גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשש בתעשיית הסייבר מהגברת הפיקוח של משרד הביטחון

חברות הסייבר הישראליות יקיימו כנס חירום בשבוע הבא בעקבות חשיפת "גלובס" על כך שמשרד הביטחון מתכנן להקשיח את הפיקוח על יצוא מוצרים ■ "מדובר במכשולים שיהרגו את הענף - יזמים לא יקימו כאן חברות סייבר"

סייבר / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
סייבר / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

תסיסה ואי-ודאות בחברות סייבר ישראליות בעקבות חשיפת טיוטת צו הפיקוח שגיבשה מערכת הביטחון, לפיה יצוא של מערכות סייבר יהיה כרוך בקבלת רישיון בדומה לעסקאות נשק. טיוטת הצו פורסמה לראשונה ביום שני האחרון ב"גלובס".

עשרות חברות סייבר וגורמים שפעילים בענף צפויים להשתתף בשבוע הבא בכנס חירום שתערוך מחלקת הסייבר וביטחון הפנים של פירמת עורכי הדין הרצוג, פוקס נאמן. גורמים שפעילים בענף טענו כי הרחבת הפיקוח על יצוא מערכות הסייבר באופן שמוצע בטיוטה, תוביל להעברת פעילות של חברות סייבר מישראל לחו"ל. אחרים הזהירו מאפשרות ש"חברות יקרסו או יעבירו חלק מהפעילויות שנעשות כיום בישראל לחו"ל".

גיבוש טיוטת הצו נמשך כ-3 שנים, ולצד ראשי האגף לפיקוח על היצוא הביטחוני (אפ"י) במשרד הביטחון, לקחו בו חלק גם נציגי משרדי החוץ, הכלכלה והתעשייה, המועצה לביטחון לאומי ומטה הסייבר הלאומי שבמשרד ראש הממשלה.

"בתום שלוש שנים של דיון על הנושא, ישראל מתכוונת להכניס רבות ממערכות הסייבר המפותחות ומיוצרות בחברות ישראל לרשימה של ציוד לחימה. אף מדינה לא עשתה זאת, וישראל עתידה להיות המדינה עם הכי הרבה רגולציה בתחום הסייבר", אמר היום (ד') ל"גלובס" עו"ד דניאל רייזנר, שותף ומנהל תחום הסייבר, ביטחון הפנים ורגולציה במשרד הרצוג, פוקס נאמן. "תעשיית הסייבר מפוחדת, והיא מפוחדת בשתי רמות: קיים חשש כללי שככל שהפיקוח יהיה הדוק יותר - המוטיבציה של יזמים בתחום להקים חברות בישראל תפחת והקשר בין הדברים כבר הוכח. וקיים גם האפקט המצנן של הרגולציה: ככל שיש יותר רגולציה יש פחות מכירות".

בכנס החירום שייערך בשבוע הבא ישתתף גם ראש אפ"י שבמשרד הביטחון, דובי לביא. לרשות הגורמים הפעילים בתעשיית הסייבר הישראלית עומדים כשלושה שבועות להגשת הסתייגויות על טיוטת הצו שפורסמה בימים האחרונים לתגובות הציבור. רבים מן המעורבים בענף אמרו ביומיים האחרונים ל"גלובס" כי הם עוסקים בלמידת הצו החדש ובהשפעותיו האפשריות על היקפי הפעילות בענף.

רבים מבין המעורבים בתעשיית הסייבר מסכימים עם הצורך להחיל פיקוח על יצוא של מערכות בעלות יכולות התקפיות, אך באופן מרוסן יותר מזה שמוצע בטיוטת צו הפיקוח. "אני מבין את הרעיון ואני לא רוצה שמערכות סייבר שפותחו בישראל ישמשו בשלב מסוים כדי לתקוף את ישראל", אומר מנכ"ל איגוד תעשיות ההיי-טק והאלקטרוניקה, שלמה וקס.

"עם זאת, ההגדרות כרגע מאוד רחבות, באופן שיחייבו חברות שפעילות בתחום לרוץ בכל פעם למשרד הביטחון ולברר מה מותר להן ומה אסור להן לייצא. הצו הזה מחייב הבהרות וחידודים מדויקים עד כמה שניתן, אחרת יושמו לפני התעשייה הזאת מכשולים רבים ויהרגו אותה. במתכונתו הנוכחית של הצו קיים חשש שכושר התחרות של חברות רבות בתחום ייפגע".

בכירים בתעשיית הסייבר הזהירו בימים האחרונים כי הצו החדש מרחיק לכת ביחס לאופן שבו מדינות אחרות פועלות להחלת הרגולציה בתחום. לדברי עו"ד רייזנר, ניסיון להחיל פיקוח נרחב על יצוא מערכות כאלה שמפותחות בארה"ב נבלם על רקע התנגדות נחרצת של חברות ענק, בהן גם גוגל. לדבריו, מדינות רבות הכירו בצורך לפקח על יצוא סייבר מתוקף העדכון של הסדר וסנאר (הסכם של מספר מדינות לפיקוח על יבוא של אמצעי לחימה קונבנציונליים, פריטים וטכנולוגיות דו-שימושיות שיכולות לשמש לצרכים אזרחיים ולעבור הסבה לשימושים צבאיים - י"א). עדכון מהשנים האחרונות של הסדר וסנאר כלל גם מערכות סייבר בעלות יכולות התקפיות.

"הממשל האמריקאי הרחיב את הפיקוח מעבר להסדר וסנאר, אך בטרם החלת הפיקוח, הצו הרלוונטי הועבר להערות התעשייה האמריקאית. 264 חברות ענק הגישו הערותיהן לממשל, ורובן התבססו על הטיעון לפיו רגולציה נרחבת תוביל לפגיעה קשה עד קשה מאוד ביכולות של חברות סייבר אמריקאיות לפעול בתחום. הממשל האמריקאי קיבל את ההערות, נסוג מהמהלך ועצר אותו לחשיבה מחודשת. מאז הקיץ האחרון הממשל מקיים דיונים על הנושא, וההצעה האמריקאית לא מתקדמת בינתיים וכנראה גם לא תתקדם במהלך 2016", אומר עו"ד רייזנר ומוסיף כי "בישראל, אחרי שצוות בינמשרדי משותף דן על הנושא במשך שלוש שנים, הוא הגיש הצעה לרגולציה שתכניס למעשה את מערכות הסייבר לרשימת הפיקוח על ציוד לחימה - דבר שאף מדינה בעולם לא עשתה. אם הצו הזה ייכנס לתוקף - ישראל תהיה המדינה עם כמות הרגולציה הגדולה ביותר בעולם בתחום הסייבר. מוטב לשאול את השאלה מדוע אנחנו צריכים להיות החלוצים בנוגע לפיקוח כזה בין כל מדינות העולם, ומדוע לא להמתין וללמוד אולי מטעויות של אחרים טרם התעשייה שלנו תתנסה בכך".

בתעשיית הסייבר מבקרים גם את אופן הפיקוח על היצוא של מוצרים בענף באמצעות משרד הביטחון, וזאת בזמן שבמדינות אחרות שמחילות פיקוח מסוג כזה הוא נעשה בידי גופים אזרחיים. פיקוח בידי גופים ביטחוניים נתפס בחברות הסייבר כאגרסיבי ונוקשה. במערכת הביטחון הסבירו בתחילת השבוע כי במסגרת גיבוש טיוטת הצו נשמעו עמדותיהן של חברות מובילות בתחום הסייבר, וכי ההסדרה המוצעת אמורה לייצר איזון באופן שלא יפגע ביצואנים שפועלים כחוק ואף תסייע להם בפיזור עננת אי-הבהירות בשאלות של מותר ואסור בנושא.

חברות ישראליות יציעו פתרונות סייבר ליפן

מטה הסייבר הלאומי שבמשרד ראש הממשלה ומינהל סחר חוץ שבמשרד הכלכלה והתעשייה אשרו את תמיכתם במאגד חדש של חברות ישראליות שיציעו פתרונות סייבר לקראת אולימפיאדת טוקיו שתערך בשנת 2020.

מדובר בחברות סייבר מובילות במשק, ואת המאגד תוביל התעשייה האווירית. במאגד שותפות גם צ'קפוינט, ורינט, בינת, ClearSky, סייבר איקס ו-ECI. במינהל סחר חוץ של משרד הכלכלה והתעשייה אמרו היום (ד') ל"גלובס" כי זו הפעם הראשונה שגופים טכנולוגיים מובילים במשק מתאחדים כדי לפעול ביחד למען חדירה לשוק זר כמו זה של יפן. במסגרת הסיוע שתגיש המדינה לחברות השותפות למאגד היא תשתתף במחצית מהעלויות הכספיות הכרוכות במאמצי החדירה לשוק היפני, סכום המוערך בכמה מיליוני שקלים. במשרד מאמינים כי שיתוך הפעולה המקצועי בין 7 החברות יאפשר להן להוכיח יכולות רחבות ושיווק של פתרונות מקצה לקצה שייענו לאיומי הסייבר שאיתם הרשויות ביפן צפויות להתמודד לקראת המשחקים האולימפיים בעוד כ-4 שנים.

חלק מהחברות לקחו בעבר חלק במתן פתרונות סייבר במסגרת האולימפיאדה בלונדון ב-2012 ואולימפיאדת החורף בסוצ'י שברוסיה בשנת 2014. במשרד אומרים כי השוק היפני נחשב מאתגר עבור חברות ישראליות, שכן מדובר בשוק סגור ורווי בפתרונות טכנולוגיים. 7 החברות הישראליות עתידות להתחיל את פעילותן בו בקרוב, תוך הקמת מרכז הדגמה משותף של טכנולוגיות שיוצעו לרשויות הטוקיו.

ישראל מייצאת לעולם פתרונות סייבר בכ-3 מיליארד דולר בשנה / טלי ציפורי

עד כמה משמעותית תעשיית הסייבר הישראלית בתרומתה לתל"ג המקומי אפשר ללמוד, בין היתר, מנתוני מכון היצוא שפורסמו במהלך המחצית השנייה של 2015. לפי נתוני מכון היצוא, כלל היצוא של תוכנות ושירותי סייבר מישראל לעולם כולו עמד ב-2014 על כ-3 מיליארד דולר, חלקו הניכר לארה"ב. נתוני 2015 עדיין לא פורסמו, אך ההנחה היא ששיעור הגידול השנתי הוא לפחות 10%, וזה אומר שווי יצוא של מעל 3 מיליארד דולר בשנת 2015. בישראל פועלות כרגע בערך 300 חברות בנישת הסייבר, והגדולה בהן היא כמובן צ'ק פוינט - כנראה מודל החיקוי הטוב ביותר לכל חברת סייבר מתחילה באשר היא. הכנסות צ'ק פוינט, שנסחרת בשוק ההון האמריקאי לפי שווי של 14.2 מיליארד דולר, עמדו בשלושת הרבעונים הראשונים של 2015 על 1.2 מיליארד דולר - נתון הממחיש את תרומתה המשמעותית ליצוא סייבר Made In Israel.

 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"