גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנהגות צרכנית על פני 5 דורות: למה כולם רוצים טלוויזיה?

מחקר חדש של נילסן העולמית מאפיין את ההתנהגות הצרכנית של דור ה-Z ׁ(גילאי 15-20), דור המילניום (21-34), דור ה-X (גילאי 35-49), הבייבי בומרס (50-64) והדור השקט (65 ומעלה) ■ הממצאים מרתקים

רייטינג אנשים צופים בטלוויזיה  / צלם:  טינקסטוק
רייטינג אנשים צופים בטלוויזיה / צלם: טינקסטוק

מחקר חדש של נילסן העולמית מאפיין את ההתנהגות הצרכנית של דור ה-Z ׁ(גילאי 15-20), דור המילניום (21-34), דור ה-X (גילאי 35-49), הבייבי בומרס (50-64) והדור השקט (65 ומעלה). 

חובות והלוואות עברו דרך חיים, במיוחד לדור ה-X והבייבי בומרס

האם הצרכנים של היום חסכנים וזהירים או משקיעים ונוטלים סיכונים? לפי המחקר, 32% מבני דור ה-Z ו-34% מבני דור המילניום השיבו כי הם מסתכלים קדימה בכל הנוגע לחיסכון, אולם מחציתם ציינו שהם זקוקים לעזרה ולייעוץ באשר לאפיקי ההשקעה או החיסכון.

גם צרכנים מבוגרים יותר הביעו צורך בייעוץ מקצועי: כ-40% מצרכני הדור השקט והבומרס השיבו כי הם חוסכים כסף אבל כי אינם בטוחים באשר לעתידם הפיננסי. שליש מבני הדורות הללו השיבו כי אינם חוסכים כלל.

רוב הצרכנים אינם בטוחים בעתידם הפיננסי - רק 23% מקרב צרכני דור ה-X והבומרס חשים שהם מרוויחים מספיק כדי להבטיח את עתידם הכלכלי, לעומת כשליש מבני דור ה-Z ובני דור המילניום ו-28% מבני הדור השקט.

חיסכון לא תמיד מביא עמו שקט: גם הצרכנים המחושבים יותר, אלה שחוסכים, לא בהכרח בטוחים באשר לעתידם הכלכלי כך לפי כ-50% מבני דור ה-Z, דור המילניום ודור ה-X. חובות הפכו דרך חיים - במיוחד לבני דור ה-X ובני דור הבומרס (58% ו-55% בהתאמה). וכיצד משפיע החוב על התנהלותם הכלכלית של הצרכנים? לפי המחקר הוא גורם לבני כל הדורות להיות זהירים יותר, אולם כ-17% מכלל הנשאלים סיפרו שכדי לרכוש משהו שהם צריכים או זקוקים לו עליהם לקחת על עצמם התחייבות לחוב עתידי.

חוסכים לעתיד

אוכלים יותר בחוץ ורוכשים פחות מזון לבית

אף שזמן וכסף הם מצרכים נדירים יותר מבחינת הצרכנים הצעירים, 58% מהנשאלים בני דור המילניום השיבו כי הם אוכלים מחוץ לבית לפחות פעם בשבוע - כפול מבני דור הבומרס. אם לא די בכך, 30% מבני דור המילניום שאמרו שהם אוכלים בחוץ הוסיפו כי הם עושים זאת בתדירות של שלוש פעמים בשבוע לפחות.

ומה עם השאר? 46% מבני דור ה-Z אוכלים בחוץ לפחות פעם אחת בשבוע, 44% מבני דור ה-X ו-26% מבני הדור השקט. עם מי שאוכלים בחוץ לפחות פעם אחת נמנים גם 46% מקרב דור ה-Z, 44% מבני דור ה-X ו-26% מצרכני הדור השקט.

"הממצאים הללו אינם מפתיעים, אולם הם משקפים תופעה אחרת שזיהינו בשנים האחרונות, של הצטמצמות הצריכה הפרטית בשוק המזון. בעבר הצריכה הביתית הייתה בסימן גידול, לאחר מכן בהאטה ועכשיו מדברים על ירידה", אומרת שגית עטר, מנכ"לית נילסן ישראל. "זו תופעה שאנחנו רואים בלא מעט מדינות במערב אירופה והיא נובעת מכמה סיבות: ראשית, ככל שהאוכלוסייה מתבגרת היא צורכת פחות, לאור המצב הכלכלי והמודעות לכמות המזון שאנחנו צורכים. שנית, היום האכילה בחוץ עשויה להיות יותר זולה מרכישת מזון הביתה. זה לא היה לפני 20 שנה. הנגישות הזאת היא חלק מגמה כלל עולמית. יותר ויותר רשתות מזון מהיר, למשל, מציעות ארוחות בוקר זולות ונגישות שמחליפות את זו שהיינו אוכלים בבית".

דווקא הצעירים

הצעירים רוצים כסף, המבוגרים משקיעים יותר בכושר ובריאות

לא מפתיע לגלות שככל שאנחנו מתבגרים המשאבים שלנו מופנים מרווחה (Wealth) לבריאות (Health). בגיל צעיר השאיפות שלנו מתמקדות בקריירה ובלהרוויח כסף, ובגיל מבוגר יותר המשאבים מופנים לשמירה על כושר ובריאות ולבילוי עם בני המשפחה.

אבל עד כמה הפערים הללו קיצוניים בין הגילים? משתתפי המחקר התבקשו להשיב מה חשוב להם יותר בין כמה מטרות, הבולטות מבינהן היו ארבע: להרוויח כסף, לבנות קריירה, לשמור על כושר ובריאות או לבלות עם המשפחה. 37% מקרב דור ה-Z בחרו בכסף כמניע עיקרי ו-31% בחרו בקריירה. 29% שמו בראש סדרי העדיפויות ממד בריאות וכושר ו-20% את הבילוי עם המשפחה.

ככל שמתבגרים, שיעור המשתתפים שבריאותם בראש מעייניהם עולה: 39% מבני דור המילניום, 51% מבני דור ה-X, 60% מהבומרס ו-71% מבני הדור השקט. גם הצורך לבלות עם בני המשפחה עולה עם הגיל: מ-20% (מקרב בני דור ה-Z) עד 50% מבני הדור השקט.

כיצד משפיעות ההעדפות של בני הגיל השלישי על עולם הצריכה? "חלק מטרנד הבריאות בענף המזון נובע מההתחזקות של הדור השקט והחשיבות של המרכיב הזה עבורם", אומרת שגית עטר, מנכ"לית נילסן ישראל. "מעניין לבחון מה הביצה ומה התרנגולת - האם היו אלה החברות שהכתיבו את האג'נדה הזו לצרכנים או שהדרישה באה מכיוון הצרכנים. הדור השקט, בני ה-65 ויותר, הוא דור שגדל מאוד בהשוואה לחמש שנים עד עשור קודם לכן. זהו אחד הקהלים שהפכו להיות הכי אטרקטיביים למשווקים. הצרכנים הללו לא רק צורכים בשביל עצמם, הם קונים גם עבור שני הדורות הקודמים להם - ילדים ונכדים".

סדר עדיפויות

טרנד האוכל הבריא הגיע גם לישראל, אבל אין מודעת סביבתית

טרנד המזון הבריא שכבש את העולם כבר אינו טרנד אלא תופעה שהיא here to stay. צרכנים מכל הגילים שואפים לנהל אורח חיים בריא יותר, ובהתאם לכך יותר ממחצית הנשאלים בכל הגילים הצהירו שהם מוכנים לשלם יותר עבור מזון בעל תכונות בריאותיות. עם זאת, מידת הנכונות לשלם יותר משתנה ובני דור המילניום מובילים את הדרך: 81% מהם הצהירו שהם מוכנים לשלם יותר עבור מזון בריא. 78% מקרב בני דור ה-Z מוכנים לשלם יותר, ומקרב בני דור ה-X - 75%.

ככל שעולה הגיל, יורדת הנכונות לשלם יותר. כך, רק 54% מקרב בני הדור השקט הצהירו שהם מוכנים לשלם יותר עבור מזון בריא. "הנכונות לשלם יותר על מזון בריא קיימת בכל הגילים", אומרת שגית עטר, מנכ"לית נילסן ישראל, "אלא שכל דור מגדיר אחרת את ההיבט הבריאותי. אצל הצעירים החשיבות הסביבתית היא יותר דרמטית, למשל מוצרים עם תו של סחר הוגן ומזון אורגני. בגילים המבוגרים יותר מחפשים מזונות נטולי מלח, נתרן וסוכר".

- האם לצד ההצהרה על נכונות לשלם יותר רואים עלייה בצריכת מזון בריא?

עטר: "אנחנו רואים גידול בצריכת מזון שהוא טבעי יותר, הביקוש למזון ללא גלוטן גדל בקצב של עשרות ומאות אחוזים, אבל חשוב להבין שעדיין מדובר בנתח שוק שולי. יש גידול בקניית מזון בריא אבל לא בכל הקטגוריה: בתחום האורגני אנחנו לא רואים גידול דרמטי. בישראל, למשל, לא צמחה צריכה שמעידה על התחשבות בסביבה ואנחנו לא מזהים גידול במכירות של מוצרי טיפוח שלא נוסו על בעלי חיים. במזון, לעומת זאת, השפעת טרנד הבריאות ניכרת במשקאות הממותקים: חלה ירידה של עשרות אחוזים בצריכתם בשעה שבמשקאות דלי סוכר כמו זירו וסודה חל גידול".

- כיצד השפיעה אזהרת ארגון הבריאות העולמי על צריכת נקניקים ונקניקיות?

"עוד לפני דוח הבריאות הייתה ירידה בגלל טרנד הבריאות, אבל היא הובילה לירידות דרמטיות, בעיקר בישראל".

אוכל בריאות

הפתעה: צעירים קוראים ספרים

לפי הדוח, טלוויזיה היא עדיין מקור המידע העיקרי לצרכנים, גם לצעירים שבהם, ובכך המחקר אולי מנפץ את המיתוס שהצרכנים הללו שואבים יותר מידע מערוצי המדיה הדיגיטלית. בפער גדול למדי ממוקמים מנועי החיפוש של האתרים (38%) כמקורות מידע מועדפים על כלל הצרכנים.

הטלוויזיה גם דורגה גבוה בין פעילויות הפנאי המועדפות על כל הדורות. בשאלה הזאת, התמקד המחקר בבני דור ה-Z, שבאופן מפתיע דירג קריאה (27%) כפעולה השנייה בעדיפותה. הפעולה המועדפת - האזנה למוזיקה (37%).

19% ציינו שבזמנם הפנוי הם מבלים עם חברים או בני משפחה, ושיעור דומה מעדיף להתאמן. 17% ציינו שהם מבלים במשחקי אונליין וברשתות החברתיות. 11% ציינו שהם מעדיפים לבלות בקנייה אונליין.

ככל שהגיל עולה ההעדפות משתנות: בקרב בני דור המילניום הפעילויות המועדפות הן צפייה בטלוויזיה (31%) ובילוי עם משפחה וחברים (28%). פעילות שקיבלה חיזוק בקרב בני הדור הזה היא טיולים (18%). בני דור ה-X הציגו העדפות דומות, אבל עם אחוזים גבוהים יותר לצפייה בטלוויזיה (38%). בקרב בני דור הבומרס פעילות הקריאה מתחזקת (29%) ו-42% מהם ציינו צפייה בטלוויזיה כבילוי מועדף. בקרב בני הדור השקט הקריאה דורגה ראשונה (42%) וטלוויזיה שנייה (40%).

"אפשר לדבר על הפרכת מיתוסים", אומרת שגית עטר, מנכ"לית נילסן ישראל. "יש כמה דברים שמפתיע למצוא בהם מכנה משותף בין הדורות. כך, בולטת החשיבות לפי כלל הצרכנים לצפייה בטלוויזיה, אף שיש מי שמיהר להספיד אותה כעולם הולך ונעלם, וגם העובדה שקריאה דורגה גבוה אצל הצעירים היא מפתיעה".

מקרא

איפה אנחנו צורכים חדשות

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב