גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה מדכדכת בכלכלה

המשק הישראלי מתנהל בלי תוכניות ובלי כיוון. רוצים לנחש מה יהיה פה בשנה הבאה?

הנה מגיעה עונת סיכומי סוף השנה: סיכומים שבהם מסתכלים לאחור, ומנסים לאפיין את 12 החודשים של שנת 2015 שמסתיימים השבוע. בכל מה שקשור למשק הישראלי, מבחינה כלכלית, הנתונים מספרים על עוד שנה של דריכה במקום, ואף של נסיגה. המשך הצמיחה הנמוכה, בקצב שנתי של 2.5%, לחץ דפלציוני, ירידת מדד המחירים לצרכן בכ-0.9%, עלייה מזערית בפריון.

בהשוואה למשקי מדינות ה-OECD, ישראל היא עדיין מדינה של עוני רב, פערי שכר, פערי הכנסות, ושירותים חברתיים שאינם מתקרבים בהיקפם ובאיכותם למה שמקובל במדינות מתועשות, במיוחד באירופה.

הבעיה היא, שמול מציאות עגומה זו, אין מדיניות כלכלית וחברתית סדורה, ברורה, בעלת סדר עדיפויות והגדרות של דרכי פעולה. למעשה, כל מהלך שננקט השנה, ממכרזי "מחיר למשתכן" בתחום הדיור, ועד להורדה המתוכננת במחירי החשמל, נבע מסדר-יום פוליטי של השרים.

למדינת ישראל אין שר אוצר, אלא שר-על לענייני בינוי ושיכון. לישראל אין ועדת שרים לכלכלה, אלא קבוצה של פקידים באגף התקציבים המתחרה בקבוצת פקידים במועצה הלאומית לכלכלה. לישראל אין תקציב מדינה המגדיר סדרי עדיפויות, אלא מסמך ריק מתוכן, אשר אישורו נועד למנוע את נפילת הממשלה. העיקרון התקציבי הידוע היחיד הוא, שהצבא יקבל כל סכום שידרוש. כלכלת ישראל זקוקה מאוד לסדרה של רפורמות חיוניות, אשר בלעדיהן המשק ימשיך לשקוע בסטגנציה, במקרה הטוב.

בתחום המיסוי - היה צריך לבצע מהלך של שינויים עמוקים, לבחון את שיעורי המס הישיר לעומת המס העקיף, לברר את התועלת של הפטורים הקיימים במערכת המס, לבחון עד כמה הורדות מסי החברות והמס הישיר תרמו לצמיחת המשק, עד כמה תכנוני המס האגרסיביים של תאגידים ופרטים, פוגעים בהכנסות המדינה ללא תמורה ממשית לכלכלה המקומית.

בעקבות יוזמות של ה-OECD ייתכן שעוד נראה שיפור בכל מה שקשור לחברות הרב-לאומיות הפועלות בישראל, אך במה שנוגע ליוזמות ממשלתיות, כל מה שיש אלה יוזמות מבודדות. פעם מורידים את המע"מ, בפעם אחרת ממשיכים להוריד את מס החברות ועוד. יש בכך תועלת פוליטית לשר האוצר משה כחלון, אך ספק אם יש בכך תועלת כלשהי למשק.

בתחום הביטחון - רפורמה נחוצה נוספת, זו שהתייחסה לתקציב הביטחון, נוסחה על-ידי ועדת לוקר, אך לא תיושם על-פי החלטתו של ראש-הממשלה בנימין נתניהו. בדומה לכל דבר אחר, ראש-הממשלה מחשב קודם-כול, מה כל מהלך תורם לו, ועד כמה הוא עלול לגרום לזעזועים מול בעלי כוח במפלגתו. התוצאה היא, שמערכת הביטחון תמשיך להתנהל לה כמדינה בתוך מדינה, בלי צורך ממשי לתת דין-וחשבון לציבור על השימושים שהיא עושה בכספים הרבים שמועברים אליה מאותו ציבור.

אפשר היה להמשיך ולסקור כל תחום במשק הישראלי, ולהראות עד כמה שינויים מבניים הם חיוניים: במערכת החינוך והבריאות, בבחינה של מערכת הפנסיה לעומת הצרכים העתידיים של האוכלוסייה, בשוק העבודה אשר סובל מכשלי יסוד שגרמו לו להפוך למערכת שמייצרת עוני ואי-שוויון, ולשוק שמקבע תמריצים להנצחת הפריון הנמוך.

אי אפשר לסיים את הסיכום השנתי על המשק בלי להפנות את הזרקור לאחת התופעות שלא זוכות לתשומת-לב ראויה. גם השנה המשק הישראלי ירשום עודף בחשבון השוטף במאזן התשלומים. השנה העודף יהיה גבוה במיוחד, אולי יותר מ-10 מיליארד דולר.

לכאורה, זהו נתון מעודד המצביע על חוסן משקי. וזו הבחנה נכונה, במידה מסוימת. אלא שבאותה נשימה חייבים לציין כי עודף כזה מצביע על כך שהחיסכון בישראל גבוה מההשקעה. זאת, בשעה שהמשק זקוק להשקעות לפיתוח תשתיות פיזיות ואנושיות.

המגזר הפרטי הישראלי צובר נכסים בחו"ל, אבל מנגד אין מדיניות אשר תעודד הפניית מקורות אלה להשקעות נרחבות כאן בבית - בתחומים של תחבורה, חינוך, הכשרות מקצועיות ועוד.

זו, אם כך, השנה שהייתה. ואם אפשר לנחש, נראה כי זו שתבוא אחריה לא תהיה שונה ממנה. הממשלה "מתנהלת", הפוליטיקה "מתגלגלת". יש "חוק עמותות", ויש "שוברים שתיקה". יש את "מעונות ראש-הממשלה", ויש חשדות נגד שר הפנים. יש הצהרות, יש ראיונות, יש מסיבות-עיתונאים.

אבל בשורה התחתונה - תוכניות של ממש, זה כבר יותר מדי. אולי אחרי החגים. בלי נדר.

עוד כתבות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווחים סותרים בארה"ב לגבי אפשרות של מלחמה קרובה באזור

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?