גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נציגי לשכת עוה"ד בכנסת הם לוביסטים לכל דבר ועניין"

כך טוענים משפטנים וח"כים בעקבות חשיפת "גלובס" על יחידת "קשרי הממשל" שהקימה לשכת עוה"ד, ובה 6 חברים המקיימים קשר ישיר עם כל סיעות הבית ומייצגים את עמדות הלשכה על הצעות חוק

עו"ד אפי נוה / צילום: תמר מצפי
עו"ד אפי נוה / צילום: תמר מצפי

חשיפת מחלקת "קשרי הממשל" של לשכת עורכי הדין בכנסת מעוררת דיון בקרב משפטנים וחברי כנסת. נושא פעילותה של היחידה צפוי להתגלגל בקרוב לפתחו של בית המשפט במסגרת עתירה מינהלית וייתכן שאפילו יביא לתיקון החקיקה בנושא לוביסטים.

האם מדובר במעין חברת לובינג שהקים ראש הלשכה, עו"ד אפי נוה? האם ראוי שעורכי הדין יממנו את הפעילות הזו, ואת מי באמת משרתת ותשרת יחידת "קשרי הממשל" החדשה של הלשכה? הדעות מגוונות.

שלשום (ג') נחשף ב"גלובס" כיצד בחודשים האחרונים הקימה לשכת עורכי הדין יחידת "קשרי ממשל", אליה גויסו 6 "ממוני חקיקה", מעין לוביסטים הפועלים בכנסת. ואולם, חברי היחידה אינם מוגדרים כלוביסטים ואינם כפופים לחוק השתדלנים החל על לוביסטים הפועלים בכנסת.

כל חברי היחידה בעלי רקע פוליטי או ציבורי כלשהו - בין היתר ניתן למצוא ביחידה עוזרים פרלמנטרים לשעבר של חברי הכנסת יובל צלנר, איציק שמולי ואחמד טיבי, עיתונאי, דובר ובת זוגו לשעבר של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון, ששמה נקשר בפרשיותיו.

"ממוני החקיקה" מקיימים קשרים ישירים וחמים עם חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית כדי לקדם עמדות שמגבשים הפורומים השונים של הלשכה. כל אחד מחמשת חברי הצוות (פרט למנהלת הצוות, עו"ד לילך נחמיה) עומד בקשר עם שתי סיעות, שעל הדיאלוג עמן הוא מופקד באופן אישי.

עוד פורסם כי הכנסת הקצתה חדר לחברי מחלקת "קשרי החקיקה" - דבר שגופים חברתיים רבים ביקשו לקבל, אך לא זכו לו.

בין העמדות שקידמה היחידה - ההתנגדות לרפורמות שונות שהציעה רשות המסים להגברת האכיפה בתחום גביית המסים, ההתנגדות להקמת מאגר נתוני האשראי שמקדם האוצר, תמיכה ביוזמות שונות בתחום ההוצאה לפועל ועוד.

האמביציות של נוה

בלשכה טוענים כי מטרת היחידה להוות "שופר לציבור הרחב" ולקדם מטרות כלל-חברתיות. וזאת, לכאורה, כדי להגשים את חוק לשכת עורכי הדין המסמיך את הלשכה לחוות דעתה על הצעות חוק העולות על שולחנה של הכנסת.

הלשכה מבדילה, לטענתה, בין צורכי עורכי הדין, המיוצגים בכנסת על-ידי הלוביסטית יעל גויסקי ששכרה הלשכה - לבין נושאים כלליים, שבהם עוסקת מחלקת "קשרי החקיקה".

בצד המטרות "הכלל-חברתיות", רבים סבורים כי את הקמת המחלקה יש להסביר בעיקר באמביציות הגדולות של ראש הלשכה. "ניכר על נוה שהוא מקפיד ליצור קשרים בעולם הפוליטיקה. מבחינת האמביציות, נוה זה סיפור אחר לגמרי מראשי הלשכה שהכרנו לפניו", מספר חבר כנסת בולט.

גורמים בכנסת מספרים גם על נוכחותו הבולטת של נוה, שמרבה לבקר בעצמו בבית הנבחרים ונראה לא פעם במזנון הכנסת, משוחח עם חברי כנסת או פקידים בכירים.

גם בקרב אנשי התקשורת לנוה חברים רבים. איש תקשורת מוכר סיפר בעקבות הפרסום ב"גלובס" כי נתקל בתופעה, במסגרתה נוה מקפיד לספק לכתבים האמונים על סיקור ענייני הלשכה הצעות להנחיית אירועים של הלשכה (בחלק מן המקרים בתשלום כספי), כמו גם השתתפות בפאנלים יוקרתיים לצד צמרת השלטון - אפשרות שבוודאי מספקת תחושה נעימה למסקריו של נוה. "יש תחושה שזה הביא לכך שרבים חסו על נוה מפני סיקור ביקורתי עד עכשיו", אומר איש התקשורת.

למען ההגינות, יש לציין כי "הפטנט" הזה הומצא עוד בטרם זמנו של נוה, וגם קודמיו נהגו כך. ואולם, לטענת אותו גורם, "נוה שכלל את השיטה והביא אותה לדרגה חדשה".

"חוכמה קטנה"

פרופ' יובל אלבשן, דיקן לפיתוח חברתי בקריה האקדמית אונו, אינו שותף לביקורת על עצם הקמת המחלקה או על מתן אישורי הכניסה למשכן לחברי המחלקה. ואולם, הוא מעלה ספקות באשר לאפשרות שהמחלקה אכן תשרת את מטרותיה המוצהרות.

"אם לשכת עורכי הדין אכן תיישם מדיניות חברתית, זו תהיה ברכה. אני בעד שיהיה מעמד עדיף ללשכה. הסיבה שהגילדה הזאת קיבלה מעמד עדיף על הגילדה של האינסטלטורים, לדוגמה - היא שהיא שעריכת דין היא לא סתם מקצוע, עורכי הדין אמורים לייצג אינטרס חברתי. לצערי הרב, לשכת עורכי הדין, כבר למעלה מ-20 שנה, לא ממלאת את החובה הזאת. היא לא נלחמת כדי שמערכות השלטון יהיו נגישות יותר לאנשים, אלא שמה את עצמה לפני נושאים חברתיים".

פרופ' אלבשן מציין בהקשר זה את מלחמתה של לשכת עורכי הדין נגד החברות למימוש זכויות רפואיות. "בתחום הביטוח הלאומי, לדוגמה, לפני שקמו החברות הללו, היצע השירותים בתחום היה נמוך. נוצר מצב שמי שהיה לו כסף לשכור עורך דין קיבל את הזכויות שלו, ומי שלא הייתה לו יכולת כלכלית הפסיד את זכויותיו.

"למרות הביקורת, שחלקה מוצדקת, על החברות למימוש זכויות רפואיות, קיימת עובדה - הן בנו מודל שמאפשר גם לחסרי אמצעים לעמוד מול המערכת (בין היתר באמצעות אפשרויות מימון ההליכים - ג'מ'). התוצאה היא שמעוטי-יכולת מממשים את זכויותיהם. דווקא נגד הדבר הזה הלשכה יצאה במלחמת חורמה בשם ייחוד המקצוע. חבל".

- עמדות הלשכה מנוסחות על-ידי הפורומים המקצועיים של הלשכה. האם זו שיטה שתשרת מטרות חברתיות?

אלבשן: "אני עוקב אחרי חלק מהפורומים הללו במשך עשורים. היסטורית, הפורומים ייצגו את עורכי הדין החזקים ואת לקוחותיהם, אנשים שמנסים להשפיע על ניסוח החוקים לצורכיהם. כשהארגונים החברתיים נאבקו למען הנגשת הליכי ההוצאה לפועל לאזרחים, ללא צורך בעורך דין, היריב המר שלהם היה פורום ההוצאה לפועל בלשכה. אני מסייג בכך שאנחנו בתחילת קדנציה בלשכה. לי אישית, לפחות, עדיין אין עמדה לגבי ההרכב הנוכחי של הפורומים".

- בלשכה מדגישים יוזמות חברתיות שהובילו "ממוני החקיקה" בכנסת, כמו למשל יום למאבק בגזענות.

"להיות חברתי בנושאים שאין בהם התנגשות אינטרסים זאת חוכמה קטנה. המבחן של הלשכה הוא במקום שבו האינטרסים של עורכי הדין מתנגשים עם האינטרסים החברתיים, שם אני רוצה לראות אותה פועלת. אחרת יש סכנה שמדובר בעוד חדר שבו יישבו עוד לוביסטים הפועלים בשם עוד בעלי-הון".

"לוביסטים לכל דבר"

בלשכת עורכי הדין הביעו תרעומת קשה על תיאורם של חברי מחלקת "קשרי החקיקה" כמעין-לוביסטים. ואולם, ח"כ דוד ביטן (ליכוד), יו"ר ועדת הכנסת, סבור אחרת. "מבחינתי, נציגי הלשכה הם לוביסטים לכל דבר ועניין", אומר ביטן. "אני לא נגד לוביסטים, אבל אני בעד שתהיה שקיפות בעניין הפעילות שלהם".

ביטן, עורך דין בהשכלתו, הוא אחד מכ-40 חברי הכנסת שישתתפו בכנס לשכת עורכי הדין הקרוב באילת - מספר שיא של חברי בית המחוקקים המשתתפים בכנס, וניתן לקשור זאת לנוכחות המוגברת של הלשכה בכנסת. "לרוב אני לא הולך לכנסים הללו, אבל הפעם הסכמתי לבוא לפורום בנושא תמ"א 38, שזה תחום התמחות שלי כעורך דין", אומר ח"כ ביטן.

ביטן הוא שיזם את התיקון לחוק הכנסת שהחמיר לאחרונה את הכללים החלים על לוביסטים. בין היתר קובע התיקון כי לוביסט המגיע לדיון בוועדה מוועדות הכנסת יידרש לרשום בפרוטוקול את דבר נוכחותו וכן את "עובדת היותו שדלן, את שם התאגיד שהוא פועל במסגרתו ואת הלקוח שבעבורו הוא פועל באותה ישיבה וכן לקוחות קבועים נוספים שלו או של התאגיד כאמור, שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר". כמו כן, התיקון אוסר על לוביסטים לפנות לעובדי מרכז המחקר והמידע של הכנסת.

"אין הבדל מהותי בין אנשי היחידה של הלשכה לבין לוביסטים, גם אם החוק בנוסחו הנוכחי לא מחיל עליהם את מלוא החובות. בעיניי גם נציגי עמותות וגם לוביסטים 'למען רעיון' הם עדיין לוביסטים. זה אמנם לא נושא שהעליתי בתיקון האחרון בעניין, אבל אני שוקל להציע תיקון נוסף בהמשך, כדי שהחוק יחול גם על כל הגופים הללו".

- יש עוד גופים עם נוכחות כזו כמו של יחידת הלשכה - עם 6 נציגים בכנסת?

"אני לא ראיתי שום גוף שיש לו 6 נציגים בכנסת. זה באמת המון".

בקרוב: עתירה לסגירתה של מחלקת "קשרי החקיקה"

עורך הדין והפעיל החברתי אסף אבן-חן מסר ל"גלובס" בעקבות הפרסום על "יחידת קשרי הממשל" של לשכת עורכי הדין כי הוא עמל בימים אלה יחד עם עורכי דין נוספים, על עתירה מינהלית שתוגש נגד הלשכה, בבקשה שבית המשפט יורה ללשכה לסגור לאלתר את מחלקת "קשרי החקיקה".

לדבריו, היחידה הוקמה בניגוד לחוק לשכת עורכי הדין, שלטענתו אינו מעניק כל סמכות לראש הלשכה להוסיף ולהקים יחידות בלשכה שאינן מעוגנות בחקיקה.

"לשכת עורכי הדין היא תאגיד סטטוטורי ותו לא. העובדה שהלשכה מיוצגת על-ידי חברת לובינג כדין ובמקביל הקימה מחלקת לובינג, המאוישת בידי גורמים שאף לא אחד מהם נבחר על-פי דיני המכרזים החלים על הלשכה, מעלה שאלות כבדות משקל בתחום המשפט המינהלי והציבורי, כמו גם האתי", אומר אבן-חן.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל