גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קונספירציה מערב אסיאנית

הקשר בין עריפת ראש של כוהן שיעי, ההפתעה של הטליבאן, והשם החלופי ל"מזרח התיכון"

מפגינה בלבנון נגד הרצח / צילום: רויטרס
מפגינה בלבנון נגד הרצח / צילום: רויטרס

המשוואות המזרח תיכוניות הן תמיד מסובכות, במיוחד מפני שנעשה בהן שימוש בלתי מוגבל בתיאוריות קונספירציה. במרכזה של כל תיאוריה כזאת עומדת ההנחה, שאין תוצאות מקריות. כל מה שקורה הוא תוצאה של כוונת מכוון. הצד היוצא נשכר ממאורע יחיד הוא בהכרח הצד היוזם. זה כמובן נותן רשיון לבעלי התיאוריות לטפס על סולמות ולקפוץ אל תהומות.

מאחר שישראל יצאה נשכרת, כביכול, מחורבן המגדלים התאומים, ממילא המוסד הוא שציווה על 19 המתאבדים לצאת בדרכם האחרונה, באחד עשר בספטמבר 2001. אה, כן, והאמריקאים המציאו את אל קאעידה, וישראלי מחופש הוא החליף אבו בכר אלבגדאדי מרקה, מצביא דאעש. עובדה, קראנו על זה באתר רשת איראני, שחור על גבי דיגיטל.

הבעיה מתעוררת כאשר לא ברור מי הצד הנשכר. האם עריפת ראשו של נימר אל נימר, כוהן הדת השיעי מן החוף המזרחי של ערב הסעודית, שירת את בית סעוד, או את בית חמינאי? בשעות הראשונות ההימור היה על בית חמינאי. אבל מתלהמי הרפובליקה האיסלאמית לא יכלו להתאפק, והם היו צריכים להצית אש בשגרירות הסעודית בטהרן, ולהזכיר למי ששכחו כי הרפובליקה מתקשה להתרחק ממקורותיה הרוחניים.

הזעם המאורגן והפרחחים חמומי המוח

עד מהרה, הכף התחילה לנטות לטובת בית סעוד. היא העניקה לו את התירוץ לנתק מיד את הקשרים הדיפלומטיים עם טהרן. הוואסאלית הקטנה בחריין מיהרה להצטרף, ולמרבה הנחת והנוחיות גם סודאן הצטרפה. היא הייתה פעם בעלת ברית של איראן, גשר יבשתי אל חמאס. אבל טעמה השתנה, והיא מתרפקת כיום על כתפיו של בית סעוד.

את מקום הזעם השיעי המאורגן מחליף זעם סוני מאורגן. מאחר שיש הרבה יותר סונים משיעים, אין מנוס מלהניח שעלה יפה זממם של המלך סלמן ובנו, שר ההגנה הנסיך מוחמד (28). זה כמובן נכון רק אם נניח שהם התכוונו לתוצאה הזו, וכילכלו את מעשיהם בקור רוח נבואי. וזה נכון רק אם נניח שאת השגרירות הסעודית בטהרן הציתו פרחחים חמומי מוח באופן ספונטני לחלוטין.

אבל בתיאוריית קונספירציה מזרח תיכונית אין מקום לחמימות מוח ולספונטניות, אם כי תמיד יש מקום לפרחחים. בעלי זיכרון יזכירו לנו שאת ההתקפה על שגרירות ארה"ב בטהרן, באוקטובר 1979, הוציאו אל הפועל סטודנטים נרגנים, לכאורה במחאה על הרשות שארה"ב העניקה לשאה הגולה לסור לניו יורק לצורך טיפול רפואי.

אבל הקונספירציה הייתה אז הרבה יותר רחבה ומעמיקה. ההתקפה על השגרירות באה מייד לאחר פגישה בין ראש הממשלה הראשון של הרפובליקה האסלאמית, פוליטיקאי ותיק שלא היה מאנשי חומייני, לבין היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב. זו הייתה הפגישה רמת הדרג ביותר מאז נפל המשטר הישן, שמונה חודשים קודם. היא הייתה לצנינים בעיני המהפכנים. הם לא היו מעוניינים כלל ברגיעה ובהתייצבות. הם היו זקוקים לאויבים, כדי שיוכלו להרוס את המשטר הישן עד היסוד.

מבוקשם ניתן להם מייד. ארה"ב ניתקה את היחסים, איראן הסתגרה בקסרקטין, ואויבים חיצוניים ופנימיים שימשו את המשטר לצורכי התבססות. ראש הממשלה המתון נפל, ובעקבותיו הלכו עד מהרה אחרוני המתונים. השגרירות האמריקאית הכבושה הפכה לבסטיליה של המהפכה האסלאמית.

הגלישה מן הסירים הסמוכים

ההתקפה על השגרירות הסעודית אינה גזורה בדיוק מאותו אריג. אבל יש בה צדדים של דמיון. היא חוזרת ומעמידה את איראן בעמדת התגוננות אגרסיבית נגד הסביבה העוינת. היא מבאישה את ריחם של המתונים, שהשכילו לשאת חן בעיני המערב עד כדי עסקת הגרעין. היא מקטינה לפחות במידת מה את הסיכוי של נהירת זרים - משקיעים, דיפלומטים, תיירים - אל איראן החדשה והנפתחת. מי צריך להיפתח, שואלים נאמני המהפכה, כאשר אפשר לחזור ולהיסגר.

אולי צריך להרחיב את בית הקיבול של הקונספירציה מזרחה. מי אמר שהמזרח התיכון צריך להסתיים בגבול איראן-פקיסטן, או איראן-אפגניסטן? הגלישה מן הסירים הסמוכים היא הדדית.

רוחות פיוס התחילו לנשב בשבועות האחרונים בין הודו לפקיסטן, האויבות המרות שאמנם מקיימות יחסים דיפלומטיים, אבל מנהלות מלחמה על אש קטנה לאורך חלק מגבולן המשותף.

ראש ממשלת הודו נחת במפתיע בפקיסטן בסוף החודש שעבר, לפגישה עם עמיתו הפקיסטני. ההפתעה עדיין לא שככה, כאשר ששה טרוריסטים פקיסטניים הסתננו אל בסיס גדול של חיל האוויר ההודי, ורבצו במשך שלושה ימים בשיחים, לפני שתקפו. 80 שעות נמשך הקרב בבסיס, שבעה הודים נהרגו בו, לפני שהמסתננים חוסלו, שלשום. במקביל, הטליבאן תקפו את הקונסוליה הכללית של הודו במאזאר א-שריף, בצפון אפגניסטן.

מאחר שהמודיעין הצבאי של פקיסטן המציא את הטליבאן, ומשגיח מקרוב על טרור אנטי-הודי, אין מנוס מלהניח הנחות קונספירטיביות (לא-מוכחות, כמובן, אבל מי זקוק להוכחות כאשר יש תיאוריות).

התאריך המשוער של פקיעתה

ההודים מבכרים את המושג מערב אסיה על פני המזרח התיכון. איזה תיכון ואיזה מזרח, הלוא הם מזרחיים ממנו ותיכוניים ממנו. אולי גם אנחנו צריכים לעשות הסבה של שמות גיאוגרפיים. משוואת מערב אסיה, הנמתחת מנהר הגאנגס עד הים התיכון, וכוללת את מלוא הים הערבי, היא הרבה יותר נוחה ומרחיבה את הדעת מזו המסתיימת במפרץ הפרסי.

בהגדרה הרחבה הזו, ההצלחה למנוע פיוס והתמתנות היא כנראה הנכס האסטרטגי הגדול ביותר. היא משרתת את משמרות המהפכה באיראן ואת החיזבאללה, את בית סעוד ואת לווייניו, חלקים של צבא פקיסטן, חלקים של מפלגת השלטון בהודו; הקורא יוכל להשתמש בדמיונו הקונספירטיבי כדי לנחש את מי היא משרתת לאורך כביש מס' 1, או כביש מס' 6.

על כל תיאוריית קונספירציה מזרח תיכונית צריך להופיע התאריך המשוער של פקיעתה. אבל מי יכול לשער. מפסידי היום הם מנצחי מחר ומובסי מחרתיים. מי-התכוונו-מלכתחילה ומי-יזמו הרי תלוי במי-יצאו-נשכרים. ואיך נדע מי יצאו נשכרים, אם השמש של מחר עדיין לא זרחה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עלה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?