גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביי ביי. היינו כאן

2015 תיזכר כשנה של שערוריות בספורט העולמי. מפיפ"א ואופ"א ועד פרשיות הסמים החמורות. עמוד האור: האליפות המזהירה של גולדן סטייט ווריורס ■ מדור הספורט של "גלובס" נפרד מהשנה האזרחית, ובכלל

ספ בלאטר, מישל פלאטיני / צילום: רויטרס
ספ בלאטר, מישל פלאטיני / צילום: רויטרס

התבשיל העכור פיפ"א ואופ"א (בלאטר ופלאטיני יסדרו)

בפרק השביעי של העונה הרביעית של הסופרנוס, טוני סופרנו מוצא עוד דרך להגדיל את ההכנסות שלו: קניית מבנים מטים לנפול בשכונת עוני בניו ג'רזי באמצעות עמותה, כדי לקבל מענקים מאגף השיכון והפיתוח העירוני בממשלה הפדרלית. לצורך התרמית הוא מגייס פוליטיקאי מקומי מושחת ואדם שעומד בראש עמותה מתאימה ומוכן להונות את הממשלה. השניים, מתברר, מכירים זה את זה מתקופת הקולג', שבה הם לחמו יחד נגד הגזענות והשחיתות. באחת הסצנות, הפוליטיקאי מזכיר לראש העמותה שפעם המטרה שלהם הייתה להוביל מהפכה. "מהפכה", אומר בבוז ראש העמותה, "המהפכה נמכרה".

מישל פלאטיני מעולם לא היה המהפכן שהתיימר להיות. אבל לנשיא אופ"א היוצא, שלפני עשרה ימים הורחק מכל פעילות בכדורגל לשמונה שנים בגלל קבלת תשלום חשוד של שני מיליון דולר, בכל זאת היו אספירציות לשנות דברים בעולם הכדורגל בתחילת דרכו כעסקן - בניגוד לספ בלאטר, נשיא פיפ"א היוצא שהורחק באותה הזדמנות לאותו פרק זמן (על מתן התשלום), וצפוי לעמוד למשפט פלילי על חלקו בפרשות השחיתות בפיפ"א. ולכן הנפילה של פלאטיני, יותר מגל החקירות נגד ראשי פיפ"א שהתפוצץ השנה, היא האירוע החשוב בכדורגל ב-2015.

האספירציה הכי חשובה של פלאטיני, שנבחר לנשיא אופ"א ב-2007, הייתה לתקן את הג'ונגל הניאו-ליברלי שנקרא הכדורגל האירופי באמצעות כפיית איזון תפעולי על הקבוצות - תכנית שקיבלה את השם פייננשל פייר-פליי (FPP). ה-FPP הצליח לבלום השתוללות כלכלית של קבוצות כמו צ'לסי, מנצ'סטר סיטי, פאריז סן ז'רמן, ובשלב מסוים פלאטיני דיבר אפילו על תקרת שכר, עוד מנגנון שנועד לעודד שוויון, מה שאפשר לבלוע את הרפורמות הפופוליסטיות (הרחבת היורו מ-16 ל-24 נבחרות ועוד) שקידם במקביל.

אלא שההתנהלות של פלאטיני האפילה על הרפורמות. מההצבעה בעד המכרז המושחת של קטאר לאירוח מונדיאל 2022; דרך מעורבותו בעסקאות בין נשיא צרפת לשעבר ניקולא סרקוזי למשפחת המלוכה הקטארית; העובדה שבנו מועסק על ידי אותה משפחת מלוכה; התשלום המפוקפק על עבודתו כיועץ לנשיא פיפ"א בין 1998-2002, ששולם רק ב-2011; ועד ריקון ה-FPP מתוכן על ידי הסרת הבקרה הפיננסית על הקבוצות - עם הזמן נהיה ברור שהאיש התאים את עצמו לנורמות ההתנהגות של עסקני הכדורגל הבכירים בעולם. ושהמהפכה, כמו שאמרו בסופרנוס, נמכרה.

החיים בהיי (פרשיות הסמים באתלטיקה)

בתחילת אוגוסט, שלושה שבועות לפני אליפות העולם באתלטיקה, נראה שהענף הגיע לנקודת השפל שלו: הסאנדי טיימס ורשת הטלוויזיה הגרמנית ARD חשפו שהם קיבלו גישה ליותר מ-12,000 בדיקות דם של יותר מ-5,000 אתלטים בין 2001-2012, ושהבדיקות של יותר מ-800 אתלטים, לפי אחד המדענים שניתחו אותם, "רמזו בסבירות גבוהה על שימוש בסמים, או היו לפחות אנורמליות". לפי ה-BBC, שגם הוא קיבל גישה לנתונים, בשליש מהמדליות במקצועות הסיבולת במשחקים האולימפיים ובאליפויות העולם לאורך התקופה (146 מדליות, כולל 55 מזהב) זכו אתלטים עם בדיקות חשודות.

שלושה חודשים אחר כך, לפחות לפי התקשורת העולמית, האפוקליפסה הגיעה. ועדה מיוחדת של WADA (הסוכנות העולמית למניעת סימום בספורט) פרסמה דו"ח של 323 עמודים על מדיניות הסימום השיטתי בספורט הרוסי בשנים האחרונות, שכללה שידול של ספורטאים לשימוש בחומרים אסורים, זיוף בדיקות סמים, מעבדה שהשמידה יותר מ-1,400 בדיקות סמים ש-WADA ביקשה לבחון מחדש, ומעורבות של סוכנים משירות הביטחון הפדרלי. בתגובה החליטה התאחדות האתלטיקה הבינלאומית (IAAF) להשעות את רוסיה מפעילות עד הודעה חדשה.

לפני עשרה ימים התברר שגם הלורד סבסטיאן קו, הנשיא החדש של ה-IAAF ואחד הרצים הגדולים בהיסטוריה, כנראה רחוק מלהיות נקי. זה קרה אחרי שהעיתון הצרפתי לה מונד פרסם אימייל ששלח ב-2013 מקורבו של קו, ניק דייויס הבריטי, לשעבר מנהל התקשורת של ה-IAAF וכיום סגן המזכיר הכללי בהתאחדות, לפאפה דיאק הסנגלי, מנהל שיווק בכיר בהתאחדות ובנו של למין דיאק, נשיא ההתאחדות הקודם. נושא האימייל היה תכנית סודית לטיוח סדרת בדיקות חיוביות של אתלטים רוסים, ואחת ההצעות של דייויס הייתה להשתמש בכוחו הפוליטי של קו, שבין 2007-2015 היה סגנו של דיאק, כדי לעצור את ההתקפות של התקשורת הבריטית על רוסיה.

דייויס התפטר בעקבות חשיפת האימייל; נגד פאפה ולמין דיאק מתנהלת בצרפת חקירה פלילית בחשד לקבלת שוחד של 1.2 מיליון דולר מהתאחדות האתלטיקה הרוסית בשנת 2011, בתמורה להעלמת עין מבדיקות סמים חיוביות של לפחות שישה אתלטים. ערב השנה החדשה, שנה אולימפית, עושה רושם שהענף באמת לא יכול לשקוע יותר נמוך. אבל הניסיון מלמד שבעוד שנה כנראה נגיד בדיוק אותו דבר.

כדורסל הוא משחק לנמוכים (האליפות של הווריורס)

פתיחת העונה המהממת של גולדן סטייט ווריורס, שעומדת כרגע על מאזן 29-2, העלתה השוואות לשיקגו בולס של 1995/6, שסיימה את אותה עונה עם שיא NBA של 72 ניצחונות. את צ'רלס בארקלי, ששיחק נגד שיקגו לפני עשרים שנה, ההשוואות האלו מעצבנות. "הקבוצה ההיא של הבולס הייתה הורגת את גולדן סטייט", הוא אמר. "מי היה שומר על סקוטי פיפן ומייקל ג'ורדן? דניס רודמן היה מוריד כל כך הרבה ריבאונדים נגד הקבוצה הזאת. הם קבוצה מאוד קטנה".

גם אם מבחינת השורה התחתונה בארקלי לא לבד - רוב המומחים הולכים עם שיקגו, בעיקר בגלל מעמדו המיתי של ג'ורדן - ההתנגדות ל-Small ball של גולדן סטייט נשמעת כמעט חוצנית בסוף 2015. הסמול בול, כלומר העדפת חמישיית גארדים ופורוורדים יחסית נמוכים, הוא לא רעיון חדש; דון נלסון, אולי המאמן הכי יצירתי בתולדות המשחק, המציא את השיטה בסוף שנות השמונים בגולדן סטייט, ומייק דאנטוני אימץ אותה בפיניקס סאנס של אמצע שנות האלפיים עם התקפה שקיבלה את השם Seven Seconds Or Less. אבל השנה הסמול בול הפך לצייטגייסט החדש בכדורסל.

נקודת המפנה הגיעה במשחק 4 של גמר הפלייאוף בין הווריורס לקליבלנד. בפיגור 1-2 בסדרה סטיב קר, מאמן הווריורס, החליט לעבור כמעט בלעדית לסמול בול - הסנטרים שלו קיבלו ביחד 17 דקות בשלושת המשחקים הבאים. הווריורס ניצחו בשלושת המשחקים האלה, זכו באליפות, ומאז חמישיית הסמול בול העיקרית שלהם (סטפן קרי, קליי תומפסון, הריסון בארנס, אנדרה איגודלה ודריימונד גרין) עושה שמות בליגה: ב-13 המשחקים הראשונים העונה, למשל, החמישייה הזאת שיחקה 48 דקות במצטבר, וקלעה 60 נקודות יותר מכל ההרכבים ששיחקו מולה, מה שנתן לה את הכינוי The Small Ball Death Squad.

כתוצאה מהדומיננטיות של הווריורס, רוב הקבוצות ב-NBA מתנסות העונה עם הרכבים נמוכים. "זו ליגה של חקיינים", אמר רנדי וויטמן, מאמן וושינגטון וויזארדס. "ההצלחה של גולדן סטייט הניעה מאמנים לשחק יותר סמול בול, אולי אפילו יותר משהם רצו". המגמה החדשה משפיעה לא רק על הרמה הטקטית, אלא גם על יסודות המשחק. "אנחנו עדים לשינוי בדרך שבה כדורסל משוחק", אמר אנטוניו דייוויס, ששיחק ב-NBA בעבר וכיום מפרשן ב-ESPN. "ככל שיש לך יותר מיומנויות, בלי קשר לגודל ולתכונות פיזיות, אתה יכול לנצח". שזו, בשורה התחתונה, הבשורה על פי גולדן סטייט.

עוד כתבות

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור ● בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

מתחם אלקו - החרושת 3 רמת השרון / צילום: תמר מצפי

נדחתה סופית התנגדות עיריית רמת השרון: מאות דירות יוקמו ליד מחלף מורשה

ועדת המשנה לעררים דחתה את התנגדות העירייה לתוכנית למתחם התעשייה אלקו, הכוללת 600 דירות ו-4 מגדלי תעסוקה ● העירייה טענה להתנגשות שימושים ולפגיעה בהתפתחות אזור מורשה, אך ועדת הערר קבעה כי "אין מדובר עוד באזור תעשייה קלאסי"

בצלאל מכליס, נשיא ומנכ''ל אלביט מערכות / צילום: אסף שילה ישראל סאן

בנק אוף אמריקה התחיל לסקר את מניית אלביט. מה מחיר היעד שנתן לה?

בבנק החלו לסקר את המניה בהמלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 500 דולר, פרמיה של כ-13% על המחיר הנוכחי בוול סטריט ● "אנו רואים את אלביט כחברה שנמצאת בעמדה טובה לתפוס נתח שוק וליהנות מההוצאות הגלובליות על ביטחון ● "המניה מהווה דרך טובה למשקיעים להשיג חשיפה משמעותית לשוק הביטחוני"

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין

אפליקציית ווייז / צילום: Shutterstock

כמעט ואי אפשר לנהוג בלעדיה: הזוכה במקום הראשון במדד המותגים

אפליקציית ווייז, ששינתה את תרבות הנהיגה בארץ, כבשה את צמרת מדד המותגים ● מההקמה, דרך האקזיט ועד לשאלה הגדולה: האם היא תצליח לשמור על זהותה הישראלית תחת גוגל?

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

נשיא צרפת מקרון הודיע: נכיר במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב

בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית" ● ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים

סצנה מתוך הסרט ''להרוג את ביל'' של טרנטינו / צילום: באדיבות YES

המחקרים שמגלים איך נקמה משפיעה על המוח

כשד"ר ג'יימס קימל עסק בעריכת דין, הוא הרגיש שהוא סוחר בנקמה עבור לקוחותיו באצטלה של רדיפת צדק ● היום הוא חוקר את רעיון ההתמכרות לנקמה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל ומפתח שיטות להיגמל ממנה ● מה קורה במוח של אדם עם רגשות נקם, ולמה חלק מהחוקרים מסתייגים מהמסקנות של קימל?

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קבוצה של עובדים במשרד החוץ הגרמני קוראים נגד המדינות הפרו-ישראלית, בהולנד מאשימים את ישראל בהתערבות בעניינים פנימיים, וההרס ברצועת עזה עלול להפוך לאסון אוקולוגי עצום ● כותרות העיתונים בעולם  

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

מאגר הגז ''תמר'' / צילום: יח''צ

חברת החשמל מתקדמת להסכם גז: יחסוך עד מיליארד שקל

חברת החשמל חתמה על מסמך הבנות מול חלק משותפות תמר בדבר אספקת גז לתחנות הכוח של חברת החשמל ממאגר תמר בעשר השנים הקרובות ● הגז שחברת החשמל תרכוש מתמר במהלך העשור הקרוב הוא בשווי של 8.2 מיליארד שקל, והכמות תעמוד על 2 עד 3 BCM בכל שנה

שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור

חמשת טייקוני הביטוח שהתעשרו ב-24 מיליארד שקל

מניות חברות הביטוח שילשו את ערכן בשנה האחרונה ואחראיות ל-20% מתשואת מדד ת"א 125 ● שווי החזקותיהם של בעלי מניות מרכזיים במנורה, הראל, מגדל, הפניקס וכלל תפח ל–33 מיליארד שקל, וחלקם כבר מימשו מניות ● האם לאחר הראלי יש למניות הביטוח לאן לעלות?

מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock

האוצר נערך לרפורמה בהטבות שווי השימוש לרכב "ירוק". הפחתת המס לחשמליות צפויה לגדול

האוצר צפוי להציג רפורמה בשווי השימוש לרכב צמוד, שתשפיע על הביקוש לרכב חשמלי כבר ב-2026 ● Voyah משיקה בישראל קרוס־אובר חשמלי חדש שמתחרה בטסלה ● וגם: התחרות המשפחתית בין מותגי צ'רי ממשיכה להחריף ● השבוע בענף הרכב

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף