גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תנאי הקבלה בבתי הספר להוראה צריכים להיות תובעניים יותר"

ליאון רקנאטי ופרופ' יעקב קופ מעניקים פרס כספי למורים יצירתיים, מאמינים שהמורים צריכים לקבל שכר גבוה יותר ומדברים על השילוב בין טכנולוגיה לחינוך: "מורה שלא יקשר את חומר הלימודים לטכנולוגיה יאבד את הרלוונטיות שלו"

יעקב קופ וליאון רקנאטי / צילום: תמר מצפי
יעקב קופ וליאון רקנאטי / צילום: תמר מצפי

מה מצבם של בוגרי מערכת החינוך בישראל ביחס לבני גילם בעולם? התשובה מורכבת. ההצלחה של חברות סטארט-אפ מקומיות מוכיחה לכאורה שמצבו של החינוך הטכנולוגי משופר, אולם צריך לזכור שמי שמובילים היום חברות סיימו את חוק לימודיהם לפני למעלה מעשור.

הנתונים שמתפרסמים בשנים האחרונות מצביעים על ירידה משמעותית ועקבית במספר התלמידים ש"מגבירים" מתמטיקה ופיזיקה, כאשר במקביל פורשים ממערכת החינוך מורים שעלו לישראל מברית המועצות לשעבר במהלך שנות התשעים וכעת יוצאים לפנסיה.

אחד הגורמים שמבקשים לעודד יזמות טכנולוגית בקרב מורים הוא פרס רקנאטי-קופ-צ'ייס רש"י, אשר הושק בשנת 2004 על ידי איש העסקים ליאון רקנאטי ופרופ' יעקב קופ, לשעבר ראש מרכז טאוב לחקר מדיניות חברתית. בכל שנה מוענק פרס כספי של 10,000 שקל למורים (וגם לעובדים סוציאליים) ש"יצאו מהקופסה", והעבירו את חומר הלימודים בצורה מקורית.

"פרופ' קופ ואני רואים בחינוך ציר מרכזי לקיום חברה מודרנית", מסביר ליאון רקנאטי, "הרגשנו שהמשקל שניתן לחינוך בישראל לוקה בחסר - בסך הכול יש במערכת מורים מצוינים. גם אם לא נצליח לתקן את המערכת כולה, אולי נוכל להעצים את אלה שבולטים לחיוב, באמצעות הענקת פרס הערכה, ובכך נסייע למערכת החינוך לשמר את המורים הטובים. כולנו יודעים שמורה טוב צריך להיות מעניין ויצירתי, אבל האלמנט שנזנח הוא דווקא היזמות. אנחנו נמצאים בעולם של שינוי. עולם טכנולוגי. אנחנו מאמינים שאם נמשיך ונלמד באותן שיטות שעבדו בעבר, נחטא למטרה ונחמיץ את היכולות החדשות שמעניקה לנו הטכנולוגיה. אמרנו - היזמות היא תרבות שאם לא תבוא לידי ביטוי בגיל ההתעצבות של הילדים, נפספס אותה. ביקשנו לפנות למורים בעלי החיידק היזמי, כאלה שמוכנים לצאת מנקודת הנוחות ועל ידי ניסוי ותהייה להגיע לתוצאות טובות יותר".

הלורד של נתניהו

קופ: "כאיש חינוך וכלכלן אני מסתכל על המערכת בראייה כלכלית. אם היה לי את הלורד של נתניהו, הייתי מצייר מלבן תקציב ובוחן למה הוא משמש, ואיפה הקו האדום היוצר שינוי אסטרטגי. אם ניקח את כל התלמידים שיושבים בכיתה משמונה בבוקר עד שתיים בצהריים - העלות של זה היא 30 מיליארד שקל. את הקו האדום הייתי מצייר במקום שבו הסכום מוקדש לקידום תלמידים - ואת זה אפשר להשיג על ידי מכניזמים שונים, כשהבולט בהם הוא היזמות באמצעות סטארט-אפ פנים ארגוני - אנחנו רוצים להגיע למימוש מרבי של היכולת הזו. אנחנו לא מחפשים מורה עם כריזמה, אלא מורה בעל גישה חדשנית שמשנה את דרך ההוראה".

הפרס יוענק ביוני 2016 ורקנאטי וקופ אומרים כי עדיין לא מימשו את הפוטנציאל. להערכתם, מורים רבים כלל לא מודעים לקיום התחרות. "יש לנו שיתוף פעולה אדוק עם משרד החינוך", אומר קופ, "אבל אנחנו צריכים להגדיל את החשיפה לציבור".

- אתם מתקשים למצוא מורים עם אופי יזמי?

רקנאטי: "בדרך כלל אנחנו לא נתקלים בבעיה. רק השנה למשל, יש כ-300 מועמדים. חשוב לציין שהם צריכים להגיש את המועמדות שלהם בעצמם. עליהם לענות על כמה שאלות בסיסיות, כגון - מה הייתה המטרה, כיצד הם פעלו להשגתה, וכמובן - מבחן התוצאה בפועל. לאורך השנים אנחנו רואים שיזמות היא עניין של אישיות. באופן מפתיע, מבלי שאפילו כיווננו לכך, אנחנו רואים בכל שנה נציגות של מגזרים שונים - דתיים, חילוניים, ערביים וגם בחינוך המיוחד".

- אתם חושבים שמערכת החינוך הנוכחית לא מתגמלת? המורים מרוויחים מספיק?

רקנאטי: "חלק מביטוי ההערכה של חברה למקצוע מסוים, הוא באמצעות שכר. זה מסר. ברגע שהשכר נמוך זה מן הסתם מרתיע. אבל מאידך ברור שיש גם תקציב. אני חושב שאם באמת רוצים לגייס אנשים בעלי יכולות ובעלי תחושת שליחות, צריך שכר, אבל זה ניצול של הרצון הטוב שלהם. עובדתית בארץ, וזה נכון גם בהשוואה ל-OECD, מורים לא מקבלים את התגמול המתאים להם".

קופ: "בשולי הדברים צריך להזכיר למה הפרס ניתן על ידינו ולא על ידי משרד החינוך. פרס כזה הוא המקום הטבעי לקיומן של עמותות וגורמים חיצוניים. אנחנו חושבים היום להגדיל את מספר המורים שמקבלים את הפרס הזה, כאשר כיום מדבר על כ-10 בשנה".

רקנאטי: "תנאי הקבלה בבתי הספר להוראה צריכים להיות תובעניים יותר. צריך מסננת צפופה יותר, בעלת חורים קטנים. אגיד לשמחתי, שלאחרונה נכנס נושא היזמות לסמינרים. אנחנו עצמנו יזמנו קורסים שהפגישו סטודנטים להוראה עם סטארט-אפים טכנולוגים - כדי להבהיר את נושא היזמות".

"התאמה לכל תלמיד"

- מה דעתכם על התחום הצומח של אד-טק שמשלב בין חינוך לבין טכנולוגיה?

רקנאטי: "באופן טבעי היזמות שאנחנו רואים בקרב המתמודדים באה לידי ביטוי באמצעים טכנולוגיים ושימוש באינטרנט ובאפליקציות. אחד היתרונות של הטכנולוגיה הוא בטיפול דיפרנציאלי שמאפשר לתקשר בנפרד עם כל תלמיד. אני מכיר כמה וכמה יוזמות כאלה. היינו רוצים לראות יותר טכנולוגיה שמחליפה את הלוח והגיר, ושתהיה התאמה ממוקדת לכל תלמיד".

קופ: "לפני שנתיים זכה בפרס מורה למתמטיקה שיזם 'שיעורטונים' - הוא הציג את השיעורים בסרטוני יוטיוב. הוא עצמו בכלל הגיע להוראה מתחום ההיי-טק".

רקנאטי: "מורה שלא יקשר את חומר הלימודים לטכנולוגיה יאבד את הרלוונטיות שלו".

קופ: "הנתונים מראים שבתוך חמש שנים מיום סיום הלימודים בסמינר ומכללה להוראה, 50 אחוז מהמורים פורשים, וזה חבל".

לומדים מדע דרך הווטסאפ

רוב המיזמים שהגישו בשנים האחרונות מועמדות לפרס, נעזרים בטכנולוגיה שמשמשת תלמידים ומורים בחיי היום יום, לרבות אפליקציית ווטסאפ. באחד המיזמים שהוגשו השנה, מבקשת המורה תמר עמר לעשות שימוש בקבוצות ווטסאפ, בכדי לגרות את הסקרנות של תלמידיה בנושאי טבע, סביבה, גיאוגרפיה, חלל ומדע. כנדרש באפליקציית מסרים מיידים, וברוח התקופה - המסרים המועברים בקבוצות קצרים וממוקדים, וכוללים תמונה מלווה לטקסט. השיטה הוכיחה את עצמה - התלמידים שואלים שאלות ומנהלים דיון בקבוצה. במיזם, שקיבל את השם עולםON, רשומים כיום יותר מ-300 מורים המעבירים באמצעותו חומר לימודים לאלפי תלמידים.

פרויקט אחר שייך למורה אורן למדן, אשר עובד בדרך כלל עם תלמידי המגמה המדעית הנדסית בבית הספר, אשר מתבקשים להכין פרויקטים הדורשים העמקה, לימוד עצמי ויצירתיות. למדן ביקש להרחיב את טווח הפעילות גם לתלמידי מגמות נוספות. את הפרויקט הטכנולוגי פיתחו תלמידי המגמה המדעית הנדסית, אולם בהמשך הם שיתפו את תלמידי המגמות האחרות שתרמו את הפרספקטיבה המקצועית שלהם - אם זה עיצוב מרכיבי הפרויקט, הפקת חומר שיווקי למוצר או תכנון המארז. שיתוף הפעולה הוביל לשיפור באיכות הפרויקטים, בין השאר בעזרת גיוס משאבים מגורמים חיצוניים, לרבות החברות אינטל וביוסנס.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם