גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושב עזוז המרוחקת בנה 3 צימרים - ואז החל הברדק

3 צימרים הציפו את חוסר האכיפה המופקר והשערורייתי ביישוב כולו  ■ השופט ביטל את כתב האישום, אך קבע כי ניתן יהיה לשוב ולהגישו אם תתבצע אכיפה נגד בעלי המבנים הלא חוקיים ביישוב כולו

שופט בית משפט השלום בבאר שבע יעקב דנינו ביטל לאחרונה כתב אישום שהגישה הוועדה המחוזית כנגד איתי רם, תושב הישוב עזוז בנגב, שהקים צימרים ללא היתר בנייה על קרקע הסמוכה ליישוב. הנימוק: הוועדה המחוזית ניהלה אכיפה בררנית, בשעה שכל המבנים ביישוב בנויים ללא היתר ותוכנית המתאר לישוב תקועה.

כתב האישום כנגד רם, בגין ביצוע עבודות ללא היתר, הוגש לאחר שבשנת 2010 הציב שלושה מבני מגורים בשטח 30 מ"ר כל אחד, ללא היתר בנייה, במטרה להפעיל בהם צימרים, שעה שייעוד הקרקע הוא חקלאי.

להגנתו טען רם כי הגשת כתב האישום נעשתה תוך התנהלות שערורייתית של הוועדה המחוזית, מאחר ובסמוך לצימרים, במושב עזוז שבו הוא מתגורר, כל המבנים בנויים ללא היתר ומבוצעים בהם שימושים שונים לרבות מגורים, מסחר ותיירות, הכל ללא היתרים כדין, במשך שנים רבות.

לטענתו, מעולם לא ננקטה נגד מי מבעלי המבנים אכיפה כלשהי ורק כלפיו מתנהלת אכיפה לא שוויונית. התנהלותה הפסולה של הוועדה המחוזית בולט שבעתיים, על רקע העובדה כי בסמוך ממש לצימרים המדוברים, מצוי המיזם התיירותי עתיר המבנים "חאן בארותיים", הפועל גם הוא ללא היתר בנייה, בהיקפים גדולים בהרבה. למרות שבעלי חאן בארותיים נחקר במשרדי הוועדה המקומית באותו היום שנחקר הנאשם, לא הוגש נגדו כתב אישום אלא רק נגד הנאשם. על רקע זה עתר הנאשם לבית המשפט באמצעות עו"ד עידו ואראס, בדרישה לבטל את כתב האישום מתוקף הגנה מן הצדק.

רם סיפר שהוא ואשתו הגיעו ב-1997 לעזוז ונאלצו להתגורר באוטובוס שהוסב למגורים. לאחר מכן קיבלו מבנה יביל אשר משמש אותם למגורים עד היום.

מחוץ לקו הכחול

רם הגיש לבית המשפט רשימה של תשעה עסקים הפועלים ביישוב, בהם מסעדה, בית קפה ועוד 20 צימרים. הוועדה המחוזית טענה כי בניגוד לשימושים תיירותיים בתוך הקו הכחול של היישוב, המוסדרים בתוכנית מתאר מחוזית, אין תוכנית המתירה שימושים מחוץ לקו הכחול שם מצויים הצימרים של הנאשם. לטענת רם, משרד התיירות בשיתוף המועצה האזורית רמת נגב הקימו לטובת מתחם הצימרים שלו תשתיות כגון כביש, חניון לאוטובוסים ומערכת ביוב, זאת בתיאום עם רמ"י ועם הוועדה המחוזית.

מי שהעיד מטעמו היה מנכ"ל החברה הכלכלית במועצה האזורית רמת נגב עוזי חבשוש, שציין כי משרד השיכון החל בתכנון תוכנית מתארית מפורטת ליישוב שקיבלה תוקף ב-2009, אלא שאז התגלה כי עזוז בנויה על אתר עתיקות, דבר שיצר קושי ביישום התוכנית, ונכון להיום לא ניתן להסדיר את הבנייה הקיימת. מהנדסת המועצה המקומית שירה מור יוסף העידה כי לאחר שנתגלו העתיקות, עלויות הפיתוח ליישוב היו גבוהות מאוד יחסית לאזור ולהיתכנות שיווק מגרשים במקום, ועל כן הפיתוח נעצר.

חבשוש הדגיש כי עזוז הוגדרה כישוב תיירותי מדברי. ואולם נוכח מיקומו המרוחק, נוצר קושי לייצר תיירות במקום. המועצה האזורית יזמה תוכנית הנקראת "דרך הבשמים", שמטרתה לאזן בין שימור לפיתוח הכולל אתי תיירות ופרויקטים מלונאיים. אלא שהתוכנית מקודמת על ידי משרד הפנים בקצב איטי מאוד, ורק כשהיא תיכנס לתוקף יוכל הנאשם לקבל היתר בנייה.בהליך המשפטי נחקר גם אורן גבאי, מנהל יחידת הפיקוח של משרד הפנים במחוז דרום, שלא הכחיש כי כל המבנים בעזוז בנויים ללא היתר בנייה, והודה כי במשך ארבע השנים בהן הוא מכהן בתפקיד, לא בוצעו פעילות אכיפה כנגד בנייה המשמשת למגורים בעזוז. "יש בכך לכאורה הצהרה מפורשת מצד הוועדה המחוזית כי לדידה חוקי התכנון והבנייה אינם חלים על ישוב שלם בתחומי שיפוטה של מדינת ישראל. קשה להלום חומרה גדולה מזו בחוקי התכנון והבנייה", כתב דנינו.

עוד ציין דנינו בפסק הדין כי האבחנה שמבצעת הוועדה המחוזית בין בנייה בתוך הישוב לבין בנייה מחוץ לישוב, אינה עומדת במבחן המציאות, מאחר והפיתוח בתוך היישוב עזוז הוקפא ולא באמת קיים אופק תכנוני לאישור הבנייה. מה גם שהסוכנות היהודית ומשרד התיירות הם שהורו לו היכן להקים את הצימרים ואף הקימו עבורו תשתיות.

"לא מחזיק מים"

"הגשת כתב האישום נגד הנאשם לבדו פוגעת בקיומו של הליך פלילי הוגן וצודק לנאשם ועל כן ראוי כי בית המשפט ישקף אמירה שיפוטית ביחס להתנהלות הרשות והרתעתה מפני נקיטת מהלכים דומים בעתיד, כמו גם שמירה על טוהר ההליך השיפוטי ואמון הצבור בבית המשפט. הוועדה המחוזית החליטה באופן מודע להימנע מפעילות אכיפה כלשהי בתחומי הישוב עזוז יהיו אשר יהיו ההפרות והיקפן באופן המעניק חסינות גם מפני ביצוע עבירות בנייה נוספות בעתיד".

לדברי דנינו, גם הטענה לגבי אבחנה בין פנים הישוב למחוץ לו, לא מחזיקה מים מאחר והוועדה המחוזית לא הגישה כתב אישום נגד חאן בארותיים הממוקם בצמוד לצימרים של הנאשם, מחוץ לישוב, ואף ששניהם נחקרו כבר לפני חמש שנים. "היעדר הסימטריה בין עניינו של הנאשם לבין המיזם הסמוך חאן בארותיים זועק מתוך עצמו ואוצר בתוכו אמירה לפיה המאשימה נקטה באכיפה בלתי שיווינית, בלי שקיימת שונות רלוונטית ולמרות שחומרת העבירות הניבטת לכאורה ביחס לחאן בארותיים חמורה לעין ערוך". הוא הוסיף כי "קולו של הנאשם הזועק לעוול אינו מאפשר מנוח".

לדברי השופט, "ראוי שהמאשימה תקבל החלטה ויפה שעה קודם האם קיימת היתכנות להכשרת המבנים או שמא אין התכנות כלל ועיקר של המיזם".

כאמור, דנינו ביטל את כתב האישום נגד רם, אך ציין כי "עם זאת, ככל שהמאשימה תנקוט בסופו של דבר הליכי אכיפה נגד בעלי המבנים ביישוב עזוז ונגד בעלי חאן בארותיים, תהיה פתוחה בפניה הדרך לבחון האפשרות להגיש כתב אישום גם נגד הנאשם כי במקרה זה יישמט הבסיס לטענת ההגנה מן הצדק".

עוד כתבות

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה, בעקבות מכסי טראמפ והירידות בוול סטריט

בורסת הונג קונג יורדת בכ-2% ● וול סטריט ננעלה אמש באדום עקב שילוב של מכסי טראמפ החדשים וזעזועי ה-AI ● מחירי המתכות היקרות קפצו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב רשמו ירידות ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 63 אלף דולר

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

פתיחה מעורבת בתל אביב; ג'י סיטי מזנקת בקרוב ל-7%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - מניות הבנקים קפצו, מניות הנדל"ן איבדו גובה ● וול סטריט ננעלה אמש באדום עקב שילוב של מכסי טראמפ החדשים וזעזועי ה-AI ● הגיוס הענק של חברת השבבים קווליטאו, שזינקה בת"א במעל 4,000% ● וגם: בנק ההשקעות שממליץ להגביר חשיפה לתחומים שאינם AI

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות וחברת הביטוח הראל

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

הבהרת טראמפ וההנחה בישראל: "הוא יממש את האיום כשיידרש"

נשיא ארה"ב: מעדיף עסקה, אך אם לא נגיע להסכם, זה יהיה יום רע מאוד עבור איראן ● בעקבות הערכת מצב עדכנית: ארה"ב מפנה מלבנון חלק מאנשיה ● בצל פריסת הכוחות האמריקאים: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● דיווחים שוטפים