גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבל: "היחס לעובדים ברשות השידור רע מאוד ומקומם"

יו"ר ועדת הכלכלה הזדעזע מהמתרחש במסדרונות רוממה: "תחושה משפילה וקשה" ■ לעובדים ברשות השידור לא ברור מה יהיה עתידם, ומנגד הולכת ומתהדקת טבעת של פיקוח וביקורת עליהם

איתן כבל / צלם: תמר מצפי
איתן כבל / צלם: תמר מצפי

אי-ודאות ממשיכה לשרור ברשות השידור, גם 3 חודשים לפני המועד הקבוע בחוק לפיו אמורה הרשות להפסיק לפעול ותחתיה צפוי לקום תאגיד השידור הציבורי החדש.

בדיון שהתקיים היום (ד') בוועדת הכלכלה של הכנסת, בראשותו של ח"כ איתן כבל, עלתה תמונת מצב קשה, לפיה עובדי רשות השידור הנוכחית ממשיכים לעבוד תחת טבעת ביקורת הולכת ומתהדקת, לצד מחסור במשאבים ושאלות באשר לעתידם. בינתיים, המאמצים להקים במהירות את התאגיד החדש נתקלים בקשיים.

חברת חקירות ברשות השידור?

בדיון שהתקיים בוועדה היקשה כבל על מנכ"ל הרשות בפועל, ברי בר-ציון, באשר לפרסום באתר "גלובס" הבוקר, לפיו חברה חיצונית נשכרה על-מנת לבצע ביקורות על צורת העבודה של עובדי הרשות.

בר-ציון הכחיש כי קיימת חברה כזו, אך הודה כי הביקורת על העובדים מתהדקת. "מחלקת ביקורת הפנים של הרשות בודקת שאנשים נמצאים במקום שהם אמרו שנמצאים.

"יש מחלקת ביקורת פנים לרשות, ואני מקרב אותם, והם עושים מה שהם צריכים, ביקורת על הנהלה, על חוזים ועל עובדים. אין שום חברת חקירות", אמר בר-ציון.

לשאלת ח"כ יוסי יונה על ההיגיון שבדבר, ענה בר-ציון: "רשות השידור, שאנחנו כרגע יודעים שהיא נסגרת ב-31 במארס, מוציאה 50 מיליון שקל מהכספים של כולנו, וצריך לראות שהם יוצאים בדין".

אל "גלובס" הגיעו עדויות של עובדים שזכו לביקורות פתע בזמן עבודתם, והיו שאף סיפרו כי הם זוכים לשאלות במסדרון למעשיהם. אחד העובדים סיפר כי הוא נשאל על-ידי איש הנהלה מדוע הוא נמצא בשירותים בקומה כזו ולא אחרת.

הדברים מגיעים לאחר מכתב שיצא לפני כשבועיים לעובדים, במסגרתו הם נדרשו להחתים שעון נוכחות, גם אם הם עובדים במקצועות עיתונאיים - דבר חריג שלא נאכף עד כה. בהמשך חזרה בה ההנהלה מדרישה זו.

"דעתי לא נוחה. גם אם הדברים נעשים כמו שצריך, זו לא התחושה במסדרונות", אמר כבל ל"גלובס". "העובדה שהעובדים, בוודאי הוותיקים והמצטיינים והעיתונאים... לא עברנו את כל התהליך בשביל שהעיתונאים ירגישו כך. ביקשתי עד סוף השנה את כל התשובות, כמי שליווה את המערכת".

לדבריו, "היחס לעובדים ברשות השידור רע מאוד ומקומם". הוא התייחס לסיפורה של העובדת פאני ביטון, שסיפרה בדיון כי נתבקשה לעזוב את הרשות מהיום להיום.

"אני עובדת 45 שנה ברשות השידור, נתתי את הלב והנשמה ברשות השידור. לפני כחודש וחצי עם הפרסום של הפרישה ביקשתי לפרוש", סיפרה ביטון. "לא יכולה לראות את העובדים הולכים חסרי ביטחון, נרדפים. ביקשו ממני להישאר עד מארס, ואמרתי שאני לא יכולה, וביקשתי לפרוש ב-31 בדצמבר. אתמול אני מקבלת הודעה מסמנכ"לית משאבי אנוש חדשה, שלא מכירה אותי, שאני כבר לא עובדת חיונית, והיא מבקשת שאשים את המפתח, וממחר אני לא פה. אני מושפלת ברמה בלתי רגילה".

בר-ציון סירב להתייחס למקרה בדיון, אך כבל אמר: "אני לא יודע למצוא את המילים ובולע את לשוני, זאת תחושה משפילה וקשה, ואני תובע להחזיר אותה לאלתר לעבודה". ל"גלובס" הוסיף כבל ואמר: "לא עשינו את כל התהליך הזה כדי ללכת למבקר המדינה".

זרם הפורשים מהרשות פסק

מאז החל תהליך פירוק רשות השידור, הועברו מהגוף אל משרד הכנ"ר, הוא הגוף המפרק, כ-4 מיליון שקל, כשבשבועות האחרונים הלך והתגבר קצב העברת הכספים. זרם הפורשים, שהגיע ל-300 מאז ספטמבר, פסק, וגם התקציב הלך והתדלדל.

בימים אלה הרכיבה הנהלת הרשות את התקציב לשנה הבאה מבלי לדעת באמת האם הרשות תפעל רק רבעון מתוך שנה זו, או לכל אורכה. גודלו של התקציב נע בין 700 ל-800 מיליון שקל, עם הכנסות של כ-6 מיליון שקל בחודש מחובות האגרה, והיתר אמור להגיע מהאוצר, שכמהה לסגירתה המוקדמת של הרשות.

ברשות השידור מתארים את הסיטואציה כ"לימבו". במכתב ששלח הכנ"ר, פרופ' דוד האן, למשרדי האוצר ומשרד התקשורת, הוא כתב: "נכון לעתה הנחת עבודתנו היא כי יום התחילה יחול במועדו על-פי חוק. מתוך המגעים שאנו מנהלים עם תאגיד השידור הציבורי הישראלי ועם גורמים נוספים הקשורים לתהליך במסגרת ההיערכות ליום התחילה, אנו למדים כי קיימת אפשרות שהקמת התאגיד החדש והיערכותו לתחילת שידורי הרדיו והטלוויזיה לא תושלם עד יום התחילה".

לדבריו, לא ניתן להכין לוח שידורים, תקציב או לפנות את מתחמי רשות השידור בירושלים ובעיקר בתל-אביב, מבלי לדעת האם הדברים אמורים לקרות בתוך 3 חודשים או בתוך שנה.

חוסר הוודאות שמקשה על ניהול רשות השידור מתחדדת עם הידיעה הבוקר כי התאגיד החדש יצא לתהליך גיוס של 100 עובדים. זאת, כשעדיין לא התקיימו כל סיכומים באשר לכמה מהעובדים בתאגיד החדש יהיו מקרב אנשי רשות השידור הנוכחית.

מרבית העובדים שמגייס התאגיד הם עובדים טכניים, אך יש בהם גם קרייני רדיו בשפות שונות ועיתונאים זוטרים. הליך הגיוס מתאפשר בעקבות מינוי סמנכ"לית משאבי אנוש לתאגיד החדש, גל שטרנברג. על-פי דבריו של מנכ"ל התאגיד, אלדד קובלנץ, בדיון הבוקר, בשבוע הקרוב ימונו יתר הסמנכ"לים - מה שיאפשר הליך גיוס מואץ יותר.

"האם ב-31 במארס הגונג מופעל ועוברים לתאגיד החדש על כל המשתמע מכך?", שאל כבל בדיון, כשהוא מבקש לדעת עד לסוף החודש הנוכחי תשובה לשאלתו. "ריפיון כשאנשים יודעים שהם עוד 3 חודשים הולכים הביתה זה טבעי. רפיון היה אצל המנהלים כשהם התחילו לעבוד. לכן ברי והכנ"ר, אנחנו רואים את ההתנהלות הזו לא נכונה ורעה".

טרם מונו חברי המועצה

בדיון עצמו נחשף מה שנראה כמחדל נוסף - עד לרגע זה לא מונו חברי המועצה שאמורה לפקח על תאגיד השידור החדש שיקום. מינויים אמור להיות קריטי לתחילת העבודה של השידור הציבורי המחודש.

היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר, אמרה כי "השמות היו אמורים להיות מועברים מיד לאחר תיקון החוק, ועכשיו אנחנו שומעים שהם הועברו רק לפני שבועיים".

לכך ענה נציג משרד התקשורת כי "השמות הועברו ועברו בדיקה של הלשכה המשפטית של המשרד. היו שני מועמדים שלא מילאו את השאלון הנכון, ואני די משוכנע שזה תוקן. רוב חברי הוועדה קיבלו חוות-דעת משפטית של המשרד ועברו לוועדת גילאור". כבל דרש להפציר בוועדה לבצע את ההליך בהתאם לחוק ובהקדם.

הדיון התקיים היום כשברקע נמשכים עיצומי עובדי רשות השידור, ובעיקרם 300 אנשי הוועד המשולב שמקפיאים העברת כסף לספקים. בדיון דיבר המפיק נפתלי גליקסברג, שאמר כי "140 מיליון שקל שהיו אמורים להיות מועברים ליצירה ב-2014-2015 לא הועברו, וזה ממוטט 4,000 משפחות".

"היצירה תלויה בתאגיד החדש"

יריב מוזר, חבר הנהלת פורום היוצרים הדוקומנטריים, אמר כי לתאגיד החדש "יש את הכסף להשקיע בהפקות שהוא צריך כדי לשדר בתאגיד החדש. החשב הכללי לא מאפשר לו להוציא את הכסף. היצירה היום תלויה בתאגיד השידור הציבורי החדש. אלפי משפחות שלא מקבלים משכורת מאף אחד, והם הנפגעים הגדולים ביותר".

לדברי קובלנץ, "האוצר טוען כי הוצאת הקול הקורא להפקות הייתה ללא רשות. נכנסו לדיון עם אגף תקציבים והחשכ"ל לשחרר את ההפקות הכלואות כפי שאנחנו קוראים להם. התקציב המקורי לתאגיד החדש כל-כולו הוקדש ללוגיסטיקה, טכנולוגיה ולא להפקות, 350 מיליון שקל לתשתיות. לפי ההגדרה, בהסכם עם האוצר אסור היה להקצות את זה לתוכן. הגענו להבנה שאם נצליח לחסוך מ-350 מיליון שקל, את היתרה נוכל להעביר לתוכן. אני לא יכול להגיד מתי ההפקות הכלואות ישוחררו. זה הליך מאוד מורכב להקים גוף שידור, זאת אופרציה מסובכת".

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין שאלה: "אתם תהיו מוכנים לשידור?" ולכך ענה קובלנץ: "השאלה מה זה מוכנים?", וכבל הוסיף: "נכון לרגע זה לא צריך אף אחד מהם כדי להבין שאין שידור ב-31 במארס. אנחנו צריכים תשובות מהגורמים המוסמכים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות