גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חייבים לשנות את הקלות שבה נבחרי ציבור יכולים להיבחר"

מנכ"ל משרד הפנים היוצא, שוקי אמרני, מזהיר: "החברה הגיעה לקצה גבול יכולתה להכיל את היקף המינהל הלא תקין, אנחנו עלולים להגיע למקום של אל-חזור מבחינת הפגיעה באמון הציבור"

שוקי אמרני / צילום: תמר מצפי
שוקי אמרני / צילום: תמר מצפי

"כשהשירות הציבורי מתנהל באופן לא תקין, זה פוגע באמון הציבור והציבור סולד מהמערכת הזאת. אנשים טובים ומוכשרים נמנעים מלהצטרף למינהל הציבורי והוואקום מתמלא על-ידי אנשים פחות טובים וזה יוצר מעגל קסמים שמזין את עצמו. החברה הגיעה לקצה גבול היכולת שלה להכיל את היקף המינהל הלא-תקין, שפוגע באינטרס הציבורי. גם בשיח הציבורי התחושה היא שקצה הנפש", כך אומר מנכ"ל משרד הפנים שוקי אמרני, המסיים בימים אלה 22 שנה בשירות הציבורי. לנעליו תיכנס אורנה הוזמן בכור, מקורבת לשר המתפטר סילבן שלום ומינוי שלו, שאושר בממשלה.

בריאיון פרישה מדבר אמרני, שכיהן בחמש השנים האחרונות כמשנה למנכ"ל משרד הפנים, מ"מ מנכ"ל המשרד וגם כמנכ"ל בפועל, את ההשלכות של התנהלות עובדי השירות הציבורי על חיי האזרחים, על רקע פרשות כמו השחיתות בסיעת ישראל ביתנו, ההתנהלות הלא-תקינה בצמרת המשטרה ובלהב 433 והאירועים שהביאו חברי כנסת ושרים להודיע על פרישה מתפקידם בתוך ימים ספורים. "העובדה שבכל פרק זמן קצר מתגלה עוד מקרה של אנשים שחרגו מהנורמות המחייבות, זה משהו שחייב להיפסק כי עלולים להגיע למקום של אל-חזור מבחינת הפגיעה באמון הציבור", הוא אומר, "הדבר הזה בא לידי ביטוי באחוזי הצבעה נמוכים גם בבחירות הארציות ובבחירות לרשויות המקומיות. הציבור הרבה יותר מודע לנעשה במערכות השלטון כי התקשורת הרבה יותר נגישה, הודות לשינויים טכנולוגיים, וגם המדיה החברתית מעצימה את האירועים שפעם הציבור נחשף אליהם פחות".

- אז הסלידה של הציבור מפוליטיקאים ומהמערכת השלטונית מוצדקת?

"חייבים להימנע מהכללות, כי בשיח הציבורי הרבה פעמים אומרים 'כולם מושחתים' בגלל ריבוי מקרים. זה בפירוש לא נכון, יש רבים שעושים עבודה טובה ומקצועית ואמירות כאלה פוגעות באינטרס הציבורי כי זה שוב גורם לאנשים טובים להתרחק מהמערכת הציבורית".

לדבריו, הציבור גם מתבלבל בין מינויים לא ראויים לבין מינויים פוליטיים. "להבנתי, אין פסול שאדם מזוהה פוליטית מתמנה לתפקיד מסוים אם הוא בעל כישורים מתאימים. אולי זה יוצר קושי באובייקטיביות אבל אסור לפסול אדם כי העז לומר מהי דעתו הפוליטית. מינוי לא ראוי הוא מינוי שהשיקולים לו הם זרים והאדם אינו בעל כישורים. למינוי של עובדים בשירות הציבורי יש חשיבות גדולה כי הנזק שנגרם לציבור ממינוי אנשים לא מוכשרים הוא גדול מאוד. נוסף על העובדה שהם אינם מסוגלים למלא את תפקידם כמו שצריך, הם בעצמם נוטים למנות אנשים לא מוכשרים ויוצרים מציאות שבה יותר ויותר אנשים שאינם מתאימים לתפקיד מתמנים, גם לתפקידים הבכירים ביותר בשירות הציבורי, שהשפעתם רבה".

הסקטור הפרטי מתרחק

לדברי אמרני, החשדנות וחוסר האמון במערכת הציבורית מונעים שיתופי-פעולה גם עם המגזר הפרטי. "אם הציבור מתלונן בהיקפים גדולים, וחלק מהתלונות לא מוצדקות, נוצר גם חוסר אמון בין משרדי הממשלה, ואז מלבד 'רעשי רקע' של מלחמות אגו וקרדיט נוצר גם חוסר אמון וזה מונע מהסקטור הפרטי לשתף פעולה עם המגזר הציבורי. בעצם כולם מפסידים מהמצב כי הסקטור הפרטי יכול לסייע בדברים רבים, למשל בפרויקטים של BOT, אבל הוא מעדיף להימנע מכך בגלל חוסר אמון במערכת. בוועדות התכנון המחוזית והארצית, למשל, ניתן היה לקצר תהליכים ולמנוע עוגמת נפש ליזמים אם הייתה התקשרות בין יזמים לגורמי התכנון עוד לפני הגשת התוכנית על-ידי יזם. אפשר היה למנוע מצב שהיזם הולך ומשקיע הרבה כסף בתוכניות ובסוף התהליך, אחרי שנים של דיונים, לא מאשרים את התוכנית שלו, אם פשוט היו מודיעים לו קודם לכן מה כן אפשר לבנות ומה לא. זה גם היה מפחית את העומס בוועדות התכנון, שנוצר מדיונים ממושכים ומיותרים. אבל העובדים במערכת התכנון חוששים לשבת עם יזמים מפחד שייתפסו ככאלה ששיקולים זרים מניעים אותם, בעקבות אירועים שנחשפו (למשל פרשת הולילנד - ש"צ) ומשום שלוועדות יש משקל רב והשפעה עצומה על האזרח, הסביבה וגם על הפוליטיקה. כשוועדת תכנון קובעת כמה יחידות דיור יהיו במקום מסוים ובאיזה בינוי, היא בעצם קובעת איזו אוכלוסייה תגיע לשם".

אמרני מצר על הפער בין מידת ההשפעה של פוליטיקאים על חיינו לבין לבין מה שהוא מגדיר "הקלות הבלתי נסבלת" שבה ניתן להיבחר לחבר כנסת או לשר. "הפער הזה מחייב שינוי יסודי", הוא אומר. "נכון שהדילמה היא בין הרצון להבטיח שאלה שנבחרים לנהל את ענייני המדינה יהיו בעלי הכישורים המתאימים לבין הרצון להבטיח לכל אזרחי המדינה ליטול חלק בעשייה הציבורית ובדרגים הבכירים ביותר, אבל צריך לענות אחת ולתמיד על השאלה אם קביעת קריטריונים לכניסה לפוליטיקה היא פגיעה בדמוקרטיה או דווקא ערובה לקיומה. היינו יכולים למנוע כשלים אישיים ומקצועיים רבים אם המדינה הייתה מאמצת את השיטה האמרקיאית, שעורכת שימוע לכל מתמודד לקראת מינוי למשרות בכירות, כדי להבטיח התאמה אישית. אצלנו יש נטייה להתגמש מאוד בכישורים, בידע ובניסיון כשמדובר בשירות הציבורי. זאת אף שבחיינו הפרטיים לא היינו רוצים להיות הראשונים שמטופלים אצל רופא עיניים חסר ניסיון. גם התחלופה התדירה של שרים בממשלה היא בעייתית כי הם ממנים בעצמם את אנשי אמונם, כולל מנכ"לים, קובעים מדיניות שהיא בדרך-כלל שונה מזו הקודמת, אבל עוד לפני שהחל היישום שלה בא שר חדש וחוזרים לאחור. במשך 3 שנים השתתפתי 3 פעמים בטקס חילופי שר פנים, ואנחנו צפויים עוד מעט לטקס נוסף, וזה פשוט אבסורד".

בית דין לאתיקה לראשי רשויות

- אילו נושאים אינם מטופלים בגלל חילופי השרים?

"הארנונה, למשל. לכולם ברור שהמצב מחייב שינוי יסודי, כי היום על אותו סוג מבנה משלמים סכומי ארנונה שונים לגמרי, גם אם מדובר במבנים צמודים שכל אחד מהם שייך לרשות אחרת. שיטת החישוב, השונה מרשות לרשות, חייבת להשתנות. כל שר פנים שנכנס לתפקיד מצהיר שהוא יעשה סוף-סוף סדר בארנונה, ואז הוא מתחלף לפני שהספיק לטפל בו".

בהתייחסו למאבק בין הרשויות החזקות לחלשות על חלוקת המשאבים, שבו מצד אחד עומד ראש עיריית תל-אביב רון חולדאי ומצד אחר ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, אומר אמרני: "אסור שסיוע לרשויות מקומיות חלשות יבוא על חשבון רשויות מקומיות חזקות, מאחר שהמטרה היא להביא את כל הרשויות המקומיות לחוזק פיננסי. פתרון אחר לבעיה הוא מה שעשינו ב-2014 - ועדות לחקירת גבולות וחלוקת הכנסות בין רשויות מקומיות, שבמסגרתן איתרנו מקורות הכנסה חדשים שחולקו לרשויות חלשות בלי לפגוע בחזקות ובהסכמה ביניהן. הבעיה ברשויות המקומיות היא שיותר מ-100 רשויות מתוך 257 מצויות בקשיים תקציביים מתמשכים, וזה מצב בלתי נסבל. חוץ מהפגיעה החמורה בשירותים המוניציפליים שלא ניתנים כנדרש לתושבים, ישנה גם פגיעה ביכולת של הרשות המקומית לפתח תשתיות, לאכוף את החוק, כולל בגביית ארנונה, להקים מוסדות ציבור, ושוב נוצר מעגל קסמים שלילי שהרשויות החלשות לא מצליחות לצאת ממנו".

- איך יוצאים מהמעגל הזה?

"המדינה חייבת לשנות את כללי המשחק בהתייחסות לשלטון המקומי כדי להסיר את חוסר הבהירות הקיים היום לגבי חלוקת התפקידים בין שתי המערכות. השתתפות המדינה בשירותים ממלכתיים, למשל, שהיא זהה בכל הרשויות, מובילה לפערים חברתיים בלתי נסבלים. ביישוב אחד מקבלים רמת חינוך שונה מיישוב אחר. זה נובע בין היתר מכך שרמת השירות שהמדינה דורשת מהרשות להעניק נמוכה בהרבה מזו שהרשויות מעניקות בפועל, ורק אלה שיכולות להרשות לעצמן משקיעות את הכסף הנוסף".

- אולי אין מספיק פיקוח על התנהלות הרשויות המקומיות, ולראיה פרשות כמו אולמרט והולילנד בירושלים או צבי בר ברמת-גן.

"מערכת השלטון המקומי עומדת בחזית מול האזרחים והיא המערכת הכי מבוקרת במדינה. יש לך מבקר העירייה, מבקר המדינה, ועדת ביקורת משרד הפנים, וגם העיתונות והתקשורת. כל אלה מבקרים את הרשויות. גם כאן אסור שמקרים כאלה או אחרים שצריך לטפל בהם במלוא החומרה ייצרו תדמית שלישית על כל השלטון המקומי וימנעו פעולות שצריך לעשות כמו האצלת סמכויות לרשויות. המצב היום גובל באבסורד. מסתמכים על חוק העיריות משנת 1934, וזה גורם לכך שכמנכ"ל משרד הפנים הייתי צריך לאשר את נפח המנוע ברכב שראש עירייה מעוניין לרכוש כי כך קובע החוק. במקרים רבים הייתי צריך לדרוש מראש עירייה שמנהל עיר עם תקציב של מיליארדים, שיציג מסמכים על בריאות עד כדי פגיעה בצנעת הפרט כדי לאשר לו לחרוג מנפח המנוע.

"אפשר להילחם בשחיתות על-ידי הקמת בית דין לאתיקה בשלטון המקומי, כדי למנוע את המצב הנוכחי שבו חריגות מאתיקה מגיעות לבתי המשפט במסלול הפלילי וגורמות נזק רב לתדמית של ראשי העיריות. מעבר לכך, מצטברים בבתי המשפט תיקים שנמשכים שנים. אם העבירה אינה פלילית, ראש העירייה יוצא זכאי, אבל אותו ראש עירייה שפעל בניגוד לאתיקה מנפנף בזיכוי שלו. לכן בית דין כזה שמורכב משופטים, ראשי רשויות לשעבר ואנשי ציבור יבחן סוגיות אתיות כמו ועדת האתיקה של הכנסת".

- אולי הבעיה היא בכלל שהפוליטיקה מעורבת בהחלטות מקצועיות?

"זו בפירוש בעיה. יש עירוב בין המערכת הפוליטית למקצועית, שהוא בעייתי ומונע קבלת החלטות וביצוע רפורמות. למשל, בוועדות התכנון והבנייה המחוזית והארצית יושבים גם נציגי שרים. הנחיות היועץ המשפטי אומרות שהשר רשאי להביא לידיעת הנציג את מדיניותו אבל אסור לו להנחות אותו כיצד להצביע. כל אחד יכול לדמיין את הסיטואציה שבה נמצא נציג שר שדעתו המקצועית אינה תואמת את מדיניות השר. מצד אחד חייבים לאפשר את יישום מדיניות השרים שנבחרים על-ידי הציבור, אבל מצד אחר נשאלת השאלה איך ניתן להבטיח שהשיקולים בהחלטות של מוסדות התכנון יהיו מקצועיים ולא משרתי מדיניות פוליטית, שגם משתנה בתדירות גבוהה במציאות הנוכחית.

העובדים בשירות הציבורי נמצאים לא אחת בדילמות לא פשוטות לפעמים בין הוראות החוק לבין הנחיות של המערכת הפוליטית, אומר אמרני. "צריך למצוא את הדרך לאזן בין הדברים בלי שתהיה עבירה על החוק. אני נגד התפיסה שאם אתה לא מאמין במה שאתה עושה שים את המפתחות ולך הביתה. זו אמירה פשטנית. צריך להסדיר את מערכת היחסים בין השלטון המרכזי למקומי על-ידי חוק מיוחד לשלטון המקומי שהתחיל בחוק העיריות החדש שהוקפא. למשל חוקי עזר עירוניים מחייבים אישור שך משרד הפנים וגם כל עסקה שהרשות המקומית עושה. אין התייחסות לשונות בין רשויות חזקות לחלשות, לערים גדולות לעומת מועצות קטנות או להבדלים בהתנהלות שלהן. אם יש רשות שההתנהלות שלה תקינה אפשר לתת לה יותר סמכויות, ומי שלא, אז לא".

"משרד הפנים נמצא בטראומה"

"כתוצאה מהתחלופה הגדולה של שרים והעברת מערכת התכנון והבנייה למשרד האוצר, במונחים אנושיים משרד הפנים נמצא בטראומה די קשה שמחייבת שינויים משמעותיים בדפוסי הפעילות וההתנהלות של המשרד", אומר אמרני. "בנושאים רבים החל תהליך של קידום, אך הוא נקטע בגלל התחלופה".

- מה מחכה לשר הבא?

"צריך להסדיר מחדש את עבודת המשרד ואת חלוקת העבודה בין המטה למחוזות. צריך גם לקדם חוק חדש לשלטון המקומי שיחליף את פקודת העיריות מ-1934, להסדיר את מערכת היחסים בין השלטון המרכזי למקומי, ועד החקיקה יש להמשיך בתהליך האצלת סמכויות לרשויות שמתנהלות באופן תקין. צריך גם לבצע סוף-סוף רפורמה בארנונה כדי להביא לאחידות בחישוב שלה בין הרשויות, לבטל את הניתוק המלאכותי בין רשות האוכלוסין למשרד הפנים כדי למנוע מצבים של פגיעה בשירות לתושבים, להמשיך בגיבוש תוכנית ממשלתית מקיפה לקידום אזורי תעסוקה ברשויות החלשות, ליישם את דוח הצוות הממשלתי לפיתוח כלכלי ברשויות המקומית במגזר הערבי מיוני 2015. כמו כן יש לקדם עוד את הטיפול בתחום מוכנות הרשויות המקומיות למצבי חירום ומפגעי טבע המוניים, לקדם הצעת חוק לחיבור בתי אב לביוב ומים בעיקר במגזרים הלא-יהודיים, שבהם לא פעם החיבורים הם פיראטיים, וצריך ליישם את המלצות הוועדה הציבורית לשינוי שיטת הדיווח הכספי של הרשויות המקומית מיוני 2015".

אמרני מדגיש גם את החשיבות של הפיכת ההכשרה המקצועית למחייבת, "כדי שמנכ"ל עירייה או גזבר עירייה יהיו כאלה שעברו הכשרה וראשי רשויות וחברי מועצה יידעו מה תפקידם. חיים ביבס מינה ועדה לגיבוש מסגרת ארצית שבה יהיה לימוד אקדמי, הכשרה מקצועית ומחקר. במהלך עבודתי גם כממונה על מחוז מרכז במשרד הפנים לא אחת היו מקרים שבהם ראש רשות מקומית שנבחר ללא שום ניסיון ביקש הדרכה כי פשוט לא היה לו מושג מה עליו לעשות כשהוא מגיע למשרד. ישבתי עם לא מעט ראשי רשויות חדשים כדי להסביר להם את ההתנהלות של רשות מקומית. צריך לזכור שבכל מערכת בחירות מגיעים 100 ראשי רשויות חדשים, מאות חברי מועצה חדשים, לפעמים רובם מתחלפים ומחליפים חלק גדול מאנשי המקצוע בעירייה. אנחנו יכולים למצוא עצמנו אחת לחמש שנים בתחלופה גבוהה של כוח-אדם, מה גם שנבחרים חדשים נוטים להחליף את הצוות הקודם".

ד"ר שוקי אמרני

גיל: 62

מצב משפחתי: נשוי+4

עיר מגורים: פתח-תקווה

השכלה: דוקטורט במדעי המדינה מאוניברסיטת בר-אילן, תואר שני במדעי החברה מאוניברסיטת חיפה וביחסים בינלאומיים בהצטיינות מאוניברסיטת בר-אילן

תפקיד אחרון: מנכ"ל משרד הפנים

תפקידים קודמים: אמרני (אל"מ במיל') כיהן כמשנה למנכ"ל משרד הפנים, ממונה על מחוז מרכז במשרד הפנים, מנהל אגף בכיר לביקורת ברשויות המקומיות ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה נתב"ג, יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז, ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה

עוד משהו: קיבל את אות אומץ על קידום המינהל התקין והשקיפות הציבורית

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט