גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עדיף למדינה שכל תחום תשתיות המים יחזור לעיריות"

רגע אחרי שמרכז השלטון המקומי ו-6 תאגידי מים וביוב עתרו לבג"ץ נגד האחדת תעריפי ההיטלים, יוצא שרון קרן, מנכ"ל תאגיד המים בת"א, לקרב חזיתי מול רשות המים: "בסביבה הרגולטורית שגזרו עלינו, עדיף למדינת ישראל ולתל-אביב-יפו שכל תחום תשתיות המים והביוב יחזור לעירייה"

שרון קרן / צילום: איל יצהר
שרון קרן / צילום: איל יצהר

שרון קרן, מנכ"ל "מי אביבים", תאגיד המים הגדול של תל אביב, לא מתרגש מהצהרות הפוליטיקאים על הוזלת מחירי המים. "כשמורידים את מחיר המים זה נחשב הישג לפוליטיקאים, אבל כשהמים מתייקרים מתנפלים על תאגידי המים", מספר קרן בראיון מיוחד ל"גלובס". "ממשלת ישראל החליטה לאחרונה על הוזלה של מחירי המים לתושבים כחלק מהבטחת בחירות והסכם קואליציוני בין מפלגות הממשלה. מה שתושבי ישראל לא יודעים זה שעד היום הממשלה פשוט לקחה 350 מיליון שקל כל שנה מחשבונות המים, כמו מס, וכעת היא פשוט מפסיקה לקחת. זו ההוזלה של הפוליטיקאים".

תאגיד מי אביבים נחשב ל"סמרטוט אדום" בעיניהם של בכירי רשות המים. מנכ"ל הרשות אלכס קושניר ובכיריו ביקרו לפני שבוע בתאגיד התל אביבי וסיכמו את הביקור בפרוטוקול הקורא למי אביבים להתייעל בכל הפרמטרים. בסוף דצמבר האחרון, העביר קרן בדירקטוריון, לראשונה מאז הקמת התאגיד, תקציב ובו גירעון של 16 מיליון שקל בתקציב ההפעלה השוטף הנאמד ב-100 מיליון שקל, מתוך תקציב שנתי כולל של כחצי מיליארד שקל. כמה ימים מאוחר יותר נפתחה היוזמה של השרים אריה דרעי ומשה כחלון להוזלת מחיר המים, בלי התייעצות, בלי קריטריונים, בלי לעדכן ובלי לשמוע מהן ההשלכות על תאגידי המים.

לדברי קרן, "כשיש עלויות תפעוליות קשוחות, אי-אפשר להסתדר עם קיצוץ בתקציב השקעות של למעלה מ-50% ופגיעה קשה בתעריף השוטף, ואי אפשר לעמוד בנורמות התפעוליות. הודעתי לרשות המים שתוך 4 שנים מי אביבים תגיע לחדלות פירעון".

איך בדיוק קוצץ תקציב ההשקעות?

"רשות המים דרשה לייצר תעריף ארצי של ההיטלים. ביצעו עבודה כלכלית והחליטו על תעריף ממוצע ארצי שאותו דורשים מהיזמים והקבלנים בתחום דמי הקמה. כלומר, תשלומים ואגרות המושתים על הבונים. התעריף שנקבע בחודש מאי 2015 הוא כ-90 שקל למ"ר של שטחים עיקריים בבנייה חדשה, בלי לקחת בחשבון מרתפים ומרפסות. פשוט יצרו סל של מפרט טכני של קווי מים וביוב, עם היטלים בגובה אחיד בכל הארץ".

מה רע בתעריף אחיד?

"התעריף הכולל להיטלי המים והביוב שהיה נהוג בתל אביב עד השינוי עמד על 150 שקל למ"ר בנייה. בעקבות התעריף החדש, האחיד, ההכנסות של מי אביבים מהיטלים של בנייה חדשה ירדו ב-50% - מהכנסות של 120-140 מיליון שקל לשנה ל-50-60 מיליון שקל.

"צריך גם לקחת בחשבון שהעבודות בתוך עיר כמו תל אביב הן מאוד מסובכות ויקרות, בעיקר כי הולכים בכל העיר להתחדשות עירונית, כמו למשל פינוי-בינוי. עלות הקמת קווים חדשים בתל אביב גבוהה בערך פי 3 מאשר קווים חדשים בערים שבהן מוסיפים שכונות חדשות. רק בתל אביב יש פרויקטים, כמו למשל מגדל הקריה שמתוכנן ל-85 קומות, בסביבה שאי אפשר להוסיף בה תשתיות על. איך נוכל לעמוד במטלה של הבנייה בשדה דב? בסוף העשור הזה תקציב ההשקעות יחייב אותנו לקבל החלטות קשות של תעדוף".

תן דוגמה ממשית שמתרחשת עכשיו.

"המקרה של תוספת בנייה בבית החולים איכילוב ממחיש את האבסורד בתחום היטלי תשתיות המים. אם היו מקבלים היתר בנייה לפני חודש מאי 2015, היו משלמים כ-10 מיליון שקל, אבל מכיוון שההיתר ניתן אחרי חודש מאי - הם משלמים רק 3.7 מיליון שקל עבור תשתיות המים והביוב שיוקמו עבורם.

"רשות המים בעצמה היא שקבעה שמי אביבים מחויבת להחליף 3% מהתשתיות הוותיקות מדי שנה. עלות ההחלפה הזו נאמדת בכ-100 מיליון שקל. אך אותה רשות מים, שקיצצה מחצית מאגרות הבנייה, לא מספקת את המקור המימוני שיפצה על הקיצוץ. המשמעות בפועל היא מחסור אדיר בתקציב השקעות, פגיעה מהותית באיכות התשתיות בעיר וגידול בהוצאות התחזוקה. זו החלטה מנוגדת למטרת הקמת תאגידי המים. פעולות כאלו גם העיריות עשו בזמנו.

"מאז, רוב העיריות, בוודאי שעיריית תל אביב-יפו, כבר הבינו היטב את חשיבות ההשקעה בתשתיות. בתקופה בה מצהירים על עידוד בנייה רוויה ועיבוי מרכזי הערים, מי אביבים לא תהיה מסוגלת לעמוד בדרישות שהן תנאי לכל היתר בנייה. פרויקטים רבים יעוכבו ותשתיות ישנות לא יוחלפו בזמן".

"תשתיות מימי הטורקים"

רשות המים מצידה אינה מרוצה מהשירות שהתאגידים נותנים לצרכנים, כולל מי אביבים.

"רשות המים קבעה תעריפי קנייה גבוהים ממקורות ונמוכים לצרכנים, וכתוצאה מכך אין אפשרות לעמידה בסטנדרטים המקצועיים שהרשות דורשת, כמו למשל לוחות זמנים לתיקון תקלות, החלפת מדי מים, שירות לקוחות ועוד. שיטת התמחור של הרשות, כלומר הפער בין קנייה ממקורות מול מכירה לצרכנים, אינה מתחשבת בהבדל בין ערים ותיקות וצפופות, בהן חלק מהתשתיות הן מימי הטורקים והבריטים, לעומת ערים חדשות יותר ופחות צפופות, בהן טיפול בתשתיות פשוט יותר וזול יותר".

ההסדרים של הקמת תאגידי המים מעוגנים בהסכמים שניתן לתקן ולהתאים אותם.

"אבל רשות המים מפרה הסכמים, כולל הסכמים שנחתמו בין התאגידים לבין רשות המים. למשל, היא אינה מכירה בעודף העלות שבהשאלת עובדי העירייה כפי שנחתם בהסכם, ולא מכירה גם במלוא עלויות שירותי הגבייה ושירותים נוספים שנקבעו שייעשו על ידי העירייה, כפי שנקבע בהסכם בין הרשות לעירייה טרום הקמת התאגיד. הרגולטור שארגן את ההסכמים לא מכבד אותם, למשל בתחום גבייה רטרואקטיבית או גבייה מנכים".

מהו בעיניך העיוות החמור ביותר בתחום תאגידי המים?

"המשבר והמעצור בפיתוח תשתיות שמשפיע על הוצאות תחזוקה ומתרגם לתעריפי המים. כשתאגיד מים לא יכול לעמוד במשימותיו כתוצאה משינויי מדיניות ותעריפים שמוכתבים לו על ידי המדינה, אשר לא מתואמים עם מדיניות וקצב הפיתוח העירוני - הופך התאגיד למכשול בפני פיתוח העיר.

"המצב שנוצר בגלל התעריף החדש של ההיטלים הוא שיזמים בפריפריה משלמים הרבה יותר בסעיף ההיטלים. בעצם, לוקחים כסף מתושבי הפריפריה ומעבירים אותו לקבלנים של תל אביב.

"משנת 2010 אנו עובדים לפי תוכניות רב-שנתיות, עם הקצאת תקציבים וצפי הכנסות והשקעות. בתאגיד נזרקנו למדבר עם אמירה: 'תסתדרו'. בתל אביב אי אפשר לחיות עם אמירה כזו.

"עד היום השקיעה מי אביבים קרוב ל-600 מיליון שקל בתשתיות. החלטת רשות המים תגרום למי אביבים להשקיע מחצית מסכום זה בלבד בשנים הקרובות, ואת המחיר ישלמו התושבים. בתל אביב אנחנו צריכים להשקיע עוד 400 מיליון שקל, אבל במצב שנוצר לא נהיה מסוגלים לעמוד בטיפול בתשתיות והן לא יעמדו בסטנדרט הנדרש.

"במצב כזה, עדיף למדינת ישראל ולעיר תל אביב-יפו שכל תחום תשתיות המים והביוב יחזור לבעלות וניהול העירייה. בסביבה הרגולטורית שגזרו עלינו עדיף להיות בעירייה כי כדי לעמוד בסטנדרט הנדרש יביאו בסוף את הכסף".

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי מעוניין להחזיר את המים לעיריה?

"לא אדבר בשמו, אבל ידוע שבזמנו הוא התנגד לתאגוד. השנאה לתאגידי המים הייתה נוחה לראשי הערים, אבל בראיה לאחור - העירייה היתה מנהלת את זה יותר טוב".

התאגידים לבג"ץ: לבטל את התעריף האחיד

מי אביבים ושרון קרן לא לבד. מרכז השלטון המקומי ושישה תאגידי מים וביוב - מי אביבים, מניב ראשון לציון, מי חדרה, מי עכו, מי יבנה ומי ציונה - עתרו לבג"ץ באמצעות משרד עוה"ד עפר שפיר, אינסה גולדנברג-לוי וד"ר נחמיה אבנרי, נגד השינוי בשיטת תשלום "דמי ההקמה" שנקבע והוטל על ידי מועצת רשות המים בחודש מארס 2015.

העתירה תוקפת את התפיסה הבסיסית הניצבת ביסוד דמי ההקמה הדוגלת בתעריף אחיד כלל ארצי (כ-94 שקל), המבוסס על ערכים ממוצעים באספקלריה כלל-ארצית. לדעת תאגידי המים, תעריף זה, ככל תעריף ממוצע, אינו משכיל להוות מקור מימון אמין ומדויק לצורכי ההשקעות של אף לא אחד מהתאגידים. לגבי חלקם התעריף גבוה מהתעריף הנכון עבורם, ולגבי חלקם הינו נמוך ממנו, שהרי זה טיבו של ממוצע.

בעתירה נטען עוד כי לגבי התאגידים מהסוג הראשון היוצר להם עודף הכנסות, סביר להניח שהרשויות המקומיות בעלות התאגיד יתפתו למשוך כדיבידנד. לפי העתירה, תעריף גבוה מעבר לצורך אינו רצוי והוא אף עשוי לתרום לעליית מחירי הנדל"ן. לגבי התאגידים מהסוג השני, הם יימצאו בחסרון כיס קבוע משלא יהיה בידם להשקיע די הצורך במערכות המים והביוב שלהם. העיכוב בפיתוח התשתיות ישפיע גם הוא על פיתוח הרשות ועל קידום הבנייה בה, וממילא על מחירי הנדל"ן. בין לבין ייווצר פער שילך ויתרחב בין רמתן ואיכותן של תשתיות המים והביוב בין התאגידים השונים, וזאת, באופן פרדוקסלי, דווקא כפועל יוצא מתעריף שוויוני כביכול.

בעתירה נטען, כי לא ניתן מחד גיסא לקבוע תשלום חובה כלל ארצי במחיר אחיד למימון תשתיות, אך מאידך גיסא לחייב כל תאגיד לממן עצמו ממקורותיו באופן עצמאי ואוטונומי בלא מענקי איזון, או בלא מנגנון סבסוד של המדינה ו/או באמצעות מנגנון העברת תשלומים בין תאגידים הגובים גביית עודף לכאלו הסובלים מגביית חסר.

במסגרת העתירה מתבקשים שני סעדים חילופיים. האחד - ביטול כללי דמי ההקמה ומנגנון התיערוף האחיד והמרתו במנגנון של תיערוף דיפרנציאלי, במסגרתו ייקבע תעריף פרטני לכל תאגיד ותאגיד על פי ערכי התשתיות שלו ו/או ההשקעות הצפויות בהן ובהתאם להיקף הבניה הפרטני בתחומו. השני - קביעת מנגנון פיצוי לתאגידים שתעריף דמי ההקמה בתחומיהן נמוך מהתעריף הפרטני התואם את צרכיהם, על בסיס ערכי שווי המערכות והיקף הבנייה שבתחומם.

המדינה הגישה תגובה מקדמית לעתירה בה היא דוחה את הנטען בעתירה וטוענת כי קיים בכללים מנגנון פיצוי לתאגיד שהכנסותיו חסרות והוא מעוגן בכללים הקיימים, אולם העותרים טוענים כי בכללים אין ביטוי למנגנון פיצוי שכזה.

תגובת רשות המים: "תאגיד מי אביבים טרם הצליח להגיע לרמת היעילות של אחרים בארץ"

רשות המים מסרה בתגובה: "הרשות פעלה מעל ל-3 שנים להסדרת נושא דמי ההקמה. לטובת העניין הקימה הרשות צוות מקצועי שבחן את הנושא והכין עבודה יסודית, מקצועית, מבוססת ומקיפה בנושא. במהלך העבודה, נפגש הצוות המקצועי עם נציגי התאגידים ועם גורמים נוספים במשק המים, קיים הליך של מעין טרום שימוע בנושא, וכמובן קוימו הליכי שימוע ציבורי - כמקובל.

"חשוב להבין כי תעריף דמי ההקמה נקבע על בסיס עקרון העלות ולפי שלושה פרמטרים להם השפעה מהותית על עלות פיתוח התשתיות - טופוגרפיה, צפיפות בנייה והמצב הפיזי של תשתיות המים והביוב (יחס ערך כינון מופחת לערך כינון מלא). עבודה זו הצביעה, לדוגמה, כי היטלי המים והביוב בעיר תל אביב-יפו גבוהים בשיעור ניכר מצורכי ההשקעה ועל כן נדרש להפחיתם בהתאם להשקעות הנדרשות. למותר לציין, כי רשות המים אמונה לא רק על תאגידי המים אלא גם על שירות כלל הצרכנים במשק, כולל ציבור קוני הדירות והקבלנים, אשר יש להבטיח שישלמו את עלות התשתיות הנדרשות ולא מעבר לכך.

"דמי ההקמה, ביחד עם מרכיב הפחת בתעריף השוטף, מבטיחים לכל תאגיד את מקורות המימון הנדרשים לביצוע תוכנית הפיתוח הנדרשת לבנייה החדשה בתאגידים ולהחלפת מערכות: באופן זה מובטח שפעילות ההשקעה (המאושרת לתאגיד) לאורך זמן מאוזנת בין צד ההכנסות לבין צד ההוצאות, ויוצרת ודאות אשר תאפשר גם גיוס הלוואות (במידה ונדרש).

"יישום המודל צפוי לחסוך כ-200-250 מיליון שקל לשנה לכלל הצרכנים ברחבי הארץ לצורך: בנייה חדשה, הרחבת נכסים קיימים (הוספת מרפסת, חדר וכיו"ב), ופעילות לפי תמ"א 38, פינוי-בינוי ועוד. רשות המים סבורה כי צעד זה הינו צעד נוסף בהתגייסות הכלל-ארצית להפחתת יוקר המחיה ויוקר הדיור, והכול במחירים סבירים וללא הפליה, ואנו מצרים כי תאגיד 'מי אביבים' בוחר שלא להתגייס לאותן מטרות.

"לעניין עלויות התפעול המוכרות - עלויות אלו נקבעו לאחר עבודה יסודית ומעמיקה כנורמות ברות השגה, באופן שמאפשר לתאגיד הפועל ביעילות לעמוד בהן. מובן כי הכרה בעלויות תפעול עודפות כגון שירותי גבייה עודפים וכו' - תבוא בהכרח על חשבון הצרכנים, ללא כל הצדקה כלכלית.

"לעניין 'מי אביבים', יובהר כי הצוות בראשות הממונה על התאגידים קיים בשנים האחרונות מספר רב של דיונים מעמיקים, בהם הודגש לנציגי התאגיד כי עליהם לנקוט בפעולות מיידיות להפחתת עלויות התפעול העודפות בתאגיד, דוגמת עלות מערך הגבייה ועלות שכ"ד במשרדי החברה אשר גבוהים משמעותית מהדרוש ומטילים נטל על ציבור צרכני התאגיד.

"למרות היתרונות לגודל, תאגיד 'מי אביבים' טרם הצליח להגיע לרמת הניהול המקצועי והיעילות של התאגידים המובילים בארץ, ורשות המים והממונה על התאגידים מאיצים את המהלכים לשיפור תיפקודו של התאגיד".

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

תיקון והתנצלות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות