גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

1,600-2,500 שקל לשעה: הרכש החדש של המשכן לבוררות

לאחר שה"המוסד לבוררות עסקית" צירף משפטנים כמו פרקליט המדינה לשעבר לדור ומבקר המדינה לשעבר לינדנשטראוס - מתחרהו המוביל, "המשכן לבוררות ופתרון סכסוכים", מצרף משפטן בולט מהאקדמיה, פרופ' מיגל דויטש

פרופ` מיגל דויטש / צילום: איל יצהר
פרופ` מיגל דויטש / צילום: איל יצהר

לפני כשנה פרסם "גלובס" סדרת כתבות תחקיר על הליכי הבוררות. מאותן כתבות עלתה תמונה מדאיגה משהו, שלפיה הבוררות, שהיא ביסודה דרך אלטרנטיבית וחשובה לפתרון סכסוכים מחוץ לבתי המשפט העמוסים והיגעים, הלכה והפכה לאורך השנים למעין מסלול עוקף בתי המשפט, לעשירים בלבד.

ד"ר יובל אלבשן, דיקן פיתוח חברתי בקריה האקדמית אונו, וממייסדי עמותת "ידיד" הפועלת להעצמת השכבות החלשות בחברה, היטיב להגדיר את התופעה באומרו כי "הליך הבוררות הפך ל'מסלול המהיר' לתל-אביב לעשירים בלבד, שבו בעלי המאה חולפים ועוקפים את אלה שעומדים בפקק של בתי המשפט, והם, העשירים, יגיעו הרבה לפניהם, וגם יקבלו מהבוררים את מבוקשם".

רוב הבוררים המובילים הם שופטים בדימוס ועורכי דין, שגובים אלפי שקלים לשעה. כך, רק מי שיש לו הרבה כסף מסוגל לקבל את השירות שלהם, שהוא יעיל ומהיר יותר מהשירות שמסוגלים להעניק בתי המשפט.

בנוסף, מדובר בהליך חשאי שמאפשר לצדדים הנצים, שרובם אנשי עסקים וחברות, לנהל את הסכסוך שלהם הרחק מעיני הציבור והתקשורת. רוב הבוררויות מתנהלות במוסדות הפרטיים היקרים, על-ידי שופטים בדימוס ועורכי דין בכירים.

בשונה משופטים, שמקבלים שכר חודשי קבוע מהמדינה, הבוררים שפועלים באופן פרטי מתוגמלים לפי שעות עבודתם על הבוררות. מי שמשלם את שכר הבוררים הם בעלי הדין הניצים, שמממנים את שכרו והוצאותיו של הבורר במועדים שהוא קובע, אם אין כוונה אחרת בהסכם הבוררות.

מאחר שמוסד הבוררות אינו שקוף, קשה לדעת כמה בורר מקבל עבור שעת עבודה. מוסדות הבוררות מתמחרים "שעת עבודת בורר" במחירים שנעים בין 1,600 שקל לשעה ל-2,500 שקל לשעה. את התשלום משלמים שני הצדדים לבוררות.

שני המוסדות הפרטיים הבולטים והמובילים בתחום הבוררות הם "המוסד הישראלי לבוררות עסקית של איגוד לשכות המסחר", שבראשו עומדת שופטת העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה; ו"המשכן לבוררויות ולפתרון סכסוכים", בראשות חברת הכנסת לשעבר עו"ד דליה רבין ובניהול עו"ד רוני גרינברג.

באחרונה החריפה התחרות בין שני המוסדות המובילים לבוררות. כל אחד מהם מנסה למשוך אליו את המשפטנים הבולטים והמובילים בארץ, כדי שיפעלו כבוררים מטעמו.

וכך, בשבוע שעבר הודיע "המוסד לבוררות עסקית" על צירופם של פרקליט המדינה לשעבר, משה לדור; שופט העליון בדימוס יצחק אנגלרד; נשיאת בית הדין הארצי לעבודה לשעבר, השופטת נילי ארד; מבקר המדינה לשעבר, השופט מיכה לינדנשטראוס; שופט המחוזי בירושלים לשעבר, יהונתן עדיאל; ומשפטנים בולטים נוספים לצוות הבוררים של המוסד.

חבורת "כוכבי המשפטים" הזו הצטרפה אל בוררים בולטים שכבר עובדים עם המוסד שנים, כמו המנהל לשעבר של בתי-המשפט, דן ארבל, השופטת המחוזי בדימוס, דרורה פלפל, נציב שירות המדינה לשעבר, שמואל הולנדר, עמוס גבריאלי (שנחשב למגשר הכי מבוקש בארץ), עו"ד אילן בומבך, ורבים נוספים. 

חידוש: הקמת ערכאת ערעור

מתברר כי המתחרה המוביל של המוסד לבוררות עסקית, "המשכן לבוררויות ופתרון סכסוכים", בראשות עו"ד דליה רבין, שהוקם ב-2009, אינו מפגר מאחור, וגם הוא מצרף לשורותיו בימים אלה משפטנים ידועי-שם שיועסקו כבוררים מטעם המשכן.

"המשכן לבוררויות ולפתרון סכסוכים" מעסיק זה שנים משפטנים בולטים, כמו נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב לשעבר, אורי גורן; מנהלי בתי המשפט לשעבר, השופטים בעז אוקון ומשה גל; סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ורדה אלשיך; השופטים המחוזיים לשעבר, יהודה זפט, מנחם בן-דוד, שלי טימן; ורבים וטובים נוספים.

בחודשים האחרונים, אולי כחלק מהתחרות מול "המוסד לבוררות עסקית", צירף גם המשכן משפטנים ידועי שם לנבחרת המגשרים והבוררים שלו. בין היתר מדובר בפרופסור שלום לרנר, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר-אילן, שהוא מומחה בינלאומי למשפט מסחרי ולדיני קניין; בעו"ד ירון אלחנני, מייסד ובעלי משרד עורכי הדין קנטור-אלחנני-טל, שמנהל זה שנים ארוכות תיקי ליטיגציה מסחרית, לרבות בענייני בנקאות; בעו"ד ברוך כצמן, שפרש לאחרונה ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן; ובעו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי.

רכש מרשים נוסף שעשה לאחרונה המשכן הוא זה של פרופסור מיגל דויטש, מומחה למשפט אזרחי ומסחרי, שמכהן כפרופ' מן המניין באוניברסיטת תל-אביב וכן כיועץ לפירמת עורכי הדין ליקוורניק, גבע, לשם ברנדווין, הגדולה בארץ.

עבור דויטש, נושא הבוררות אמנם טרי יחסית, אבל הוא עסק בעבר בתפקידים שיפוטיים. למשל, כממונה על המשמעת וחבר ועדות המשמעת באוניברסיטה. בין היתר היה דויטש חבר בהרכב בית הדין המשמעתי לחברי סגל של אוניברסיטת תל-אביב, שנזף בחודש מאי האחרון, כפי שפורסם, במרצה פרופ' רונן שמיר, שהועמד לדין משמעתי לאחר שניהל קשר אסור עם סטודנטית.

דויטש מציין כי כבורר הוא יתמקד בנושאים האזרחיים והמסחריים שבתחום התמחותו, שהם הנושאים המרכזיים שמתנהלים סביבם בוררויות במשכן. לדבריו, תיקון שנעשה בחוק הבוררות לפני מספר שנים, הרחיב במידה מסוימת את האפשרות לבטל פסק בורר בבית משפט. אבל "מה שיותר חשוב הוא, שהיום הצדדים יכולים לקבוע בהסכם הבוררות ביניהם שבכל מקרה ניתן יהיה לערער על פסק הדין של הבורר לערכאת בוררים נוספת, ללא צורך להגיש בקשה לביטול פסק בורר לבית המשפט".

דויטש מסביר כי מדובר במסלול אחר לגמרי, שמקים למעשה ערכאת ערעור בתוך מוסד הבוררות. "האפשרות של הצדדים להסכים כי ניתן יהיה לערער על החלטת הבורר שדן בסכסוך ביניהם, להרכב בוררים, מקטינה את הסיכונים שבפנייה להליך בוררות, ויוצרת סימולציה כמעט מלאה למה שקורה במערכת בתי המשפט".

לדברי דויטש, "אחד החששות הגדולים של מי שפונה לבוררות היא מהמילה האחרונה של אדם אחד (הבורר), שלא ניתן לערער עליה; שזהותו של הבורר תכריע את הכול, והכול מתחיל ונגמר בו. הסכמה מראש לאפשרות ערעור מונעת את החשש הזה".

החיסרון של הסכמה כזו הוא שהגשת ערעור על החלטת בורר, להרכב בוררים, מגדילה באופן משמעותי את ההוצאות של הצדדים על ההליך ואת התשלומים שהם נדרשים לשלם לבוררים ולמוסדות הבוררות. במקביל, הליך ערעור כזה מגדיל עוד יותר את עושרם של הבוררים ושל המוסדות לבוררות ולגישור.

נבחרת הבוררים

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד הנג סנג מזנק ב-1.3%

הניקיי עולה ב-0.9% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי