גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסיביזם שיפוטי: בתי המשפט נוטים לכבד את הפקידות המקצועית

המחוזי והעליון דנו בעתירה של רופאת שיניים בשב"ס, שטענה לסיכול מועמדותה במכרז לתפקיד ראשת ענף ■ העליון קבע כי נגרם לקצינה עוול אישי, וכי התנהגות ממוניה הייתה פסולה - אך נמנע מלהעניק לה סעד משפטי אפקטיבי

אליקים רובינשטיין / צלם: איל יצהר
אליקים רובינשטיין / צלם: איל יצהר

הוויכוח האינסופי על מידת האקטיביזם השיפוטי מזניח לעתים את הניסיון לאפיין באילו החלטות של הרשות המבצעת (הממשלה) בתי המשפט מתערבים בפועל, ומה הם סוגי ההחלטות שהשופטים מושכים את ידיהם מהתערבות בהן.

לכאורה, ניתן היה לצפות שנטייתם של בתי המשפט להתערב בהחלטות מינהליות תגבר בהחלטות פרטניות, בנושאי הליך מינהלי ובמקרים שבהם נגרם לעותר עוול אישי; ומנגד התערבותם תקטן בהחלטות בעלות אופי פוליטי וכאלה המצריכות הפעלת שיקולי מדיניות כלליים.

הכלים המקצועיים העומדים לרשותו של בית המשפט מתאימים יותר לסוג העניינים הראשון (החלטות פרטניות), העומד במרכזו של המשפט המינהלי המסורתי, והתערבותם של בתי המשפט שם איננה מעוררת קושי כלשהו מנקודת ראות של הפרדת רשויות. אף על-פי כן, דווקא בעניינים אלה רואים שוב ושוב שבתי המשפט רוחשים כבוד עצום לפקידות המקצועית ולדרגי הייעוץ המשפטי הפנימי, ונרתעים ממתן סעד משפטי, שמשמעותו הפיכת שיקול-דעתם.

אחת הסיבות שבגללן בתי המשפט מבכרים לעתים התערבות בקביעת שיקולי מדיניות כלליים בעלי מרקם פתוח, היא, שקביעה כזאת היא חשובה יותר. נטייתו הטבעית של כל אדם היא להעדיף - אם רק תינתן לו ההזדמנות לכך - עיסוק בנושאים הנראים לו כחשובים. לעומת זאת, לא כל אחד שמח ללכלך את ידיו בדם שפיר ובשליה כדי להתיר אישה לבעלה (כפי שהתלונן דוד המלך על מלאכתו, על-פי המסופר במסכת ברכות).

"פרשת אפרת ארבל" (ראו בהמשך) מדגימה רתיעה כזאת. בפרשה זאת דנו 4 שופטים בשתי ערכאות בכירות (בית המשפט המחוזי והעליון), מהם שניים שהם יועצים משפטיים לממשלה לשעבר (אליקים רובינשטיין ומני מזוז), ושניים שהם פצ"רים לשעבר (שוהם ופינקלשטיין). קשה למצוא אנשים בקיאים מהם בתחומי המחלוקת, שרקעה נעוץ עמוק בהליכים פנימיים של השירות הציבורי.

סופם של דברים, בית המשפט העליון קבע כי נגרם לקצינה בשירות בתי הסוהר (שב"ס) עוול אישי, הנובע מהתנהגות פסולה של הממונים עליה, אך ראה את עצמו כמנוע מלהעניק לה סעד משפטי אפקטיבי.

ד"ר אפרת ארבל, רופאת שיניים בשירות בתי הסוהר, ביקשה להתמנות לתפקיד ראשת ענף רפואת שיניים בשב"ס. הגורם הממנה הוא השר לביטחון פנים, הפועל על סמך המלצה של נציב שירות בתי הסוהר.

התנהלות השב"ס הייתה, לדעת כל השופטים שדנו בנושא, "רחוקה מלהחמיא לשירות בתי הסוהר", כלשונו של בית המשפט העליון.

בתחילה יצאו שני "מכרזים פנימיים" לתפקיד. כלומר, כאלה המיועדים לעובדי השירות בלבד, ובשניהם נותרה ד"ר ארבל מועמדת יחידה; מאוחר יותר הוצא "מכרז חיצוני", שבוטל בעקבות התערבות משפטית, משום שהוא הוצא בעיצומם של הליכים קיימים.

תוך כדי ההליכים נוספה דרישה נוספת מן המועמדים - המסכלת את מועמדותה של ד"ר ארבל - כי המועמד יחזיק בתואר מומחה. במכרז הראשון לא הופיעה הדרישה כלל, אך במכרז הפנימי השני ובמכרז החיצוני היא נזכרת כ"יתרון".

לאחר שלושת המכרזים, שההליכים בהם לא הסתיימו, ומחוץ לגדרי המכרזים, הפכה הדרישה לתואר מומחה ל"דרישת סף", שמנעה את מינויה של ד"ר ארבל לראשת הענף.

בית המשפט המחוזי, ובעקבותיו גם בית המשפט העליון, פסקו כי ההחלטה לצאת למכרז חיצוני תוך כדי המכרז הפנימי, והוספת הדרישה לתואר מומחה תוך כדי ההליך, הם פסולים בתכלית. "כל אלה אינם מכבדים ארגון ממלכתי", קבע בית המשפט העליון.

השאלה שנותרה לדיון היא - מהו אפוא הסעד שתקבל העותרת בשל פגיעה זאת. בית המשפט המחוזי קבע, בפשטות, כי יש לראות את העותרת כמי שזכתה במכרז הפנימי, ועל כן הורה לנציב שב"ס להעביר המלצה בהתאם לשר לביטחון פנים. אך בעקבות עתירה נגד קביעה זו, בית המשפט העליון פסק אחרת.

פרקליטות המדינה ערערה על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, ועשתה זאת בלשון בוטה, שבית המשפט העליון ראה אותה כראויה לנזיפה.

הפרקליטה שהגישה את הערעור הבוטה הייתה מעורבת, בתיק אחר, בהפעלת לחץ על ד"ר מאיה פורמן-רזניק בשל חוות-דעתה בעניין רומן זדורוב, ולא ניתן לדעת האם מן הטעם הזה מצא בית המשפט העליון להוסיף לפסק דינו את ההערה הבאה:

"מבלי להפנות אצבע לכיוון פלוני או אלמוני, נוכח תולדות הנושא והרוח שנשבה מכתבי בית הדין של המשיבים, ומצורת התייחסותם בפנינו, אנו מטעימים כי רוצים אנו להאמין שאיש לא יחזיק לחובתה של המשיבה, הן עתה והן בהמשך, את העובדה שניהלה - העזה לנהל - הליך שיפוטי כנגד המערכת שבה היא עובדת".

לאחר הדברים האלה קיבל בית המשפט העליון רכיב מרכזי בטיעוניה של פרקליטות המדינה: העליון קובע כי בית המשפט המחוזי, הגם שצדק בקביעותיו לגופו של עניין, "הרחיק בצעד אחד קדימה", בכך שהורה לנציב שב"ס להמליץ בפני השר על ד"ר ארבל כעל הזוכה במכרז.

בחלק האופרטיבי של פסק דינו איפשר בית המשפט, למעשה, קיום מכרז חיצוני, בניגוד להחלטתו שלו כי יש לבטל את המכרז החיצוני כדי לקיים את המכרז הפנימי.

בית המשפט המחוזי סבר כי האיסור להוציא מכרז חיצוני במקרה זה הוא "העיקר", ברם ניסוחיו המתונים של בית המשפט העליון מציגים עניין זה כסוגיה טכנית, יישומית וטפלה לסוגיות המעניינות שהוא דן בהן.

וכך, אף שד"ר ארבל הצליחה לשכנע שתי ערכאות שנגרם לה עוול חמור, נראה כי בכך תהיה נחמתה. בית המשפט העליון סבר כי "הצעד הנוסף" של מתן תוקף לזכייתה במכרז הוא בלתי אפשרי "בגדרי ההליך המינהלי".

האמת היא, שישנם תקדימים דומים, כגון עניין מחמלי (ראו בהמשך), שבו בית המשפט העליון, בהרכב בראשות השופט רובינשטיין, אף הורה להעניק דרגה לקצין בשב"ס. אך מתן סעד אפקטיבי באופן זה הוא מעשה נדיר.

במקרה הנוכחי, בית המשפט העליון החזיר את ההחלטה לנציבת שב"ס החדשה, שבעבר הייתה ראשת אגף האסיר בשב"ס, והייתה מעורבת בהליכים הפסולים שעליהם מתח בית המשפט העליון ביקורת.

רמי מחמלי, קצין שב"ס שלקה בליבו בשל תנאי עבודתו, עתר לבג"ץ באוגוסט 2010 נגד אי-קידומו לדרגת רב-כלאי. בתגובה קיצץ השב"ס את שכרו בשליש, בנימוק שיש להתאימו להיקף משרתו בפועל.

באוקטובר 2013 הוציא בית המשפט העליון צו ביניים נגד פגיעה בשכרו, ובמאי 2014 קבע בג"ץ כי יש להעניק למחמלי דרגת רב-כלאי מדצמבר 2011, וביטל את צו הביניים שמנע פגיעה בשכרו.

ובכן, אקטיביזם שיפוטי? - תלוי מתי. כאשר מן הצד השני עומדת פקידות מקצועית, מנהלי כוח-אדם ויועצים משפטיים פנימיים, קטנה נטייתו של בית המשפט להתערב. החלטות עקרוניות קל לקבל, אולם להציל עשוק מידי עושקו - לא תמיד.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?