גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייתו ונפילתו של ביל גרוס

שוק ההון האמריקאי: מלך האג"ח גרוס מת, יחי המלך החדש גנדלאך

ביל גרוס / צלם: בלומברג
ביל גרוס / צלם: בלומברג

"בני מזל דלי, בחודש הקרוב צפויה לכם התעוררות חברתית בגלל מעבר השמש במקום המקושר ליכולתכם לשדרג את מעמדכם החברתי. נראה שהעשייה שלכם לאחרונה תרמה לקידום מעמדכם, ולכן כל מה שאתם יכולים עכשיו לעשות הוא להבין שמה שאתם רוצים, יתגשם בתוך שנה". כך נאמר בסקירה אסטרולוגית עדכנית באתר חדשות ידוע. המשמעות הקוסמית של התחזית הזו היא, שביל גרוס, "מלך האג"ח" לשעבר, שלאורך 40 שנה, שרי אוצר ובעלי הון רעדו למשמע שמו, כי הוא שלט ב-2 טריליון דולר, והיה מסוגל להפיל כלכלות של מדינות, איננו בן מזל דלי. סביר יותר שהוא מזל עקרב, כמו כותב שורות אלה.

ביל גרוס - תאריך לידה: 13 באפריל 1944 (גיל 71), שווי נטו: 2.3 מיליארד דולר אמריקני. שבועון השוק הניו-יורקי "בארונ'ס", ש"גלובס" משתמש בשירותיו זה עשרות שנים, בישר השבוע לקוראיו, שמלך האג"ח החדש הוא בחור בשם ג'פרי גנדלאך, בן 58. אמנם "בארונ'ס" טען כך כבר ב-2011, אבל אז לא כולם האמינו. השבוע באה ההוכחה הניצחת: גנדלאך החליף את גרוס ב"מועצת השולחן העגול" (מועצת החכמים) של בארונ'ס, הגוף המיוחס של מומחי ההשקעות שמתכנס בתחילת ובמחצית כל שנה, כדי לנבא לאן פני השוק, היכן כדאי להשקיע, מה תעשה הכלכלה האמריקנית והעולמית, מה יקרה בסין, ועוד כיוצא-באלה זוטות.

גנדלאך עוקף את ביצועיו של גרוס בן ה-71, כבר כמה שנים. כך חולפת תהילת עולם. "בארונ'ס" מסר בגיליונו בשבת, שגרוס החליט לפרוש ממועצת החכמים הפיננסיים. גנדלאך, שהיה ביקורתי כלפי רבות מהתחזיות של גרוס, זומן למועצה, והוא מצוטט בהרחבה בכתבת השער שפרסם "בארונ'ס".

סגנית עורכת בארונ'ס, לורן ריבלין (לא בדקנו אם היא ממשפחת נשיא המדינה), מסרה לכתב "רויטרס" ההמום, ש"הזמנו גם את ביל וגם את ג'פרי למועצת השולחן העגול. ביל החליט לפרוש. הוא היה חסר לנו". בכתבת השער "בארונ'ס לא התייחס להיעדרותו של גרוס. הוא הוזכר רק בהשוואה לתחזיות ל-2015, שבהן הוא כיכב, לפני שנה.

אפילו בארצנו הקטנטונת קל לשכוח מי היה ביל גרוס. ב-1971, בגיל 27, הוא ייסד עם שני שותפים את חברת פימקו, בהשקעה ראשונית של 12 מיליון דולר. ב-43 שנים הוא הפך אותה לחברה המזוהה ביותר עם שוק האג"ח, ואת עצמו לסוחר האג"ח המפורסם בעולם, ולמיליארדר שהונו האישי נאמד ב-2.2 מיליארד דולר.

פימקו ניהלה בשיאה נכסים בסך 2 טריליון דולר, בעיקר בקרנות אג"ח. היא אינה חברת ההשקעות הגדולה בעולם, התואר הזה שייך לבלקרוק מוול סטריט, שמנהלת 4.3 טריליון דולר, בניהול לארי פינק, שהוא יותר מזל דלי מגרוס.

גרוס עבד רחוק מוול סטריט. פימקו שוכנת בניופורט-ביץ', פרבר עשיר של לוס-אנג'לס, שמרוחק מהמרכז הפיננסי בניו-יורק אלפי קילומטרים. סדר-היום המפורסם של גרוס התחיל בהגעה לעבודה בחמש וחצי בבוקר, שעה לפני שהשווקים נפתחו בחוף המזרחי. ארוחת הבוקר שלו מורכבת מדגנים ומפירות-יער שאכל מקופסה בחיקו, בנהיגה לעבודה במרצדס שלו.

חלק מסוד ההצלחה של גרוס לאורך השנים נבע מיכולתו לזהות מגמות ארוכות טווח, ובעיקר מגמה גורלית אחת: בשנות ה-80 הוא היה מהראשונים שהבינו שהבנקים המרכזיים בעולם נחושים במלחמתם באינפלציה, ושזו עומדת לרדת ולהישאר נמוכה, וכמוה שערי הריבית. כשהריבית יורדת, מחירי האג"ח עולים, עובדה שהפכה את שלושת העשורים האחרונים לעידן הזהב של האג"ח ושל פימקו.

לפי "דאו-ג'ונס" - הוצאה-בת של בארונ'ס ושל הוול סטריט ג'ורנל, שהיא חלק מאימפריית ניוז-קורפ של רופרט מרדוק - קוראי "בארונ'ס", שברבעון השלישי של 2015 מנו 436 אלף איש (לא כולל קוראי הכתבות המתורגמות ב"גלובס"), נהנים משווי ממוצע של 3 מיליון דולר למשק-בית, בניכוי חובות. בקיצור, חברות במועצת השולחן העגול של השבועון היא נכס נחשק בפני עצמו למטרות עסקים. ודווקא בימים אלו, גרוס זקוק לעיתונות חיובית. מאז פרישתו המהדהדת מפימקו, בספטמבר 2014, לטובת חברה קטנה בהרבה, ג'אנוס, ביצועיו וניבוייו רחוקים מלהיות מבריקים.

ב-2005 שלח גרוס עובדים של פימקו לרחבי ארה"ב לבחון מקרוב פרויקטים לבנייה למגורים. הדיווחים שקיבל הביאו אותו למסקנה, שבמדינה מתפתחת בועת נדל"ן. הוא נפטר מכל השקעותיו באג"ח מגובות משכנתאות, וכך חמק מהמשבר של 2008. לאחר המשבר, הוא טבע את אחד המונחים המפורסמים של השנים האחרונות: "הנורמלי החדש", מציאות של דשדוש, ריבית נמוכה, ואינפלציה אפסית.

ה-NBA הפיננסי

אבל דווקא הוא, שטבע את המונח "הנורמלי החדש" לסביבת השוק והכלכלה מעוטת הצמיחה והתשואות בימינו, שגה בקריאת המציאות הכלכלית החדשה. ב-2011 הוא הימר נגד האג"ח של ממשל ארצות-הברית, תוך שהוא נעזר בדימוי ציורי, "הפד עומד לתלוש אגד מעל פצע שעוד לא נרפא". רגע אחרי שנפטר מהאג"ח הללו, השוק הסתער עליהן. לקוחותיו נותרו מחוץ לחגיגה.

אחר-כך גרוס הזהיר מפני זינוק באינפלציה וצפה בריחה מהמניות ("כת המניות גוועת"). התחזית השנייה מתממשת אולי רק בימים אלו של תחילת 2016. התוצאה: "קרן ג'אנוס העולמית הלא מוגבלת של אג"ח", שגרוס התחיל לנהל באוקטובר 2014, רשמה תשואה שלילית של 0.72%, ב-2015; ופיגרה אחרי 41% מהקרנות היריבות המקבילות, לפי נתוני חברת מורנינגסטאר.

נטישת פימקו ב-2014 שהייתה הפתעה מרעישה, לא הפתיעה את יודעי הדבר. גרוס למד, שבכירי פימקו ואליאנץ, חברת הביטוח הגרמנית שהיא הבעלים של פימקו, עייפו ממנהיגותו ושקלו להחליף אותו. הוא הקדים תרופה למכה.

זה הזמן להקדיש כמה מילים למוחמד אל-אריאן, איש-כספים מחונן ממוצא מצרי, יוצא קרן המטבע הבינלאומית, שניהל בעבר את קרן ההשקעות של הרווארד. גרוס טיפח אותו כיורשו, וההנהלה מינתה אותו למנכ"ל פימקו, עד שגרוס החליט לסלקו. גרוס היה הסוחר האובססיבי, האנליטי והמופנם; ואל-אריאן היה הפנים הנינוחות ושגריר פימקו לכנסים עולמיים, כמו הפורום הכלכלי בדאבוס.

החברה של גנדלאך, דאבליין קפיטל, משגשגת על גבי כמה ניבויי השקעה מדויקים שלו. בשנה שעברה, גנדלאך ניחש נכונה שמחירי הנפט יקרסו, שאג"ח ה"זבל" אכן יהיו סחורה פגומה, ושכלכלת סין תדכא את השווקים המתעוררים. ב-2014 הוא חזה נכון שתשואות אג"ח הממשל האמריקני ירדו, ולא יעלו כפי שגרוס הפחיד.

והכי אירוני - בספטמבר 2014, גרוס פנה לגנדלאך והציע לו לעבוד במשותף. לפי גנדלאך, גרוס השתמש באנלוגיה מה-NBA: "אני קובי בראיינט, אתה לברון ג'יימס. לי יש חמש אליפויות, ולך שתיים", הסביר גרוס לכוכב העליון החדש. גנדלאך לא התלהב מההמחשה, וגרוס פנה לחברת ג'אנוס, שאיננה.

עוד כתבות

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה