גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חושבים שהתפקיד שלכם בטוח מפני שינוי? כדאי שתחשבו שוב

היכולת שלנו לקחת סיכונים היא חלק בלתי נפרד מהיכולת שלנו לשלוט בקריירה שלנו ולעצב אותה

מתוך גברתי הנאווה / צילום: דניאל קמינסקי
מתוך גברתי הנאווה / צילום: דניאל קמינסקי

מחזה "גבירתי הנאווה", הסיפור מתחיל בלקיחת סיכון. לא זכרתי את זה. זכרתי רק שאלייזה דוליטל עברה שינוי כי הפרופסור לשפה התערב עם חבר שיוכל לשפר את חייה אם רק ילמד אותה לדבר כמו שצריך. במילים אחרות, סיפור סינדרלה. אבל לא. אחרי שהשניים התערבו הם נכנסו יחד למונית ונסעו. אלייזה, ששמעה את השיחה ביניהם, באה מיוזמתה לביתו של הפרופסור כדי לבקש שילמד אותה, כך שתוכל להפוך מנערת פרחים ברחוב למוכרת בחנות פרחים. היא לקחה את הסיכון שיצחקו עליה, שיזרקו אותה מהבית, והרוויחה בגדול.

את הסיפור הזה סיפרתי השבוע בהרצאה על ניהול קריירה בעולם העבודה החדש. בעולם הזה אנחנו אחראים על הקריירה שלנו ולכן היכולת שלנו לקחת סיכונים היא חלק בלתי נפרד מהיכולת שלנו לשלוט בקריירה שלנו ולעצב אותה. כולנו מכירים את הסיפורים על אלה שמצאו את עצמם מובטלים באמצע החיים, ומנגד את אלה שנצמדים לכיסא רק בגלל הפחד לעזוב. אבל בעולם העבודה החדש, שבו תפקידים ומקצועות נעלמים וחדשים נוצרים בקצב מהיר, הסיכון הגדול ביותר הוא דווקא להניח שהתפקיד שלך, המקצוע שלך, הארגון שלך והתעשייה שלך בטוחים מפני שינוי.

במחקר המובא בספר "סיכון/פרס: מדוע מעברים חכמים ובחירות נועזות חשובים לקריירה" (Risk/Reward: Why Intelligent Leaps and Daring Choices Are the Best Career Moves You Can Make), נמצא שמחצית מהאמריקאים כיום לא רק חושבים על שינוי תפקיד אלא שוקלים שינוי קריירה, וזה כמובן קשה מאוד. בעבודה כמו בחיים, עשייה כרוכה בלקיחת סיכונים - שיצחקו מאיתנו, שיבקרו אותנו, שלא נדע איך זה ייגמר, שניכשל וכן, גם שנצליח. בספרו "ניהול הלכה למעשה" כותב פיטר דרוקר שלמידה נעשית באמצעות עשיית טעויות. ככל שאדם טוב יותר, כך הוא יעשה טעויות רבות יותר, מאחר שהוא מתנסה בדברים חדשים רבים יותר. דרוקר כותב שהוא לא יקדם אדם שלא עשה טעויות גדולות, כי זה אומר שהוא בינוני, אדם שנמנע מלקיחת סיכונים.

נזכרתי גם בספרה הנהדר של טינה סיליג, "דברים שהלוואי שידעתי בגיל 20". המחברת, ראש החוג ליזמות בבית הספר להנדסה באוניברסיטת סטנפורד, כותבת על השינוי מפרספקטיבה של אמצע החיים. בין השאר היא מציעה לנו לכתוב קורות חיים של כישלונות, כולל מה למדנו מהם, לציין במיוחד את המקומות שבהם מתחנו את גבולות האפשר, סללנו דרכים חדשות ולקחנו סיכונים. יותר מזה, סיליג, כמו דרוקר, אומרת שמנהלים מגייסים אנשים לא רק משום הצלחותיהם, אלא גם משום הכישלונות שלהם, כישלונות המבטיחים שיש טעויות שהם לא יעשו יותר ויותר מכך, מבטיחים שהם לוקחים על עצמם אתגרים המרחיבים את יכולותיהם.

ועם זאת, רובנו רק חולמים ולא עושים. איך מתגברים על החששות? הנה כמה עקרונות שכדאי לזכור:

או שנצליח או שנלמד

נדמה לפעמים שהאפשרויות העומדות בפנינו הן להצליח או להיכשל. אז זהו, שלא. כי מכל כישלון יש למידה, ועל פי דרוקר וסיליג, הלמידה הזו שווה כמעט כמו, אם לא יותר, מההצלחה עצמה. אז אם לקחתם סיכןו ומה שחששתם ממנו אכן קרה, תעצרו כדי להבין מה אתם יכולים ללמוד מהמהלך, אילו יכולות חדשות למדתם, אילו קשרים יצרתם ואיזה ניסיון צברתם. הנה משפט נפלא ששמעתי מוואלרי אוזוולט, מנכ"לית בחברת מזון גדולה: "אל תיתנו לחששות לשלוט בכם, בראש מלא בחששות אין מקום לחלומות".

מחיר האי-עשייה גדול ממחיר הכישלון הפוטנציאלי

יש תופעה פסיכולוגית המכונה "הטיה שלילית" שגורמת לנו להעצים את ההשלכות השליליות של הזדמנות מסוימת על פני הסיכויים שיש בה. בהטיה שלילית, אנחנו שוכחים לרוב להביא בחשבון את העלות שבלא לעשות דבר ובהיצמדות לסטטוס קוו. צרוב בזיכרוני ריאיון עם איש מחשבים מובטל שבו הוא סיפר שהמעסיק הקודם שלו הציע לו ללכת ללמוד שפות תכנות חדשות כי הוא עבד בשפה מיושנת ונעלמת, אבל הוא העדיף להמשיך לעבוד בתחום המוכר. היום, הוא אמר, הוא מודה שזו כנראה אחת הסיבות שמצא את עצמו בחוץ והוא אינו מצליח למצוא עבודה. לכן, כשאתם שוקלים אם לפנות לכיוונים אחרים, לבחון שינוי בקריירה, בתפקיד, במקצוע, תשאלו את עצמכם מה הסיכון שבאי-עשייה.

לזוז לפני שנוח

לכולנו יש עקומות למידה לאורך הקריירה, משהו שנראה כמו S. כלומר, יש לנו תקופות של למידה של תחום או תפקיד חדש, שבהן אנחנו צוברים יכולת, אחר כך מתחילים לצבור ניסיון ותאוצה ומטפסים במעלה הקריירה אל הנקודה האופטימלית, שבה אנחנו מתפקדים במיטבנו, בטוחים ביכולת שלנו, מומחים. וכאן אנחנו מגיעים למישור העליון של ה-S, שהוא גם נקודת התורפה: ככל שאנחנו מומחים יותר, כך אנחנו עובדים מתוך הרגל וזה משפיע הן על היכולת שלנו להתחדש והן על יכולנו להיות יצירתיים ואפילו ליהנות מהעבודה.

כתוצאה מכך, אנחנו חווים ירידה ביכולת, ירידה בתפקוד, ירידה בקריירה. במאמר מאלף שפורסם בהרווארד ביזנס רוויו (HBR), תחת הכותרת Throw Your Life a Curve, מתוארת עבודה של שני חוקרים, מנדז וג'ונסון, המציעים לנו דווקא כאשר אנחנו מגיעים לגבהים לקפוץ אל עקומת למידה חדשה. על פי החוקרים, דווקא כאשר אתם מרגישים שהגעתם למקום הנוח, כדאי לפתח יכולת חדשה, שתגיע למיצוי לפני שהיכולת הקיימת תתחיל לרדת. ואל תפחדו. אמנם נדרש אומץ לקפוץ מעקומת למידה אחת לאחרת, אבל עזיבת המוכר עשויה לקחת אתכם לגבהים חדשים.

זה לא הכול או כלום

אחת המכשלות הגדולות ביותר ללקיחת סיכון בקריירה היא המחשבה המוטעית ששינוי פירושו הכול או כלום. דווקא היום, בעולם עבודה שמאפשר לעשות כמה דברים במקביל, יש אפשרויות רבות יותר לבחון כיוונים חדשים בלי לאבד לגמרי את הביטחון בקיים.

פגשתי לא מזמן אישה שמתפרנסת זה יותר משני עשורים מתכנות אבל בכל רגע פנוי עוסקת באמנות. בחנו יחד את ההנחה שלה שאי אפשר להתפרנס מאמנות, הנחה שבגללה היא עדיין שכירה בתפקיד שאינה אוהבת. חשבנו על אפשרויות שבהן היא תוכל למכור יצירות ולבחון סדנאות בלי לעזוב את העבודה. בתוך כשנה היא ראתה שהיא יכולה להרכיב מכל אלה הכנסה מספקת והיא החליטה לעזוב את התפקיד. אפשר לפרק כל סיכון לכמה פעולות קטנות יותר ולבחון היתכנות, כדאיות כלכלית, העדפות, במסגרת פחות מסוכנת וטוטאלית מאשר מעבר חד ומלא. אפשר ליצור תקופת ניסיון ולהכין את המעבר. הרעיון הוא להתחיל במשהו. לזוז.

מנטור יעזור לכם לראות את האפשרויות

אחת הדרכים להתמודד עם הקושי שבשינוי הוא לחפש גורם חיצוני שיעזור לנו לסקור את כל האפשרויות ואת ההשלכות. גורם חיצוני כזה יכול לעזור לנו להסיר לרגע את כל מה שמשאיר אותנו במקום ולעזור לנו לבחון מה באמת יקרה אם ניקח את הסיכון או לחלופין מה ההשלכות של לא לקחת אותו. מחקרים על קידום נשים, למשל, מראים שלנשים שיש להן חונך יש סיכוי של 22% יותר לקחת סיכון שיקדם אותן בקריירה. חונכים כאלה נותנים לנו גב, הם רשת הביטחון שלנו, והם יכולים לעזור לנו להתגבר על החששות בכל הנוגע לקפיצה אל הלא-נודע.

בפתיחת כל שנת לימודים אקדמית אני מתחילה את הסמסטר במצגת של מהלך הקריירה שלי: שקף לכל תפקיד שעשיתי ומה שלמדתי ממנו. אני ממליצה מאוד על הפרספקטיבה הזו, שמאפשרת לנו לראות איך כל שלב בקריירה, ואולי גם בחיים בכלל, כל תפקיד, משימה, הימור, הצלחה וכישלון, כולם חברו יחד להפוך אותנו למי שאנחנו ועיצבו את מה שאנחנו מביאים איתנו לעבודה. וחשוב לזכור, במודל ה-S של הקריירה שלנו יש מקום ללקיחת סיכון כי העתיד אינו לינארי ומה שעובד היום עשוי לא להתאים למחר.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי