גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ואולי עוד נתגעגע אליו

השנה האחרונה לממשל הנשיא אובמה - סיכום ביניים

ברק אובמה / צילום: רויטרס
ברק אובמה / צילום: רויטרס

אפשר להתחיל את ההרהור הזה בשבע שנות כהונתו של נשיא ארצות-הברית ברק אובמה, שנכנס לשנה האחרונה לכהונתו, בהחלטה הראשונה שקיבל. הצהרת הבחירות שלו, הצו הראשון שעליו חתם ברוב טקס בכניסתו לבית-הלבן - הצו לסגירת מחנה-המעצר גאונטנמו בקובה, אחד הסמלים לממשל בוש, לחקירות אנשי אל-קאעידה וחשודים אחרים בטרור. הסגירה תהווה סמל, מגדלור לדרך החדשה שבה תצעד אמריקה תחת אובמה.

שבע שנים אחרי - בסיס גואנטנמו קיים, עצורי אל-קאעידה וחשודים אחרים בטרור, נמצאים בו. אז כן, זו דרך אחת להסתכל על הדברים, והיא אכן משקפת לא מעט מהפער בין הכוונות הטובות לבין ביצוען, בין הכוונות הטובות והדרך התמימה במידת-מה להסתכל על העולם, לבין העולם כפי שהוא.

מצד שני, וכמעט תמיד יש מצד שני, מעבר לגדרות גואנטנמו נמצאת מדינת קובה. מדינה שאובמה חתם איתה על שיקום היחסים, על נורמליזציה. זה גרם לסערת-מה, אבל אני חושב שאפילו שני הסנאטורים טד קרוז ומרקו רוביו, הרפובליקנים הקובנים במוצאם, שמתמודדים על הנשיאות, אם ייבחרו, לא יחזרו לימים של מצור כלכלי וניתוק יחסים.

פתגם ישן אומר כי העיתונות היא הטיוטה הראשונה של ההיסטוריה, ומעל דפים אלה ננסה את כוחנו בהיסטוריה-אינסטנט. איך ייראה אובמה, איך תימדד נשיאותו ממרחק הזמן? ואם אנו מעלים פתגמים, אז נזכיר למען הזהירות פתגם נוסף - את ההיסטוריה כותבים המנצחים. ותלוי מה יישאר מהמורשת של אובמה, אם דונלד טראמפ הרפובליקני ייבחר, למשל, לבית-הלבן, ובשיתוף קונגרס רפובליקני יתחילו למחוק את החקיקה שהעביר אובמה.

ראשית בנושאי פנים המדינה, שעליהם ורק עליהם נבחר נשיא אמריקני: למרות הנהי של הרפובליקנים הטוענים להרס וחורבן המאיימים על אמריקה - הציון שהייתי נותן לנשיא הוא טוב. אולי אף טוב-מאוד. "רפורמת הבריאות" שלו, גם במונחי ההוצאה היא הצלחה. לא 100%, אבל בהחלט 85%. גם שיקום הכלכלה אחרי האסון הפיננסי של שנת 2008, הרשום כולו בטאבו על ממשלו של ג'ורג' בוש-הבן, וההקלות הבלתי נתפסות מרגולציה, שהעניקו הרפובליקנים לבנקים ולוול-סטריט, הוא הצלחה.

נכון, ארצות-הברית לא תשוב עוד להיות בית-החרושת של העולם, אבל היא ממשיכה להוביל בתעשיות הקריטיות, בחדשנות, בתרבות העסקית, ובכלל. האבטלה נמוכה, האינפלציה נמוכה, בסך-הכול, הצלחה. ודאי בהשוואה לשאר העולם.

ולכישלונות בנושאי פנים: אובמה לא הצליח להעביר רבות מהרפורמות שרצה. בראש ובראשונה "רפורמת ההגירה", ושינויים בחוקי הנשק שיאפשרו פיקוח טוב יותר על הרוכשים. חלק מהסיבות לכך היו שהרפורמות היו אולי שאפתניות מדי, חלק בגלל ההקצנה של המפלגה הרפובליקנית השולטת בקונגרס, חלק בגלל "הדם הרע" והתיעוב שרוחשים הרפובליקנים לאובמה, ולהיפך.

ייתכן, שלו גם היה יושב בבית-הלבן רונלד רייגן הרפובליקני, אי אפשר היה להעביר דרך צירי מסיבת-התה רפורמה המלבינה מיליוני מהגרים, ופוגעת במילימטר בזכותו המקודשת של כל אמריקני מטורלל להחזיק בבית כל כלי-נשק אוטומטי שירצה. אבל השורה התחתונה היא, שהמורשת של אובמה בתחום זה היא מעורבת במקרה הטוב, וכישלון במקרה הרע. ניתן לומר, שבתחום הנשק, כמו גם ביחסים בין הגזעים בארצות-הברית, אלומת הזרקור האירה פינות חשוכות בחברה האמריקנית. אך לא מספיק.

ובמדיניות החוץ של ארה"ב. לא כישלון, אבל העובדה שאלה המילים הטובות ביותר שניתן לומר, בעייתית. נכון שהמרדף אחרי הנמסיס הגדול, אוסמה בין-לאדן, הסתיים בחיסול הארכי-טרוריסט, אבל אנשי הטליבאן הקיצוני מאיימים שוב על אפגניסטאן. ויש הצלחות מוכחות: הסכם הגרעין עם איראן, שנמצא אמנם במחלוקת, אבל אובמה רואה בו הצלחה. נשוב לנושא הזה עוד 10-15 שנה, ונראה אם אכן הצלחה או פיאסקו, אך בכל מקרה אובמה לא ישלם את מחיר הכישלון, אם יהיה כזה.

ומאורעות "האביב הערבי" - מההפגנות בתוניסיה עד המלחמה בסוריה ועליית דאע"ש. איש לא חזה אותם, נכון. אבל מרגע שהחלו, הודיע אובמה במלחמה בלוב, שארצות-הברית תוביל מאחור. אין חיה כזו. ארה"ב ויתרה על ההובלה. נכון, אובמה נבחר לא כדי לסבך את ארצו בעוד מלחמה מזרח-תיכונית, אלא להחזיר את הבחורים הביתה, וכך עשה, אבל הוואקום שהותיר מאחוריו בסוריה; ההחלטה לסגת בתום המועד ולא לתקוף את משטר אסד, הותירה ואקום - ובפוליטיקה, ודאי במזרח-התיכון אין ואקום.

לוואקום נכנסו טהרן, מוסקבה, חיזבאללה, דאע"ש. טעות איומה בכל קנה-מידה. ולא חוכמת בדיעבד: בזמן אמת, אמרו רבים, כולל כותב שורות אלה, שארה"ב חייבת לחזק ומיד את צבא סוריה החופשית, לא להתפלפל באספקת נשק שאינו קטלני, כי הזמן קריטי והשטח בוער. ואת התוצאות רואים כעת.

אף שמכל בחינה אובייקטיבית, ארה"ב חזקה בהרבה מרוסיה, למשל, ואף משילוב של רוסיה וסין - רוסיה היא היוזמת כעת, לטוב ולרע. כלכלתה מתרסקת, גם בשל מחירי הנפט הצונחים, והיא מסובכת בצרות שונות, אבל בעלות-בריתה של רוסיה מעודדות; ובעלות-בריתה של ארה"ב חרדות. כאן ההבדל הגדול.

והיו עוד הצלחות דיפלומטיות במדיניות החוץ - ההסכם הטראנס-פסיפי, הסכם האקלים - בבת-עינו של אובמה. כך גם בניית הבריתות - נגד רוסיה, נגד סין, אבל הניסיונות להרגיע את השטח בכל מחיר, הרצון הכמעט כפייתי להשתמש באמצעים דיפלומטיים על פני אמצעים אחרים - כל אלה יוצרים תדמית. לא תמיד מוצדקת: אובמה השתמש במל"טים וביחידות מיוחדות לחיסול טרוריסטים הרבה יותר מבוש למשל, אבל התדמית דבקה בו.

אולי, בדומה לראש ממשלת ישראל, לוי אשכול, שבזמן אמת לעגה לו מדינתו על "נאום הגמגום" ערב מלחמת ששת הימים, וכיום היסטוריונים מכים על חטא ורואים בו סגולות נבונות יותר, גם היסטוריונים אמריקנים לעתיד יראו באובמה נשיא טוב, אפילו גדול, שתפקד היטב בזמנים מורכבים, אבל - כלל לא בטוח שזה ינחם אותו.

ועוד משפט - כהונה נמדדת, בראש ובראשונה מול קודמתה - והבאה אחריה. עם חלק מהמועמדים הרפובליקנים היום לנשיאות, יכול להיות שהאמריקנים, וגם בעלי-בריתם בעולם, יתגעגעו לאובמה מהר יותר מהצפוי.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי