גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תחשבו מה יהיה כשלכל בנק גדול יהיו 10 מיליארד ש' CoCo"

האם אג"ח ה-CoCo יהיה הטריגר לפגיעה במשקיעים? משתתפי "פורום שווי הוגן", שדנו לאחרונה בסוגיית הני"ע החדש, מסכימים כי מדובר במכשיר מסוכן וקשה לתמחור - המצוי בין חוב להון - ש"צריך להיסחר בפרמיה משמעותית מעל ניירות אחרים של הבנק"

אלון גלזר / צלם: איל יצהר
אלון גלזר / צלם: איל יצהר

האם מאות מיליוני השקלים הרבות שגייסו לאחרונה בנק לאומי ובנק מזרחי טפחות מהגופים המוסדיים ומפעילים אחרים בשוק ההון הישראלי, במסגרת הנפקות נייר הערך החדש במחוזותינו - ה-CoCo, מסמנים את תחילתן של מגמה מבורכת והשתכללות נוספת של שוק ההון, או שמא מדובר בהכנסת סיכון חדש לתיקי החיסכון של הציבור הרחב, באופן לא ראוי?

שאלה מרכזית זו, ושאלות נוספות הנגזרות ממנה, עלו בדיון שנערך לאחרונה ב"פורום שווי הוגן", הפועל במסגרת התוכנית בחשבונאות של בית ספר אריסון למנהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה, ביחס ל"פרמיית הסיכון באג"ח CoCo, תמחור והשלכות".

אלו אינם דיבורים בעלמא, כי אם סוגיה משמעותית, שהדאיגה אף את הרגולטורית שאחראית על כספי החוסכים לפנסיה, דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון באוצר, שביקשה מהמוסדיים שהשתתפו בהנפקה של מזרחי טפחות לפרט בפניה את השיקולים שהובילו אותם לבצע את ההשקעה האמורה.

איגרות החוב מסוג CoCo הן מכשירים הוניים לחיזוק האיתנות של הבנקים, בדגש על ההון המשני. מדובר באג"ח שהן לכאורה אג"ח רגילות, אולם הן כוללות איום לא זניח על המשקיעים בהן - בצורת מנגנון לספיגת הפסדים, אם וכאשר מתממש טריגר שהוגדר בהן מראש. מהצד השני, מדובר במכשיר הוני מועדף מבחינת הרגולציה שאחראית על יציבות הבנקים.

כמו כן, מדובר באג"ח ששונות זו מזו - וחלקן כוללות מנגנון של המרת החוב למניות בהתממשות תסריט בעייתי ומוגדר מראש באיתנות הבנק, או למשל מנגנונים של מחיקת קרן החוב, במלואה או בחלקה, ועוד. עד כה פעלו רק שני בנקים מקומיים לגיוס הון באמצעות מכשירים אלה: מזרחי טפחות ולאומי, ואחרים כנראה בוחנים זאת.

בפורום שווי הוגן עלו כמה תהיות וחששות לגבי המכשיר החדש, שעלול או עשוי (תלוי בזווית הראייה שלכם) להפוך לחלק לא זניח מהחיסכון של הציבור. בין היתר דובר על הקושי לתמחר נכון את המוצר, ובעיקר על מהות הטריגרים להפעלת המנגנון שהופך את ה-CoCo למה שהוא, בניגוד ל"סתם" אג"ח.

לדברי רו"ח שלומי שוב מהמרכז הבינתחומי, "אין ספק שיש פה עניין מורכב ביותר מבחינת הבנת המכשיר והתמחור שלו, ונוצרים פה לכאורה כל התנאים המקדמיים הקלאסיים לכשל מערכתי. "מבחינת בנק ישראל, המכשיר מייצר סיטואציה נוחה כי 'בעת פקודה' הוא יקל עליו שלא להכניס את היד לכיס של משלמי המיסים, כך שאין ספק שמבחינת הרגולטור יש כאן אינטרס ברור.

גם מבחינת הבנקים יש אינטרס - לגייס את הכסף במחיר נמוך ככל הניתן, ולהרגיע את כולם תוך כדי", אמר. עוד הוסיף שוב, כי "נניח שאיכשהו ניתן לתמחר את נושא הטריגר של הלימות ההון, שהוא אובייקטיבי, אבל איך מתמחרים טריגר סובייקטיבי כמו החלטת מפקח?".

עוד אומר שוב: "וישנה שאלה עד כמה ה-CoCo הוא הון בתחפושת של חוב", במיוחד בימים אלה שבהם "הבנקים נסחרים מתחת להון שלהם, וקשה עד בלתי אפשרי עבורם להנפיק מניות. אם הייתי משקיע, הייתי מעדיף לכאורה היום לקנות את מניות הבנקים מאשר את האג"ח CoCo שלהם, שהרי ברכישת המניות שלהם יש לי לפחות את האפסייד".

לדברי פרופ' אמיר ברנע, גם הוא מהבינתחומי, "באופן פרדוקסלי, דווקא הכנסת מכשירים כאלה מקטינה את דרגות החופש של הרגולטור. הוא לא יכול להפעיל ישר את הטריגר של הלימות ההון, כי הוא יודע מה ההשלכה של זה על הניירות האלה ועל הסיכון הרוחבי של הבנקים".

"לא יהיה בנוסטרו"

אמיר הסל, מנהל ההשקעות הראשי של קבוצת הראל, התייחס לסוגיית התמחור, ואמר כי "העולם היום הוא עולם שבו חוב מתומחר יותר ביוקר מאקוויטי. לבטח מי שהולך על כל מודל מסורתי של תמחור צריך להעדיף אקוויטי על חוב. אין ספק שה-CoCo נמצא בתחום שבין חוב להון", וזה כבר "קשה ליישום פרקטי", לדבריו.

הוא הוסיף, כי "ניסינו לתמחר את הסיכון ב-CoCo כאופציית PUT על מניות הבנק. התוצאה שיצאה הפתיעה אותי. ציפיתי לקבל שהשוק לא מתמחר פרמיית סיכון מספיקה, ויצאו פרמטרים מאוד קיצוניים. כלומר לפי מודל לא מדויק זה, המרווח שהשוק דרש ממזרחי טפחות אפילו גדול מדי". לאור זאת, הסל הסביר ש"קשה להשתמש במודל האופציות (שהתמחור לפיו הוא יותר מהוגן), והוא לבטח לא יודע לתמחר מה תהיה ההחלטה הסובייקטיבית של בנק ישראל".

בכל אופן, הסל אמר, כי "בהיעדר מודל, אנחנו צריכים ללכת לפרמטרים יחסיים ולתחושות. התמחור צריך להיות בין עלות החוב של הבנקים לבין התשואה על ההון של הבנקים". הוא הוסיף, כי "אין ספק שמדובר במכשיר מסוכן שצריך להיסחר בפרמיה משמעותית מעל ניירות אחרים של הבנק".

הסל גם הציף בעיה בהתייחסות ל-CoCo מבחינת הנוסטרו של חברות הביטוח הישראליות, בצל ההליך הנמשך והמתקדם להחלה בישראל של הוראות הבטחת יכולת הפירעון האירופיות (הסולבנסי 2). "אני חושב שבחוסר הוודאות הרגולטורית, סביר להניח שחברות ביטוח לא ישקיעו כספי נוסטרו ב-CoCo בזמן הנראה לעין", אמר.

הילה קונפורטי, מנהלת הסיכונים הראשית של כלל ביטוח, האירה סוגיה חשובה אחרת: "אנחנו משקיעים פוטנציאליים במכשירים כאלה, ומנפיקים פוטנציאליים של מכשירים כאלה. מבחינת ניהול ההון, אני כמובן אשמח להנפיק את המכשירים האלה ושמישהו יקנה אותם - בכפוף להבנה שלי של המשמעות - שהיא בעיניי המרכזית - של השפעה מוניטינית של נגיעה בטריגר. אבל השאלה אם זה הסיפור שיהיה, האם הנגיעה בטריגר תגדיל לי את ההון, ומשם אני אמשיך את עסקיי כרגיל, או שזה ייצור מפולת של ירידות דירוגים, קרוס-דיפולט, פגיעה במוניטין של הביזנס, ואת זה צריך להבין לפני שנכנסים לשם".

עוד ציינה קונפורטי, ש"בכובע של משקיע, כמובן חשוב לי שהסיכונים יוערכו נכון, שהתמחור יהיה נכון ושתהיה קורלציה עם דברים אחרים בתיק. הדבר שמטריד בהשקעה במכשירים מהסוג הזה זה שהם בדיוק בקורלציה עם כל השאר, ואז, אם זה לא מוסיף לי פיזור לתיק, זה בעייתי".

שרון גור, סגנית ראש החטיבה הפיננסית בבנק לאומי, הרגיעה, והסבירה כי מבחינתה, "הפיקוח בישראל מנהל את הסיכון של הבנקים לא בהלימות ההון של היום, אלא בהלימות ההון של יום אחרי המשבר החמור ביותר שיקרה, עם סט תרחישי קיצון חמורים. לכן, אני חושבת, יכול להיות שהבנק המרכזי יעשה שינויים רגולטוריים, אבל הוא לא יעשה שינויים שיביאו את המערכת למקום שבו הוא יצטרך להפעיל את הטריגר הסובייקטיבי", כך שבפועל, היא מאמינה, הטריגר הרגולטורי אינו סיכון בתרחיש היתכנות גבוהה. נזכיר, כי לאומי הנפיק לאחרונה אג"ח רגילות ו-CoCo, בהיקף ניכר.

בהקשר זה ציין האנליסט הבכיר אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, כי "כל הזמן אומרים שהרגולטור לא יעשה דבר, כדי שלא להפעיל את המכשירים האלה, וזאת במטרה למנוע פגיעה ביציבות ו'ריצה אל הבנק'. אבל תחשבו מה יהיה כשיהיו 10 מיליארד שקל CoCo לכל בנק גדול. או אז בנק ישראל עשוי להגיד, ובצדק, שאלה מוצרים שהם לא באמת אג"ח, 'וכדי להציל את הבנק אני אפעיל את ה-CoCo עוד לפני, ולא אחכה לנפילה'. בעצם, לרגולטור יש פיתוי להפעיל את ה-CoCo עוד לפני שנגיע למשבר ולהפסדים גבוהים", הוא מתריע.

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה