גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי ישראל תעבור לכרטיסי אשראי חכמים?

שנים אחרי שאירופה אימצה את כרטיסי האשראי החכמים והמאובטחים, ישראל עדיין מתמהמהת עם המהלך ■ מהם הכרטיסים הללו? כיצד משתמשים בהם? ומה היתרון שהם מציעים ללקוח?

כרטיס אשראי חכם- באירופה זה הסטנדרט, מתי אצלנו / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כרטיס אשראי חכם- באירופה זה הסטנדרט, מתי אצלנו / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף מזרחי טפחות

226.8 מיליארד שקל. זהו סכום העסקאות שנעשו בכרטיסי אשראי בישראל ב-2014, עלייה של 4.8% מ-2013. מספר כרטיסי האשראי הפעילים בארץ עמד ב-2014 על כ-7.2 מיליון, עלייה של 7% יחסית לשנה הקודמת. נתונים אלה המצוינים בדוח הביניים של "הוועדה לקידום השימוש באמצעי תשלום מתקדמים בישראל" שפורסם בנובמבר 2015, מעידים כי השימוש בכרטיסי אשראי בארץ גדל באופן קבוע משנה לשנה.

ולמרות זאת, ישראל נותרה הרחק מאחור מבחינת הטכנולוגיה של כרטיסי האשראי. בעוד שבמדינות רבות באירופה ובאסיה כמעט כל כרטיסי האשראי הם "כרטיסים חכמים", המבוססים על התקן האירופאי המתקדם EMV, בישראל רק חלק מהכרטיסים חכמים, ומסופים רבים בבתי העסק בארץ אינם תומכים בטכנולוגיה הזו. מכיוון שהתשתית לא תומכת בתקן, אין משמעות רבה לכרטיסים החכמים שהונפקו בארץ (מלבד כאשר בעליהם משתמשים בהם בחו"ל).

מהו כרטיס אשראי חכם?

בכרטיס אשראי חכם מוטבע שבב אלקטרוני (צ'יפ) במקום הפס המגנטי שמאפיין את הטכנולוגיה המיושנת. השבב המוזהב מכיל מידע על מחזיק הכרטיס ותוכנת אבטחה שמונעת זיופים.

בעת השימוש בכרטיס החכם אין צורך להציג תעודה מזהה ולחתום על ספח החשבונית, כפי שנדרש בכרטיסים הישנים. במקום זאת, כתנאי להשלמת העסקה יש להקיש במהלכה את הקוד הסודי (PIN), זה שמשמש למשיכת כספים.

השימוש בכרטיסים החכמים מבוסס על תקן EMV, שגיבשו חברות כרטיסי האשראי העולמיות הגדולות יורופאי, מאסטרקארד וויזה (EMV הן ראשי התיבות של שלושתן) במטרה ליצור מתכונת אחידה ומאובטחת לשימוש בכרטיסים.

שימוש באשראי חדש באמצעות הצ'יפ  / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

יתרונות הכרטיס החכם

על פי בנק ישראל, המטרה המרכזית של הטמעת תקן EMV היא צמצום הונאות, זיופים ושימוש בכרטיסים גנובים או אבודים. זאת בזכות מנגנוני הגנה שמוטמעים בכרטיס עצמו וגם בשל החובה להקיש את הקוד הסודי, בהנחה שמי שגנב כרטיס לא ידע את הקוד. במדינות שבהן הוחדר התקן ניכרת ירידה בהיקפי הונאה וזיוף של כרטיסים.

כמו כן, העובדה שאין צורך לבדוק תעודה מזהה ולהחתים את הרוכש על חשבונית מייעלת את מעמד הקנייה, חוסכת זמן וניירת.

יעד נוסף להטמעת הכרטיס החכם בארץ הוא מתן אפשרות לבעלי כרטיס ישראלי להשתמש בו בחו"ל בהתאם לסטנדרטים המקובלים שם. כבר כיום במקומות רבים באירופה מסרבים לכבד כרטיסים בעלי פס מגנטי, והחשש הוא שבהמשך השימוש בהם לא יתאפשר כלל במדינות רבות.

מטרה אחרת של המעבר לטכנולוגיית EMV, שעליה הצהיר בנק ישראל לא פעם, היא עידוד התחרות בענף, שנשלט בארץ על ידי שלוש חברות מקומיות (ישראכרט, לאומי כארד וכ.א.ל) שמנפיקות בישראל את הכרטיסים וגם סולקות אותם.

חברת שב"א, שנמצאת בבעלות ארבעה מהבנקים הגדולים (לאומי, הפועלים, דיסקונט והבינלאומי), היא החוליה המקשרת בין בית העסק, החברות הסולקות וחשבונות הבנק, והיא האחראית להעברת התשלומים ביניהם. כיום נמנעת שב"א מלערב סולקים אחרים, מחשש להונאות ולזליגת מידע רגיש. אולם לאחר הטמעת התקן, יוכל כל גורם שיעמוד בתנאי האבטחה המחמירים של EMV, לקבל רישיון ולשמש כסולק וכך תגבר התחרות בענף סליקת חיובי האשראי.

ישראל משתרכת מאחור

בתחילת שנות ה-90 החל השימוש בעולם בכרטיס החכם. המפרטים שמרכיבים את תקן EMV פורסמו לראשונה ב-1996, והוא אומץ בבריטניה ב-2003, ושנתיים לאחר מכן החלה החדרת הטכנולוגיה לכל מדינות אירופה. החלוצה בישראל הייתה לאומי קארד, שהשיקה את הכרטיס החכם ביוני 2006. אולם כמעט עשור לאחר מכן, בישראל עדיין לא נעשה שימוש גורף בכרטיס עם השבב, כפי שמתבקש במדינה מפותחת.

בבנק ישראל מציינים כי שיעור ההונאות בכרטיסי אשראי בארץ לא חריג בהשוואה לנעשה בעולם, אבל מודים שהחשש הוא שככל שיותר מדינות מפותחות עוברות לכרטיסים החכמים והמאובטחים, כך נדחקים ניסיונות ההונאה למדינות כמו ישראל, שעדיין מתבססות על הטכנולוגיה הישנה.

בפרסומים רבים של בנק ישראל במהלך השנים האחרונות מצוין שוב ושוב כי "הבנק רואה חשיבות באימוץ תקן EMV", ובספטמבר 2013 התבקשו הבנקים וחברות כרטיסי האשראי לגבש תוכנית למעבר כולל לכרטיסים חכמים. אבל בפועל, התוצאות עדיין לא נראות בשטח.

רק ביוני 2015 פרסם דוד זקן, המפקח על הבנקים דאז, הוראות מעודכנות בנושא ומוגדרות על פי לוחות זמנים. בין היתר נקבע כי החל מ-10.2015 חובה להנפיק כרטיסי אשראי בין לאומיים רק על פי תקן EMV, והחל מ-10.2016 חובה להנפיק כרטיסים לשימוש בארץ לפי התקן החדש. כמו כן נקבע כי מנפיקות הכרטיסים חייבות עד סוף 2018 ליישם פתרון לקביעת הקוד הסודי האישי לביצוע עסקה בכרטיס חכם על ידי הלקוח. זאת על מנת להקל על הלקוחות שמתקשים לזכור את הקוד האקראי שניתן להם,וידרשו להקליד אותו בכל עסקה.

כמו כן, בתהליך הדרגתי שהחל ב-10.2015 ויימשך עד ה-7.2017 יותקנו בבתי עסק רק מסופים שתומכים בתקן EMV. החל מינואר 2018 מחוייבים הבנקים להפעיל ולהתחבר רק לכספומטים שתומכים בכרטיסים החכמים.

במקביל, מתחילת 2016 נדרשים הבנקים וחברות כרטיסי האשראי לדווח לבנק ישראל בפירוט, אחת לרבעון, על התקדמותם ביישום התקן, כולל שיעור הכרטיסים החכמים שמחזיקים הלקוחות, כמות המסופים התומכים בתקן ועוד.

למה אנחנו בפיגור?

כמדינה מתקדמת מבחינה טכנולוגית, איך קרה שישראל נותרה בפיגור גדול אחרי מדינות אירופה ואסיה באימוץ התקן? התשובה טמונה בעלויות. המעבר לטכנולוגיה החדשה כרוך בהוצאות עתק. יש להחליף את כל כרטיסי הפס המגנטי, הוצאה שכנראה תחול על חברות האשראי. הנפקת כרטיס בעל שבב יקרה לפחות פי 2 מזו של כרטיס מיושן, ויש הטוענים שאף הרבה מעבר לכך. נדרשת החלפתם של חלק גדול מהמסופים בבתי העסק למכשירים שתומכים בתקן המתקדם, מבחינת החומרה ומבחינת התוכנה. מדובר בהוצאה משמעותית מאוד שעדיין לא ברור מי יישא בנטל המימון שלה. גם כל מכשירי הכספומט בארץ צריכים כמובן לתמוך בטכנולוגיה. גורמים בענף העריכו את עלות המהלך בעשרות רבות של מיליוני דולרים.

שימוש באשראי ישן באמצעות הפס המגנטי   / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ובינתיים באירופה

שנים אחרי שאימצו באירופה בהצלחה את תקן EMV לכרטיסים חכמים, כבר מקדמים שם את הטכנולוגיה הבאה - NFC. זוהי שיטה לביצוע עסקאות ללא מגע, באמצעות הצמדה, בדומה לנעשה כיום בכרטיסי רב-קו. הטכנולוגיה כבר מוטמעת בחלק מהמכשירים הסלולריים החדישים, וההערכה היא כי תהפוך לדומיננטית בתחומים רבים, בין היתר לצורך תשלומים. חברת מסטרקארד אירופה כבר הודיעה כי מתחילת 2016 כל מסוף חדש יתמוך בשיטה זו, ומשנת 2020 ידרשו כל המסופים בבתי העסק שעובדים עם החברה לתמוך בשיטה. אולם ישראל, כאמור, עדיין מתמהמהת עם הטכנולוגיה הקודמת, והמפקח על הבנקים הסתפק בהמלצה לבנקים ולחברות כרטיסי האשראי כי המסופים החדשים שיותקנו יתמכו גם בשיטת NFC.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר