גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבלן היחיד שיצא בשלום מהתמוטטות קבוצת דורי

היחיד שלא נפגע מההתמוטטות הוא הקבלן אורי דורי, שהפסיד לפני שנים בהתמחרות על החברה שהקים ולקח את זה קשה ■ בדיעבד, הוא המרוויח היחיד

אורי דורי / צילום: אוריה תדמור
אורי דורי / צילום: אוריה תדמור

1. אורי דורי. באפריל 2011 נפל דבר בענף הנדל"ן בישראל: הקבלן הוותיק אורי דורי נאלץ לפרוש מחברת הבנייה שהקים אחר כ-30 שנה, במהלכן הפך לאחד משחקני הנדל"ן המרכזיים בשוק המקומי. חברת גזית גלוב של חיים כצמן ודורי סגל החליטה, בניגוד לתחזיות המוקדמות, להיענות בחיוב להצעת ה-BMBY (רש"ת: Buy Me Buy You) שהגיש לה דורי חודש לפני כן - על רקע חילוקי דעות בין השותפים - ולרכוש מידיו את חלקו בחברת הנדל"ן.

על פי תנאי מנגנון ההיפרדות בין הצדדים, שילמה גזית גלוב לדורי ולשותפו דוד כץ כ-80 מיליון שקל תמורת חלקם (50%) בגרעין השליטה בקבוצת הנדל"ן והתשתיות א. דורי. זאת, שלוש שנים וחצי לאחר שנכנסה להשקעה בקבוצה. בסך הכל שילמה גזית גלוב לדורי ולכץ כרבע מיליארד שקל תמורת מניות גרעין השליטה.

דורי, כך פורסם לאחר מכן, לקח קשה את ההפסד בהתמחרות. הוא ככל הנראה העריך שגזית גלוב תעדיף לוותר על השותפות שלא עלתה יפה, אלא שלכצמן וסגל היו תוכניות אחרות. "הרכישה התקבלה לאחר תהליך בחינה מעמיק", אמר בזמנו מנכ"ל גזית גלוב, רוני סופר. "הניסיון ויכולות הניהול שלנו, בשילוב המחיר שהוצע, יוצרים עבורנו הזדמנות עסקית בקבוצת דורי. אנו מאמינים ביכולת שלנו לייצר ערך ולהשביח את שווי החברה לטובת כל בעלי המניות". הסוף כמובן היה אחר, ולאחר קריסתה של קבוצת דורי, נראה כי אורי דורי נותר מרוויח יחיד בחברה שייסד.

2. גזית גלוב. המפסידה המרכזית מההשקעה במניות קבוצת דורי היא כמובן גזית גלוב. החלטת קברניטיה של ענקית הנדל"ן למכור השבוע את מניות השליטה בקבוצת דורי לידי עמוס לוזון תמורת סכום זניח של כ-11 מיליון שקל בלבד, מקבעת בשלב זה עבור גזית גלוב הפסד עתק של כ-1 מיליארד שקל על השקעתה.

גזית גלוב אמנם נפרדה מהשליטה בדורי, אולם עדכנה כי היא "ממשיכה להחזיק בשטרי הון של החברה, לרבות בשטר צמית שאינו רשום למסחר, והמיר בחלקו", וכי בהנחת המרה מלאה הוא מהווה כיום 29% ממניות החברה. עוד היא ציינה כי היא בוחנת את ההשלכות "בעקבות מכירת מניות דורי ושינוי השליטה בחברה, על החברה ועל פעילותה".

זה עוד לא הכל: היום עדכנה גזית גלוב כי במחלקה הכלכלית בביהמ"ש המחוזי בת"א הוגשה בקשה לגילוי ועיון במסמכים "כהליך מקדים להגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת" נגדה, נגד החברה הבת גזית פיתוח באמצעותה החזיקה במניות קבוצת דורי, ונגד נושאי משרה בחברות. בחברה ציינו כי הם "ילמדו את הבקשה ויגיבו לה בהתאם".

3. רונן אשכנזי. קריסתה של קבוצת דורי ייצרה מצעד של נפגעים, הכולל, מלבד גזית גלוב, גם את מי שהיה שותף של כצמן וסגל להשקעה בקבוצה - רונן אשכנזי (מתוקף החזקותיו בחברה המשותפת גזית גלוב ישראל). ההתמוטטות של דורי פגעה בצורה ניכרת במוניטין של אשכנזי, בשל העובדה שהוא זה שעמד בראשה בזמן גילוי הקטסטרופה העסקית בחברה הבת, דורי בניה.

אשכנזי מונה לתפקיד מנכ"ל קבוצת דורי באפריל 2011 אז רכשה גזית גלוב את ההחזקות של אורי דורי ודוד כץ. שלוש שנים לאחר מכן, במאי 2014, פרסמו דורי בניה וקבוצת דורי אזהרת רווח ראשונה לקראת פרסום דוחותיהן הכספיים, והציגו הפסד של כמה עשרות מיליוני שקלים. אולם תוך חודשים ספורים התברר כי הפסד זה היה רק קצה הקרחון לסערה חסרת תקדים שהתחוללה בדורי בניה. זו יוחסה לטעויות באומדני עלויות והכנסות צפויות בפרויקטים בביצוע החברה, ובאה לידי ביטוי בהפסד ענק בהיקף של 450 מיליון שקל.

בעקבות כך הודיע אשכנזי לקראת סוף 2014 על התפטרותו מתפקיד מנכ"ל קבוצת דורי ועל סיום תפקידו כיו"ר דורי בניה. עוד טרם התפטרותו, החזקותיו של אשכנזי בגזית גלוב ישראל דוללו מ-25% ל-15% בעקבות הזרמות הון שביצעה גזית גלוב בניסיון לשפר את מצבה ואת מצבה של דורי בניה.

4. פסגות. נפגע בולט נוסף מאירועי השבועות האחרונים הוא בית ההשקעות פסגות, שסירב בשבוע שעבר להצעת הרכש שפרסמה גזית גלוב למניות הקבוצה לצורך מחיקתן מהמסחר בבורסה. בבית ההשקעות העדיפו למכור את המניות (שמהוות כ-8% מהון המניות של קבוצת דורי) ליריבה העסקי של גזית גלוב, אורי אדלסבורג, שהציע תמורה גבוהה יותר בכמיליון שקל.

המהלך של פסגות התניע את החלטת גזית גלוב להיפטר מהחזקותיה בקבוצת דורי, החלטה שגרמה לנפילות חדות בניירות הערך של הקבוצה. הירידות הדו-ספרתיות שרשמו שתי סדרות האג"ח של קבוצת דורי, בהן מחזיק פסגות (בעיקר באמצעות קרנות נאמנות) יותר מ-33 מיליון שקל, גרמו להפסד הון משמעותי הרבה יותר מהרווח שהניבה מכירת המניות לאדלסבורג.

בסך הכול איבדו שתי הסדרות כ-25%-30% מערכן מאז ביצעה פסגות את העסקה מול אדלסבורג, והן נסחרות בטווח תשואות של 14%-23%, אחרי שבתחילת השבוע שעבר נסחרו בתשואות של כ-3%-3.5% בלבד.

ביום חמישי האחרון הורידה מידרוג את דירוג האג"ח בשלוש דרגות ל-Baa3 ובעקבות כך היום עדכנה קבוצת דורי על העלאת שיעור הריבית למחזיקים ב-0.75% לשתי הסדרות, לרמה שנתית של 7.55% בסדרה ו' (166 מיליון שקל) ושל 3.65% בסדרה ז' (108 מיליון שקל).

5. אורי אדלסבורג. אדלסבורג, שותפה של קבוצת דורי בתחנת הכוח הפרטית דוראד, נפגע גם הוא מהנפילה במניות קבוצת דורי, ורשם בתוך פחות משבוע הפסד של כמעט 10 מיליון שקל על השקעה של כ-12 מיליון שקל שביצע ברכישת מניות פסגות בקבוצת דורי.

אחרי צניחה של כ-80% שרשמו מניות קבוצת דורי ודורי בניה ביום חמישי, גם היום סבלו שתי המניות ממגמה שלילית, והן משקפות לקבוצת דורי שווי של כ-30 מיליון שקל, ושווי דומה ולדורי בניה. רכישת המניות של אדלסבורג, שנעשתה רק לפני כשבוע, בוצעה לפי שווי מניה של כ-70 אגורות, כשכיום שווה מניה פחות מ-15 אגורות.

כך שווי המניות שבידי אדלסבורג התכווץ דרמטית ועומד היום על כ-2 מיליון שקל בלבד.

ההרפתקה של גזית גלוב

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?