גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

עו"ד משה ניסים ישלם מיליון שקל מס על מכירת זכויותיו בשותפות

העליון דן בשאלה האם עסקה שדווחה כמכר מוניטין של שותף במשרד עו"ד לחברה בבעלותו מהווה מכירת מוניטין, המקנה למוכר שיעור מס מופחת, כפי שטען ניסים - או שמדובר במכר זכות בשותפות, החייב במס גבוה יותר, כפי שטענה רשות המסים

עו"ד משה ניסים / צילום: איל יצהר
עו"ד משה ניסים / צילום: איל יצהר

שר המשפטים ושר האוצר לשעבר, עו"ד משה ניסים, החבר כיום בוועדת איתור היועץ המשפטי לממשלה, ישלם מס של למעלה ממיליון שקל על מכירת זכויותיו בשותפות עורכי הדין שניהל בשנת 2002 לחברה שבבעלותו המלאה, בתמורה ל-3 מיליון שקל - כך קבע השבוע בית המשפט העליון, במסגרת פסק דין הדוחה את ערעורו של ניסים על החלטת בית המשפט המחוזי שלא לבטל שומה לפי מיטב השפיטה שהוציא לו פקיד השומה.

השאלה שנדונה בבית המשפט העליון היא אם עסקה שדווחה לרשות המסים כמכר מוניטין של שותף במשרד עורכי דין לידי חברה שבבעלותו המלאה - אכן מהווה מכירת מוניטין, שאז נהנה המוכר משיעור מס מופחת; או שמא מדובר במכר זכות בשותפות, שאז המס גבוה בהרבה.

ניסים הוא אישיות ציבורית ידועה - הוא נבחר מספר פעמים לכהן כחבר כנסת ושימש לאורך השנים בתפקידי מפתח בממשלה. לפני שפצח בקריירה הפוליטית (וגם לאחריה), עסק ניסים בעריכת דין, תחילה כשכיר ולאחר מכן כעצמאי - החל מהסמכתו בשנת 1964 ועד מינויו לתפקיד שר ללא תיק בשנת 1978. עם תום כהונתו ופרישתו מהחיים הפוליטיים בשנת 1996, שב לעסוק בעריכת דין.

בספטמבר 1999 חבר ניסים לעו"ד מוטי רינקוב ולעו"ד אבי סנדרוביץ, והשלושה הקימו משרד עורכי דין בשם "משה ניסים, רינקוב, סנדרוביץ, משרד עורכי דין". הגם שלא נחתם הסכם שותפות בכתב, השלושה היו שותפים בשותפות בחלקים שווים. במאי 2002, הקים ניסים חברה המוחזקת על-ידו בבעלות מלאה תחת השם "משה ניסים חברת עורכי דין", וכ-3 שבועות לאחר מכן נחתם הסכם מכר בינו לבין החברה, במסגרתו מכר ניסים לחברה את המוניטין שצבר בכל שנות עבודתו ובמסגרת מגוון תחומי פעילותו, תמורת סך של 3 מיליון שקל.

בהסכם צוין כי כוונת הצדדים היתה ששמו של ניסים ישמש "כאבן שואבת ללקוחותיה העתידיים" של החברה. בפועל, תמורת ההסכם לא שולמה לניסים - ובמקום זאת, נרשמה לטובתו יתרת זכות בגובה התמורה בספרי החשבונות של החברה. סמוך לאחר חתימתו של ההסכם, וכבר בשנת המס 2002, חדל ניסים לדווח על הכנסותיו מהשותפות, והחברה היא שהחלה מדווחת על הכנסות ממקור זה.

הטבת מס

בתקופת עריכת ההסכם, העניקה פקודת מס הכנסה (סעיף 88 לפקודה), הטבת מס ייחודית במכירת נכס מוניטין. מכוח ההטבה ניתן היה לחשב את רווח ההון מהמכירה, כך שחלק מהתמורה יהווה "סכום אינפלציוני" - וזאת גם כאשר המוכר לא קנה את המוניטין ולא שילם בעד רכישתם, אלא יצר את המוניטין בעצמו. ההטבה הייתה גלומה בכך ש"סכום אינפלציוני" חייב מס בשיעור 10% בלבד, בעוד שרווח הון ריאלי חייב ככלל בשיעור מס גבוה יותר - הוא שיעור המס השולי אליו חשוף הנישום (אשר יכול להגיע עד ל-50%, לפי הוראות הפקודה). כך, ייחוס חלק מרווח ההון לסכום אינפלציוני משמעו הפחתה בגובה המס.

זמן קצר לאחר חתימתו של ההסכם, בינואר 2003, נכנס לתוקף תיקון מספר 132 לפקודה, ובמסגרתו בוטלה האבחנה בין מוניטין לבין נכסים אחרים, ובכך ביטל המחוקק את הטבת המס. ואולם, התיקון אינו חל בעניינו של ניסים, בהיותו מאוחר להסכם.

בשנת 2002, בדוח שהגיש לרשות המסים, הצהיר ניסים על מכירת המוניטין לחברה, ושם ציין כי לא רכש את המוניטין, וכי המוניטין החל לצמוח בשלהי 1964, מרגע שהוסמך כעורך דין. בהתאם לכך, ייחס ניסים את חלק הארי של תמורת ההסכם, כ-2.98 מתוך 3 מיליון שקל, ל"סכום אינפלציוני"; ואת יתרת התמורה, כ-10,000 שקל בלבד, ייחס לרווח הון ריאלי.

מכירת זכות

רשות המסים לא קיבלה את פרשנותו של ניסים, ובצו השומה שהוצא לו, סירב פקיד השומה לראות בנכס שנמכר על-ידי ניסים לחברה כמוניטין. לגישתו של פקיד השומה, מדובר היה בהסבת הזכות לרווחי השותפות לידי החברה - הסבה שיש בה משום מכירת זכותו של המערער בשותפות. הרשות הוציאה לניסים צו שומה, לפיו תמורת ההסכם חייבת במס על רווחי הון במלואה. על צו זה הגיש ניסים ערעור לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, אך ערעורו נדחה.

שופט המחוזי, אלטוביה מגן, קיבל את עמדת הרשות וקבע כי במקרה של ניסים לא הועבר לידי החברה נכס בעל ערך כלכלי, כדוגמת רשימת לקוחות, וגם לא נקבעה תנית אי-תחרות בין הצדדים; כן נקבע, כי אף אם סממנים אלה היו מתקיימים בהסכם, ספק אם ניתן היה לייחס להם משקל כשלהו בנסיבות שבהן ניסים טוען כי מכר מוניטין לחברה שבבעלותו הבלעדית, אך לא ביצע כל שינוי באופן שבו פעל כעורך דין בשותפות.

המחוזי ציין כי ניכר שיכולת משיכת הלקוחות גלומה באופיו, מהותו ותכונותיו האישיות של ניסים. ואולם, לדבריו, לא עלה בידי ניסים להוכיח שקיים מנגנון עסקי כלשהו, הנפרד ממנו ומזוהה בקרב הלקוחות כבעל שם טוב בזכות עצמו; במצב דברים זה נקבע כי לא הועבר נכס מוניטין מניסים לחברה שבבעלותו. על קביעות אלה ערער ניסים לבית המשפט העליון.

קיום מוניטין להעברה

השופטת ענת ברון, בהסכמת השופטים אורי שהם ויצחק עמית, דחו את הערעור של ניסים. שופטי העליון ציינו כי ניסים השקיע מאמץ ניכר כדי לבסס את הטענה כי לזכותו מוניטין מפוארים; כי מוניטין אלה הם שמשכו את לקוחות השותפות לצרוך את שירותיה שוב ושוב; וכי הקצב המהיר שבו גדלה והתפתחה השותפות גם הוא תוצר ישיר של שמו הטוב של ניסים - ולפיכך, אין ולא יכול להיות חולק כי ניסים נהנה ממוניטין. "כפי שקבע גם בית משפט השלום, ניסים הוא אדם רב-פעלים, שכיהן בעמדות מפתח ציבוריות ומילא תפקידים בכירים ביותר. במרוצת השנים צבר ניסים מוניטין לרוב, ושמו הטוב הולך לפניו", ציין העליון.

ואולם, קבעו שופטי העליון, "עצם הוכחת קיומם של מוניטין בידי ניסים לא די בו. שומה היה על ניסים להראות כי מדובר במוניטין עסקיים הניתנים להעברה - ובעניין זה הוא כשל, ולא הניח תשתית עובדתית או ראייתית התומכת בעמדתו".

השופטים קבעו כי נסיבות המקרה מלמדות כי אין לכאורה משמעות מעשית כלשהי למכירת המוניטין הנטען. "לאחר כריתתו של ההסכם, ממשיכה השותפות לעשות שימוש בשמו הטוב של ניסים למשיכת לקוחות, בדיוק כפי שהיה קודם לכן - שכן החברה היא היא ניסים. ואולם, לא היה זה המצב אילו מדובר היה בהעברה אמיתית של מוניטין - שאז מקובל כי מוכר המוניטין פורש מעיסוקו הקודם, לפחות באופן חלקי, ומאפשר לרוכש להעביר אליו את קהל הלקוחות".

השופטים ציינו עוד כי הטבת המס שהייתה קבועה בעבר בפקודה, איפשרה לנישום לדווח על חלק כזה או אחר של התמורה ממכירת מוניטין כ"סכום אינפלציוני", החייב במס בשיעור 10% בלבד - בעוד שבגין רווח הון ריאלי חב הנישום במס בשיעור של עד 50% (שיעור המס השולי שאליו הוא חשוף לנוכח שווי ההסכם) ו"אין כל פסול בעצם העובדה שנישום מבקש לנצל הטבת מס הקבועה עלי חוק". ואולם, העירו שופטי העליון, "אחת הסיבות העיקריות לביטולה של הטבת המס במכירת מוניטין במסגרת תיקון מספר 132 לפקודה, היתה שהטבה זו נוצלה שלא למטרה שלשמה ניתנה והפכה כר פורה להימנעות מתשלום מס", וכי "הרושם הוא שגם במקרה דנן, הניסיון לשוות לעסקה צביון של מכר מוניטין חותר תחת תכליתה של הטבת מס זו". ניסים, לפיכך, חויב בנטל המס הגבוה יותר, וכן בתשלום הוצאות משפט בסך של 25 אלף שקל.

עוד כתבות

מייסדי אקספלוריום / צילום: נדב נוי

נסגרה אקספלוריום החברה הקודמת שהקים מאור שלמה

שותפיו של מאור שלמה להקמת חברת אקספלוריום, עומר הר ואור טמיר, הודיעו על סגירת חברת הסטארט-אפ שהקימו השלושה - אקספלוריום לפני תשע שנים ● מעל ל-70 עובדים שמעסיקה החברה צפויים לקבל הודעת פיטורים

הטיל ''ח'ייבר שכן'' מוצג בעת מצעד בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/NurPhoto

דיווח: ישראל הזהירה את ארה"ב שאיראן מתכוונת להשתמש בנשק כימי

לפי הדיווח, בכירים אמריקאים קיבלו את המידע בספקנות ● בישראל טוענים כי האיום דחוף יותר מהגרעין ● במשמרות המהפכה טוענים כי הפילו שני רחפנים מסוג לוקאס מעל עיר הנמל בנדר חמיר ● בכיר אמריקני: מטוס קרב השמיד משגר טילים באי קשם לאחר שמשמרות המהפכה שיגרו ממנו טיל נגד מטוסים ● במקביל, קטאר ממשיכה במאמצי התיווך ● טראמפ בריאיון לפוקס: "אולי נצטרך לתקוף את הר המכוש ● דיווחים שוטפים

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר עולה ל-3.17 שקלים, שיא של מעל חצי שנה. אלו הסיבות

המטבע האמריקאי ממשיך להתחזק מול השקל ורושם קפיצה של כ-4.5% מאז ה-27 באוקטובר, מועד הבחירות בישראל ● יוסי מנשה מאלטשולר שחם מסביר כי פער הריביות מול ארה"ב, לצד אי-הוודאות הפוליטית והביטחונית, דוחפים את הדולר למעלה ● ההתחזקות עשויה לסייע ליצואניות הישראליות - אך במקביל לתדלק את האינפלציה המקומית

התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock

הסנונית הראשונה בדרך להריסת התחנה המרכזית בתל אביב

רגע לפני שעבודות הרכבת הקלה מגיעות לאזור, עיריית תל אביב ומשרד התחבורה הגיעו להסכמות על הריסת הגשר המוביל לתחנה המרכזית בתחילת 2027 ● המהלך יחייב שינויים בהסדרי התנועה וצפוי להוסיף כאוס ● מיטל להבי, סגנית ראש העירייה: "צעד נחוץ לשינוי פני התחנה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Brandon

בממשלה הופתעו מהצהרת טראמפ ויצטרכו לחפש מקור תקציבי של מיליארדי דולרים

במשרד האוצר הופתעו מהצהרת טראמפ על הקדמת הפסקת הסיוע האמריקאי לישראל, לנוכח ההסכם הקיים בין המדינות עד 2028 ● היקף הסיוע עומד על 3.8 מיליארד דולר בשנה, ובשלב זה לא ברור אם יופסק כולו או רק חלקו ● הפסקת הסיוע עלולה להעמיק את האתגרים התקציביים של הממשלה הבאה, על רקע דרישות מערכת הביטחון ותוכנית התעצמות בהיקף של 400 מיליארד שקל

עברי לידר בוי ג'ורג' ואדמס / צילום: אלון לוין

וולקאם: קבלת הפנים שארגן סילבן אדמס לבוי ג'ורג'

איש העסקים סילבן אדמס, המכהן כנשיא הקונגרס היהודי העולמי בישראל, ערך קבלת פנים לאמן בביתו שבתל אביב ● משלחת בכירים מענקית ההשקעות הבינלאומית שרודרס הגיעה בשבוע שעבר לישראל לרגל כנס משותף עם משרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן ● מותג האונליין הקולינרי כרמלה פותח שתי חנויות פיזיות בתל אביב בהשקעה של כ-6 מיליון שקל ● תחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות תתקיים בדצמבר ● אירועים ומינויים

התעמלות בבריכה / צילום: Shutterstock

עדיף לקום לאימון או להמשיך לישון? המחקר שמספק תשובה מפתיעה

מחקרים חדשים בוחנים קשר בין שינה, תזונה ופעילות גופנית לבין בריאות והזדקנות - ומגלים שהפרטים הקטנים עשויים לשנות את התמונה ● יתרון אימון על פני שינה תלוי גם בהרגלי השינה, תפריטים שונים נקשרים לתועלות שונות, ובמים יש תועלת בשילוב עם הליכה לאחור ● מדעי אריכות החיים 

תיעוד של הסיגריות שנתפסו / צילום: דוברות רשות המסים

הברחת ענק: 8 מכולות סיגריות בשווי של יותר מ-200 מיליון נתפסו במכס

מדובר באחת מהברחות הטבק הגדולות ביותר שנתפסו אי פעם, וסכום המס שהיה משולם לקופת המדינה אילו הוכנסו הסיגריות הללו באופן חוקי לארץ מוערך בעשרות מיליוני שקלים

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

מעל מיליארד דולר נמחקו בחודשיים: מה הוביל לפיטורים בחברת הרחפנים

אקסטנד תפטר לפי ההערכות כ־10% מעובדיה במסגרת ארגון מחדש של פעילותה, כחודשיים לאחר שהחלה להיסחר בוול סטריט • ברקע: צניחה של כ־80% במניה, מחיקת יותר ממיליארד דולר משווי החברה והכנסות שנמוכות משמעותית מהתחזיות

מחירי הדלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

לידיעת הנהגים: מחיר הדלק יעלה הלילה ב-50 אגורות

המחיר אמור היה לעלות ב-5 בנובמבר בשקל, ל-8.35 שקלים, אלא ששר האוצר חתם על צו לסבסוד הבלו על הדלק ● את הפער תסבסד המדינה מקופתה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א נחתכה במעל 10% מהשיא: האם הגיע הזמן לקנות את הדיפ?

ההיסטוריה מלמדת שלאחר ירידה של מעל 10% מהשיא השוק מתאושש במהירות ● אבל האם זה הזמן לקנות סחורה? בבתי ההשקעות מזהים הזדמנות במניות השורה השנייה, ומנגד סמנכ"ל הבורסה מציע להמתין: "בדיעבד כולם חכמים, אבל אף אחד לא שולח SMS כשהשפל מגיע"

דרכונים גרמניים / צילום: Shutterstock

"עלייה עצומה בבקשות": מספר שיא של ישראלים מנסה לקבל דרכון גרמני

מנתונים שפורסמו על ידי הממשלה הפדרלית בגרמניה, כ-170 אלף בקשות להשבת אזרחות גרמנית הוגשו לרשויות הגרמניות בשנים האחרונות, עם זינוק משמעותי מאז אוקטובר 2023 ● מספר הדרכונים שהונפקו לישראלים עלה ב-60% בשנה שעברה, לעומת השנה שלפניה ● הסוציולוג מארק פוקס: "עצם קיומה של תוכנית מילוט הוכיח את ערכו לאורך ההיסטוריה היהודית"

אסף זמיר, סגן ראש עיריית ת''א / צילום: אייל נבו

סגן ראש עיריית ת"א: "פרויקט המטרו יבטל חלק גדול משוק בצלאל"

פרויקט המטרו עדיין רחוק משלב החפירות הגדולות, אך מספר אתרי העבודות במרכז צפוי לזנק מ־30 כיום ל־70 בשנה הבאה ● בתל אביב מזהירים כי העבודות יביאו לשינויים משמעותיים במרחב העירוני, כולל פינוי חלקים משוק בצלאל והרחבת חסימות הרחובות לקראת תחילת העבודות הכבדות

מקרר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

מתקפת הסייבר על סופרים באירופה החלה בכלל בישראל

מתקפות הסייבר על מערכות הקירור במרכולים באירופה מעלות חשש גם בישראל, שבה כבר נפגעה רשת מזון באירוע דומה ● חוקרי סייבר מעריכים כי ייתכן שהמתקפות בישראל היו בין הראשונות מסוגן ואף השפיעו על גל התקיפות במערב ● במערך הסייבר מזהירים מפני פרצות האבטחה בבקרי הקירור

טעינת רכבים חשמליים / צילום: Shutterstock

לטובת עמדות טעינה: תחנות דלק יוכלו להתרחב ב־100 מ"ר

התוכנית מאפשרת הקמת אזורי המתנה מקורים לנהגים בתחנות הדלק ומקלה על הליכי הרישוי באמצעות פטור מהגשת מסמך הידרולוגי־סביבתי ● המהלך נועד לעודד השקעה בתשתיות טעינה מהירה ולהסיר חסמים בירוקרטיים

ג'ון טרנוס, מנכ''ל אפל ואלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: AP-Angelina Katsanis, reuters

משקיעי אפל ופלנטיר גילו: החשש מתמחור יתר חזק מתוצאות מצוינות

אחרי הזינוקים החדים במניות ה–AI נדרשות החברות לספק כעת את הקבלות בשורה התחתונה ● אבל בפועל, התייקרות הרכיבים שוחקת את שולי הרווח של אפל, ההאטה בצבר ההזמנות מרתיעה את משקיעי פלנטיר וסכנת חיתוך הוצאות ההון של ענקיות הענן מאיימת על חברות השבבים

אמדוקס פארק / צילום: מיכה לובטון

הסכסוך שמחק 3 מיליארד דולר משווי אמדוקס: האם נוצרה הזדמנות השקעה?

חברת הטכנולגיה הלמה במשקיעים כשדיווחה על סכסוך עם לקוח מרכזי, T-Mobile, וסיפקה תחזית לירידה דו ספרתית בהכנסות וברווח ● מניית אמדוקס צנחה למחיר בו לא נסחרה מאז 2013 ● וגם: המנכ"ל לשעבר שמכר מניות ב-22 מיליון דולר לפניה הנפילה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הבנייה ירד, מניות הבנקים טיפסו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 נפל בכ-1% ● הדולר התחזק וחצה לזמן קצר את רף ה-3.15 שקלים ● טבע טיפסה אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את התחזיות בשוק ● נייס נפלה בחדות לאחר שנודע כי החברה מפטרת 500 עובדים - כ-5% מכוח האדם שלה

מטוס מטען אמריקאי נוחת בישראל עם משלוח של ג'יפים ממוגנים לצה״ל, בתחילת המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

סטירת לחי: הפסקת הסיוע האמריקאי לא תפגע רק בישראל

רק לאחרונה התנגד בית הנבחרים האמריקאי ברוב מוחץ להצעה להפסיק את הסיוע הצבאי לישראל, שמימן בשנים האחרונות נתח משמעותי מהוצאות הביטחון ● אבל לא רק ישראל תפגע מהקיצוץ עליו הכריז טראמפ: כספי הסיוע לישראל חוזרים לחברות הנשק האמריקאיות בצורת הזמנות ● פרשנות

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti

המפלה של טראמפ: למה בוול סטריט חוששים ומה המשמעות עבור ישראל?

הדמוקרטים הצליחו לכבוש את הסנאט ורשמו הישגים גם בבית הנבחרים ●  מה גרם למפלה הרפובליקאית, האם טראמפ יוכל להמשיך לקדם את מדיניותו, מה צפוי בוול סטריט ואיך כל זה ישפיע על ישראל? ● גלובס עושה סדר