המגרש עם אינספור שחקני כדורגל טובים וראויים. העובדה כי אליניב ברדה, מלך השערים של הקבוצה, ומאור מליקסון, מלך הבישולים של הליגה, הם אלה שכבשו לה - רק מצביעה על כך שבבאר שבע נבנתה קבוצה ולא רק הצגת יחיד.

ערן זהבי הוא גדול שחקני הדור, ואתה רואה את האיכויות שלו לא רק בכמות השערים המטורפת שהוא כובש, אלא גם במסירת האומן לאלי דסה במחצית הראשונה אתמול. זהבי היה שמח אם היו שחקני כדורגל טובים סביבו, כי זה היה מוציא ממנו עוד דברים ששכחנו שקיימים אצלו. ומכבי מרוצפת זה מכבר בשחקנים עם שם גדול אבל הווה בינוני. לא מלחמה על מכסת הזרים, אלא בחירה נכונה יותר של שחקנים ישראלים - את זה הפועל ב"ש עושה הרבה יותר טוב ממכבי. עובדה.

עוד כתבות

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

טראמפ שוחח עם נתניהו והכריז: "ההסכם ייחתם בקרוב". גורמים באיראן: "הסבירות לאישור היא גבוהה"

טראמפ ונתניהו שוחחו על ההסכם ● גורמים איראנים אמרו למדינות האזור היום כי הושגה הסכמה "עקרונית" על מזכר ההבנות • טראמפ מודיע על ביטול התקיפות המתוכננות באיראן עקב "אישור הנקודות הסופיות בהסכם על ידי על הצדדים המעורבים" ● כוחות צה"ל  השלימו מבצע להשגת שליטה מבצעית במרחב צפון נחל הסלוקי בדרום לבנון • הלוחמים השמידו מאות תשתיות טרור וחיסלו, יחד עם חיל האוויר, כ-50 מחבלים ● עדכונים שוטפים

דונלד טראמפ, פרופ' אמיר ירון / צילומים: AP-Evan Vucci, טלי בוגדנובסקי

שמרנות יכולה להיות יתרון: איך ניצלנו מהטעויות של אמריקה ואירופה

הביקורת על הנגיד לא מחזיקה הפעם ● פרשת סימד חושפת את מגבלות הרגולטור ● ואולי הכלכלה פחות תלויה בנפט מכפי שחשבנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליאור פרנקל בשיחה עם ד''ר יורם רומם, מייסד חברת המכשור הרפואי HealthWatch / צילום: פרטי

הוא היה נווט קרב, קיבל את צל"ש הרמטכ"ל, ייסד את פנגו - ואז הקים חברה בגיל 60

עם מי מדברים? ד"ר יורם רומם, מייסד חברת המכשור הרפואי HealthWatch ● על מה מדברים? האירוע הטראומתי שגרם לו להקים חברה בגיל 60, ההחלטה לפרוץ דווקא לשוק הסיני והמפגש שהפך את פנגו מסטארט–אפ שנסגר למוצר שכל ישראלי מכיר ● פופקורן

כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב משוכנעים: המלחמה באיראן נכנסת לשלב חדש ומסוכן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השלב החדש של המלחמה באיראן, הסכנה לארגון אופ"ק אם מצר הורמוז ייפתח, והשינוי הדרמטי שחיזבאללה עבר בשנתיים האחרונות • כותרות העיתונים בעולם 

עלייה במספר התביעות לפינוי שוכרים / איור: גיל ג'יבלי

השוכר הפסיק לשלם ולא מתפנה. מה אפשר לעשות?

מספר התיקים שנפתחו נגד דיירים שלא משלמים את שכר הדירה ומסרבים להתפנות שובר שיאים בשנים האחרונות ● מומחים מסבירים מה אפשר לעשות וכמה זמן באמת לוקח הליך הפינוי המזורז, ומזהירים: "הסרבנים מתורגלים, הם מותחים את סדרי הדין עד הקצה"

אביב וולף.  מסיירת מטכ''ל – לסיירת חלב / צילום: Remilk

שווי של חצי מיליארד דולר, בלי פרות: האם רימילק בדרך לשנות את תעשיית החלב?

בתוך שנים ספורות תפסה רימילק את ההובלה בקטגוריית החלב־ללא־פרה עם נתח שוק משמעותי של 72% ● המנכ"ל אביב וולף מסביר איך הפכה חברת הפודטק מנס ציונה למעצמה, ואיך ההבטחה - שהתהוותה כשנבחרה לחביבת הגולשים בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס ב־2022 - כבר מתממשת ● רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס תיחשף ביום רביעי הבא (17.06) בכנס TECH-IL 

עובדות של הפועלים ביצעו מעילה. כמה קנס ישלם הבנק?

כמה עלה הכרטיס הכי יקר למשחק גמר המונדיאל? ● בנק ישראל חשף השבוע שהתערב בשוק המט"ח במאי. כמה דולרים הוא רכש? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

המתעשרים החדשים: התגמול שהופך שכירים למיליונרים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

זום גלובלי / צילום: Reuters

שווייץ בדרך לברקזיט משלה? ההצבעה שעלולה לטלטל את היחסים עם אירופה

המונדיאל והנפקת SpaceX יוצאים לדרך • טראמפ חוגג יום הולדת 80 – ומצית סערה משפטית • ושווייץ בדרך למשאל עם היסטורי • שבוע אחד, 4 אירועים דרמטיים ● זום גלובלי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עם רוח גבית מוול סטריט: הבורסה בת"א ננעלה בעליות. אלו המניות שבלטו

בורסת ת"א ננעלה בעליות: ת"א 35 טיפס בכ-1.7%, ת"א 90 זינק בכ-2.5% על רקע הכרזת טראמפ על הסכם מתקרב עם איראן ● את העליות הובילו מניות הנדל"ן והטכנולוגיה ● בוול סטריט נרשמו אתמול עליות חדות, מחירי הנפט נפלו ● וגם: בכמה יעשיר המונדיאל את כלכלת העולם

הקמפיין של הפועלים / צילום: צילום מסך

כרטיסי האשראי "שפכו" את הסכומים הגדולים ביותר, אבל הבנקים התברגו ראשונים

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת השבוע לדיסקונט, והפרסומת האהובה ביותר שייכת לפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, פליי קארד השקיעו 4.6 מיליון שקל, והמתחרה פליי אול - 4.4 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בעליות חדות בהובלת המניות הבטחוניות

מדד ת"א 35 זינק ב-1.5%, ת"א 90 ב-2% ● המסחר התנהל בצל החלפת מהלומות לילית בין ארה"ב ואיראן והעליות בוול סטריט ● נורסטאר זינקה על רקע כוונתה למכור את מרבית החזקותיה בחברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי ולרדת משליטה ● מניית מגה אור התאוששה

ד''ר ג'ורג'ה ליפ / צילום: באדיבות המצולמת

בכנופיות של לוס אנג'לס קוראים לה "ליטל מאמא": החוקרת שחושפת את מסלול ההידרדרות של בני נוער לפשע

ד"ר ג'ורג'ה ליפ, אנתרופולוגית שזכתה לאמון הכנופיות המסוכנות בלוס אנג'לס, פיתחה מודל שיקום קהילתי שעשוי להציל בני נוער מחיי אלימות ● בראיון לגלובס היא מספרת איך זכתה באמון מנהיגי הכנופיות, למרות בעלה השוטר, ומזהירה: "הן נוצרות מחוסר תקווה קטלני"

מורן קיסוס / צילום: פרטי

הסטודנטית שמשקיעה כבר 7 שנים ומכה את ה-S&P

למורן קיסוס היה "חשוב להתחיל לצבור הון מוקדם", אז היא קראה ספרים, חקרה ואת השבתות בצבא הקדישה ללימוד השוק ● היא לא תשקיע במשהו בגלל באזז ו-FOMO, וגם בעתות משבר המוטו הוא: "לתת לכסף לעשות את שלו" ● ומה היא לומדת מאילון מאסק ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מהיכן מגיעים עשרות המיליארדים להנפקת הענק של SpaceX

ענקית החלל גייסה לפי שווי של טריליונים, למרות התשקיף שחשף הוצאות עתק והפסדים בשורה התחתונה ● מה המשמעות של השליטה האבסולוטית של מאסק, ואיך תשפיע הכניסה הצפויה של המניה למדדים המובילים על כספי הפנסיה של הציבור? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

הגרלת הדירות שממחישה את המצוקה של יזמי הנדל''ן / צילום: Shutterstock

אחד מכל חמישה יקבל דירה במתנה? ההגרלה שממחישה את מצוקת יזמי הדירות

הקמפיין הגדול והמתוקשר של חברת אנשי העיר בישר כי מבין 50 הרוכשים הראשונים בפרויקטים שלה במרכז תל אביב, תוגרל דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● רגע לפני סיום מועד המבצע, הוא נדחה, ומתברר כי רק חמישית מהדירות נמכרו

מערכת תותח רועם של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התותח הישראלי בדרך לחברת הנשק החמה בעולם

אלביט מערכות החלה בשיתוף פעולה עם החברה הביטחונית החמה ביותר בעולם • נשיא צרפת עמנואל מקרון עורר זעם עם החלטתו, שוב, להגביל את נוכחות החברות הישראליות בתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● וגם: מדוע ארה"ב חוזרת לייצר TNT? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

"הם לקחו סיכון עם אילון מאסק, וזה הצליח להם מעל ומעבר"

SpaceX תתחיל להיסחר היום בנאסד"ק לפי שווי שוק אדיר של כ-1.8 טריליון דולר ● בין המרוויחים הגדולים, נמצאים משקיעים בולטים שהחלו לבנות את הפוזיציה שלהם בחברה עוד כשהוערכה בשווי של עשרות מיליארדים בלבד ● אחד מהם הוא המיליארדר רון בארון, שאמר שהוא מאמין ש-SpaceX תהיה החברה הגדולה והרווחית בעולם

נבחרת גרמניה באימונים לקראת המונדיאל. אדידס על המדים בפעם האחרונה בגביע העולם / צילום: Reuters, Heiko Becker

המונדיאל האחרון של אדידס בגרמניה

נייקי הדיחה את אדידס מחסות נבחרת גרמניה אחרי יותר מ־70 שנה ● בעוד היריבה הגרמנית מאבדת נכס סמלי, ענקית הספורט האמריקאית מקווה שהמהלך יסייע גם לבלום את המשבר העסקי המתמשך שלה

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

ראש ממשלת פקיסטן מודיע: גובש נוסח להסכם בין איראן וארה"ב

דיווח: שוויץ הועלתה כמיקום אפשרי לחתימה על ההסכם בין ארה"ב לאיראן, ייתכן שביום ראשון ● מזכר ההבנות יאריך את הפסקת האש ב-60 יום ● גורם אמריקאי: יירטנו שני כטב"מי נפץ איראניים ● דיווח בסוכנות ידיעות איראנית: מזכר ההבנות כולל את הסרת הסנקציות והמצור הימי ● טראמפ: מוג'תבא הסכים לעסקה • עדכונים שוטפים