גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

עו"ד משה ניסים ישלם מיליון שקל מס על מכירת זכויותיו בשותפות

העליון דן בשאלה האם עסקה שדווחה כמכר מוניטין של שותף במשרד עו"ד לחברה בבעלותו מהווה מכירת מוניטין, המקנה למוכר שיעור מס מופחת, כפי שטען ניסים - או שמדובר במכר זכות בשותפות, החייב במס גבוה יותר, כפי שטענה רשות המסים

עו"ד משה ניסים / צילום: איל יצהר
עו"ד משה ניסים / צילום: איל יצהר

שר המשפטים ושר האוצר לשעבר, עו"ד משה ניסים, החבר כיום בוועדת איתור היועץ המשפטי לממשלה, ישלם מס של למעלה ממיליון שקל על מכירת זכויותיו בשותפות עורכי הדין שניהל בשנת 2002 לחברה שבבעלותו המלאה, בתמורה ל-3 מיליון שקל - כך קבע השבוע בית המשפט העליון, במסגרת פסק דין הדוחה את ערעורו של ניסים על החלטת בית המשפט המחוזי שלא לבטל שומה לפי מיטב השפיטה שהוציא לו פקיד השומה.

השאלה שנדונה בבית המשפט העליון היא אם עסקה שדווחה לרשות המסים כמכר מוניטין של שותף במשרד עורכי דין לידי חברה שבבעלותו המלאה - אכן מהווה מכירת מוניטין, שאז נהנה המוכר משיעור מס מופחת; או שמא מדובר במכר זכות בשותפות, שאז המס גבוה בהרבה.

ניסים הוא אישיות ציבורית ידועה - הוא נבחר מספר פעמים לכהן כחבר כנסת ושימש לאורך השנים בתפקידי מפתח בממשלה. לפני שפצח בקריירה הפוליטית (וגם לאחריה), עסק ניסים בעריכת דין, תחילה כשכיר ולאחר מכן כעצמאי - החל מהסמכתו בשנת 1964 ועד מינויו לתפקיד שר ללא תיק בשנת 1978. עם תום כהונתו ופרישתו מהחיים הפוליטיים בשנת 1996, שב לעסוק בעריכת דין.

בספטמבר 1999 חבר ניסים לעו"ד מוטי רינקוב ולעו"ד אבי סנדרוביץ, והשלושה הקימו משרד עורכי דין בשם "משה ניסים, רינקוב, סנדרוביץ, משרד עורכי דין". הגם שלא נחתם הסכם שותפות בכתב, השלושה היו שותפים בשותפות בחלקים שווים. במאי 2002, הקים ניסים חברה המוחזקת על-ידו בבעלות מלאה תחת השם "משה ניסים חברת עורכי דין", וכ-3 שבועות לאחר מכן נחתם הסכם מכר בינו לבין החברה, במסגרתו מכר ניסים לחברה את המוניטין שצבר בכל שנות עבודתו ובמסגרת מגוון תחומי פעילותו, תמורת סך של 3 מיליון שקל.

בהסכם צוין כי כוונת הצדדים היתה ששמו של ניסים ישמש "כאבן שואבת ללקוחותיה העתידיים" של החברה. בפועל, תמורת ההסכם לא שולמה לניסים - ובמקום זאת, נרשמה לטובתו יתרת זכות בגובה התמורה בספרי החשבונות של החברה. סמוך לאחר חתימתו של ההסכם, וכבר בשנת המס 2002, חדל ניסים לדווח על הכנסותיו מהשותפות, והחברה היא שהחלה מדווחת על הכנסות ממקור זה.

הטבת מס

בתקופת עריכת ההסכם, העניקה פקודת מס הכנסה (סעיף 88 לפקודה), הטבת מס ייחודית במכירת נכס מוניטין. מכוח ההטבה ניתן היה לחשב את רווח ההון מהמכירה, כך שחלק מהתמורה יהווה "סכום אינפלציוני" - וזאת גם כאשר המוכר לא קנה את המוניטין ולא שילם בעד רכישתם, אלא יצר את המוניטין בעצמו. ההטבה הייתה גלומה בכך ש"סכום אינפלציוני" חייב מס בשיעור 10% בלבד, בעוד שרווח הון ריאלי חייב ככלל בשיעור מס גבוה יותר - הוא שיעור המס השולי אליו חשוף הנישום (אשר יכול להגיע עד ל-50%, לפי הוראות הפקודה). כך, ייחוס חלק מרווח ההון לסכום אינפלציוני משמעו הפחתה בגובה המס.

זמן קצר לאחר חתימתו של ההסכם, בינואר 2003, נכנס לתוקף תיקון מספר 132 לפקודה, ובמסגרתו בוטלה האבחנה בין מוניטין לבין נכסים אחרים, ובכך ביטל המחוקק את הטבת המס. ואולם, התיקון אינו חל בעניינו של ניסים, בהיותו מאוחר להסכם.

בשנת 2002, בדוח שהגיש לרשות המסים, הצהיר ניסים על מכירת המוניטין לחברה, ושם ציין כי לא רכש את המוניטין, וכי המוניטין החל לצמוח בשלהי 1964, מרגע שהוסמך כעורך דין. בהתאם לכך, ייחס ניסים את חלק הארי של תמורת ההסכם, כ-2.98 מתוך 3 מיליון שקל, ל"סכום אינפלציוני"; ואת יתרת התמורה, כ-10,000 שקל בלבד, ייחס לרווח הון ריאלי.

מכירת זכות

רשות המסים לא קיבלה את פרשנותו של ניסים, ובצו השומה שהוצא לו, סירב פקיד השומה לראות בנכס שנמכר על-ידי ניסים לחברה כמוניטין. לגישתו של פקיד השומה, מדובר היה בהסבת הזכות לרווחי השותפות לידי החברה - הסבה שיש בה משום מכירת זכותו של המערער בשותפות. הרשות הוציאה לניסים צו שומה, לפיו תמורת ההסכם חייבת במס על רווחי הון במלואה. על צו זה הגיש ניסים ערעור לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, אך ערעורו נדחה.

שופט המחוזי, אלטוביה מגן, קיבל את עמדת הרשות וקבע כי במקרה של ניסים לא הועבר לידי החברה נכס בעל ערך כלכלי, כדוגמת רשימת לקוחות, וגם לא נקבעה תנית אי-תחרות בין הצדדים; כן נקבע, כי אף אם סממנים אלה היו מתקיימים בהסכם, ספק אם ניתן היה לייחס להם משקל כשלהו בנסיבות שבהן ניסים טוען כי מכר מוניטין לחברה שבבעלותו הבלעדית, אך לא ביצע כל שינוי באופן שבו פעל כעורך דין בשותפות.

המחוזי ציין כי ניכר שיכולת משיכת הלקוחות גלומה באופיו, מהותו ותכונותיו האישיות של ניסים. ואולם, לדבריו, לא עלה בידי ניסים להוכיח שקיים מנגנון עסקי כלשהו, הנפרד ממנו ומזוהה בקרב הלקוחות כבעל שם טוב בזכות עצמו; במצב דברים זה נקבע כי לא הועבר נכס מוניטין מניסים לחברה שבבעלותו. על קביעות אלה ערער ניסים לבית המשפט העליון.

קיום מוניטין להעברה

השופטת ענת ברון, בהסכמת השופטים אורי שהם ויצחק עמית, דחו את הערעור של ניסים. שופטי העליון ציינו כי ניסים השקיע מאמץ ניכר כדי לבסס את הטענה כי לזכותו מוניטין מפוארים; כי מוניטין אלה הם שמשכו את לקוחות השותפות לצרוך את שירותיה שוב ושוב; וכי הקצב המהיר שבו גדלה והתפתחה השותפות גם הוא תוצר ישיר של שמו הטוב של ניסים - ולפיכך, אין ולא יכול להיות חולק כי ניסים נהנה ממוניטין. "כפי שקבע גם בית משפט השלום, ניסים הוא אדם רב-פעלים, שכיהן בעמדות מפתח ציבוריות ומילא תפקידים בכירים ביותר. במרוצת השנים צבר ניסים מוניטין לרוב, ושמו הטוב הולך לפניו", ציין העליון.

ואולם, קבעו שופטי העליון, "עצם הוכחת קיומם של מוניטין בידי ניסים לא די בו. שומה היה על ניסים להראות כי מדובר במוניטין עסקיים הניתנים להעברה - ובעניין זה הוא כשל, ולא הניח תשתית עובדתית או ראייתית התומכת בעמדתו".

השופטים קבעו כי נסיבות המקרה מלמדות כי אין לכאורה משמעות מעשית כלשהי למכירת המוניטין הנטען. "לאחר כריתתו של ההסכם, ממשיכה השותפות לעשות שימוש בשמו הטוב של ניסים למשיכת לקוחות, בדיוק כפי שהיה קודם לכן - שכן החברה היא היא ניסים. ואולם, לא היה זה המצב אילו מדובר היה בהעברה אמיתית של מוניטין - שאז מקובל כי מוכר המוניטין פורש מעיסוקו הקודם, לפחות באופן חלקי, ומאפשר לרוכש להעביר אליו את קהל הלקוחות".

השופטים ציינו עוד כי הטבת המס שהייתה קבועה בעבר בפקודה, איפשרה לנישום לדווח על חלק כזה או אחר של התמורה ממכירת מוניטין כ"סכום אינפלציוני", החייב במס בשיעור 10% בלבד - בעוד שבגין רווח הון ריאלי חב הנישום במס בשיעור של עד 50% (שיעור המס השולי שאליו הוא חשוף לנוכח שווי ההסכם) ו"אין כל פסול בעצם העובדה שנישום מבקש לנצל הטבת מס הקבועה עלי חוק". ואולם, העירו שופטי העליון, "אחת הסיבות העיקריות לביטולה של הטבת המס במכירת מוניטין במסגרת תיקון מספר 132 לפקודה, היתה שהטבה זו נוצלה שלא למטרה שלשמה ניתנה והפכה כר פורה להימנעות מתשלום מס", וכי "הרושם הוא שגם במקרה דנן, הניסיון לשוות לעסקה צביון של מכר מוניטין חותר תחת תכליתה של הטבת מס זו". ניסים, לפיכך, חויב בנטל המס הגבוה יותר, וכן בתשלום הוצאות משפט בסך של 25 אלף שקל.

עוד כתבות

מסוק אפאצ'י / צילום: Shutterstock

נפלה העסקה לרכישת 12 מסוקי אפאצ'י מארה"ב

הוויכוחים התקציביים בין משרד האוצר למשרד הביטחון יצרו מצב שבו האמריקאים נותנים את סלוט הייצור ללקוח אחר, ויתרה מכך קו ייצור האפאצ'י עלול להתחלף ● סוגיית האפאצ'י עלתה במסקנות ועדת נגל ל-7 באוקטובר, כי במקרה שהם היו בזמינות גבוהה - ניתן היה להגיע לגבול עזה ולהגיב הרבה יותר מהר

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

המדינה שמציבה מערכות הגנה אווירית סיניות לצד ישראליות

באזרבייג'ן לא מהססים לרכוש מכל מי שהם רואים לנכון, וכך נוצר מצב שבו מערכות הגנה אווירית סיניות מוצבות לצד כאלו מישראל ● חברת המל"טים המתאבדים הישראלית יוויז'ן חתמה על הסכם עם חברת מאסטוניה ● לראשונה הושלם ייצור מלא של מיירט כיפת ברזל מתוצרת אמריקאית ● ושר ההגנה לשעבר של אוקראינה השיק פרויקט לייצור צבא רובוטים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליין הדגמים של GWM לאירופה / צילום: יח''צ

החל מ-2027: GREAT WALL הסינית חוזרת לאירופה ולישראל

GWM הסינית נערכת לחזרה לאירופה עם לפחות 10 דגמים חדשים, ובהם קרוס־אוברים, רכבי שטח, מיניוואן וטנדר, וגם ישראל צפויה להיכלל במהלך • בינתיים השוק הישראלי ממשיך לשבור שיאים בחדירת המותגים הסינים, עם נתח של 46.5% מהמסירות מתחילת השנה ● וגם: משרד התחבורה צפוי לצמצם משמעותית את האפשרות לייבא כלי רכב בתקינה לסדרות קטנות ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: איל יצהר

מפקח לשעבר ברשות המסים נשלח ל-18 חודשי מאסר בגין עבירות מס

הנאשם, רו"ח ארז מינס, הורשע כי במסגרת עבודתו כרואה חשבון עצמאי סייע ללקוחותיו לקבל החזרי מס שלא הגיעו להם באמצעות תרמית, דיווחים כוזבים וזיוף, זאת על-מנת לגזור עמלות מאותם החזרים ● ביהמ"ש בפ"ת קבע: "הנאשם ניצל את הידע שיש לו על דרך התנהלות גופי אכיפת המס על-מנת לבצע עבירות כלפיהן"

הימורים על הזוכים בפרס נובל / צילום: Shutterstock

החוקרים שמככבים בבורסת ההימורים על הנובל בכלכלה, והקשר הישראלי

שלושה כלכלנים בעלי זיקה ישראלית מככבים השנה ברשימות המועמדים לנובל בכלכלה ● מי מוביל בפלטפורמות ההימורים, מדוע המחקרים נחשבים פורצי דרך ומה ההיסטוריה מלמדת על הסיכוי להמר נכון? ● וגם: הדומיננטיות האמריקאית והמועדון הסגור של הזוכים

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock, Dmitriy Feldman svarshik

בצל סערת פליי דובאי: כמה ישראלים טסו לאמירויות בספטמבר?

בספטמבר עברו בנתב"ג 2.27 מיליון נוסעים בטיסות בינלאומיות – עלייה של 14.8% לעומת אשתקד ● החברות הישראליות הטיסו 1.2 מיליון נוסעים, ויוון הייתה היעד המוביל ● איחוד האמירויות דורגה חמישית מבין המדינות המבוקשות ● ומה צפוי לפליי דובאי?

פרויקט בנייה / צילום: כדיה לוי

כשהקבלן קורס: העליון נותן עדיפות לרוכשי הדירות על פני הבנק

בית המשפט העליון קבע לראשונה כי בנק שמלווה פרויקט בנייה ובוחר להשלים אותו כשהקבלן נקלע לקשיים, אינו יכול לקיים את הסכמי המכר באופן סלקטיבי ולהתנער מפיצוי לרוכשים בגין עיכובים ● נקבע כי הפיצוי ישולם מתוך כספי הפרויקט, לפני שהבנק יקבל את חלקו ● המחוזי יקבע את הסכום

''לוס טאקוס'' / צילום: דוד מויאל

העולים ממקסיקו סיטי ייבאו לישראל מטבח אסלי ושמח

לוס טאקוס היא מזללת אוכל רחוב שבה אוכלים טאקוס בידיים, מתלכלכים ונהנים - בלי להתאים לחך הישראלי (מלבד כשרות)

פקק על כביש 4 / צילום: גיא ליברמן

אחרי שעתיים של חסימות: כביש 4 נפתח לתנועה

מפגינים מהפלג הירושלמי חסמו כבישים על רקע מעצרי עריקים חרדים בימים האחרונים • כביש 4 והחסימות בירושלים נפתחו לתנועה

יהודה פוליקר / צילום: רפי דלויה

5 הדירות של יהודה פוליקר יוצאות להתחדשות עירונית בתום סכסוך שכנים ארוך

פרויקט ההתחדשות ליד כיכר המדינה מתקדם, לאחר שנדחתה בקשת אחת מבעלות הדירות לעצור את ביצועו ● כפי שפורסם בגלובס, נקבע כי פוליקר לא קיבל תמורה עודפת, אך שתי המתנגדות זכאיות לפיצוי בשל יתרון שניתן לבעלת דירות אחרת

חלוקת רכוש בגירושים / אילוסטרציה: Shutterstock

הבעל זכה בדירה בהגרלה לפני הנישואים, אך בית הדין קבע: היא שייכת לשניהם

הבעל טען כי הזכייה בהגרלת "מחיר למשתכן" לפני החתונה הופכת את הדירה לרכושו בלבד, אך בית הדין הרבני קבע כי הזכייה אינה שקולה לבעלות • גם הצהרת האישה לבנק כי אין לה דירה אחרת לא שינתה את התוצאה, והבעל ישלם לה 12 אלף שקל הוצאות משפט

אורית שלום-בג / צילום: שי פרנקו

כך מצאה את עצמה מנכ"לית רשת המזון מחוץ לעסק שייסד אביה

אחרי 26 שנים ברשת חצי חינם, אורית שלום-בג עוזבת את תפקיד המנכ"לית על רקע הסכסוך המשפטי עם שותפיה לבעלות ● במקביל, גוברת ההערכה כי השותפות בין המשפחות תגיע לסיומה, כשאחת האפשרויות היא מכירת חלקה של שלום-בג, המחזיקה בכשליש מהרשת, למשפחת קופרלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה שלילית בוול סטריט: הנאסד"ק צלל; מניות השבבים גררו את השוק מטה

וול סטריט ננעלה בירידות שערים בהובלת סקטור הטכנולוגיה ● מדד השווי השווה ב-S&P 500 דווקא ננעל בירוק ● אכזבה מנתוני ההכנסות של OpenAI שלחה גלי הדף לסקטור השבבים וה-AI ● סקטור האנרגיה זינק; הנפט זינק בצל המתיחות במזרח התיכון, אך מיתן את העליות לקראת הנעילה ● תביעות האבטלה הראשוניות ירדו מתחת לתחזיות ● פאלאנטיר נגדית למגמה בטכנולוגיה ומזנקת בעקבות שדרוג מגולדמן סאקס

מייסדי האניבוק עוז אלון (מימין), נעמה אלון ודרור שמעוני / צילום: האניבוק

עוד שתי חברות ישראליות יוצאות למהלך פיטורי AI

סילק פיטרה יותר מ־30 עובדים, כ־25% מעובדי המחקר והפיתוח שלה, זמן קצר לאחר שגייסה 45 מיליון דולר • האניבוק הוותיקה, שפיתחה תוכנה לניהול עסקים קטנים, נפרדה מ־35 עובדים • בשתי החברות מסבירים את המהלכים בהתאמת מבנה העבודה והחברה לעידן ה־AI

איתי ליפקוביץ', מנכ''ל ומייסד הורייזן / צילום: NEO MEDIA

בית השקעות נוסף בדרך לבורסה: הורייזן של איתי ליפקוביץ'

בית ההשקעות ירשום את מניותיו למסחר בבורסה המקומית, באמצעות מיזוג עם השלד הבורסאי בלו וייב, אותו מוביל איש העסקים יריב לרנר ● ליפקוביץ' ישאר האסטרטג הראשי של החברה ויוכל לקבל 20% מהתמורה במניות

בובות ברבי בחנות / צילום: Shutterstock

בעלים חדשים לברבי? הלחץ על מאטל למכור, והקשר הישראלי

חברת מאטל נמצאת תחת לחץ גובר מצד בעלי המניות לבחון מכירה, מיזוג או מכירת נכסים, לאחר שמנייתה איבדה יותר מחמישית מערכה השנה ● הלחץ גבר בעקבות עזיבת המנכ"ל ינון קרייז והצעה אפשרית לרכישת החברה ביותר מ־20 דולר למניה

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

טרמינל איקס מבטלת את רכישת סוהו

שלושה שבועות לאחר החתימה על מזכר ההבנות, טרמינל איקס וסוהו החליטו לבטל את העסקה בעקבות פערים במשא ומתן, שלא פורטו בדיווח לבורסה ● טרמינל איקס הייתה אמורה לרכוש 50.01% ממניות הרשת תמורת 11 מיליון שקל, לפי שווי של כ־22 מיליון שקל

רונן יפו, מנכ''ל דוניץ־אלעד / צילום: שי בראל

מניית דוניץ צללה בתל אביב במחזור ענק. מה הסיבות?

ליאור וידר, האנליסט ומנהל שירות המידע "מכפיל רווח", מעריך כי מאחורי תנועת המניה עומדת מכירה של מספר קרנות גידור לקופת גמל ● דוניץ משכה לאחרונה עניין בעקבות מזכר הבנות למיזוג עם פעילות הנדל"ן של חברת דן

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

גוגל תשלם 8 מיליון שקל במסגרת פשרה בשתי תביעות ייצוגיות

התובענות הייצוגיות הוגשו לבית המשפט המחוזי בטענה כי גוגל המשיכה לאסוף נתוני מיקום גם לאחר שמשתמשים כיבו את הפונקציה במכשיריהם, ואף השתמשה בנתונים לצרכים מסחריים • גוגל לא הודתה בטענות, אך התחייבה להגביר את הגילוי למשתמשים בישראל • בנוסף תשלם מיליון שקל שכר טרחה ו-110 אלף שקל גמול

לשוק המניות בארה''ב מחכה תקופה מאתגרת / צילום: Shutterstock

הבינה המלאכותית דוחקת הצידה את שאר שוק המניות

מניות מחוץ למגזר הטכנולוגיה צפויות להציג ביצועים חלשים, צמיחת הרווחים צפויה להאט, והחששות מסיכוני אשראי צפויים לגבור