גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדד שמראה שהאינפלציה בעולם מתקרבת לשיא של שנים

בזמן שהשווקים חוששים מכניסה לעולם של דפלציה מתמשכת - "אינפלציית הליבה העולמית", שאינה כוללת את מחירי האנרגיה והמזון התנודתיים, דווקא רושמת רמות שיא, בעיקר במדינות המתעוררות

דולר / צילום: בלומברג
דולר / צילום: בלומברג

כולם יודעים שהעולם נאבק באינפלציה נמוכה באופן קיצוני, ושהבנקים המרכזיים בארה"ב, בבריטניה, בגוש האירו וביפן הוציאו טריליוני דולרים על הקלה כמותית, בניסיון להדוף את איום הדפלציה. הירידה האחרונה במחירי הנפט לרמה של פחות מ-30 דולר לחבית, הציתה מחדש את הפחד הזה. אבל אפילו אם ננכה נתון זה, הרי שבנקים מרכזיים במרבית חלקי העולם (יוצא הדופן הבולט ביניהם הוא הפדרל ריזרב בארה"ב) כל-כך מודאגים מהיעדרם של לחצים אינפלציוניים מקומיים, עד שהמדיניות המוניטרית העתידית שלהם הולכת ומתרופפת, כך על-פי התחזיות.

אך האינפלציה - לפחות על-פי מדד מפתח אחד - אינה נמוכה כלל וכלל, אלא גבוהה למדי. אינפלציית הליבה העולמית, שאינה כוללת את מחירי האנרגיה והמזון התנודתיים, ומשמשת עקב כך אומדן טוב יותר ללחצי האינפלציה המקומיים מאשר מדד המחירים לצרכן, מתקרבת כעת לשיאים היסטוריים.

מדד אינפלציה זה, שהגיע ל-2.4% בדצמבר, היה ברמה גבוהה יותר רק פעם אחת מאז שנת 2000 - ביולי-ספטמבר 2008, אז רשם שיא של 2.5%, על-פי חישובי ג'יי.פי מורגן, וכפי שמראה הגרף.

בשבוע שעבר דיווחה לשכת הסטטיסטיקה של משרד העבודה האמריקאי כי מדד הליבה של המחירים לצרכן בארה"ב העפיל ל-2.1% בדצמבר - הרמה הגבוהה ביותר מאז יולי 2012.

זאת, למרות שמיוני 2014 נרשם זינוק בשיעור 24.4% במדד הדולר, שמודד את חוזקו של השטר הירקרק לעומת סל מטבעות - עלייה שלכאורה הייתה אמורה להפחית את מחיר היבוא האמריקאי ולצמצם את הלחץ האינפלציוני.

אם לא די בכך, הרי שאינפלציית הליבה עלתה, למרות שהיחלשות מחירי הנפט הנמיכה את מחיריהם של חלק מהרכיבים בסל הליבה של מדד המחירים לצרכן, כגון כרטיסי טיסה שנפלו ב-1.1% בדצמבר, כך לדברי הארם בנדהולץ, הכלכלן הראשי לענייני ארה"ב ביוניקרדיט.

אינפלציה שמסרבת בעקשנות להיעלם

למרות נתוני האינפלציה הגבוהים בארה"ב, דייוויד הנסלי, כלכלן בג'יי.פי מורגן, טוען כי לחצי אינפלציית הליבה בכלכלות המפותחות הם "נמוכים עד מתונים".

במקום זאת, נובעות רמות אינפלציית הליבה העולמית הגבוהות באופן יוצא דופן מהמגמות בשווקים המתעוררים. במדינות כגון ברזיל, רוסיה, טורקיה ובמידה מסוימת דרום אפריקה, "לחצי המטבע הקיצוניים דוחפים את האינפלציה כלפי מעלה", מכיוון שהיחלשות המטבעות מעלה את מחירי היבוא.

חשוב לציין כי למרות שטענה זו נכונה, אין היא מסבירה את נתון אינפלציית הליבה העולמית הגבוה באופן יוצא דופן. שוקי המט"ח הם משחק סכום אפס, כך שהיחלשות מטבעותיהן של מדינות מסוימות (ולפיכך מגמה שמובילה לאינפלציה גבוהה יותר) חייבת להתאזן על-ידי התחזקות מטבעותיהן של מדינות אחרות (שמצמצמת את הסיכוי לאינפלציה נמוכה יותר).

הנסלי מציין גם את השפעת העלאות המס "שקשורות במצוקה הכלכלית, ושהשפעתן על האינפלציה היא זמנית בלבד". הוא טוען כי בניכוי מדינות אלה, רמות אינפלציית הליבה בשאר המדינות המתעוררות הן "ממוצעות".

אך לממצא זה יש השלכות מעניינות עוד יותר. "שיעורי הצמיחה במדינות השווקים המתעוררים הולכים ונחלשים מדי שנה. הם יוצרים עודף (של כושר ייצור ומלאים), ואמורים היו להביא למגמת ירידה ברמות אינפלציית הליבה, אבל זה לא קורה", אומר הנסלי, וטוען כי "עקשנות" זו בתחום האינפלציה מהווה בעיה מרכזית שעמה חייבות ממשלות השווקים המתעוררים להתמודד.

לדברי ג'יי.פי מורגן, תופעה זו של אינפלציה שמסרבת בעקשנות להיעלם קיימת במיוחד ברחבי אמריקה הלטינית, למעט מקסיקו, וכן באסיה, להוציא הודו ואינדונזיה. עם זאת, במזרח אירופה, במזרח התיכון ובאפריקה קיימים רק כיסים של אינפלציה כזאת.

הנסלי מציין את הדוגמה של ברזיל, שבה אפילו תקופות של צניחה בערך המטבע אינן דוחפות כלפי מעלה את מחירי היבוא, והמדינה סובלת מ"אינפלציית שכר גבוהה מאוד, ומבעיית אינפלציה מושרשת שמשתקפת במידה מסוימת ברחבי אמריקה הלטינית".

כך למשל, בשנים 2009-2011, כשהריאל הברזילאי התחזק ב-30% לעומת הדולר, ודחף כלפי מטה את מחירי המוצרים המיובאים, נותרה האינפלציה ברמה של 5%-6%.

צפי ל"עלייה חדה" במדד המחירים

בג'יי.פי מורגן צופים שאינפלציית הליבה העולמית תרשום ירידה שולית בחודשים הבאים, ותגיע ל-2.3% עד סוף השנה, אך עדיין תהיה זו רמה "שמתקרבת לטווח הגבוה של רמות האינפלציה שנרשמו ב-15 השנים האחרונות".

עם זאת, צופים בבנק האמריקאי "עלייה חדה" במדד המחירים לצרכן במחצית השנייה של 2016, "על בסיס החישוב המתמטי הפשוט, שכל עוד לא יצנחו מחירי הנפט ב-40% נוספים, לחץ זה אמור להתפוגג במהירות כלפי מטה", וזאן מכיוון שהשפעת הירידות הקודמות במחירי האנרגיה תיעלם ממשוואת האינפלציה.

ג'יי.פי מורגן צופה שהאינפלציה העולמית תגיע לתחתית של 1.5% ביוני, אך תעלה ל-2.6% בדצמבר (ראו גרף).

גם אנליסטים ב-RBC קפיטל צופים עלייה במדד המחירים לצרכן, מכיוון שלחצי המחיר בארה"ב חזקים דיים כדי להצדיק 4 העלאות ריבית בשנה הנוכחית, לעומת שתי העלאות שכבר תומחרו על-ידי השוק.

במבט רחב יותר, "מרבית יבואניות הסחורות עלולות לחוות עלייה משמעותית יותר במדד המחירים של 100-200 נקודות בסיס", לדברי דניאל טננגאוזר, מנהל אסטרטגיית שווקים מתעוררים ומט"ח עולמי ב-RBC.

בדומה לג'יי.פי מורגן, גם RBC צופה אינפלציה משמעותית בשווקים המתעוררים.

על בסיס ניתוח מגמות האינפלציה מהעבר, צופים ב-RBC כי ב-12 החודשים הבאים תגדל האינפלציה מ-1.7% ל-2.8% בסין, מ-5.6% ל-7.3% בהודו, מ-2.1% ל-3.7% במקסיקו ומ-0.9% ל-2.9% בהונגריה.

מדינות שסובלות כעת מדפלציה של 0.7%-0.9%, כגון ישראל, פולין ותאילנד, ירשמו אינפלציה של 1.7%, 2.2% ו-2.3% בהתאמה עד דצמבר, להערכת הבנק. RBC צופה ירידה באינפלציה במספר קטן של שווקים מתעוררים גדולים, כגון ברזיל ורוסיה, שבהן שוררת כעת אינפלציה דו-ספרתית, וכן בטורקיה, שבה עומדת האינפלציה על 8.8%.

בסך-הכול, צופה טננגאוזר רמות אינפלציה גבוהות יותר באופן כללי, עם חששות מיוחדים לגבי הודו, שבה עלול להערכתו הבנק המרכזי להימנע מתגובה לעלייה באינפלציה, וכן לגבי טורקיה, שייתכן כי כבר החמיצה את ההזדמנות שיצרה עבורה צניחת מחירי הנפט, להוריד את האינפלציה לרמה שמתקרבת ליעד של 5% שקבע הבנק המרכזי.

האינפלציה העולמית

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה