גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' עמנואל גרוס מצטרף למשרד עוה"ד גדעון פישר

פרופ' גרוס - מרצה ומומחה למשפט פלילי, שבעברו עבד כסנגור במשרד אמנון זכרוני - מגדיר את המהלך "כחזרה למקורות": "אחרי יותר מ-20 שנה באקדמיה אני חש צורך להתמזג חזרה אל הפרקטיקה"

פרופ' עמנואל גרוס / צילום: איל יצהר
פרופ' עמנואל גרוס / צילום: איל יצהר

שחקן חיזוק חדש ומפתיע במחלקת הצווארון הלבן במשרד עורכי הדין גדעון פישר ושות'. פרופ' עמנואל גרוס, מומחה בולט לתחום המשפט הפלילי, מצטרף למשרד, עם פרישתו מאוניברסיטת חיפה לאחר כשניים וחצי עשורים.

גרוס (67) הוא מומחה למשפט פלילי בעל פרופיל תקשורתי בולט, לשון חדה, ועמדות שניתן לזהות אותן לעתים קרובות יותר עם הצד התובע מאשר הצד ההגנתי.

עו"ד גדעון פישר בירך על הרכש החדש, ומסר כי "צירופו של פרופ' גרוס יסייע להרחבת מגוון ואיכות הייעוץ, שמוענק ע*י המשרד". פישר הוסיף כי תחום הצווארון-הלבן הופך למרכזי יותר, בין היתר, בעקבות הגברת הרגולציה והאכיפה בישראל ובעולם. "המשמעות של קבלת ייעוץ מקצועי במסגרת 'טיפול מונע', גם בתחום הפלילי הכלכלי, היא גדולה, ופרופ' גרוס יסייע לנו בכך".

את דרכו המשפטית החל גרוס בשורות הצבא, שם שירת במשך כשני עשורים בתחילה בתפקידי תביעה ובהמשך כשופט במערכת בתי הדין הצבאיים. במהלך שנותיו בצה"ל המשיך בלימודיו, השלים דוקטורט מאוניברסיטת תל-אביב ויצא ללימודי פוסט-דוקטורט באוניברסיטת ייל בארה"ב.

בתחילת שנות התשעים פרש מצה"ל ולאחר תקופה קצרה בה שימש כסניגור פרטי במשרדו של עו"ד אמנון זכרוני, הצטרף לאוניברסיטת חיפה. במשך שניים וחצי עשורים בחיפה, פרסם מחקרים והרצה בתחומי המשפט הפלילי, סדר הדין הפלילי, ודיני הראיות. בשנים האחרונות משמש גרוס גם כמרצה במכללת נתניה, שם ימשיך להרצות במקביל לעבודתו במשרד הפרטי.

- מה גורם לאקדמאי ותיק, אדם שאינו הטיפוס הסנגוריאלי ביותר שאפשר לחשוב עליו, לחצות את הקווים אל הפרקטיקה הפרטית?

"אני לא הייתי מגדיר את זה כחציית קווים אלא חזרה אל המקורות. הגעתי לאקדמיה לאחר הרבה שנים בפרקליטות הצבאית ובמערך השיפוט הצבאי, וגם תקופה כסניגור במשרדו של אמנון זכרוני. גם את המהלך שאני עושה היום, אני עושה מבלי להתנתק מן האקדמיה.

"תמיד הייתה לי השקפה מסוימת על לימוד המקצועות שלימדתי - משפט פלילי, דיני ראיות וסדר דין פלילי. אלה דברים שיש ללמוד באופן יישומי, על סמך הניסיון של המרצה. התפיסה שלי הייתה כזו לפני 25 שנה כשנכנסתי לעולם האקדמיה, והיא אפילו התחזקה היום. בעבר חשבו על הגישה הזו כדבר לא מקובל, אפילו מגונה. האקדמיה היתה מן דבר נקי, שאין 'ללכלך' אותו באנשי הפרקטיקה.

"אני באתי מאוניברסיטת תל-אביב, פרופ' אמנון רובינשטיין היה הדיקן באותה התקופה, והייתה לו גישה שלפיה 'אנחנו מייצרים משפטנים, לא עורכי דין'. היום ברור שהגישה הזאת לא נכונה. רוב הבוגרים שאתה מלמד ילכו לפרקטיקה, וגם הדין עצמו נגזר מן הפרקטיקה וחוזר אל הפרקטיקה. יש דברים שאתה יכול לדעת רק משום שהיית שם ועסקת בזה. שמחתי להביא את הפרקטיקה אל תלמידי ולהעשיר אותם מעבר לצד העיוני. אז אחרי מעל 20 שנה, אני חש צורך להתמזג חזרה אל הפרקטיקה".

- בכל זאת, מי שקורא פרסומים שלך לאורך השנים, יודע לזהות שיש לך נטיית לב מסוימת שניתן למקם אותה בצד התובע יותר מאשר בצד הסנגוריאלי.

"קודם כל, כפי שאמרתי, הסנגוריה לא זרה לי. הניסיון הקצר שלי כסניגור הוסיף לי זווית ראיה שהייתה חסרה לי במשך השנים. נכון שמי שקורא דברים שאני כותב, עשוי לזהות נטייה מסוימת. אבל אני חושב שעם השנים הצלחתי לאזן. בתור חוקר, הצלחתי, אני מקווה, להיות ענייני ומאוזן, ולא לקחת צד".

- יש כבר לקוחות שאפשר לדבר עליהם?

"אני עוד לא יודע מי הם האנשים שירצו את שירותי. אפשר לכנות את סוג הלקוחות שאני מצפה לשרת סביב ההגדרה הלא-ממצה של 'צווארון לבן', מקרים שנוגעים להקשרי ההון-והשלטון וחשדות לשחיתות. אם יהיו כאלה אנשים שאחשוב שהחשד כלפיהם לא מבוסס דיו ולא צודק, אהיה נכון לתת להם סיוע. אבל לשאלתך, בוודאי אתקשה, ואולי גם לא אסכים לתת סיוע לאנשים שעסקו או חשודים שעסקו בעבירות קשות".

- מה זה אומר? עבירות כמו אונס ורצח?

"כן. לא אעסוק בזה אלא במקרים קיצוניים. יש הרבה משרדים שמוכנים לייצג לקוחות מן הסוג הזה, וסביר שגם יתנו שירות טוב ממני ללקוחות. אם יהיה מקרה שאחשוב שאדם מואשם שלא בצדק, והוא צריך דווקא במיוחד את הסיוע שלי, אשקול את זה, אבל על דרך העיקרון אין לי כוונה לעסוק בעבירות קשות, מהסוג שלא מסתדרות לי עם עולם המושגים".

גרוס מספר על היכרות רבת שנים עם עו"ד גדעון פישר. לדבריו, "ההיכרות בינינו החלה בנסיבות שקשורות ללשכת עורכי הדין, נפגשנו בטרקלינים פה ושם ותמיד הכרתי והוקרתי את גדעון".

- אתה בן 67, לא מתחשק לך לעשות דברים אחרים?

גרוס: "אני לא חושב שהחיים מתמצים או מסתיימים בנקודת הזמן הזו. הגיל שלי הוא אכן גיל הפרישה לגמלאות בחוק. אבל מאז שאבותינו קבעו את הגיל הזה, החיים השתנו. לחיים היום יש קצב אחר. לפחות לגבי עצמי אני יכול להגיד, שאני לא בשל עדיין ללכת לדוג דגים".

"ביקורת, אבל לא מתוך פופוליזם"

פסק הדין שניתן לאחרונה בפרשת הולילנד, עורר ביקורת תקשורתית וציבורית רבה, בשל האכזבה של רבים מהפחתת העונשים של מרבית הנאשמים, בפרט זה של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. אולמרט זוכה מאחד משני סעיפים השוחד שבהם הורשע בבית המשפט המחוזי, ומאסרו הופחת משש שנים לשנה וחצי מאסר בפועל. פרופסור עמנואל גרוס יוצא נגד חלק מן המבקרים, שטענו כי פסק הדין משדר מסר של רפיון במלחמה בשחיתות.

"בית המשפט העליון החליט לזכות חלק מן הנאשמים מחלק מהעבירות, אני לא רואה בזה כשלעצמו סטייה מן הקו המובהק של המלחמה בעבירות טוהר המידות או השחיתות, ואינני רואה איך ניתן ללמוד מכך על הקלת ראש בחומרת הדברים", אומר גרוס.

"אני חושב שביקורת על עבודת בתי המשפט היא לגיטימית בחברה דמוקרטית", מוסיף גרוס, "אך מה שלא לגיטימי, הוא ביקורת על בית המשפט מבלי ללמוד קודם לכן את פסקי הדין במלואם. ביקורת כן - אבל ביקורת מתוך ידיעה, לא מתוך פופוליזם או תחושות בטן".

סעיף השוחד שממנו זוכה אולמרט נוגע ל-500 אלף שקלים שקיבל אחיו, יוסי אולמרט, מעד המדינה בפרשה, שמואל דכנר, כאשר ארבעה מחמשת שופטי ההרכב סברו כי לא נשללה האפשרות שאולמרט לא ידע על קבלת הכספים על ידי אחיו, ולכן החליטו לזכות את אולמרט מן האישום.

גרוס מתייחס לחלק זה בהכרעה. "בית המשפט ניתח באריכות את המצב העובדתי באשר לאישום שממנו זוכה אולמרט והגיע למסקנה שאני נותן בה אמון. גם אלו שלא מסכימים עם התוצאה, קשה לי להבין מאיפה הגיעו למסקנה על תפנית בגישת בית המשפט. בוודאי שאין כאן הקלת ראש, אלא מסקנה של שופטי הרוב, שלא ניתן היה להרשיע".

- האם העובדה שפסק הדין מחזיק כ-950 עמודים, לא תורמת לחוסר היכולת של הציבור, אפילו של הפובליציסטים, להתמצא בפסק הדין?

גרוס: "אני מסכים שראוי לבית המשפט לקחת בחשבון שאם הוא מבקש שהציבור יעיין בפסק הדין ויכיר אותו - עליו לקצר את פסיקותיו. לא יעלה על הדעת שהציבור באמת ימצא זמן לקרוא 950 עמודים של פסק דין. עם זאת, להבנתי פורסמה תמצית של פסק הדין שאורכה כ-50 עמודים וזו תשובה ראויה לקושי הזה. מהצד השני, אבוי לנו אם בית המשפט יוציא פסקי דין 'אינסטנט' רק כדי שיהיה לציבור קל יותר להתמצא בהם".

באשר להלכה שנקבעה בעניין ראש עיריית ירושלים, שערעורו על הכרעת הדין נדחה, אך עונשו הוקל משש שנים לששה חודשי עבודות שירות וזאת, בשל מחלתו הקשה, גרוס סבור כי אף שמדובר ב"סטייה מסוימת ממה שלמדנו בעבר, מדובר בסטייה הומניסטית, סטייה של התחשבות, ולכן, אם מצבו של לופוליאנסקי אכן כפי שנטען בחוות הדעת שהוגשו לבית המשפט, ההתחשבות ראויה ונכונה".

- ובכל זאת, היו כאלה שהרימו גבה כשראו את לופוליאנסקי רוקד כמה שעות לאחר שאושררה הרשעתו החמורה.

"הוא באמת לא היה צריך לעשות זאת. בית המשפט גילה כלפיו חמלה, והיה עדיף שלופוליאנסקי היה נמנע מן המופע הזה".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה