גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משבר החובות עובר כעת מאירופה לשווקים המתעוררים"

ד"ר רון אייכל, כלכלן ויועץ חיצוני לקרן אלומות מניות ת"א 100: " בעוד שהמינוף של הסקטור העסקי בשווקים המתעוררים עלה, שיעור הרווחיות נמצא בירידה. נתון זה הוא עדות אחת לכך שעלייה לא נשלטת בשיעור החוב בבוקר עלולה להביא לכדי דמעות בסוף היום"

רון אייכל / צלם: איל יצהר
רון אייכל / צלם: איל יצהר

בשנת 2008 פרץ משבר החובות בארה"ב שהונע על ידי משקי הבית אשר, בשנים שקדמו לו, צברו הלוואות אדירות לדיור. שנתיים מאוחר יותר, בשנת 2010, היו אלו המדינות האירופאיות, ה-PIGS, אשר כמעט וקרסו על רקע חובות ציבוריים שהמדינות לא הצליחו להחזיר או לממן והפוטנציאל להגיע לכדי פשיטת רגל אף איים על אחדותו ועתידו של הגוש. לאחרונה, נראה כי הסיבוב השלישי מתקרב מכיוונם של השווקים המתעוררים. כלל לא בטוח כי התסריט של שני הסבבים הראשונים יחזור על עצמו, באותה צורה ובאותו סיום.

בימים אלו, סוף 2015 וראשית 2016 כבר נראה כי לאמריקאים משבר החובות הוא כבר פרק בהיסטוריה הלא כל כך קרובה. הצריכה הפרטית הריאלית עולה בצורה בריאה של כ-3%. השכר עולה במונחים ריאליים ולאחרונה אף נרשמה בו האצה נוספת. שוק העבודה נמצא בתעסוקה מלאה או קרוב מאוד לתעסוקה מלאה (שיעור האבטלה עומד על 5%) ושוק האג"ח כבר די בטוח בקיומו של תהליך של ריסון מוניטרי במהלך 2016.

לעומת האמריקאים, האירופאים התמהמהו עם הטיפול במשבר, בדומה לתבנית המאפיינת אותם לפיה הם מגיבים באיחור. עם זאת, גם מבחינתם שנת 2015 היא הטובה ביותר מאז 2011 וקצב הצמיחה בגוש הולך ומשתפר. זאת אחת הסיבות, מני רבות, אשר בגינן כלכלני ה-IMF  צופים כי הכלכלה העולמית תתרחב בשנת 2016 בשיעור של 3.6%.

ד"ר רון אייכל, כלכלן ויועץ חיצוני לקרן אלומות מניות ת"א 100, מציין במאמר שפרסם כי בפתחה של 2016 נראה, כי השווקים המפותחים מתרחקים מהמשברים שהתרחשו בהם ואף אולי הפכו אותם לחסונים יותר. עם זאת, ייתכן כי הסיכון בהם מגיע דווקא מכיוון אחר - השווקים המתעוררים. בזמן שבארה"ב ואפילו בגוש האירו התמודדו, התנערו והצליחו לצמצם את החובות, דווקא בקרב השווקים המתעוררים נרשמה בנייה במלאי החובות.

בעבר, המשקים המפותחים התמודדו בהצלחה עם משברים שרעמו במשקים המתעוררים, לדוגמא, משבר הנמרים האסייתיים של 1997 או רוסיה ב-1998, הואיל והמתעוררים היו קטנים יחסית, במונחי הכלכלה העולמית. כיום, המציאות היא שונה השווקים המתעוררים מהווים את המאסה המרכזית של הכלכלה העולמית ומשקלם כבר קרוב ל-60%, במונחי תוצר. בעשור האחרון, השווקים המתעוררים הצליחו להתמודד עם המשברים שהתרחשו במשקים המפותחים, ארה"ב ואירופה, אך כלל לא ברור שהם יהיו מסוגלים להתמודד עם משבר מקומי, באותה הצלחה.

תהליך בניית החוב, בקרב השווקים המתעוררים, "תפס" תאוצה בדיוק כאשר העולם המפותח היה בפתחו של משבר הפיננסי הגלובלי, היינו בשנה 2007. כך לדוגמא, בעוד שבשנת 2007 עמד סך החוב של השווקים המתעוררים ברמה של 73% מהתוצר, בשנת 2014 הוא הגיע לכדי 107% מהתוצר. נתונים אלו כוללים חוב שניתן על ידי בנקים מקומיים לחברות ופרטיים. אם נוסיף לכך את החוב אשר ניתן על ידי גופים פיננסיים אחרים שאינם בנקים, אזי נטפס לרמה גבוהה עוד יותר של 127% מהתוצר.

העלייה הניכרת בחובם של השווקים המתעוררים הייתה, ברובה, תוצאה של התנפצות בועת האשראי בשווקים המפותחים. הפחד מפני מיתון ממושך הביא מדינות כמו סין לעודד נטילה מאסיבית של אשראי. סיבה אחרת הייתה ירידה הריביות אשר לא התרחשה רק בשווקים המפותחים, אלא גם במתעוררים. הירידה במחיר הכסף עודדה גופים כלכליים רבים ואפילו מדינות לנצל את ההזדמנות ולנטול אשראי, הן בריבית מקומית ויותר מכך הן בהלוואות נקובות בדולר ארה"ב.

שיעור חוב של 250% מהתוצר בסינגפור

חשוב לציין, אומר אייכל, כי עיקר החוב מתרכז באסיה בכלל ובסין בפרט. עם זאת, בניית חובות נחזתה גם במדינות כגון טורקיה, ברזיל וצ'ילה אשר הציגו עלייה משמעותית ביחס שבין היקף ההלוואות של הפירמות לגודל התוצר. ענפי התעשייה ה"פעילים" ביותר היו חברות בנייה (בעיקר בסין ובאמריקה הלטינית) אשר הגדילו את שיעור המינוף בצורה משמעותית. גם חברות בתחום האנרגיה (נפט וגז) שימשו תפקיד מרכזי בבניית תיק החוב. התוצאה היא ששיעור החוב הפרטי (משקי בית + פירמות) בסינגפור הגיע בסוף 2014 לכדי כ-250% מהתוצר. במלזיה, סין וקוריאה הוא עומד על כ-200% וגם בתאילנד הוא גבוה מאוד ועומד על כ-160% מהתוצר.

לכשעצמה, העלייה בגודל החוב בקרב השווקים המתעוררים לא אמורה להוות בעיה. אף ייתכן שהיא מגלמת עלייה בשיעור החיסכון, תוך ייעול של ההזדמנויות בשווקים הפיננסיים. מאוד ייתכן, כי כך היה לפני 8 שנים. לצערנו, זו לא התמונה המצטיירת בשנים האחרונות. בעוד שהמינוף של הסקטור העסקי בשווקים המתעוררים עלה, שיעור הרווחיות נמצא בירידה. נתון זה הוא עדות אחת לכך שעלייה לא נשלטת בשיעור החוב בבוקר עלולה להביא לכדי דמעות בסוף היום. אם לא די בכך, אזי בנקים מסחריים רבים המושפעים ממשלותיהם ממשיכים להעניק הלוואות, או לפחות לגלגל אותן, בכדי למנוע סגירת מפעלים ופעילויות במשק. גם לכך עלולה להיות להן השפעה רחבה והרסנית.

סכנת התנפצות בועת האשראי

מחקרים בעבר הראו כי עלייה בהיקף החוב בשיעור של 20% ויותר, בפרק זמן יחסית קצר של 5 שנים, מביא לנפילה בשיעורי הצמיחה בשנים שלאחר מכן. זה כלל לא מפתיע שתקופות מיתון בעבר לוו בנטילת אשראי לא אחראית בתקופה שלפני כן. יתר על כן, ככל שהיקף נטילת האשראי היה מאסיבי יותר, כך גם הקריסה. קוראים לזה "התנפצות בועת אשראי".

במחקר שנעשה על ידי כלכלני ה-IMF נמצא שישנם שני גורמים אשר ניבאו בצורה טובה משברים בשווקים המתעוררים. הראשון היה גאות בשוק האשראי (אגב, השני היה ייסוף של שער החליפין הריאלי). אם לוקחים בחשבון מחקרים אלו ניתן להסיק כי קצב הצמיחה של המשקים המתעוררים צפוי להיות בשנים הקרובות נמוך מאשר היה לפני עשור. נזכיר, כי רוסיה וברזיל כבר נמצאות במיתון וצפויות להישאר במצב זה גם בשנת 2016. ב-2015 רוסיה צפויה להתכווץ ב-4% וברזיל בכ-3%.

הדבר היחיד שניתן אולי להתעודד ממנו הוא שההשפעה של חדלות פירעון של פירמות היא פחותה מזו של משקי בית. בעבר, משברי אשראי של משקי בית היו הרסניים הרבה יותר מאשר משברים דומים שהגורם להם היה הסקטור העסקי. ההשפעה הכוללת מסתכמת בערך במחצית. יתר על כן, בעבר שווקים מתעוררים רבים היו נוטלים חוב בדולר אמריקאי וכך כאשר היה קורה משהו רע הנזק היה מתעצם, עקב פיחות של המטבע המקומי כנגד הדולר. נראה כי ניסיון העבר הביא את השווקים הללו שלא לבנות את חובם במט"ח.

ברזיל וטורקיה מסוכנות יותר

מצבם האיתן של מרבית השווקים המתעוררים עשוי גם הוא לרסן את הנזק. בעבר, שווקים מתעוררים רבים התאפיינו בגירעונות במאזני תשלומים, מחסור ביתרות מט"ח ורגולציה עלובה. הרבה פעמים המשבר היה מתפתח לכדי פיחות חד ואינפלציה אשר חייבו את הבנק המרכזי להעלות את הריבית ולחנוק את המשק. נתוני פתיחה אלו השתנו. זה ממש לא המקרה של מדינות כמו סין, קוריאה הדרומית, סינגפור ואפילו תאילנד. במצב הנוכחי, שווקים אלו הם תקינים למדי. יתרות המט"ח גדולות והאינפלציה די נמוכה. אלו יאפשרו נקיטת סובלנות על ידי הבנק המרכזי וכך הוא יוכל למתן פעם נוספת את הנזק שיכול לגרום המשבר.

עם זאת, אומר אייכל, מדינות מסוכנות יותר הן ברזיל וטורקיה. לשתי המדינות גירעונות במאזני התשלומים והן נתמכות על ידי הלוואות זרות בכדי לעודד את הצמיחה. בהתאם, רמת הרגישות של שתי המדינות לפיחות של המטבע היא גבוהה מאוד. 

הודו, עשויה להיות קטגוריה משל עצמה. שיעור החוב של משקי הבית כאחוז מהתוצר הוא נמוך למדי, אין סיכון במאזן התשלומים והמשק צפוי לצמוח בשיעור גבוה למדי של 7.3% בשנת 2016, לפי תחזיות ה-IMF. יתר על כן, הבנק המרכזי ההודי ביצע מספר מהלכים בשנים האחרונות, לפיהם הבנקים המסחריים הגבירו את השקיפות והכירו בחובות מסחריים אבודים. גם חקיקה בתחום סייעה לכך. כפי הנראה, בשנת 2016 תצמח הודו בשיעור גבוה מסין.

 

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?