גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  עסקי ספורט

כשהסופה המדברית הכתה באיזור המרכז

לבאר שבע יש חתיכת קבוצה, עם הרכב יציב ובלתי מזוגזג ■ למכבי ת"א, שהפסידה בפעם ה-11 העונה מתוך 31 משחקים - יש בעיקר הצגת יחיד של ערן זהבי, וגרוע מכך - מאמן שמזגזג בין תבניות משחק, הרכבים, ובין ג'ובים באנגליה לג'ובים בישראל ■ רון עמיקם על משחק העונה

הפועל ב"ש חוגגת ניצחון בבלומפילד על מכבי ת"א / צלם: שלומי יוסף
הפועל ב"ש חוגגת ניצחון בבלומפילד על מכבי ת"א / צלם: שלומי יוסף

1. מכבי ת"א הוכיחה אמש (ב') בבלומפילד את מה שהיא מוכיחה מאז הקיץ: היא בשלה להיפרד מתואר האליפות הנצחי במונחי הזכרון הקצר של הציבור, ולהניח אותו על הראש של הפועל ב"ש. לגבי הפועל ב"ש, יש צורך גדול בחשדנות מרובה לגבי הקביעה כי היא בשלה לזכות באליפות. מה שבטוח, הפועל ב"ש היא קבוצת הכדורגל הטובה בישראל. עוד לא המועדון הגדול, עוד לא מיינסטרים, אבל בהחלט קבוצת כדורגל משובחת. ואם עוד לא הובן, אז נוסיף שוב את המילה קבוצה. חתיכת קבוצה.

צריך להבין, הפועל ב"ש לא התעלתה במשחק אתמול ומכבי ת"א לא שיחקה באופן מחפיר. שתי הקבוצות שיחקו בהתאם לרמתן. מכבי ת"א עלתה בהרכב שלא מתאים - וזה לא חדש - ושיחקה עם מעט מאוד שחקני קלאץ' או שחקנים שמייצרים מספרים. הפועל ב"ש עלתה בהרכב הכמעט רגיל שלה - למעט האילוץ שבפציעת דוידזאדה - ושיחקה מהרגע הראשון כמו קבוצה שיודעת בדיוק מה היא רוצה מעצמה. ברק בכר אמר בסיום שאתה לא מתכנן לכבוש שער בדקה השנייה, אבל אתה בהחלט בא מהרגע הראשון כדי לנצח. זה בדיוק מה שקרה במשחקים בין הקבוצות בבלומפילד בשנים האחרונות. ב"ש באה לעבור את הדקות הראשונות בשלום ומכבי באה לנצח. הפעם שתי הקבוצות באו לנצח. מכבי בפעם ה-1,432 בערך, וב"ש בפעם הראשונה. בפעם הבאה שהיא תבוא להביס, היא גם תביס. מכבי זו הילה, כי הרבה זמן היא לא קבוצת כדורגל. מכבי ת"א סגרה בעונה שעברה רצף משחקי בית ללא הפסד חסר תקדים - ומאז הפסידה ארבע פעמים, שלוש פעמים העונה. וזה רק בליגה. תוסיפו לכך עוד ארבעה הפסדי בית בליגת האלופות (אמנם בסמי עופר בחיפה), וזה כבר שבע. מכבי הפסידה מפתיחת העונה 11 פעמים מתוך 31 משחקים שכבר שיחקה. אין מה לעשות, כשקבוצה ווינרית מפסידה כל כך הרבה, היא מ תרגלת להפסיד.

ברחובות, עיר כדורגל נפלאה, יש מושג שנקרא "מבולגנים". ככה קוראים כבר שנים אוהדי הפועל מרמורק לאנשי מכבי שעריים. זה הדבר האחרון שאפשר להגיד על מכבי ת"א, שהיא מבולגנת. שקט תעשייתי מופתי שורר שם בדרך כלל, עד למשחק הזה. רק לפני חצי שנה בערך נפרדה אלונה ברקת מאלישע לוי ערב גמר גביע ושילמה על כך בשישייה מהדהדת. האחרונה שהיינו מאמינים עליה שתחקה את הסיטואציה זו מכבי ת"א, אמנם בעל כורחה, אבל בעיתוי אומלל.

מאמן שמזגזג בין מועדונים ערב משחק עונה מחייב, מגמגם במסיבת העיתונאים, שחקנים עצבניים, תבניות משחק לא ברורות. ברגע שמכבי מבולגנת יותר מהקבוצה השנייה, מהמועדון השני, זו הבשורה שאפשר לקחת מהמשחק הזה. לא הניצחון המכונן, לא תפיסת המקום הראשון, לא שלוש נקודות ההפרש - שהוא אינו משמעותי 21 מחזורים ושני משחקי עונה עד לסיום - אלא העובדה שמכבי יותר מבולגנת. ולהגיד את זה כשממול עומדת הפועל ב"ש - אחד ממועדוני הכדורגל שהיו בעבר מופת לבילגון - זה חתיכת אירוע.

2. סלבישה יוקאנוביץ' לא מחייך הרבה. שפת הגוף שלו לא נינוחה. הוא לא מסתיר את הלם התרבות שנפל עליו מאז שהגיע לכאן. אם יילך, את מחיאות הכפיים הוירטואליות שילוו אותו בדרך החוצה, יהיה אפשר לשמוע עד לונדון. ולא מתוך הערכה.

יוקאנוביץ' התקשה להסתיר שהשהות-גלות פה נכפתה עליו ואם יחתום בפולהאם, הוא פשוט בורח מכאן. מאמן שהעלה קבוצה לא מדורגת לשלב הבתים של ליגת האלופות ובאופן כללי שימר את מקומה בצמרת הכדורגל הישראלי, לא אמור לברוח לקבוצה מתחתית הליגה השנייה באנגליה, בטח לא בדצמבר.

וזו הבעיה הגדולה של ג'ורדי קרויף. יותר מדי מאמנים עושים עליו סיבוב ובורחים מפה. אולי זה בגלל הצל הכבד שהוא משרה עליהם, ואולי בגלל שישראל היא פסק זמן זמני. הבעיה היא שלמעט פאולו סוזה שבתוך שנתיים קפץ להיות מאמן בצמרת הסרייה A, שאר המאמנים לא תפסו אמריקה וגם לא אנגליה. אוסקר גרסיה פוטר גם מהליגה השנייה באנגליה, פאקו מהליגה המקסיקנית וגם יוקאנוביץ' הגיע לפה מקבוצה לונדונית זניחה בצ'מפיונשיפ, וחוזר לקבוצה לונדונית זניחה בצ'מפיונשיפ. בשביל מועדון שמנסה לקבע את עצמו בדרג השני של הקבוצות באירופה - כמו מכבי ת"א - זה מעליב. עם פולהאם הוא לא יוכל להגיע אפילו לפלייאוף העלייה לפרמיירליג העונה; עם מכבי ת"א אפשר להגיע כל שנה לשלב הבתים של ליגת האלופות.

יכול להיות שזה הרגע להבין שהאג'נדה מיצתה את עצמה. מאמנים זרים מגיעים למכבי ת"א בשביל האתנחתא. לישראל יגיעו או פנסיונרים, או מאמנים שמחפשים להעביר את הזמן עד להצעה ממדינה אטרקטיבית יותר. מאמנים בכירים לא ינחתו כאן גם לא עבור מזוודה של דולרים קנדים. הם לא מבדילים בין ישראל למאוריציוס, לכאן באים לחופשה בכריסמס, לא כדי לעשות קריירה.ללכת על מאמן ישראל זה לבחור בין אלי גוטמן לאלישע לוי או אפילו גיא לוזון. כדי לשקם את הקריירה המתרסקת שלו יצטרך אלי גוטמן לקחת אליפות מהמקום הלא נוח שבו הוא מוצא את מכבי של יוקאנוביץ'. וגוטמן, שמתעסק בתדמית שלו ללא הפסקה, עלול להכנס לסחרור שמכבי לא תצא ממנו.

זה לא מצב נוח, בפרט כאשר המאמן שרוצה לעזוב לא משאיר חותם, להיפך. הקבוצה תלויה יותר מתמיד מערן זהבי - בלעדיו היא לא יותר ממקום חמישי - מחליפים נמחקו (איפה היה אתמול אבי ריקן?), הזרים ברמה מאוד גבולית, ומכבי כבר לא משחקת את הכדורגל הכי טוב בישראל.

3. להיות באר שבעי זה לא פשוט. בבאר שבע יש היום הכל, ואני לא מדבר רק על כך שזו בירת הסייבר של ישראל. באמת יש בה הכל: מרחבים, קניונים, אוניברסיטה, חיי לילה. אין לה במה להתבייש. לבלות יום בבאר שבע לא פחות מגניב מאשר לבלות בפקקים שמייצרות העבודות על הרכבת הקלה. אבל תל אביב זה מיינסטרים, היא מקבעת אותך בתודעה, היא המרכז. וזה לא ממש הוגן. אחרי הכל, לא יתכן שאתה מצליח כל כך, אבל לא אתה קובע את מידת ההצלחה שלך אלא מיקומך בתודעה.

לבאר שבעים דחוף וחשוב להוכיח את עצמם כל כך כל פעם מחדש, וזה לא פשוט, כי לא בטוח שזה יספיק. לא אליפות וגם לא שלוש אליפויות רצופות ישנו את התמונה הזו, אלא איך שהתל אביבים יקבלו את זה.

אתמול אחרי המשחק יצאו אוהדי מכבי רוטנים. הם פתאום תפסו שיש עוד יריבה לשנוא. הם יצאו צמאי נקמה. הפועל ב"ש טלטלה אותם, וזה לא פחות מכונן מאשר הניצחון הזה, או מזה שמהראן ראדי קיבל חולצה ממוסגרת והמון מחיאות כפיים וגמל במשחק נפלא. הפועל ב"ש באה ולא עשתה עניין מהיריבה, מהמגרש, מהמסורת, מהרוחות הרעות, חוצפנית שכמותה. הפועל ב"ש באה ובנון-שלאנטיות ניצחה. אם כדור הנגיחה של שיר צדק הולך 20 סנטימטר שמאלה, היא גם מביסה את מכבי משער א-לה זהבי.

יהיה נחמד אם הפועל ב"ש תזכה השנה באליפות, אבל כדי שזה גם יהיה חשוב ולא רק נחמד, הפועל ב"ש צריכה להמשיך ולהתנהל כמו מועדון שראוי לכך. ובינתיים היא עושה את זה כהלכה. אפס טעויות.

4. אחרי שנבחרת ישראל הובסה בגרמניה 7-1 בחורף 2001 אמר המאמן דאז, ריצ'רד נילסן המנוח, שעדיף להפסיד פעם אחת 7-1 מאשר שבע פעמים 1-0. אם להשתמש במשפט הזה כפראפרזה לימינו אלה, עדיף חמישה שחקני כדורגל טובים מאשר סופרסטאר אחד.

הפועל ב"ש ניטרלה את ערן זהבי באמצעות סגירה כפולה של וויליאם סוארז וג'ון אוגו, ובמקביל שיחקה על המגרש עם אינספור שחקני כדורגל טובים וראויים. העובדה כי אליניב ברדה, מלך השערים של הקבוצה, ומאור מליקסון, מלך הבישולים של הליגה, הם אלה שכבשו לה - רק מצביעה על כך שבבאר שבע נבנתה קבוצה ולא רק הצגת יחיד.

ערן זהבי הוא גדול שחקני הדור, ואתה רואה את האיכויות שלו לא רק בכמות השערים המטורפת שהוא כובש, אלא גם במסירת האומן לאלי דסה במחצית הראשונה אתמול. זהבי היה שמח אם היו שחקני כדורגל טובים סביבו, כי זה היה מוציא ממנו עוד דברים ששכחנו שקיימים אצלו. ומכבי מרוצפת זה מכבר בשחקנים עם שם גדול אבל הווה בינוני. לא מלחמה על מכסת הזרים, אלא בחירה נכונה יותר של שחקנים ישראלים - את זה הפועל ב"ש עושה הרבה יותר טוב ממכבי. עובדה.

עוד כתבות

צחי ארצי / צילום: כדיה לוי

עזב את לאומי לטובת נאוי וירוויח יותר ממנכ"ל הבנק

תנאי ההעסקה של צחי ארצי כמנכ"ל חברת המימון החוץ בנקאי יקנו לו תגמול בעלות שנתית של 4.6 מיליון שקל, כולל מענק חתימה של 600 אלף שקל ● משמש כיום כראש מערך הבנייה והנדל"ן בחטיבה העסקית של לאומי

יו''ר ביחד נפתלי בנט. פרסום ברשתות החברתיות, 13.09.26 / צילום: רפי קוץ

האומנם משפחה חרדית לוקחת מהקופה הציבורית יותר משהיא תורמת לה?

בנט טען שבעוד שמשפחות חרדיות מקבלות מהמדינה יותר משהן נותנות, אצל משפחות לא חרדיות התמונה הפוכה • בדקנו מהם הנתונים, ואיך בכלל מחשבים אותם • המשרוקית של גלובס

אין ודאות שהביקושים ימשיכו ברמות השיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: קונסורציום מחקר ופיתוח בתחום הבנייה בהיקף של 60 מיליון שקל

קונסורציום RSTPCS יוצא לדרך בהשקעה של כ־60 מיליון שקל לפיתוח טכנולוגיות וחומרי בנייה חדשניים ● המאגד, בהובלת שפיר ובשיתוף חברות ואקדמיה, שואף להפחית חומרי גלם, משקל ועלויות תחזוקה בענף הבנייה● וגם: שופרסל זכתה במכרז על 20 דונם ברמת הנגב תמורת 15 מיליון שקל, להקמת מרכז מסחר, תעסוקה ומלון

יאיר לוינשטיין ואמיל וינשל / צילום: סם יצחקוב,רמי זרנגר

בחשאיות, בבתי קפה צדדיים: כך רקמו השכנים מהשרון את עסקת הענק

שנתיים לאחר שניהלו מגעים ראשונים שלא צלחו, סללו אמיל וינשל ויאיר לוינשטיין את עסקת אלטשולר שחם, שבאמצעותה מבקשת ווישור לקפוץ ליגה

מטוס אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

לא רק האמריקאיות: חברת התעופה הקנדית בדרך לישראל

אייר קנדה הקדימה את חזרתה לישראל ל-30 בנובמבר ותפעיל ארבע טיסות שבועיות מנתב"ג, שיהיו הקו הישיר היחיד לקנדה ● חזרתה מצטרפת למגמת ההתחזקות של פעילות חברות התעופה הזרות בישראל לקראת החורף

חודש אוגוסט היה מוצלח למדי לחוסכים לטווח ארוך בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

"שוק המניות מתקשה לתפקד כך": מאחורי החודש שהפתיע והדרמה באג"ח

קרנות ההשתלמות הניבו באוגוסט 1.4% והמנייתיות 2.4% הודות לראלי בוול סטריט ● בדרך למכירתו: אלטשולר שחם ניצל את החשיפה הגבוהה לחו"ל ותפס את ההובלה החודשית ● תשואות האג"ח בארה"ב מאותתות למנהלי ההשקעות לצנן התלהבות בחודשים הבאים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

דריכות בוול סטריט לקראת החלטת הפד: עליות בהובלת הנאסד"ק; אינטל מזנקת

המסחר בניו יורק נפתח בירוק נתמך בזינוק מפתיע של 1.2% במכירות הקמעונאיות, וירידת תשואות האג"ח ל-10 שנים מתחת לרף הפסיכולוגי של 5% ● מניות אינטל ו-SK Hynix מזנקות בעקבות דיווח על מגעים ראשוניים לייצור שבבי זיכרון על אדמת ארה"ב ● הביטקוין ומניות הסקטור צונחים לאחר שהסנאט האמריקאי הפיל את חוק ה-Clarity לאסדרת השוק ● מגמה חיובית בבורסות אירופה חרף זינוק באינפלציה בבריטניה ל-3.1% ● מחירי הנפט נסוגים ברקע אופטימיות לפתיחה מחדש של צינור נפט בסעודיה

מיכל עבאדי־בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר / צילום: חיים צח, לע''מ

הדוחות הכספיים של המדינה חושפים: קופת הפיצויים לנזקי המלחמה התרוקנה

דוח החשבת הכללית באוצר מעלה כי מפרוץ המלחמה ועד לסוף השנה שעברה שולמו מקרן מס רכוש פיצויים בסך 37 מיליארד שקל ועוד 5 מיליארד שקל אחרי המלחמה באיראן ● לפי הדוח, בקופה נותרו כ־2 מיליארד שקל בלבד ● וגם: שיא התשלומים לנפגעי פעולות איבה

יאיר לוינשטיין / צילום: יונתן בלום

האם רוכשי הגמל של אלטשולר שחם יחזירו מיליארדים לבורסה בת"א

לאחר העברת השליטה לווישור, עשוי בית ההשקעות, שמנהל כ־53 מיליארד שקל מנכסיו בחו"ל, להגדיל חשיפה לשוק המקומי ● האם המהלך ידחוף את הבורסה בת"א, או שדלת הכניסה הצרה שלה תגביל את הרכישות בעיקר למניות בנקים וביטוח?

עו''ד גיא נאמן ועו''ד לילך קינן, מייסדי משרד ה-AI החדש / צילום: אמיר חרודי

שישה שותפים עוזבים את הרצוג ומקימים משרד עורכי דין מבוסס AI

עו"ד גיא נאמן, לשעבר ראש מחלקת צווארון לבן ופתרונות מיוחדים במשרד הרצוג, ועו"ד לילך קינן מקימים עם ארבעה שותפים נוספים משרד חדש במודל AI-Native • כ־80% מעורכי הדין במשרד יהיו שותפים ועורכי דין בכירים, והטכנולוגיה תשמש למחקר, אנליזה ועיבוד מידע, כאשר לדבריהם היא אינה "תוספת לפעילות הקיימת, אלא חלק מהתשתית שעליה בנוי המודל המקצועי והעסקי"

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, YKD

"צומת דרכים קריטי": הפנייה של יו"ר הרכבת לרשות החברות

יו"ר רכבת ישראל קורא לפתוח ללא דיחוי בהליך מינוי מנכ"ל קבוע, לאחר יותר משנה שבה כיהנו שלושה ממלאי מקום ● לדבריו, היעדר מנכ"ל פוגע ברציפות הניהולית ומעכב קבלת החלטות ופרויקטים מרכזיים ● גם האיסור למנות בכירים עד למינוי מנכ"ל קבוע יוצר מחסור בכוח ניהולי ומקשה על תפקוד החברה

ארבעת הבנקים הגדולים / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ג'פריס משדרג את מניית הפועלים וממליץ בחום על הבנקים בישראל

כלכלני בית ההשקעות האמריקאי שיבחו את מניות הבנקים בישראל, וקבעו להם מחירי יעד בפרמיות דו־ספרתיות ● מניית הפועלים זכתה להעלאת המלצה מ-'החזק' ל-'קנה': "מותג חזק – מאוזן היטב מכל כיוון" ● על לאומי נכתב: "מנהיג בין המניות הסולידיות – הנזיל ביותר והיעיל ביותר"

משרדי מטא בקליפורניה / צילום: ap, Noah Berger

תגובת מטא ללאומי חושפת: המשתמשים בארה"ב מוגנים יותר מאשר בישראל

מטא דורשת לדחות את התביעה של בנק לאומי סביב קמפיינים מתחזים ומזהירה מפני הענקת זכות וטו חסרת תקדים לתאגיד פרטי ● עיון במסמכיה מגלה כמה היא עצמה מרוויחה מקמפיינים כאלה ולמה העוקבים בארה"ב מוגנים יותר?

נתב''ג. צניחה במחירי הטיסות

אחרי החגים: התאריך שבו הטיסות לחו"ל יוזלו ב־70%

חגי תשרי הם מהתקופות היקרות בשנה לטיסות, אבל השנה הפער מול אוקטובר בולט במיוחד ● בדיקה של אתר lastminute מצאה כי מ־5 באוקטובר, לצד ירידת הביקושים אחרי החגים, חזרתן של שחקניות זרות מגדילות את ההיצע בשמיים ומביאות לצניחה במחירים

יפן / צילום: טלי בוגדנובסקי

4,069 שקל לנוסע: איפה הישראלים בזבזו הכי הרבה?

לפי הלמ"ס, כ-1.4 מיליון ישראלים יצאו בחודש שעבר מהארץ ● נתוני ארנק המט"ח הדיגיטלי LAYA מאפשרים להציץ לא רק ביעדים שאליהם נסעו, אלא גם בכמה כסף הוציאו בכל אחד מהם ● יפן תופסת את המקום הראשון בפער משמעותי מהיעדים האחרים

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הנתונים חושפים: 8 חברות בלבד אחראיות לרוב המכירות בשוק הנדל"ן הישראלי

סקירות אגף הכלכלן הראשי באוצר מהחודשיים האחרונים הראו כי כחמישית מתזרים המזומנים של הקבלנים הגיעה משמונה חברות, על אף שבשוק פועלים מאות יזמים ● הנתון מלמד על המצוקה של קבלנים קטנים, שנותרים עם נתח זעיר מהתזרים על רקע גל הקריסות בענף

בתים הרוסים בקיבוץ בארי לאחר 7 באוקטובר / צילום: תמונה פרטית

שלוש שנים אחרי: נפגעי 7 באוקטובר עלולים לאבד זכות לפנסיית נכות

נפגעי טבח 7 באוקטובר זכאים לקצבת נכות מקרן הפנסיה ● לפי רשות שוק ההון, רק כ־800 תביעות הוגשו עד לסוף שנת 2025 - ועל פי הערכות ישנם אלפי זכאים שלא מימשו את זכאותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אילו עסקים קטנים יהיו מוגנים מתובענות ייצוגיות? הכנסת דנה בתיקון החוק

ועדה משותפת של ועדות החוקה והכלכלה דנה היום באופן חריג בתיקון חוק תובענות ייצוגיות לשם הגנה על בעלי עסקים קטנים ● גורמי המקצוע חלוקים האם העסקים שיוחרגו מהחוק יהיו עם מחזור מכירות של עד 9 מיליון שקל או עד 20 מיליון שקל ● חבר הכנסת לשעבר אביר קארה: "אנחנו עושים היום טובה לכל אזרח במדינת ישראל"

אילוסטרציה: Shutterstock

המדד החדש של הלמ"ס מגלה: איפה נרשמו ירידות בולטות במחירי דירות יד שנייה

הלמ"ס השיקה היום לראשונה את מדד מחירי הדירות מיד שנייה, שנועד לנטרל את השפעת מבצעי המימון וההטבות של הקבלנים • הנתונים הראשונים מציגים התקררות בשוק: ירידה ארצית של 1.2%, כאשר מחוזות ירושלים ותל אביב מובילים את ירידות המחירים • המדד יפורסם אחת לרבעון כדי למנוע תנודתיות סטטיסטית

בנייה / איור: גיל ג'יבלי

המצוקה בשוק הדיור: יזמים מקבלים היתרי בנייה - ולא מממשים אותם

מנתוני מינהל התכנון עולה כי עשר הערים שמובילות בהנפקת היתרי בנייה בשנה שעברה, מובילות גם בהיצע הדירות הלא מכורות ● בדיקת גלובס מעלה כי ככל הנראה בעיית היתרי הבנייה הלא ממומשים תימשך ואולי אף תחריף - והפעם לא בגלל מגפה או מלחמה, אלא בגלל היצע הדירות