גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשד: נגד בקבע חשף שחיתות בבסיס - והתאבד בגלל התנכלות

רס"ל ארתור סולימנוב החליט לחשוף שחיתויות לכאורה של מפקדיו, אך טען כי מאותו רגע אותם מפקדים התנכלו לו ללא הרף ■ לאחר שזימנו אותו למשפט, הוא התאבד ■ צה"ל: "בנושא נפתחה חקירת מצ"ח"

חיילים במדים/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
חיילים במדים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

רס"ל סולימנוב ז"ל, נשוי ואב לילד בן 3, שירת כשנתיים וחצי בבסיס משמר הנגב כחייל מילואים בתנאי קבע. הוא היה אחראי על 220 כלי רכב בסדנא, וחיילים ששרתו איתו מעידים עליו שהוא נחשב לנגד מוערך. לפני קצת יותר מחודש, בעקבות פרשה בה חשף, לטענתו, שחיתויות ואי-סדרים מצד מפקדיו, סולימנוב שם קץ לחייו.

"ארתור היה אדם פרפקציוניסט, לא היה אצלו מושג של לעגל פינות. הוא היה אדם ישר והגון מאוד. מאז שהוא הגיע לפה הוא העלה את רף הסטנדרטים והציונים של הסדנא בביקורות עלו", סיפר אחד החיילים בבסיס. "היו מפקדים שלא אהבו אותו במיוחד בגלל שהוא מתח עליהם ביקורת על ההתנהלות שלהם. אין אצלו קיצורי דרך, הוא תמיד אמר להם את האמת בפנים וזה הפריע להם. אצלו כלי הרכב תוקנו בצורה הכי מקצועית ועברו בדיקות איכותיות כדי שיהיו תקינים על הכביש ולא יסכנו את חיי החיילים".

לפני כמה חודשים רס"ל סולימנוב טען שגילה אי סדרים וחשד לשחיתויות לכאורה של קצינים בכירים בבסיס, הכוללים גניבת ציוד וסולר באלפי שקלים. הוא הטיח בפני המפקדים את הממצאים שחשף ובשלב מסוים, כשהבין שאין כוונה לבדוק לעומק את טענותיו, הגיש תלונה למצ"ח ומסר לחוקרים ראיות המחזקות את טענותיו.

"ארתור פנה למפקדים בבסיס, הסביר להם שיש מפקדים בכירים שמעורבים בגניבות ואי סדרים, אבל כולם שם כיסו על כולם", סיפר אחד מחבריו. "כאדם ישר הוא לא יכול היה לחיות עם זה והגיש תלונה למצ"ח. הייתה לו תקווה שמצ"ח יחשפו את האמת אבל מהר מאוד הוא התאכזב לדעת שחקירה אמיתית לא הייתה שם. במקום להשתיל סוכנים שתולים בבסיס לעקוב אחר מפקדים, פשוט מסמסו את התלונה של ארתור".

התלונה נסגרה מחוסר ראיות, אבל רס"ל סולימנוב לא ויתר והמשיך לחשוף, לטענתו, עוד אי סדרים בבסיס. בעקבות הגשת התלונה, טוענים בני משפחתו של ארתור שמפקדיו החלו להתעמר בו ולהתנכל לו ללא הרף. "כל פעם היו מאשימים אותו במשהו אחר. לא היו להם שום הוכחות. פתאום מנגד מצטיין הפכו אותו לנגד בעייתי", טוען אחיו ציון. "אחי היה חוזר הביתה במצב רוח קודר ועצבני. המפקדים היו מתקשרים אליו, מדברים אליו לא יפה, מאיימים עליו. הם התנכלו לו באופן שיטתי, העמידו אותו למשפטים בלי שום סיבה, דאגו לפגוע במשכורתו, פשוט מיררו לו את החיים. הוא היה טעון כל כך. הוא הרגיש לבד במערכה. הרגיש ששמים לו מקל בגלגלים, שעושים לו סיכול ממוקד. הם עשו הכול להכשיל אותו בתפקיד. הם לא אהבו את זה שהוא מוכשר וישר. זה צרם להם מאוד".

"הגעתי למצב שבו אין לי מוצא אחר"

ב-7 בדצמבר זומן רס"ל סולימנוב למשפט על ידי מפקדו. ב-8 בדצמבר 2015, בשעה ארבע אחר הצהרים, קיבל סולימנוב טלפון מאחד המפקדים. אחד החיילים שנכח במקום סיפר לאחר מכן שהשיחה עלתה לטונים גבוהים, ושהמפקד צרח עליו. הרגע הזה, ככל הנראה, היה הרגע ששבר את רס"ל סולימנוב. הוא התיישב במשרדו, וכתב מכתב התאבדות. השעה הייתה 18:05.

במכתב ההתאבדות הטיח סולימנוב דברים קשים ביותר הנוגעים להתנהלות והתנהגות מפקדיו כלפיו - התנכלות אשר, לדבריו, גרמה לו להתאבד. אנו מביאים את המכתב במלואו:

"אני כותב את המכתב כדי שאנשים ידעו בדיוק מה קרה כאן. אני לא בן אדם פחדן ולא אחד שקל לשבור אותו. אבל הגעתי למצב שבו אין לי מוצא אחר, ואני חייב להזהיר את האנשים שעימם חלקתי את מקום העבודה הזה בשנה וחצי האחרונות. סא"ל (שמו של אחד המפקדים) הוא אדם פחדן, נצלן ונקמן אשר משתמש בכוחו על מנת להשפיל אנשים, לפגוע במשכורתם, לפגוע בחייהם האישיים ובשמם הטוב. אליו מצטרף רס"ן (שמו של המפקד) אשר רימה, שיקר ותחמן את כל הסובבים אותו לנצל אותם עד תום ובמיוחד המערכת הצבאית. שני האנשים הללו הביאו אותי לקריסת מערכות, גם פיזית וגם נפשית. כל ניסיוני היה להביא למקום הזה ידע וכוח אשר רכשתי בשנותיי הרבות מחוץ לצבא. רק ניסיתי לשפר ולהראות עד כמה יותר טוב יכול להיות אם כולם פשוט יבצעו את תפקידם כפי שהתבקש מהם בעת חתימת החוזה. אתמול במשפט נאמרו עליי מילים אשר פגעו בי בצורה קשה שאני נגד לא טוב ועושה רק בעיות. לא ייתכן שכל חודשיים אני נשפט על עבירה כלשהי. אז היום אני אספר שכל התלונות נגדי ביחידה הם בגלל הקנאה של המפקדים כאן. הנקמה שאני יותר חכם, יותר מצליח ומביא משהו שאין להם בחיים ולא יהיה. אני מבקש סליחה מאימא על שנטשתי אותה. סליחה מבני שלא יכיר את אביו וסליחה מהקדוש ברוך הוא. שמע ישראל אדוני אלוהינו, אדוני אחד. ארתור סולימנוב".

כמה דקות לאחר מכן סולימנוב התאבד, ככול הנראה בירייה. נסיבות מותו עדיין נחקרות על ידי מצ"ח, כולל החשד שעבר התעללות והתנכלות מצד מפקדיו אשר הובילו אותו להתאבדות.

"אילצו אותו להתאבד. לא השאירו לו ברירות"

באופן תמוה, גופתו של סולימנוב נמצאה רק יממה לאחר מכן. במשך 24 שעות איש מאנשי הבסיס לא טרח לחפש אחריו או לברר מה עלה בגורלו. "תבין משהו, בן אדם נעלם, בסיס גדול אף אחד לא מחפש אחריו, לא מברר מה קורה עם ארתור. זה לא נשמע מוזר?", אומר אחיו ציון.

פרקליט המשפחה, עו"ד אייל פלטק פנה לפרקליטת פיקוד דרום בדרישה לדעת באיזה שלב נמצאת החקירה ולקבל בסיומה את כל חומרי החקירה. "אני דורש ממצ"ח חקירה יסודית ומעמיקה. לא טיוח, לא קיצורי דרך כדי לגלות את חקר האמת. במקרה הזה לא יהיו שום פשרות. אירע פה מקרה חמור מאוד, כפי שגם עולה ממכתב ההתאבדות של ארתור ז"ל, שנגד חשף אי סדרים חמורים ועבר התנכלות והתעמרות קשה מצד מפקדיו. אם ממצאי החקירה לא יספקו אותנו נפנה לבית המשפט כולל עתירה לבג"ץ", הדגיש עו"ד פלטק.

פרקליט המשפחה: "מקרה חמוד מאוד. לא יהיו שום פשרות"

ב-12 בדצמבר היו אמורים ארתור, אשתו ובנם בן השלוש לטוס לחופשה משפחתית באילת. חופשה מיותמת שלעולם לא תתקיים. "אחי היה אדם אופטימי, אוהב חיים ובני אדם, אילצו אותו להתאבד. לא השאירו לו ברירות. הוא היה אמור לנסוע לאילת לחופשה ובמקום זה קברנו אותו. אם מצ"ח לא יעשה צדק ויחשוף את מה שקרה אנחנו נהפוך אבן על אבן כדי שאותם מפקדים יעמדו לדין וישלמו את המחיר", ציין האח ציון.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל משתתף בצער המשפחה וימשיך ללוותה. בנושא נפתחה חקירת מצ"ח". 

 

עוד כתבות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רואים בצפון פריפריה, אלא מרכז מהפכת ה-AI"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים