גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד משה ניסים ישלם מיליון שקל מס על מכירת זכויותיו בשותפות

העליון דן בשאלה האם עסקה שדווחה כמכר מוניטין של שותף במשרד עו"ד לחברה בבעלותו מהווה מכירת מוניטין, המקנה למוכר שיעור מס מופחת, כפי שטען ניסים - או שמדובר במכר זכות בשותפות, החייב במס גבוה יותר, כפי שטענה רשות המסים

עו"ד משה ניסים / צילום: איל יצהר
עו"ד משה ניסים / צילום: איל יצהר

שר המשפטים ושר האוצר לשעבר, עו"ד משה ניסים, החבר כיום בוועדת איתור היועץ המשפטי לממשלה, ישלם מס של למעלה ממיליון שקל על מכירת זכויותיו בשותפות עורכי הדין שניהל בשנת 2002 לחברה שבבעלותו המלאה, בתמורה ל-3 מיליון שקל - כך קבע השבוע בית המשפט העליון, במסגרת פסק דין הדוחה את ערעורו של ניסים על החלטת בית המשפט המחוזי שלא לבטל שומה לפי מיטב השפיטה שהוציא לו פקיד השומה.

השאלה שנדונה בבית המשפט העליון היא אם עסקה שדווחה לרשות המסים כמכר מוניטין של שותף במשרד עורכי דין לידי חברה שבבעלותו המלאה - אכן מהווה מכירת מוניטין, שאז נהנה המוכר משיעור מס מופחת; או שמא מדובר במכר זכות בשותפות, שאז המס גבוה בהרבה.

ניסים הוא אישיות ציבורית ידועה - הוא נבחר מספר פעמים לכהן כחבר כנסת ושימש לאורך השנים בתפקידי מפתח בממשלה. לפני שפצח בקריירה הפוליטית (וגם לאחריה), עסק ניסים בעריכת דין, תחילה כשכיר ולאחר מכן כעצמאי - החל מהסמכתו בשנת 1964 ועד מינויו לתפקיד שר ללא תיק בשנת 1978. עם תום כהונתו ופרישתו מהחיים הפוליטיים בשנת 1996, שב לעסוק בעריכת דין.

בספטמבר 1999 חבר ניסים לעו"ד מוטי רינקוב ולעו"ד אבי סנדרוביץ, והשלושה הקימו משרד עורכי דין בשם "משה ניסים, רינקוב, סנדרוביץ, משרד עורכי דין". הגם שלא נחתם הסכם שותפות בכתב, השלושה היו שותפים בשותפות בחלקים שווים. במאי 2002, הקים ניסים חברה המוחזקת על-ידו בבעלות מלאה תחת השם "משה ניסים חברת עורכי דין", וכ-3 שבועות לאחר מכן נחתם הסכם מכר בינו לבין החברה, במסגרתו מכר ניסים לחברה את המוניטין שצבר בכל שנות עבודתו ובמסגרת מגוון תחומי פעילותו, תמורת סך של 3 מיליון שקל.

בהסכם צוין כי כוונת הצדדים היתה ששמו של ניסים ישמש "כאבן שואבת ללקוחותיה העתידיים" של החברה. בפועל, תמורת ההסכם לא שולמה לניסים - ובמקום זאת, נרשמה לטובתו יתרת זכות בגובה התמורה בספרי החשבונות של החברה. סמוך לאחר חתימתו של ההסכם, וכבר בשנת המס 2002, חדל ניסים לדווח על הכנסותיו מהשותפות, והחברה היא שהחלה מדווחת על הכנסות ממקור זה.

הטבת מס

בתקופת עריכת ההסכם, העניקה פקודת מס הכנסה (סעיף 88 לפקודה), הטבת מס ייחודית במכירת נכס מוניטין. מכוח ההטבה ניתן היה לחשב את רווח ההון מהמכירה, כך שחלק מהתמורה יהווה "סכום אינפלציוני" - וזאת גם כאשר המוכר לא קנה את המוניטין ולא שילם בעד רכישתם, אלא יצר את המוניטין בעצמו. ההטבה הייתה גלומה בכך ש"סכום אינפלציוני" חייב מס בשיעור 10% בלבד, בעוד שרווח הון ריאלי חייב ככלל בשיעור מס גבוה יותר - הוא שיעור המס השולי אליו חשוף הנישום (אשר יכול להגיע עד ל-50%, לפי הוראות הפקודה). כך, ייחוס חלק מרווח ההון לסכום אינפלציוני משמעו הפחתה בגובה המס.

זמן קצר לאחר חתימתו של ההסכם, בינואר 2003, נכנס לתוקף תיקון מספר 132 לפקודה, ובמסגרתו בוטלה האבחנה בין מוניטין לבין נכסים אחרים, ובכך ביטל המחוקק את הטבת המס. ואולם, התיקון אינו חל בעניינו של ניסים, בהיותו מאוחר להסכם.

בשנת 2002, בדוח שהגיש לרשות המסים, הצהיר ניסים על מכירת המוניטין לחברה, ושם ציין כי לא רכש את המוניטין, וכי המוניטין החל לצמוח בשלהי 1964, מרגע שהוסמך כעורך דין. בהתאם לכך, ייחס ניסים את חלק הארי של תמורת ההסכם, כ-2.98 מתוך 3 מיליון שקל, ל"סכום אינפלציוני"; ואת יתרת התמורה, כ-10,000 שקל בלבד, ייחס לרווח הון ריאלי.

מכירת זכות

רשות המסים לא קיבלה את פרשנותו של ניסים, ובצו השומה שהוצא לו, סירב פקיד השומה לראות בנכס שנמכר על-ידי ניסים לחברה כמוניטין. לגישתו של פקיד השומה, מדובר היה בהסבת הזכות לרווחי השותפות לידי החברה - הסבה שיש בה משום מכירת זכותו של המערער בשותפות. הרשות הוציאה לניסים צו שומה, לפיו תמורת ההסכם חייבת במס על רווחי הון במלואה. על צו זה הגיש ניסים ערעור לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, אך ערעורו נדחה.

שופט המחוזי, אלטוביה מגן, קיבל את עמדת הרשות וקבע כי במקרה של ניסים לא הועבר לידי החברה נכס בעל ערך כלכלי, כדוגמת רשימת לקוחות, וגם לא נקבעה תנית אי-תחרות בין הצדדים; כן נקבע, כי אף אם סממנים אלה היו מתקיימים בהסכם, ספק אם ניתן היה לייחס להם משקל כשלהו בנסיבות שבהן ניסים טוען כי מכר מוניטין לחברה שבבעלותו הבלעדית, אך לא ביצע כל שינוי באופן שבו פעל כעורך דין בשותפות.

המחוזי ציין כי ניכר שיכולת משיכת הלקוחות גלומה באופיו, מהותו ותכונותיו האישיות של ניסים. ואולם, לדבריו, לא עלה בידי ניסים להוכיח שקיים מנגנון עסקי כלשהו, הנפרד ממנו ומזוהה בקרב הלקוחות כבעל שם טוב בזכות עצמו; במצב דברים זה נקבע כי לא הועבר נכס מוניטין מניסים לחברה שבבעלותו. על קביעות אלה ערער ניסים לבית המשפט העליון.

קיום מוניטין להעברה

השופטת ענת ברון, בהסכמת השופטים אורי שהם ויצחק עמית, דחו את הערעור של ניסים. שופטי העליון ציינו כי ניסים השקיע מאמץ ניכר כדי לבסס את הטענה כי לזכותו מוניטין מפוארים; כי מוניטין אלה הם שמשכו את לקוחות השותפות לצרוך את שירותיה שוב ושוב; וכי הקצב המהיר שבו גדלה והתפתחה השותפות גם הוא תוצר ישיר של שמו הטוב של ניסים - ולפיכך, אין ולא יכול להיות חולק כי ניסים נהנה ממוניטין. "כפי שקבע גם בית משפט השלום, ניסים הוא אדם רב-פעלים, שכיהן בעמדות מפתח ציבוריות ומילא תפקידים בכירים ביותר. במרוצת השנים צבר ניסים מוניטין לרוב, ושמו הטוב הולך לפניו", ציין העליון.

ואולם, קבעו שופטי העליון, "עצם הוכחת קיומם של מוניטין בידי ניסים לא די בו. שומה היה על ניסים להראות כי מדובר במוניטין עסקיים הניתנים להעברה - ובעניין זה הוא כשל, ולא הניח תשתית עובדתית או ראייתית התומכת בעמדתו".

השופטים קבעו כי נסיבות המקרה מלמדות כי אין לכאורה משמעות מעשית כלשהי למכירת המוניטין הנטען. "לאחר כריתתו של ההסכם, ממשיכה השותפות לעשות שימוש בשמו הטוב של ניסים למשיכת לקוחות, בדיוק כפי שהיה קודם לכן - שכן החברה היא היא ניסים. ואולם, לא היה זה המצב אילו מדובר היה בהעברה אמיתית של מוניטין - שאז מקובל כי מוכר המוניטין פורש מעיסוקו הקודם, לפחות באופן חלקי, ומאפשר לרוכש להעביר אליו את קהל הלקוחות".

השופטים ציינו עוד כי הטבת המס שהייתה קבועה בעבר בפקודה, איפשרה לנישום לדווח על חלק כזה או אחר של התמורה ממכירת מוניטין כ"סכום אינפלציוני", החייב במס בשיעור 10% בלבד - בעוד שבגין רווח הון ריאלי חב הנישום במס בשיעור של עד 50% (שיעור המס השולי שאליו הוא חשוף לנוכח שווי ההסכם) ו"אין כל פסול בעצם העובדה שנישום מבקש לנצל הטבת מס הקבועה עלי חוק". ואולם, העירו שופטי העליון, "אחת הסיבות העיקריות לביטולה של הטבת המס במכירת מוניטין במסגרת תיקון מספר 132 לפקודה, היתה שהטבה זו נוצלה שלא למטרה שלשמה ניתנה והפכה כר פורה להימנעות מתשלום מס", וכי "הרושם הוא שגם במקרה דנן, הניסיון לשוות לעסקה צביון של מכר מוניטין חותר תחת תכליתה של הטבת מס זו". ניסים, לפיכך, חויב בנטל המס הגבוה יותר, וכן בתשלום הוצאות משפט בסך של 25 אלף שקל.

עוד כתבות

מי פיתח את משחק הקופסה הפופולרי ''אליאס''? / צילום: Shutterstock

מי עומד מאחורי משחק הקופסה שמשגע את הישראלים ונמכר במאות שקלים

איך נקרא הספר הביוגרפי על צביקה פיק, מה שמו המלא של כדורגלן העבר רונאלדיניו, ומהו טלריום? ● הטריוויה השבועית

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שצפויה לקפוץ מחר במסחר, והאם המשקיעים אופטימיים מדי?

קמטק צפויה לקפוץ בפתיחת המסחר מחר, אלביט ונייס צפויות לרדת ● עונת הדוחות בארץ תעלה מדרגה השבוע עם פרסום התוצאות של בנק הפועלים והבורסה לניירות ערך ● בינתיים בוול סטריט החששות מפני בועה גוברים ● וגם: מה צפוי באינפלציה בישראל? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר 

לירן צביבל, מייסד ווקה / צילום: באדיבות WEKA

שוק של מיליארדים: כך חברה ישראלית מנסה להשתלט על כאב הראש הגדול של אנבידיה

עם תג שווי של 1.6 מיליארד דולר ודיווחים על לקוחות כמו אורקל וטסלה, לירן צביבל, מייסד ווקה, מנסה לנצח את בעיית הזיכרון בשבבי ה-AI של אנבידיה ● בראיון הוא מספר על האקזיט שעשה לו בסוף בית ספר ולמה העבודה שלו דומה לזו של אלכימאי ● הצצה לתעשיית ענק שמגלגלת מיליארדים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם ים מכל חלון, בהנחה של 300 אלף שקל: הדירה שנמכרה תוך שבועיים

דירת 4 חדרים בשטח 105 מ"ר עם מרפסת בשטח של 12 מ"ר נמכרה תמורת 3.3 מיליון שקל ● המוכרים הם מצמצמי דיור, והרוכשים הם זוג עם שני ילדים - משפרי דיור מהעיר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מנכ''ל גלובל-אי אמיר שלכט, מנכ''ל ג'יי פרוג שלומי בן-חיים ומנכ''ל טידס דיוויד קוסטמן / צילום: אייל יצהר, ג'ייפרוג, נועם גלאי

הישראלית שזינקה בחדות אחרי הדוחות, ומקבלת המלצה חיובית

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • ג'יי פרוג זינקה ביותר מ-23% אחרי דוחות טובים ותחזית חזקה, טידס בשבוע תנודתי במיוחד אחרי הדוחות, והמייסדים של גלובל-אי מממשים חלק מהחזקות שלהם

אלון חיימוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

דרמה במיקרוסופט ישראל: הניהול עובר זמנית לצרפת, המנכ"ל פורש, והכול בגלל עבודה עם מערכת הביטחון

אלון חיימוביץ' מסיים את תפקידו כמנכ"ל מיקרוסופט ישראל, אך הנסיבות לא שגרתיות ● לגלובס נודע כי קדמה לכך בדיקה פנימית סביב ההתקשרות עם מערכת הביטחון והחשש שהפרה את הקוד האתי באמצעות אחסון נתוני מעקב על פלסטינים ● הפעילות תנוהל זמנית מצרפת - דווקא בעיתוי רגיש של חידוש חוזים מול משרד הביטחון

וואטסאפ בשעון חכם של אפל / צילום: יחצ

וואטסאפ משנה את פניה. אלה הפיצ'רים החדשים והמתוכננים

כדי לשמור על מעמדה בקרב המשתמשים, אפליקציית העברת המסרים התחדשה במספר פיצ'רים, שחלקם משנים מהותית את השימוש בה ● מניהול האחסון, דרך שליטת ההורים ועד יכולות תרגום

בנימין (ימנו) זלקה ז''ל / צילום: ללא קרדיט

רצח ימנו זלקה ז"ל: למה לא הוגש כתב אישום על רצח בנסיבות מחמירות?

רצח בנימין (ימנו) זלקה, מנהל משמרת בפיצה האט שנדקר למוות בערב יום העצמאות, הותיר זעזוע עמוק בכל בית בישראל. היום הוגש כתב האישום נגד 15 המעורבים בפרשה ● באילו עבירות הם נאשמים, מה דרשה משפחתו של זלקה ז"ל, ומהו העונש הצפוי? ● גלובס עושה סדר

רביב צולר / צילום: נטלי כהן־קדוש

הפעם זה סופי? רביב צולר מונה ליו"ר מגדל ביטוח

לאחר חיכוכים ארוכים מול הפיקוח על שוק ההון סביב זהות היו"ר, דירקטוריון מגדל אישר את מינויו של מנכ"ל ICL וביטוח ישיר לשעבר ● מגדל של שלמה אליהו החליפה בעשור האחרון לא פחות מ-15 יו"רים ומנכ"לים

הדפסת דולרים / צילום: Shutterstock

מומחים טוענים: הדולר יכול לקפוץ מחדש בשני תרחישים

אחרי שהחליף קידומת מ-3 ל-2 שקלים, המטבע האמריקאי ממשיך לצלול מדי יום, ואין סימנים לכך שהירידות עומדות להיעצר בקרוב. מה אומרים המומחים? ● שאלת השעה

מימין: גבי דישי, רון סנטור, יוטב קוסטיקה, שלומי ברכה, דניאל אלון / צילום: תמר מצפי, איל יצהר, רמי זרנגר, אורי נמליך, שלומי יוסף

מנהלי קרנות הגידור חושפים: זה הסקטור שכדאי להתרחק ממנו

מנהלים בכירים בענף קרנות הגידור הישראלי מספרים על האתגר שמציב הראלי הממושך בבורסה בת"א, מסבירים למה הם עדיין מאמינים בבנקים ובענקיות הטכנולוגיה, ומסמנים סקטור "לא מעניין" ● וגם: איך ניתן לנצל את חולשת הדולר בתיק ההשקעות, ומדוע ה-AI לא יכולה להחליף את מנהלי הקרנות

תמיר מנדובסקי / צילום: יונתן בלום

"אני לא המוח הפיננסי המבריק בישראל": תמיר מנדובסקי עונה לסולידית

קרב בין משפיעני הפיננסים הפופולריים "הסולידית" ותמיר מנדובסקי: הראשונה העלתה ביקורת נוקבת נגד הספר "השקעות לעצלנים" שכתב מנדובסקי וטענה שהוא "מעודד בורות" ● כעת, מנדובסקי משיב לטענות בשיחה עם גלובס: "כמו שרמי לוי יכתוב ביקורת עניינית על שופרסל"

הבניין ברחוב פרנץ קפקא בשכונת המשתלה בתל אביב / צילום: תמר מצפי

בקצה תל אביב נמכרה דירה במחיר שמשקף את הקיפאון בעיר

הדירה בת 4 חדרים, והמחירים בשכונה נמוכים משמעותית מאלה של לב העיר ● מחיר העסקה סביר לשוק הדירות בשכונת המשתלה בימים אלה, אך נראה כי השוק מצוי בתהליך של ירידות מחירים מסוימות

קורנפלקס / צילום: Shutterstock

קמפיין שיווק אגרסיבי בן מאה שנה: זאת האמת על ארוחת הבוקר

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: תמיד שמענו שהכרחי לפתוח את היום בארוחה, אבל זה לא נובע ממדע כמו מצרכים שיווקיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הערכות באוצר: סמוטריץ' יתנגד לסבסוד המשכנתאות

שר האוצר אומנם מסרב להתבטא בעניין, אבל עפ"י הערכות הוא צפוי להתנגד להצעה, שעלותה נאמדת ב־5.5 עד 10 מיליארד שקל לחמש שנים ללא מקור תקציבי ● הדיון בוועדת השרים שהיה צפוי היום נדחה ברגע האחרון

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P אישרה מחדש את דירוג האשראי של ישראל

הדירוג נותר ברמה A, ובנוסף S&P הותירה את התחזית על "יציבה" ● לפי הערכת החברה, הסכמי הפסקת האש יחזיקו מעמד, והכלכלה הישראלית תתחיל להתאושש במחצית השנייה של השנה

מדוע נשים מקבלות עשרות אחוזים פחות בפנסיה / איור: אלישע נדב

השכר שלה הגיע ל-20 אלף שקל. בפנסיה היא קיבלה 4,000 בלבד. איך זה קורה?

לגבר בן 50 יש 537 אלף שקל בממוצע בקרן הפנסיה ● אשתו לעומת זאת תסתפק לרוב ב-398 אלף שקל בלבד ● מפערי השכר ביחס לגברים, "קנס האמהות" על גידול הילדים ועד תוחלת החיים הגבוהה: גלובס בעקבות הנתונים המטרידים והסיבות שבגללן נשים מקבלות עשרות אחוזים פחות בפנסיה

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית / צילום: חיים צח-לע''מ

החשבת הכללית מתנגדת למתווה ההנפקה של רפאל

על פי מתווה רשות החברות, רפאל תונפק קודם כל למוסדיים ● אלא שהחשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו מתנגדת למהלך וקוראת לחתור להנפקה ציבורית ישירה ושקופה

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הסערה והאותיות הקטנות: האם בקרוב תקבלו אלף שקל החזר משכנתא?

ועדת השרים תדון היום בחוק לסבסוד משכנתאות למשך חמש שנים, בניגוד לעמדה המקצועית של האוצר ובנק ישראל ● מה כוללת ההצעה, איך יחושב הסיוע ללווים, מי האוכלוסייה שתיהנה מההטבה במלואה, ומה הביקורת על המהלך? ● גלובס עושה סדר

מי הרכב הנמכר בישראל בשליש הראשון של השנה? / צילום: איל יצהר

יונדאי הודחה: זה הרכב הנמכר בישראל בשליש הראשון של השנה

43.1% מכלי הרכב שנמכרו מתחילת השנה הם מתוצרת סין, כפול מהנתון אשתקד; צ'רי הדיחה את יונדאי מצמרת המכירות ● עדכון ביעדי משרד האנרגיה מצביע על האטה משמעותית במעבר להנעה חשמלית ● וגם: טויוטה משיקה בישראל את הקרוס-אובר החשמלי שיתחרה בסיניות ● השבוע בענף הרכב