גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותאורן נהרי

2016, ברוכה הבאה

איך תראה השנה הקרובה במזה"ת, בארה"ב, בזירה הכלכלית, ואצלנו בישראל?

2015-2016 / איור: עומר הופמן
2015-2016 / איור: עומר הופמן

בעתיד, אולי הקרוב - כך גורסים כמה מגדולי העתידנים בעולם - האדם התבוני שהוא אנחנו (נניח) יתחלף בסוג אדם חדש. האופטימיים קוראים למי שיחליף את ההומו-ספיינס-ספיינס, הומו-אוניברסליס, הפסימיים הומו-דסטרוקטיביס. בכל מקרה, יקומי או הרסני, מדובר באדם שיחיה פי עשרה מאיתנו, בגופו ישוטטו נאנו-בוטים (רובוטים בגודל תא, nanobots), שיירפאו כל מחלה בטרם החלה, טכניקות שיבוט ושליטה בגנטיקה יהפכו אותו לעל-אדם מבחינות רבות, מימשק אדם-מכונה משוכלל יעמיד לרשותו את כל המידע בכל רגע, אולי ישירות לנוירונים. איני יודע אם מדובר בהגשמת פנטזיה או בקץ האנושות, אבל בכל מקרה זה לא יקרה בשנה הקרובה.

אז עד לאותו על-אדם שאולי, ואולי לא, יפתור את הבעיות הקונקרטיות יותר של עולמנו, לאן פני העולם בשנה הקרובה? ולמען הזהירות נזכיר את אימרתו בת האלמוות של שלום עליכם בדבר תחזיות: אם הייתי חכם לפני מעשה כמו אשתי אחרי מעשה, הייתי חכם גדול.

מלחמת-האזרחים הרצחנית בסוריה, וכן בעיראק ובמזרח-התיכון בכלל, תימשך. אולי ייחתם הסכם, אולי לא, אבל בשטח יימשכו הקרבות, מעשי הטרור, ההפצצות. יותר מדי מדינות מעורבות, יותר מדי אינטרסים, יותר מדי גאווה לאומית, יוקרה אישית, וכן - מאבק דתי חסר פשרות, חסר מעצורים. הקואליציה השיעית אינה יכולה לנצח בסוריה אולי, אבל רוסיה ואיראן יכולות להמשיך ולהילחם עד הסורי האחרון. ובנטל הלחימה הסורים כבר שחקן משני. המדממות העיקריות הן איראן והחיזבאללה, וזו בשורה טובה לישראל.

במקביל, ארגון דאע"ש סופג מהלומות בשטח - שוב, בשורה טובה, לישראל ולעולם כולו. אלא שהאידיאולוגיה הג'יהאדיסטית הרצחנית רק מתגברת, ומטורפי האתמול - טליבאן, אל-קאעידה נראים לפתע מתורבתים כמעט, בני שיח ופשרה לעומת הזוועות הנוכחיות. ודאע"ש, בסוריה, באירופה ובארצות-הברית, הוכיח שבדרכו למאה השביעית הוא עוצר - ויודע לנצל - את המאה ה-21. אם ברשתות חברתיות, אם במסעות פרסום ומיתוג - והחשש הגדול הוא, אם הם יצליחו גם במדע. לייצר פצצה "מלוכלכת" או ביולוגית, להצליח בלוחמת סייבר. וגם בשנה הבאה נראה ונשדר פיגועי טרור נוראיים במערב, ונדווח מדי פעם על פיגועים נוראים לא פחות גם בשאר העולם.

המדיניות הבינלאומית, לרבות בסוריה ובמזרח-התיכון, תמשיך עם אותם קווים מנחים מהעבר: רוסיה תמשיך בשאיפתה למים חמים, לבסיס בים התיכון, להגברת השפעתה באמצעים הברוטליים המוכרים, במה שהיא מכנה החוץ-לארץ הקרוב, בעיקר מדינות ברית-המועצות לשעבר, ובשאיפה גם מדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר, שם הצלחתה פחותה.

גם סין תגביר את נוכחותה, המאיימת כבר כעת, במה שהיא רואה כנחלותיה, בעיקר הימיות. בכלל הים, מהקוטב הצפוני הנמס ועד האוקיינוסים הפתוחים, ישוב להיות הזירה האסטרטגית המרכזית שבה מתמודדות השחקניות הגדולות.

האיחוד האירופי - ימשיך להתמודד עם הבעיות הבלתי פתורות של איחוד המכיל 27 מדינות כה שונות, כה מגוונות. נושא המהגרים יהיה בעיה פוליטית מרכזית, וגרמניה ושאר מדינות אירופה יתחילו לסגת בזהירות מהצ'ק הפתוח שקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל העניקה לכל פליט באשר הוא. שילוב עליית הימין הקיצוני, הכלכלה ואיומי הטרור יביא לכך שגבולות אירופה ייסגרו מחדש; וטורקיה, חמושה בצ'ק נדיב, תישאר להתמודד עם מחנות הפליטים. המתחים באיחוד יגיעו לסף פיצוץ, אולי פיצוץ, בשנה הבאה או זו שאחריה.

בארצות-הברית - המרוץ לנשיאות יאפיל על כל מאורע אחר, וזה יהיה גם הסיפור המרכזי העולמי. נשיא ארצות-הברית הוא עדיין האדם החשוב בעולם, וגם אם בעבר השאלה אם יהיה דמוקרט או רפובליקני כמעט לא שינתה, השנים האלה חלפו. טראמפ או קרוז, קרסון או הילארי קלינטון - כל אחד שונה מהותית מהאחר, כל אחד מייצג אידיאולוגיה שונה. מעניין יהיה לראות אם הדמוקרטים יצליחו לשוב ולהיות הרוב, ולו באחד מבתי הקונגרס.

ועוד בארצות-הברית - האקלים ימשיך במריו, ימשיך להיות קיצוני. נכון, יש הסכם, יפה מאוד, אבל בלא שום אכיפה, וכשפרלמנטים בעולם צריכים לאשרר את ההסכם - אינני רואה את הרפובליקנים מאשרים את ההסכם שהם מתנגדים לו אידיאולוגית, וחלקם מכחישים את עצם הבעיה. בכלל, הקהילה הבינלאומית תמשיך להתפורר, כאשר מרכז הכובד האמריקני הולך ונחלש, ומדינות אחרות מושכות כל אחת לכיוונה, בלא מחשבה על טובת הכלל. הציניות של רוסיה וסין, למשל, תימשך, ותגרור מדינות נוספות.

גם השנה נשמע רבות על עלייתן של מדינות על-חשבון המערב השוקע. המערב אולי שוקע, אבל טורקיה, דרום-אפריקה, ברזיל, ארגנטינה, הן מעצמות העתיד כבר שני דורות, העתיד הזה אינו מגיע ולא יגיע גם עתה. גם הודו עם ראש-ממשלתה נרנדרה מודי הנמרץ, רחוקה מרחק רב מהעתיד הזוהר שכה מדברים עליו.

אזורים אחרים בעולם - אפריקה שאוכלוסייתה גדלה והולכת, ואמריקה-הלטינית, ימשיכו להיות אזורים שהעולם עוסק בהם פחות. דווקא באפריקה, וכן בדרום-מזרח אסיה נקווה לראות בשנה הקרובה, בשנים הקרובות, שיפור ניכר. נכון, שיפור ניכר בעיקר כי נקודת הפתיחה נמוכה כל-כך, חסרת תקווה כל-כך. אפריקה יכולה באותה מידה לפנות חזרה אל זוועות רצח העם - בורונדי היא הדוגמה על הפרק, או ללכת קדימה. עם המצאות המותאמות לאפריקה, כמו טלפונים-חכמים זולים ורשתות-תקשורת תואמות, ותרופות למלריה. הברירה בידיהם, בידי שליטיהם.

הממציאים ישנו את חיי האדם

וכמו תמיד, מי שישפיע לטווח הארוך על חיי בני-האדם בעולם כולו, לא יהיו הגנרלים והמנהיגים, שלהם יש השפעה גדולה בטווח הקצר. בטווח הארוך, אלה היזמים, הממציאים שישנו את חיי האדם בכל מקום. גם השנה נראה המצאות שיגיעו לפרקן בתחומים שונים - רפואה, היי-טק, מדפסות תלת-ממד הן מועמדות טובות במיוחד לפריצות-דרך משנות חיים. נראה גם את המשך המאבק בין התאגידים הבינלאומיים לבין אזרחים מודאגים וממשלות, שמתקשות להחליט לצד מי הן במאבק הזה.

בכלכלה - אולי-אולי אנו נכנסים לעידן קץ הכסף הזול. ריבית אפסית שהביאה להון כמעט בלתי מוגבל, להשקעות מסוכנות, לבנקי השקעות ולקרנות-גידור גורפות הון בתעלולים על סף, ולעתים מעבר לסף, תרמיות פונזי. השאלה הקריטית היא - לאן פני הכלכלה העולמית, שכן כל אחת מהמדינות המרכזיות בעולם סובלת מתחלואים משלה - בסין מואטת הצמיחה, לאיחוד האירופי ולגוש האירו בעיות מוכרות משלהן, ארצות-הברית בחובות של טריליונים, רוסיה על סף פשיטת-רגל, יפן יוצאת ממשבר כלכלי, אבל מזדקנת. לא מעודד.

ואנחנו. איפה אנחנו בסקירה הקצרה הזו, מטבע הדברים? ישראל תמשיך להיות מדינה קטנה, מאוימת, בלי שוליים לטעות. עם איומים מתגברים, רטוריים ופיזיים. אנו מתקרבים לשנת ה-50 למלחמת ששת הימים, העולם מבקש, דורש, פתרון לנושא הישראלי-פלסטיני. ואולי אין כזה. ובעיות הפנים בישראל הן נושא למאמר ארוך ונפרד.

ובחזרה לעולם: בצד הזכות - יהיו משחקים אולימפיים. יהיו סרטים מצוינים, פחות סדרות טלוויזיה, ספרים מעולים, שירים שכולנו נשרוק. כי החיים בסופו של דבר, אינם רק הכותרות הגדולות. התהליכים הרוחשים מתחת לפני השטח, הם גם הדברים האחרים, המרתקים, מעוררי הפליאה - שנותנים את הטעם לכל השאר.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

גבי ויסמן, אור עופר, ריצ'רד פרנסיס / צילום: נובה, איל יצהר, אלעד מלכה

החברה הישראלית שזינקה לשיא של עשור וזו שאיבדה גובה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● מניית טבע קפצה והגיעה למחיר שיא מאז 2016 בעקבות אישור שיווק לתרופה חדשה לסכיזופרניה ● סימילרווב מבקשת לאשר חבילת תגמול למנכ"ל הנכנס מייקל אקרמן, הכוללת מענק הצטרפות של 500 אלף דולר ● סיטי בנק הוריד את המלצתו למניית נובה ל"נייטרלי"; המניה מחקה מעל ל-40% מערכה מאז השיא שרשמה ביוני האחרון

אלכסנדר וואנג / צילום: Reuters, Carlos Barria

המיליארדר חובב הממים ובעל תספורת המאלט שמאחורי אפליקציית הבינה המלאכותית המצליחה של מטא

אלכסנדר וואנג הזניק את מיוז לראש טבלאות הדירוג והחזיר את מטא למרוץ הבינה המלאכותית, גם אם עורר בדרך תרעומת בקרב עובדי ענקית הטכנולוגיה

מורי ארקין / צילום: שלו אריאל

המניה הביטחונית שנפלה 66% מאז שהגיעה לת"א, ומה הסיכוי שתהפוך ליוניקורן

בניגוד לקבלת הפנים החמה לה זכתה מניית פאלו אלטו, זו של אודיסייט איבדה מעל מחצית משווייה מאז הצטרפה לת"א במסגרת הרישום הכפול ● המשקיע מורי ארקין והמנכ"ל יהוא עופר, משוכנעים שהיא תהפוך לחברה של מיליארדים: "המניה תתאים את עצמה ותעוף בשווי"

תוספי תזונה של המותג ''הוליס'' מבית תנובה / צילום: יח''צ תנובה

תנובה נכנסת לתחום תוספי התזונה: משיקה את המותג הוליס

בשלב ראשון מדובר ב-11 מוצרים בתשעה תחומי בריאות, שיושקו בעוד כשבוע-שבועיים בסופר-פארם ויימכרו שם באופן בלעדי למשך כשלושה חודשים ● בחברה לא חושפים את היקף ההשקעה במהלך ● מנכ"ל תנובה, גדי קוניא: "עבדנו על המהלך מעל לשנתיים"

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

תחזית האימים לוול סטריט – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אף שאחד ממדדי הדגל של ת"א עלה בשיעור דו־ספרתי, רוב המניות הכלולות בו רשמו תשואה שלילית ● התשואה הממוצעת שהציגו קרנות הגידור המנייתיות מתחילת השנה נפגעה ברבעון השלישי ● לפני כשנה המליץ שמואל בן אריה מפיוניר על טבע ועל מניות הביטוח - וקצר תשואות פנומנליות • בבנק אוף אמריקה מתארים את המחשוב הקוונטי כ"גילוי האש הבא של האנושות" ● וגם: בנק ההשקעות הבריטי שפרסם תחזית קודרת בנוגע ל-S&P 500

ספינת יצוא טורקית / צילום: Shutterstock

החברה של טורקיה העלתה כתבה על הסחר עם ישראל, ואז מחקה

כותרות העיתונים בעולם: סוכנות הידיעות האזרבייג'נית פרסמה ידיעה על המסחר בין ישראל וטורקיה ואז מחקה אותה, החברות הערביות בהסכמי אברהם גורפות דיבידנד ביטחוני שהולך וגדל, וההרס בעזה אחרי שלוש שנות מלחמה • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

מערכות ההגנה האווירית של ישראל בפעולה (ארכיון) / צילום: משרד הביטחון

המדינה שמציבה מערכות הגנה אווירית סיניות לצד ישראליות

באזרבייג'ן לא מהססים לרכוש מכל מי שהם רואים לנכון, וכך נוצר מצב שבו מערכות הגנה אווירית סיניות מוצבות לצד כאלו מישראל ● חברת המל"טים המתאבדים הישראלית יוויז'ן חתמה על הסכם עם חברת מאסטוניה ● לראשונה הושלם ייצור מלא של מיירט כיפת ברזל מתוצרת אמריקאית ● ושר ההגנה לשעבר של אוקראינה השיק פרויקט לייצור צבא רובוטים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גיא נתן / צילום: פרטי

הצעיר שסוחף אחריו את המשקיעים החדשים: "המוסדיים חושבים שהציבור לא אינטליגנט. שיתקדמו"

בגיל 28 הפך גיא נתן לתופעה סוחפת בקרב המשקיעים הצעירים ● לפסטיבל ההשקעות שלו השבוע, בשיתוף גלובס, צפויים להגיע 5,000 איש ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע הבורסה בת"א אטרקטיבית על פני ארה"ב, טוען כי "הקהל שלי עושה מהפכה בהשקעות, אבל חלק יחטפו סטירה בנפילה הבאה", ומצהיר: "המוסדיים חושבים שהציבור לא אינטיליגנט, הגיע הזמן שיתקדמו"

הילה ויסברג ואסף גלעד בשיחה עם אלון סטופל, יו''ר רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

"הייטקיסטים דורשים משכורות של עמק הסיליקון. חברות עוברות לחו"ל"

שיחה עם אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות ● על הדרך שהובילה את ישראל ל־440 אלף מועסקים בהייטק מעבר לים, התייקרות העובד הישראלי והחיפוש אחר מנכ"ל חדש

פרויקט MIA של חברת גיא ודורון לוי בבאר יעקב / הדמיה: OLIN

הדירה נמכרה ב־4.05 מיליון שקל: כמה שווה יחידת הדיור שבתוכה?

הדירה נמצאת בבניין בקומה ה־15 וכוללת דיורית בת שני חדרים וכן שתי חניות ומחסן פרטי ● הפער במחיר לעומת דירת 6 חדרים רגילה בפרויקט עומד על 250 אלף שקל

פרופ' יצחק ברלוביץ' / צילום: אוריה תדמור

הלך לעולמו פרופ' יצחק (ברלו) ברלוביץ', בעבר מנכ"ל וולפסון והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות

ברלוביץ' נחשב למי שהציל את בית החולים וולפסון, ובתקופה בה עבד במשרד הבריאות היה שותף בניסוח "חוק ביטוח בריאות ממלכתי" ו"חוק זכויות החולה" ויזם את הסדרת הביטוח הרפואי לילדים חסרי ביטוח ● דורון אובז'נק, שניהל עמו פורום לשינוי במערכת הבריאות: "מעולם לא פגשתי אדם שידע כמוהו לגשר בין אנשים, להקשיב, להרגיע ולמצוא את המשותף"

האם הבחירות טובות לתיק ההשקעות / אילוסטרציה: שלומי יוסף

בבית ההשקעות IBI צוללים לביצה הפוליטית וטוענים - כך ישפיעו הבחירות על הכלכלה

במחקר חדש של IBI מעריכים כי החלפת הממשלה הנוכחית תוביל לירידה בפרמיית הסיכון, התחזקות השקל ועליות בשוק המניות, וייתכן שאף להפחתת ריבית נוספת ● מנגד, האנליסטים מזהירים כי המשך כהונת הקואליציה הנוכחית עלול להוביל לתגובה שלילית ניכרת בשוק המקומי ● ומה יקרה במצב של חוסר הכרעה פוליטית?

טראמפ ופוטין / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ יעשה הכל כדי להוריד את מחירי הדלק לפני הבחירות. כולל עסקה עם פוטין

הנשיא האמריקאי סיכם עם פוטין על אספקת דיזל רוסי לשוק העולמי כדי להוריד את המחירים המזנקים, אך הכמויות הזעירות יכסו שלוש שעות צריכה בלבד ● בשוק מטילים ספק באשר ליכולתה של רוסיה לעמוד בהתחייבות ● ואיך תשפיע ההכרזה על מניות בתי הזיקוק בישראל?

המניות שיקפצו מחר בת"א, וההזדמנות של "פעם בדור" שמסמנים בג'יי. פי. מורגן

אחרי מתקפת החות'ים בשדה התעופה בריאד, הגאופוליטיקה תעמוד במוקד תשומת הלב ● התנודתיות בשווקים גוברת לקראת הבחירות בישראל ובחירות האמצע בארה"ב ● עונת הדוחות בארה"ב תיפתח השבוע, עם תוצאות הבנקים הגדולים ושתי ענקיות שבבים ● מה צפוי במדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: בג'יי. פי. מורגן ממליצים בחום על שילוב אג"ח קונצרניות בתיקי ההשקעות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות AI)

מדריך לצופה: המסעות הליליים של וורן באפט במחילת הארנב של יוטיוב

סרטונים של גלן קלוז. פרסומות משנות ה־50. הגרסה האוזבקית של "America’s Got Talent"● המשקיע האגדי לא מצליח לעמוד בפני האלגוריתם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

סמוטריץ' מטיל "וטו" על רפורמת המס בהייטק. לא בטוח שהוא יכול

לאחר חשיפת גלובס על כוונת האוצר לחייב מימוש אופציות, השר מיהר להתנגד ● מומחים מסבירים מדוע אין משמעות להתנגדות ומה הסיכוי שהתוכנית תתממש

אייל חומסקי, אדלר חומסקי ועמית משיח, מקאן ת''א / צילומים: איל יצהר

אייל חומסקי ייפגש עם 100 מיליון שקל. האם עמית משיח צריך לדאוג?

לאומי פרטנרס ודיסקונט קפיטל עשויות לרכוש 30% מקבוצת אדלר חומסקי, לפי שווי של כחצי מיליארד שקל ● מי ירוויח, מה יקרה לתקציבי הפרסום של הבנקים ואיך מגיבים בענף

חבר בית הלורדים והעיתונאי הבריטי טובי יאנג / צילום: Roger Harris

"הממסד בבריטניה לא מודאג מכך שיהודים יהיו קורבנות של פשעי שנאה"

12,183 מעצרים ורק 9% מסתיימים בהרשעה: בריטניה הפכה לאחת המדינות המובילות באירופה באכיפת מגבלות על חופש הביטוי ● חבר בית הלורדים והעיתונאי הבריטי טובי יאנג מספר בראיון על הקבוצות שנחשבות קדושות יותר ועל הימין שעלה להגנה, ומזהיר את ישראל: "אל תלכו באותה הדרך"

רפאל מציגה בסלון האוירי של מרקש / צילום: דוברות רפאל

דיווח: מדינה ערבית במו״מ לרכישת מערכת הגנה במיליארדים מישראל

בצל ההתקרבות הביטחונית בין ירושלים לרבאט, מרוקו מנהלת מו"מ לרכישת מערכת ההגנה האווירית "קלע דוד" מרפאל בעסקה שעשויה להגיע למיליארדי שקלים ● אם תיחתם, תצטרף המערכת לשורת מערכות ישראליות שכבר משרתות את צבא מרוקו, ובהן ספיידר, ברק MX ו-PULS

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

התכתבויות של יועצו של רה"מ דלפו לרשת: איך אפשר היה להימנע מכך?

דליפת התכתבויות שיוחסו ליועץ רה"מ יונתן אוריך, הציפה מחדש את הסיכונים בשימוש בכלי בינה מלאכותית ובפיתוח מהיר של מערכות מידע ● מומחי סייבר מסבירים כיצד חשיפת מפתחות גישה, הגדרות שגויות במאגרי קוד ואחסון לא מאובטח של נתונים עלולים להוביל לזליגת מידע רגיש לרשת