גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרב הענקים - הסוף? מוטי מורל זכה בבוררות מול שותפו לשעבר

לאחר הליך בוררות בן 5 שנים שהתנהל בין שני יועצי התקשורת הבכירים, מוטי מורל ורונן צור, שהשותפות ביניהן עלתה על שרטון, הכריע הבורר לטובת מורל וחייב את צור לשלם לו כ-5 מיליון שקל

האם הגיע הסוף לסאגה המתוקשרת? האם הסכסוך המשפטי בין יועצי התקשורת מוטי מורל ורונן צור הגיע לקצו? לפחות עתה נראה שכך. לפני מספר ימים יצא תחת ידיו של הבורר, רו"ח משה רומנו, פסק בוררות, בו חויב צור לשלם למורל כ-5 מיליון שקל. בפסק הבורר יש כדי לאפשר הצצה אל מאחורי הקלעים החשבונאיים של אחת מן החברות המובילות בתחום.

מורל וצור הם מבכירי יועצי התקשורת בישראל. מורל, בן 62, היה חלק מצוות הבחירות של הליכוד בשנת 1988, קופירייטר ראשי במערכת הבחירות של יצחק רבין בשנת 1992 ("ישראל מחכה לרבין"), מנהל הקמפיין במערכת הבחירות של בנימין נתניהו ב-1996 ("פרס יחלק את ירושלים") ושל מפלגת ישראל בעלייה בשנת 1999 ("נאש קונטרול").

צור, בן 46, כיהן תקופה קצרה כחבר הכנסת ה-16, וקודם לכן שימש בתפקיד רכז סיעת העבודה בכנסת, ואף היה יועץ לשר הביטחון לשעבר, בנימין בן-אליעזר, ושל שרת הקליטה יולי תמיר.

החל משנת 2003 החלו השניים לפעול יחדיו. תחילה עבד צור כעובד שכיר אצל מורל, ובשנת 2007 הם החליטו להקים חברה משותפת, "מורל צור (2007) בע"מ", אשר מורל החזיק ב-74% ממניותיה, וצור החזיק 26% מהן. היה זה, ללא ספק, קידום נאה ביותר מבחינתו של צור הצעיר.

העסק המשותף פרח, ושמעם של השניים המשיך לצאת למרחוק. יכול להיות שדווקא עובדה זו היא שהביאה, בסופו של דבר, לפרידה הרועשת בין השניים. צור חש שחלקו בחברה (כזכור, 26%) אינו משקף את תרומתו הרבה לעסקיה ולהכנסותיה. את הפיתוח המואץ של הפעילות הוא ייחס בעיקר לעצמו. הוא ביקש לעצמו נתח גדול יותר מן העוגה. מורל לא ראה עמו את הדברים עין בעין.

או אז חש עצמו צור, כדבריו, כ"בן-ערובה" בידי מורל, והחליט לעשות מעשה. בחודש אפריל 2010 הוא נקט בצעד חד-צדדי, פיצל פיזית את החברה המשותפת, נכנס למשרדי החברה המשותפת, נטל לעצמו חלק מן הציוד, התקשר עם חלק מן העובדים בקשרי עבודה ולקח לעצמו חלק מהותי מלקוחות החברה. מורל נזעק ופנה לבית המשפט, אשר העביר את הסכסוך להליך של בוררות.

ההליך התנהל תחילה בפני השופט (בדימוס) ורדי זיילר, אשר הלך לבית עולמו עוד לפני שהיה סיפק בידו להביא לסיומו. זיילר ז"ל הספיק להוציא תחת ידו החלטה, אשר התוותה את האופן שבו יש לערוך את ההתחשבנות בין השניים. לאחר פטירתו של זיילר מונה רו"ח רומנו כבורר חליף. עליו הוטל להשלים את המלאכה בה התחיל זיילר ז"ל.

משימתו העיקרית של הבורר-רומנו הייתה לקבוע את שוויו של תיק הלקוחות שלקח עמו כל אחד מן הצדדים ביום הפרידה, ואת סכום הכסף שעל מי מהם לשלם למשנהו, על-מנת לאזן ביחס חלוקת הזכויות בתיק הלקוחות באותו היום. על רומנו היה אף להכריע בהתחשבנות הנכונה שנוצרה החל ממועד הפרידה.

"הערכת שווי כלכלי אינה מדע מדויק", הבהיר רומנו כבר בתחילת הדברים. "הערכה כאמור הינה בדרך-כלל פעולה צופה פני עתיד הדורשת ממעריך השווי להתמודד עם חוסר וודאות, וזאת על-מנת לאמוד את הערך שהנכס ייצר בעתיד", המשיך. במקרה הנדון בוצעה הערכת השווי בדיעבד, ולפיכך עיקר עבודת הערכת השווי התרכזה בהתאמת המודל המתודולוגיה לפעילות המוערכת ולאימות הראיות, שהביאו הצדדים במהלך הבוררות.

רומנו הסביר כי בעניין ההתחשבנות הכספית והחזרי הוצאות, תכלית פסיקתו מבוססת על תפיסה, שלפיה במועד הפרידה מכר צור למורל, מבחינה רעיונית, את חלקו בחברה המשותפת, והתנתק ממנה. "רגע לפני המכירה הרעיונית, ימשוך צור את חלקו ביתרת הרווח של החברה... כך ששוויה המאזני הנותר לאחר המכירה ישקף את חלקו של מורל בהון העצמי בלבד, כלומר מורל יחזיק ב-100% בהון החברה", כך רומנו.

על-פי הבורר, גישה זו משקפת את המציאות בפועל, והיא תאפשר לפשט ולסיים את הליך ההתחשבנות, תוך צמצום המחלוקות, לרבות במקרה שבו מורל יחליט בעתיד לחסל את החברה המשותפת.

לאחר שכך הסביר, פנה הבורר-רומנו לבחון את שוויו של תיק הלקוחות של החברה המשותפת ברגע הפרידה. את זאת הוא עשה על סמך נתונים ומסמכים כספיים וחשבונאיים רבים עד מאוד, שהביאו הצדדים בפני הבורר-זיילר ז"ל.

"אינני מוצא לנכון להתפלמס עם הגישות השונות שננקטו בהערכה זו או אחרת שהוגשה לבוררות", הילך רומנו בין הטיפות. "עם זאת, אציין כי חלק מהערכות שצורפו נערכו בסמוך לאחר היום הקובע, חלקן הסתמך על הערכות ועדויות שמיעה וכללו הסתייגויות לעניין הנתונים, ומכאן שאני סבור כי העובדות עליהן נסמכה הערכת השווי שנעשתה במשרדי מוצקות יותר".

הוצאות הליך ב-75 אלף שקל

בטרם נקב בשוויה של החברה המשותפת במועד הפרידה, ראה רומנו להדגיש כי השווי שנקבע על-ידו אינו השווי המרבי של פעילות החברה טרום הפסקתה במועד הפרידה. "אין לי ספק כי הדרך בה נסתיימה השותפות בין הצדדים השמידה, לשני הצדדים, ערך משמעותי משווי הפעילות טרום הפירוד", הטעים. מדבריו אלה ניתן להבין, כי צור עוד "יצא בזול".

"על-מנת להבהיר את עמדתי בעניין עיקרון 'שניית ההיפרדות', אציין כי להבנתי לעיקרון זה שתי אבני-בוחן; האחת בוחנת מי היה לקוח ביום הקובע, 'בשניית ההיפרדות', והשנייה מה ערכו הכלכלי של אותו לקוח", המשיך רומנו בהילוכו. "העיקרון הנ"ל אינו מתגמל או קונס את שני הצדדים בגין הביצועים שמהיום הקובע ואילך", הוסיף.

עוד הוא הבהיר כי במהלך ההכרעה הוא בחן גם את השאלה מה היה קורה אילו אחד מן הצדדים היה מחליט שלא לממש את הנכס, אלא לחסל את פעילותו כליל בענף הפעילות, ולא להפיק רווחים נוספים מהנכס המוערך. לדידו, במקרה כזה השווי הנקבע לא היה משתנה, מאחר שהוא אינו מושפע מביצועים עתידיים.

ואחרון בטרם נקיבה בשוויה של החברה המשותפת בעת הפרידה: "אני רואה בערך שווי תיק הלקוחות הנ"ל מעין מוניטין אישי של כל אחד מהיחידים מר מורל ומר צור, אשר באפשרותם להעמידו ולניידו לגוף משפטי זה או אחר לשם מקסום ערכו הכלכלי".

על בסיס כל אלה ביצע משרדו של הבורר הערכת שווי לחברה המשותפת, לתיק הלקוחות שלה ברגע הפרידה, והעמיד אותו על כ-9.4 מיליון שקל.

מאחר שחלקו של צור בחברה עמד על 26%, חייב אותו רומנו לשלם למורל כ-4.5 מיליון שקל, וזאת בגין ההפרש שבין חלקו של צור לבין חלקו של מורל במניות החברה המשותפת. לסכום זה יהיה על צור להוסיף מע"מ וכן ריבית כחוק החל ממועד הפרידה, היינו, החל מחודש אפריל 2010.

לצד קביעה זו בחן רומנו מה היו זכויותיו וחובותיו הכספיות של צור כלפי החברה, נכון ליום הפרידה. הוא מצא כי חלקו של צור ביתרת הרווח, לפני מס, באותו המועד, עמדה על מעט יותר מחצי מיליון שקל - סכום אותו על מורל לשלם לו.

לאור תוצאות הבוררות ולאור זאת שבסופו של הליך חויב צור לשלם למורל סכום נכבד במידה רבה מזה שהוא טען שעליו לשלם לו, חייב הבורר את צור לשלם למורל אף את הוצאות ההליך בסך 75 אלף שקל, בתוספת מע"מ.

עתה אין אלא להיווכח אם צור יגיש לבית המשפט המחוזי בקשה לביטול פסק הבורר, ובכך ימשיך בקרב הענקים של היועצים האסטרטגיים - או שיחליט שהגיעה העת לשלם את המחיר. 

מורל יוצג בידי עורכי הדין גלעד שר, איתם לוי ואמיר עדיקא. צור יוצג בידי עורכי הדין גדעון פישר ורפי יולזרי.

עוד כתבות

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר שוחררה מביה"ח לאחר חודש באשפוז

יפעת-תומר ירושלמי שוחררה מאיכילוב לאחר שנטלה כדורים ואיבדה את ההכרה ● תנאי המעצר שלה הסתיימו, המשטרה צפויה לבקש להחמיר אותם ● גורמים המעורבים בחקירה: "היא תזומן לחקירה - ותעומת עם עדויות וגילויים חדשים בפרשה"

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב