גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לעצור הפרטת תעש. שווי חלקי תעש גדול מהשווי כחברה אחת"

האלוף במיל' עמוס ירון, לשעבר מנכ"ל משרד הביטחון, יוצא נגד המכרז הבעייתי על ענקית הנשק הישראלית: "החשש מהאיגודים המקצועיים - מכריע את ההיגיון"

עמוס ירון / צלם: איל יצהר
עמוס ירון / צלם: איל יצהר

"לא מאוחר לעצור את הפרטת התעש ולעשות מה שנכון. לתשומת לב שר האוצר, שר הביטחון ומבקר המדינה", כך אומר האלוף במיל' עמוס ירון, מי שהיה מנכ"ל משרד הביטחון בשנים 1999-2005. בתקופתו התחוללו משברים עמוקים בתעש והיו כמה סבבי תכנון בנוגע לעתיד החברה. "זו איננה חברה למכירה, אלא מגוון רחב של עובדים מקצועיים ופעילויות מצוינות, שאותם צריך למכור לתעשיות הביטחוניות הישראליות האחרות, על פי מחיר שייקבע בהערכות שווי ועל פי התאמת פעילויות".

לחלק את החברה חתיכה חתיכה?

" אין כל ספק ואף פעם גם לא היה ספק, שהשווי של חלקי תעש שווה הרבה יותר מאשר תעש כחברה אחת. זה היה ברור ונשאר ברור לכל הצדדים".

אם זה כל כך ברור אז למה זה לא קרה לפני עשר, 15 ו-20 שנה?

"זה ברור וחד-משמעי, אז כמו היום, אבל היו ויש אינטרסים זרים, לא ענייניים. הכוחות של האיגודים המקצועיים והחשש מהתגובה שלהם הכריעו אז ואני חושש שגם היום הם מכריעים את ההיגיון. אין ועדה שישבה בשני העשורים האחרונים ולא קבעה שפירוק ומכירה עדיפים על מכירה כמקשה אחת, גם לתעש, גם למערכת הביטחון וגם למדינת ישראל. אבל מסתבר שזה לא השיקול המכריע, היתה אז ואפשר שיש היום, מערכת לחצים שלא מאפשרת לעבוד נכון. חבל".

ניסית כשהיית מנכ"ל משרד הביטחון, לא הצלחת.

"אני בהחלט התחלתי מהלך גדול בכיוון, ולא נכון שלא הצלחתי. אבל , בזמנו, כזכור, החליט מי שהחליט שאני חייב לסיים את תפקידי במשרד הביטחון והמהלך נעצר. אם הייתי נשאר, תעש כבר מזמן היתה חלקים מוצלחים, רווחיים ומשובחים בתעשיות הביטחוניות הישראליות".

תשרטט לנו את תמונת החלוקה.

"השיטה היא למכור את חלקי התעש לתעשיות הבטחוניות הגדולות, בעיקר שלוש הגדולות ביותר, אלביט, רפאל ותעשייה אווירית. אבל לא רק, אלא לחברות שיש להן סינרגיה לתחום. דוגמה: טנק המרכבה. את התותח וחלקי מתכת אחרים מייצרת תעש; בקרת האש, כוונת ואופטיקה מבוצעים באלביט; ומינהלת טנק המרכבה מרכיבה את המכלול. אז כל מה שקשור לעניין טנק המרכבה צריך למכור לאלביט.

"עוד דוגמה: בנושא סוגי תחמושת, רגיל או רקטות, יש שני גורמים שפעילים בתחום ונכון שהן יקלטו את פעילות תעש בתחום החימוש: רפאל וסולתם, שנרכשה על ידי אלביט. עוד דוגמה, לתעש יש מפעל בנצרת לתחמושת קלה. היא מייצאת ומייצרת גם עבור הנשק הקל שמיוצר במפעל IWI של סמי קצב. לקצב יש כנראה עניין לרכוש מפעל שישלים לו את הפעילות. רוצים עוד דוגמה: רפאל מייצרת מערכת מיגון אקטיבית לטנקים בשם "מעיל רוח" ותעש מייצרת גם היא מערכת דומה למיגון אקטיבי בשם "חץ-דורבן". הכי נכון יהיה שיתאחדו - כי מה שמעניין אותי, ורק זה מעניין אותי, זה שלמערכת הביטחון ולמדינה תהיה חברה אחת שתעסוק בזה. היא תהיה יותר יעילה, וגם המחירים שלה יהיו יותר סבירים".

הכיצד? המדינה תעמוד מול מונופול שישחק במחיר.

"טעות גדולה. וגם חוסר הבנה. תעשיות ביטחוניות זה לא מפעלי פסטה. ובכלל בארץ אין באמת תחרות מול משרד הביטחון. המשרד יודע טוב טוב לעבוד מול ספק יחיד וגם לשלם לו בדיוק מה שנכון לשלם. הרי התשתיות והפיתוח כל כך יקרים - שאי אפשר לתת לכמה חברות לעסוק באותו מוצר, כי זה הופך אותו ליותר מדי יקר. צריך להבין את התמונה כולה: המכירות בארץ הן לא יותר מ-20% מכלל המכירות של התעשיות הביטחוניות. יתר ה-80% הן ייצוא לחו"ל. שם יש תחרות.

"שם יש לפעמים תחרות בין שתי תעשיות ישראליות, שחותכות את הוורידים אחת לשנייה. לכן בארץ, במחירי המכירה של התעשיות למשרד הביטחון - לא יהיה שום כוח מונופוליסטי, אלא יהיה חיסכון בתשתיות ובעלויות, מה שיביא גם לירידת מחירים בארץ ובמקביל תהיה פחות תחרות ומלחמות בחו"ל, אפשר יהיה למקסם רווחים, וגם לשלם יותר מיסים בישראל".

אז יהיה מכרז, ינצח המרבה במחיר, והוא ימכור חלקים, מפעלים או פעילויות לאחרים.

"אז מה הועילו חכמים בתקנתם? ומי חושב שזה לא יקרה? למה אני צריך שמישהו יפרק בשבילי, ימכור בשבילי וגם ירוויח את מה שאני כמדינה יכול להרוויח? מדינה חייבת לשמור על האינטרסים שלה ולא לתת לאינטרסים של אחרים לשלוט במצב".

איך היית מתכן את הביצוע?

"המדינה צריכה לבצע שלוש הערכות שווי באמצעות משרדי רואי החשבון, ולמכור בהתאם למה שייקבע. כאשר יהיו שני מתחרים מבין החברות הקיימות - אפשר יהיה לתמחר ביניהן".

הערכה השווי תהיה אחת, אבל הקונה המיועד יגיד: אשלם רק עשירית, כי הרי אין לכם ברירה אחרת.

"קודם כל, במצב כזה יש שורה של אפשרויות, מכרז, הנפקה בבורסה, מכירה למרבה במחיר באופן עצמאי, אולי אפילו הצעה לרוכשים זרים. לא שאני אוהב את כל זה.

"אני מאמין שיקנו במחיר שיקבע. וחוץ מזה, וזה אולי העיקר: למשרד הביטחון יש מנופים מספיק חזקים לחייב את החברות הביטחוניות לרכוש את החלקים שמשרד הביטחון חושב שהם צריכים לרכוש".

עוד כתבות

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה