גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בארץ אין יותר מציאות; צריך לחפש נדל"ן מחוץ לישראל"

בראיון עם "גלובס" מדברים איציק מדינה ונתי ליוש מ-cashflow על שוקי המניות והנדל"ן בארץ ובעולם ומסבירים איפה כדאי היום להשקיע כדי להשיג תשואות גבוהות

פועלים באתר בנייה / צילום: רויטרס
פועלים באתר בנייה / צילום: רויטרס

שוקי המניות בארץ ובעולם עוברים טלטלה מתחילת 2016, טלטלה המשפיעה גם על שוקי האג"ח ומביאה לירידה חדה למדי בתשואות לטווחים ארוכים. נראה שגם שוק הנדל"ן בארץ עשוי לשנות כיוון בקרוב ועליית המחירים החדה של השנים האחרונות תיעצר. יש גם לא מעט כלכלנים המעריכים שמחירי הדירות באזורים שונים בארץ צפויים לרדת ב-10%-20% בשנתיים הקרובות.

בראיון עם "גלובס" מדברים איציק מדינה, מייסד cashflow ומשקיע נדל"ן ותיק בארץ ובעולם, ונתי ליוש, שותף מנהל בקשפלואו ומשקיע ותיק בנדל"ן, על שוקי המניות והנדל"ן בארץ ובעולם ואיפה כדאי היום להשקיע כדי להשיג תשואות גבוהות.

"cashflow הוקמה במטרה לייצר מרחב פיננסי לאנשים. הלימודים כשלעצמם זה לא מעניין. מה מונע מאנשים לקום ולהתחיל לעשות כסף? שני דברים - ידע ואמונה. אם מישהו בא, לומד, מסיים את הפעילות וזהו אז הוא יחזור מאוד לחיים הרגילים שלו ולא יהיה לו כמעט סיכוי להתעשר ולהגיע לעצמאות כלכלית. אנחנו בנינו את cashflow כך שאנשים שלומדים ייפגשו עם אנשים אחרים שכבר עשו את זה והצליחו ואז הם אומרים לעצמם שגם הם יכולים לעשות את זה", אומר ליוש.

- אתם מנסים ללמד אנשים להימנע מטעויות?

ליוש: "ברור. המרצים שלנו הם כאלה עם הצלחות מוכחות וחלק מהלימוד זה להבין ולהפיק לקחים מהטעויות שאחרים עשו ולהימנע מזה. יש לא מעט אנשים בישראל שהצליחו ועברו דרך קשפלואו".

מה בעצם אתם מלמדים כאן?

ליוש: "יש 4 דרכים לעשות כסף - ואני לא מדבר על ירושה או זכייה בלוטו - שוק ההון, נדל"ן, יזמות עסקית ואינטרנט וכולם נמצאים כאן. בסופו של דבר פחות מעניין המסלול אלא לעשות כסף. כמובן שלכל אחד יש את המשיכה שלו והתחום שהוא אוהב. אנחנו נותנים לאנשים שרוצים ומוכנים להשקיע את הכלים. יש כאלה שרוצים ללמוד את הכל ובסוף מחליטים לאיזה תחום לפנות".

- בשוק ההון אפשר להתחיל עם קצת כסף...

ליוש: "נכון. זה גם פחות כאבי ראש והתרוצצויות. אבל יש גם חסרונות כמובן. זה הרבה יותר תנודתי ומערב הרבה יותר רגשות כי כל יום אני רואה כמה הרווחתי או הפסדתי וזה משפיע ובמקרה של הפסדים מכניס ללחץ. יש בזה המון פסיכולוגיה. בנדל"ן זה לא ככה, הריצה היא למרחקים יותר ארוכים ולא מושפעים מתנודות יומיות".

- מה אתה חושב על הבורסה היום?

ליוש: "המצב מאוד מסוכן ויכול להיות שאנחנו לקראת מפולת. צריך מאוד להיזהר".

- האם המרצים שלכם מלמדים איך להרוויח בירידות?

ליוש: "כמובן. אבל זה לא פשוט וגם מאוד מסוכן לעשות שורטים כי אין גבול להפסדים. בשוק ההון אפשר כמובן להרוויח גם בירידות, בניגוד לנדל"ן".

מדינה וליוש לא ממליצים להשקיע היום בישראל, לאחר העליות החדות של השנים האחרונות שהביאו לכך שהתשואות על השקעה בדירות מגורים צנחו לרמות נמוכות מאוד. לדעתם, ההזדמנויות הגדולות נמצאות באירופה ובאנגליה.

- מה אתם חושבים על שוק הנדל"ן המקומי?

מדינה: "היו עליות חדות בשנים האחרונות ויש לכך כמה סיבות כמו הריבית הנמוכה והמס על רווחים בבורסה. אנחנו, אגב, נגד השקעה בדירות בישראל כיום. המחירים עלו יותר מדי והיום צריך להביא הון עצמי מאוד גבוה בכדי לקנות דירה בין גדרה לחדרה. המחירים מטורפים לגמרי. הרבה לקוחות שלנו קנו בבאר שבע לפני כ-10 שנים במחירים של 220-150 אלף שקל, היום הנכסים האלה שווים 800-900 אלף שקל. דירות ישנות שמושכרות לסטודנטים. חלקם עשו אקזיט יפה בשנה-שנתיים האחרונות".

- זה עניין של תשואה לטווח ארוך...

מדינה: "תזרים מזומנים הוא המלך. הישראלים תמיד חושבים איך לעשות מכה. צריך לבנות את ההון בצורה הדרגתית ומסודרת ויציבה ולא להשתגע. זה כמובן גם תלוי בגיל של המשקיע ובהיקף הנכסים שלו. רוב המשקיעים לא רוצים ולא באים לקחת סיכון אלא רוצים ליצור תזרים לטווח ארוך".

"לחפש נדל"ן מחוץ לישראל"

- אז היום אין מציאות בבאר שבע?

מדינה: "בכל ישראל אין מציאות באופן כללי. כמובן שפה ושם אפשר למצוא מוכרים לחוצים, הזדמנויות נקודתיות. זה תמיד היה ויהיה בכל מקום. במהלך הקורס אנחנו נותנים משימות ואחת המשימות בקורס הקודם שלנו הייתה למצוא נכס עם תשואה של 7% בארץ ואף אחד לא מצא".

"גם השכר האקטיבי של הישראלים וגם השכר הפסיבי הולכים ונשחקים. כיום אין מצב של המוני מוכרים ולכן כולם עדיין מרגישים טוב עם עצמם אבל אם הריבית פתאום תעלה בחדות או ששיעור האבטלה ויזרקו הרבה דירות לשוק המחירים יצנחו. בכל מקרה התשואות נחתכות בנדל"ן והתשואות של הפנסיה והחסכונות לטווח ארוך ירדו בצורה דרסטית. לכן אנחנו ממליצים לחפש שוקי נדל"ן מחוץ לישראל".

- איפה למשל?

מדינה: "ארצות הברית הייתה מקום נהדר להשקיע בו עד לפני שנתיים אבל המון כסף זרם לשם והמחירים עלו. באירופה ואנגליה יש המון הזדמנויות".

- אם אני רוצה היום לקנות נכס באנגליה אז מה אני צריך לעשות?

מדינה: "אנחנו פועלים כמעט בכל אנגליה מלבד לונדון. למשל מנצ'סטר, שהגודל שלה זה גוש דן כפול 5 בערך. עיר עם כ-3 מיליון תושבים. יש המון המון נכסים למכירה. שם נהוג לשכור ולא לקנות נכסים ולכן יש הזדמנויות. אפשר לרכוש נכסים ב-200-250 אלף שקל בלי בעיה".

- כמה כסף צריך להביא מהבית?

מדינה: "צריך לבנות אסטרטגיה. בהתחלה אתה צריך לבנות מערכת יחסי אמון עם הבנק. עם הון עצמי התחלתי של כ-300 אלף שקל אפשר להגיע בתוך כ-5 שנים לפורטפוליו נכסים בסדר גודל של 2-2.5 מיליון שקל".

- איך?

מדינה: "אפשר להגיע למינוף של 80%. ב-300 אלף שקל אתה רוכש נכס ב-100% הון עצמי. זה מייצר לי נטו מזומן של כ-3,000 שקל בחודש. יפה אבל לא מעניין. אחרי חצי שנה - שנה כשיש לי כבר דייר שמשלם לי באופן קבוע אני הולך לבנק ומראה לו שיש לי את הנכס הזה ואז אני יכול לקחת נכס נוסף בשעבוד מצרפי ולא להביא שקל מהבית. אז כבר יש לי הכנסה של 5,000-6,000 שקל בערך כי לקחתי הלוואה עם גרייס ל-20 שנה. בארץ אין חיה כזאת בכלל אבל שם אפשר לעשות את זה. אז לא הוצאת כסף מהכיס ונגיד שהתקבולים הם כ-5,000 שקל בחודש אבל הכי חשוב זה ליצור אמון עם הבנקים ולהראות שגם אם לא יהיו שוכרים בנכסים אז במקרה מכירה אין להם כמעט סיכון. וכך ממשיכים, אחרי עוד שנה קונים עוד נכס ואז אנחנו בכ-66% מימון ויש לנו הכנסה של כ-7,000 עד 8,000 שקל ואפשר אחרי כמה שנים להגיע להכנסה של 10-12 אלף שקל בחודש. את כל הנכסים אפשר לקנות בגרייס ל-10-15-20 שנה, מה שאי אפשר לעשות בארץ. אגב, זה מוצר של תזרים בלבד, לא צריך לצפות שערך הנכס יעלה. גם מחירי השכירות לא זזים כמעט".

"ישראל היא פספוס עצום"

- מישהו עם 50 אלף שקל יכול להתחיל?

מדינה: "כמובן. אנחנו בונים סינדיקציות כל הזמן. מחברים כמה משקיעים ורוכשים נכס ביחד".

- ולבד?

מדינה: "כ-300 אלף שקל. אנחנו מעדיפים להשקיע בבתים ולא בדירות כי אנחנו רוצים למשוך משפחות עם ילדים. כמובן שאני בודק את דירוג האשראי שלהם ואת ההכנסות והיציבות בעבודה וכו...".

- איפה הסיכון?

מדינה: "אין כמעט סיכון. אבל אם לא יהיו שוכרים טובים אז כאן יש סיכון. צריך להסתכל על זה כמו אג"ח עם תזרים מזומנים יציב. אגב, צריך להבין שאנחנו כאן בקשפלואו לא נוגעים בכסף של אנשים. אין כזה דבר להשקיע דרכנו. אני לא נוגע בכסף של אנשים. אנחנו סטריליים לחלוטין. אנחנו נותנים את הכלים וההזדמנויות וזהו. המשקיע חייב להחליט ולפעול לבד".

לסיום אומר מדינה כי "ישראל היא פספוס עצום. כל העשירים הגדולים בורחים מכאן בגלל הביורוקרטיה והמסים הגבוהים. העולם היום הוא פתוח וההסתכלות צריכה להיות בינלאומית. צריך להוריד מסים ולמשוך לכאן חברות גדולות ומשקיעים ולא לתת עדיפות לחברות הגדולות. אנחנו עושים הרבה כסף עבור  לקוחות שלנו אבל מחוץ לישראל וזה חבל. גם המס על הבורסה חייב לרדת. ברגע שהמסים יירדו ההכנסות יעלו. זה ברור לגמרי".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה