גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' עמנואל גרוס מצטרף למשרד עוה"ד גדעון פישר

פרופ' גרוס - מרצה ומומחה למשפט פלילי, שבעברו עבד כסנגור במשרד אמנון זכרוני - מגדיר את המהלך "כחזרה למקורות": "אחרי יותר מ-20 שנה באקדמיה אני חש צורך להתמזג חזרה אל הפרקטיקה"

פרופ' עמנואל גרוס / צילום: איל יצהר
פרופ' עמנואל גרוס / צילום: איל יצהר

שחקן חיזוק חדש ומפתיע במחלקת הצווארון הלבן במשרד עורכי הדין גדעון פישר ושות'. פרופ' עמנואל גרוס, מומחה בולט לתחום המשפט הפלילי, מצטרף למשרד, עם פרישתו מאוניברסיטת חיפה לאחר כשניים וחצי עשורים.

גרוס (67) הוא מומחה למשפט פלילי בעל פרופיל תקשורתי בולט, לשון חדה, ועמדות שניתן לזהות אותן לעתים קרובות יותר עם הצד התובע מאשר הצד ההגנתי.

עו"ד גדעון פישר בירך על הרכש החדש, ומסר כי "צירופו של פרופ' גרוס יסייע להרחבת מגוון ואיכות הייעוץ, שמוענק ע*י המשרד". פישר הוסיף כי תחום הצווארון-הלבן הופך למרכזי יותר, בין היתר, בעקבות הגברת הרגולציה והאכיפה בישראל ובעולם. "המשמעות של קבלת ייעוץ מקצועי במסגרת 'טיפול מונע', גם בתחום הפלילי הכלכלי, היא גדולה, ופרופ' גרוס יסייע לנו בכך".

את דרכו המשפטית החל גרוס בשורות הצבא, שם שירת במשך כשני עשורים בתחילה בתפקידי תביעה ובהמשך כשופט במערכת בתי הדין הצבאיים. במהלך שנותיו בצה"ל המשיך בלימודיו, השלים דוקטורט מאוניברסיטת תל-אביב ויצא ללימודי פוסט-דוקטורט באוניברסיטת ייל בארה"ב.

בתחילת שנות התשעים פרש מצה"ל ולאחר תקופה קצרה בה שימש כסניגור פרטי במשרדו של עו"ד אמנון זכרוני, הצטרף לאוניברסיטת חיפה. במשך שניים וחצי עשורים בחיפה, פרסם מחקרים והרצה בתחומי המשפט הפלילי, סדר הדין הפלילי, ודיני הראיות. בשנים האחרונות משמש גרוס גם כמרצה במכללת נתניה, שם ימשיך להרצות במקביל לעבודתו במשרד הפרטי.

- מה גורם לאקדמאי ותיק, אדם שאינו הטיפוס הסנגוריאלי ביותר שאפשר לחשוב עליו, לחצות את הקווים אל הפרקטיקה הפרטית?

"אני לא הייתי מגדיר את זה כחציית קווים אלא חזרה אל המקורות. הגעתי לאקדמיה לאחר הרבה שנים בפרקליטות הצבאית ובמערך השיפוט הצבאי, וגם תקופה כסניגור במשרדו של אמנון זכרוני. גם את המהלך שאני עושה היום, אני עושה מבלי להתנתק מן האקדמיה.

"תמיד הייתה לי השקפה מסוימת על לימוד המקצועות שלימדתי - משפט פלילי, דיני ראיות וסדר דין פלילי. אלה דברים שיש ללמוד באופן יישומי, על סמך הניסיון של המרצה. התפיסה שלי הייתה כזו לפני 25 שנה כשנכנסתי לעולם האקדמיה, והיא אפילו התחזקה היום. בעבר חשבו על הגישה הזו כדבר לא מקובל, אפילו מגונה. האקדמיה היתה מן דבר נקי, שאין 'ללכלך' אותו באנשי הפרקטיקה.

"אני באתי מאוניברסיטת תל-אביב, פרופ' אמנון רובינשטיין היה הדיקן באותה התקופה, והייתה לו גישה שלפיה 'אנחנו מייצרים משפטנים, לא עורכי דין'. היום ברור שהגישה הזאת לא נכונה. רוב הבוגרים שאתה מלמד ילכו לפרקטיקה, וגם הדין עצמו נגזר מן הפרקטיקה וחוזר אל הפרקטיקה. יש דברים שאתה יכול לדעת רק משום שהיית שם ועסקת בזה. שמחתי להביא את הפרקטיקה אל תלמידי ולהעשיר אותם מעבר לצד העיוני. אז אחרי מעל 20 שנה, אני חש צורך להתמזג חזרה אל הפרקטיקה".

- בכל זאת, מי שקורא פרסומים שלך לאורך השנים, יודע לזהות שיש לך נטיית לב מסוימת שניתן למקם אותה בצד התובע יותר מאשר בצד הסנגוריאלי.

"קודם כל, כפי שאמרתי, הסנגוריה לא זרה לי. הניסיון הקצר שלי כסניגור הוסיף לי זווית ראיה שהייתה חסרה לי במשך השנים. נכון שמי שקורא דברים שאני כותב, עשוי לזהות נטייה מסוימת. אבל אני חושב שעם השנים הצלחתי לאזן. בתור חוקר, הצלחתי, אני מקווה, להיות ענייני ומאוזן, ולא לקחת צד".

- יש כבר לקוחות שאפשר לדבר עליהם?

"אני עוד לא יודע מי הם האנשים שירצו את שירותי. אפשר לכנות את סוג הלקוחות שאני מצפה לשרת סביב ההגדרה הלא-ממצה של 'צווארון לבן', מקרים שנוגעים להקשרי ההון-והשלטון וחשדות לשחיתות. אם יהיו כאלה אנשים שאחשוב שהחשד כלפיהם לא מבוסס דיו ולא צודק, אהיה נכון לתת להם סיוע. אבל לשאלתך, בוודאי אתקשה, ואולי גם לא אסכים לתת סיוע לאנשים שעסקו או חשודים שעסקו בעבירות קשות".

- מה זה אומר? עבירות כמו אונס ורצח?

"כן. לא אעסוק בזה אלא במקרים קיצוניים. יש הרבה משרדים שמוכנים לייצג לקוחות מן הסוג הזה, וסביר שגם יתנו שירות טוב ממני ללקוחות. אם יהיה מקרה שאחשוב שאדם מואשם שלא בצדק, והוא צריך דווקא במיוחד את הסיוע שלי, אשקול את זה, אבל על דרך העיקרון אין לי כוונה לעסוק בעבירות קשות, מהסוג שלא מסתדרות לי עם עולם המושגים".

גרוס מספר על היכרות רבת שנים עם עו"ד גדעון פישר. לדבריו, "ההיכרות בינינו החלה בנסיבות שקשורות ללשכת עורכי הדין, נפגשנו בטרקלינים פה ושם ותמיד הכרתי והוקרתי את גדעון".

- אתה בן 67, לא מתחשק לך לעשות דברים אחרים?

גרוס: "אני לא חושב שהחיים מתמצים או מסתיימים בנקודת הזמן הזו. הגיל שלי הוא אכן גיל הפרישה לגמלאות בחוק. אבל מאז שאבותינו קבעו את הגיל הזה, החיים השתנו. לחיים היום יש קצב אחר. לפחות לגבי עצמי אני יכול להגיד, שאני לא בשל עדיין ללכת לדוג דגים".

"ביקורת, אבל לא מתוך פופוליזם"

פסק הדין שניתן לאחרונה בפרשת הולילנד, עורר ביקורת תקשורתית וציבורית רבה, בשל האכזבה של רבים מהפחתת העונשים של מרבית הנאשמים, בפרט זה של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. אולמרט זוכה מאחד משני סעיפים השוחד שבהם הורשע בבית המשפט המחוזי, ומאסרו הופחת משש שנים לשנה וחצי מאסר בפועל. פרופסור עמנואל גרוס יוצא נגד חלק מן המבקרים, שטענו כי פסק הדין משדר מסר של רפיון במלחמה בשחיתות.

"בית המשפט העליון החליט לזכות חלק מן הנאשמים מחלק מהעבירות, אני לא רואה בזה כשלעצמו סטייה מן הקו המובהק של המלחמה בעבירות טוהר המידות או השחיתות, ואינני רואה איך ניתן ללמוד מכך על הקלת ראש בחומרת הדברים", אומר גרוס.

"אני חושב שביקורת על עבודת בתי המשפט היא לגיטימית בחברה דמוקרטית", מוסיף גרוס, "אך מה שלא לגיטימי, הוא ביקורת על בית המשפט מבלי ללמוד קודם לכן את פסקי הדין במלואם. ביקורת כן - אבל ביקורת מתוך ידיעה, לא מתוך פופוליזם או תחושות בטן".

סעיף השוחד שממנו זוכה אולמרט נוגע ל-500 אלף שקלים שקיבל אחיו, יוסי אולמרט, מעד המדינה בפרשה, שמואל דכנר, כאשר ארבעה מחמשת שופטי ההרכב סברו כי לא נשללה האפשרות שאולמרט לא ידע על קבלת הכספים על ידי אחיו, ולכן החליטו לזכות את אולמרט מן האישום.

גרוס מתייחס לחלק זה בהכרעה. "בית המשפט ניתח באריכות את המצב העובדתי באשר לאישום שממנו זוכה אולמרט והגיע למסקנה שאני נותן בה אמון. גם אלו שלא מסכימים עם התוצאה, קשה לי להבין מאיפה הגיעו למסקנה על תפנית בגישת בית המשפט. בוודאי שאין כאן הקלת ראש, אלא מסקנה של שופטי הרוב, שלא ניתן היה להרשיע".

- האם העובדה שפסק הדין מחזיק כ-950 עמודים, לא תורמת לחוסר היכולת של הציבור, אפילו של הפובליציסטים, להתמצא בפסק הדין?

גרוס: "אני מסכים שראוי לבית המשפט לקחת בחשבון שאם הוא מבקש שהציבור יעיין בפסק הדין ויכיר אותו - עליו לקצר את פסיקותיו. לא יעלה על הדעת שהציבור באמת ימצא זמן לקרוא 950 עמודים של פסק דין. עם זאת, להבנתי פורסמה תמצית של פסק הדין שאורכה כ-50 עמודים וזו תשובה ראויה לקושי הזה. מהצד השני, אבוי לנו אם בית המשפט יוציא פסקי דין 'אינסטנט' רק כדי שיהיה לציבור קל יותר להתמצא בהם".

באשר להלכה שנקבעה בעניין ראש עיריית ירושלים, שערעורו על הכרעת הדין נדחה, אך עונשו הוקל משש שנים לששה חודשי עבודות שירות וזאת, בשל מחלתו הקשה, גרוס סבור כי אף שמדובר ב"סטייה מסוימת ממה שלמדנו בעבר, מדובר בסטייה הומניסטית, סטייה של התחשבות, ולכן, אם מצבו של לופוליאנסקי אכן כפי שנטען בחוות הדעת שהוגשו לבית המשפט, ההתחשבות ראויה ונכונה".

- ובכל זאת, היו כאלה שהרימו גבה כשראו את לופוליאנסקי רוקד כמה שעות לאחר שאושררה הרשעתו החמורה.

"הוא באמת לא היה צריך לעשות זאת. בית המשפט גילה כלפיו חמלה, והיה עדיף שלופוליאנסקי היה נמנע מן המופע הזה".

עוד כתבות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב