גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שי אגסי מרצה על מוסר, שאול מופז מקדם צעירים מהפריפריה

וגם: מה חגגו יחד אנשי העסקים עמוס לוזון ודוד פתאל?

שי אגסי מדבר על מוסר

לאן נעלם שי אגסי? מאז התמוטטות מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס, עליו ניצח אגסי, הוא הוריד פרופיל. נזכיר כי בטר פלייס, שהקימה מערכת תשתיות לתפעול ותמיכה בכלי רכב חשמליים, הפכה לסטארט-אפ היקר בישראל, ו"שרפה" יותר מ-3 מיליארד שקל, הון שהושקע בה בעיקר על-ידי החברה לישראל, בעל השליטה בחברה עידן עופר, ומשקיעים פיננסיים בעלי שם.

ביום חמישי האחרון אגסי "יצא מהבונקר" והגיע להרצות בפני תלמידי התיכון של בית החינוך המשותף במועצה האזורית חוף השרון על האתגרים הצפויים להם במאה ה-21.

אגסי שוחח עם התלמידים בכנס "Imagin 2030", המתקיים זו השנה השלישית ביוזמה משותפת של הנהלת בית-הספר וועד ההורים הבית-ספרי. במהלך המפגש אגסי ירד מן הבמה, ושוחח עם התלמידים בגובה העיניים. הוא סיפר להם איזה עולם מחכה להם בעוד כמה שנים וכיצד הם יכולים להתכונן אליו.

לדברי אגסי, את הקדמה ואת הטכנולוגיה לא ניתן לעצור. השאלות והדילמות שבהן יהיה על המין האנושי להתמקד יהיו ערכיות ומוסריות - מתי ואיך להשתמש בהמצאות ומתי לשים את הקו בין מותר לאסור.

לדבריו, ההמצאות וההתפתחויות העתידיות יכולות לשנות את העולם לטובה או לרעה, הכול תלוי בנו.

במפגש השתתפו למעלה מ-400 תלמידים, שהרבו לשאול את אגסי שאלות. זמן רב לאחר שכבר סיים הם הקיפו אותו ושוחחו אתו ארוכות. 

שי אגסי / צילום: רמי זרנגר

המיזם החברתי של מופז

ולאן נעלם שאול מופז? הוא היה רמטכ"ל, ראש המפלגה הגדולה בכנסת לזמן מה, אבל לקראת הבחירות האחרונות פרש.

מופז פועל במסגרת עמותת "עתידים", שמטרתה לשלב באקדמיה צעירים מהפריפריה. את התוכנית הוא הקים יחד עם איש העסקים איתן ורטהיימר, ומנהל אותה זאב חיות. בכל סטודנט התוכנית משקיעה בממוצע כ-100 אלף שקל.

אחת ממטרות העמותה היא להעלות את אחוז הצעירים ממוצא אתיופי שמגיעים לאקדמיה. כיום הם מהווים פחות מאחוז מכלל הסטודנטים בארץ.

במפגש עם בוגרי וצעירי התוכנית, מופז ביקש לעודד אותם כשמצא דמיון לתחנות חייו. "גם אני עשיתי מסלול דומה לזה של מרביתכם", הוא אמר. "עליתי לארץ בגיל צעיר, עברתי להתגורר בפריפריה, ואפילו נתקלתי בכינויים על מוצאי המזרחי, למרות זאת הגעתי לתפקידי כרמטכ"ל. המשיכו להשקיע ולתרום לעצמכם ולמדינה, ואני מאמין שתגיעו רחוק".

מופז חיות וצעירי עתידים / צילום: אורן שלו

עודד שמיר יקבל אג"ח

על רקע האתגרים הפיננסים איתם מתמודדת חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים וחוסר הצלחתה לאשר את תנאי הפרישה של המנכ"ל הקודם, עודד שמיר, מבקשת החברה לשנות את דרך התגמול שלו ולהמיר את תנאי הפרישה, בהיקף של קרוב ל-3 מיליון שקל, להקצאה פרטית של אג"ח מסדרה י' של החברה.

לפני כשנתיים, במארס 2013, הודיע שמיר על החלטתו להתפטר מהתפקיד, וכלכלית ירושלים ביקשה לאשר לו מענקי פרישה ותגמולים שונים עבור עבודתו בחברה. אולם, אסיפת בעלי המניות של החברה החליטה שלא לאשר לו את התגמולים המבוקשים.

כעת, לקראת אסיפת בעלי מניות המתוכננת להתכנס בחודש הבא, מפרטת כלכלית ירושלים ומציינת כי תנאי הפרישה של שמיר יכללו מענק שנתי בגין שנת 2012, מענק ארוך-טווח, מענק פרישה, מענק התמדה ותוספת עלות בגין רכיב הודעה מוקדמת - אשר כולם ישולמו לו באמצעות הקצאת אג"ח פרטית.

בנוסף תבקש כלכלית ירושלים לאשר באסיפת בעלי המניות דמי ניהול שנתיים של 1.25 מיליון שקל לאהרון פוגל בתפקידו החדש כיו"ר החברה, בנוסף למענק שנתי של עד 350 אלף שקל, וכן לאשר את מינויים של רם בלינקוב ויקותיאל גביש כדירקטורים בחברה.

שמיר כיהן כמנכ"ל כלכלית ירושלים למעלה מ-11 שנים. בשנים האחרונות נפגעה החברה בצורה ניכרת בשל הפסדים ברוסיה ובאוקראינה, ובחודשים האחרונים פועל בנק לאומי למכור את מניות השליטה בחברה, הנמצאות כיום בידי אליעזר פישמן.

* אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס". 

עודד שמיר / צילום: תמר מצפי

לוזון חוגג עם פתאל

אנשי העסקים עמוס לוזון ודוד פתאל חברים טובים מזה שנים. לוזון לא מפספס שום אירוע שפתאל מקיים באילת, וכך גם בשישי האחרון.

מנכ"ל רשת פתאל, ראובן אלקס, חגג את הולדת בנו השלישי עם בת זוגו שרון, עם פתאל ולוזון.

לוזון, כידוע, רכש לאחרונה את השליטה בחברת הנדל"ן קבוצת א.דורי, ועבור פתאל ושאר הנוכחים, הייתה זו הזדמנות לגשת אליו ולברכו על המהלך.

פתאל לוזון ואלקס / צילום: יאיר שגיא

מכבי לוקחת את הזמן

בשבוע שעבר דיווחנו על אחד הספונסרים של מכבי שהציע עצמו גם כיועץ נדל"ן לשחקני מכבי תל-אביב בכדורסל. לפי העונה, כנראה שיצטרך להציע להם בעיקר דירות בחו"ל. עכשיו יש שעון. חברת שעוני היוקרה אמבוס של אופיר ברנוי השיקה "שעון רשמי של מכבי תל-אביב בכדורסל".

היו שם רבים משחקני הקבוצה, בהם דווין סמית, דרגאן בנדר וטיילור רוצ'סטי; וכן שחקני עבר, כמו טל ברודי ומיקי ברקוביץ'. העיקר שיתעוררו בזמן להציל מה שנשאר להם מהעונה.

לפיד בשחור, ליצמן לא

שר הבריאות, יעקב ליצמן, ממשיך לקדם את רפורמת ה-MRI שלו. במסגרת זו הוא הגיע להשקת מתחם יצור חדש של ה-VEREOS, מערכות PET C.T דיגיטלית המתקדמת בעולם בחברת פיליפס HEALTHCARE בחיפה.

את פניו קיבלו נשיא פיליפס האזורית, מר סטפנו פולי, שהגיע במיוחד מאיטליה; נשיא פיליפס ישראל, מר גוידו פרדו רוקואס; ומר אריאל איקן מנכ"ל, פיליפס מערכות רפואיות ישראל.

רגע לפני שהחל הסיור, עטה השר ביגוד סטרילי שמאפשר כניסה לאזורים מיוחדים. זאת, לא לפני שהתלבט כמה רגעים. בכל זאת, ליצמן רגיל ללבוש שחורים. לבסוף הסיבות המדעיות-רפואיות ניצחו. בכל זאת, הבגד נועד למנוע חשמל סטטי שנוצר מהבגדים.

"אם כולם לובשים לבן, אז גם אני. אני לא נשגב מהעם כמו אחרים", הוא אמר. אז נאמר לו שמבקר קודם לא הסכים לוותר על הבגדים השחורים. גפני? דרעי? לא. דווקא שר האוצר לשעבר וראש תנועת "יש עתיד", יאיר לפיד. הוא לובש שחור תמיד, כך טענו.

ליצמן לובש לבן / צילום: שלמה שוהם

 

עוד כתבות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

הממונה על התחרות הודיעה לאל על כי תטיל עליה עיצום בסך כ-110 מיליון שקל, בכפוף לשימוע, בנוסף לעיצומים אישיים במאות אלפי שקלים על שני נושאי משרה ● הסיבה: סירוב אל על לאפשר לארקיע גישה להאנגרים עבור תחזוקת מטוסים בתקופת המלחמה ● מדובר בקנס שני לאל על בתקופה קצרה: הקנס הקודם על "מחירים מופרזים" במלחמה עומד על 121 מיליון שקל, בכפוף לשימוע ● אל על: לא נפל כל דופי במעשי החברה

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?