גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ינואר השחור: פדיונות של יותר מ-6 מיליארד ש' בקרנות הנאמנות

שוק הקרנות התכווץ בסוף החודש שעבר ב-3.5%, ושלושה רבעים מהפדיונות היו בקרנות המסורתיות, בהובלת קרנות האג"ח כללי הראל ואלטשולר שחם הובילו את מגמת הפדיונות, פסגות במקום השלישי ■ נגד המגמה: גיוסים בקרנות האג"ח השקליות וחו"ל כללי - ואצל מור ורוטשילד

דוחות כספיים/צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דוחות כספיים/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בסיכום שנת 2015 רשמה תעשיית קרנות הנאמנות פדיונות מצרפיים של כ-30 מיליארד שקל - למעלה משני שלישים מתוכם בקרנות הכספיות וכשליש בקרנות המסורתיות. פתיחת שנת 2016 ממשיכה את המומנטום השלילי הזה. בחודש ינואר רשמו קרנות הנאמנות פדיונות מצרפיים של כ-6.1 מיליארד שקל, שלושה רבעים מהם בקרנות המסורתיות, ובמיוחד בקרנות אג"ח כללי. כך, בסופו של החודש הראשון של השנה החדשה קטן שוק קרנות הנאמנות בכ-3.5%. זהו החודש התשיעי ברציפות של פדיונות בקרנות המסורתיות.

מהי הסיבה לפתיחת השנה הקשה, שהושפעה מהמסכים האדומים שצבעו את שוקי העולם בחודש שעבר? גורם בשוק הסביר, כי "הפדיונות הכבדים הושפעו מירידות השערים בעולם, שנבעו, בין היתר, מירידה חדה במחירי הנפט, מהמשך סימני השאלה סביב מצבה של סין ומעלייה במתיחות הגיאופוליטית בעולם. יחד עם זאת", הוא מסייג, "לקראת סוף החודש קיבלו המשקיעים זריקת עידוד מנשיא הבנק המרכזי של אירופה, מריו דראגי, שרמז כי הוא צפוי לתמוך בשווקים באירופה, וכן מיפן שהכריזה על ריבית שלילית".

לדבריו, "פתיחת השנה העיבה כמעט על כל הקטגוריות בענף, מלבד שתיים אשר הצליחו לגייס כספים במהלך החודש שעבר. כך, קרנות הנאמנות המתמחות בהשקעה באג"ח שקליות נהנו מכניסת כספים בהיקף של 132 מיליון שקל, וקטגוריית קרנות חו"ל כללי גייסו סכום קטן של 8.2 מיליון שקלים".

ומי בלטו בפודות? "במיוחד אג"ח בארץ כללי, שפדו כ-2.5 מיליארד שקל, ואג"ח בארץ מדינה, שסבלו מיציאת כספים בהיקף של 1.9 מיליארד שקל", הוא אומר.

גורם אחר אמר, כי "רוב הסטטיסטיקות מצביעות כי חודש ינואר הוא חודש חיובי בתשואות שוקי המניות והאג"ח, ומאופיין בגיוסים לקרנות הנאמנות, ולכן ישנה תופעה מוכרת הקרויה אפקט ינואר. השנה", הוא אומר, "ינואר הניב תשואות שליליות למשקיעים, שהובילו לפדיונות גבוהים במיוחד בתעשיית הקרנות - ולמעשה היה 'דפקט ינואר'".

הראל: פדיונות של 1.2 מיליארד שקל

ומה עשו הגופים הפעילים בשוק קרנות הנאמנות? בינואר 2016 היו רק שני גופים שלא פדו. מור ורוטשילד, שרשמו בחודש הראשון של השנה המשך למגמה החיובית שאפיינה אותם בשנה שעברה, והציגו גיוסים בהיקפים של 263 מיליון שקל ו-158 מיליון שקל, בהתאמה.

מנגד, הראל פיא של הראל פיננסים ממשיכים לבלוט בתחתית הטבלה עם פדיונות של כ-1.2 מיליארד שקל בינואר, וזאת נוסף על פדיונות של כ-9 מיליארד שקל שרשמו ב-2015 כולה.

הגוף הפודה השני בגודלו בינואר הוא אלטשולר שחם, שפדה בכל 2015 כ-3 מיליארד שקל, ורשם בחודש ינואר השנה פדיונות של כ-852 מיליון שקל. מאחוריו נמצא פסגות, עם פדיונות של כ-798 מיליון שקל.

לאחר מכן, בסדר יורד, מגדל שוקי הון עם פדיונות של כ-731 מיליון שקל, וילין לפידות הבא בתור - בטריטוריה שלא ממש מוכרת לו - עם פדיונות של כ-718 מיליון שקל.

ומה קרה עם התשואות באפיקים השונים של קרנות הנאמנות? ככלל, לדברי גורמים בשוק, תעשיית קרנות הנאמנות כולה הניבה למשקיעים בה בחודש ינואר תשואה ממוצעת שלילית של 0.9% לערך, "וזאת תוך שונות גבוהה בין תשואות האפיקים השונים".

לדבריהם, אפיק מניות בחו"ל רשם החודש תשואה שלילית גבוהה ביותר של 8.3%, וזאת עקב "ירידות במניות שוקי אירופה וארה"ב בגובה של כ-5%-6% וירידות דו-ספרתיות גבוהות בשווקים המתעוררים, בדגש על שוקי אסיה". לצד זאת, גם אפיק מניות בארץ הניב תשואה שלילית גבוהה, של כ-4.4%. מנגד, "אפיק אג"ח בחו"ל רשם החודש את התשואה הגבוהה ביותר: עלייה של 0.7%", הם אומרים, ומציינים ש"הקרנות השקליות רשמו גם הן תשואה חיובית בגובה של 0.15%".

תעודות סל: גיוסים וירידה בנכסים

הירידות החדות בבורסות העולם במהלך ינואר השפיעו באופן דומה גם על שוק תעודות הסל, שהיקף נכסיו עמד בסוף החודש על כ-100.3 מיליארד שקל, ירידה של כ-3.1% ביחס לסך הנכסים שנוהלו בתעודות הסל בתחילת השנה, וירידה של כ-17.5% ביחס לרמת השיא של הענף, שנרשמה בפברואר 2015.

עם זאת, שלא בדומה לשוק קרנות הנאמנות, שחווה גם פדיונות אדירים של כ-6 מיליארד שקל וגם תשואות שליליות, בשוק תעודות הסל דווקא נרשמו בינואר גיוסים כוללים בהיקף של כ-580 מיליון שקל. הרוב המכריע של הגיוסים נעשה על-ידי קסם, שבשליטת אקסלנס.

לדברי רונן סולומון, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד לשכות המסחר, "עיקר הגיוסים הנו באפיק תעודות הפיקדון, שבחודש החולף גויסו בו כ-876 מיליון שקל נטו (לאחר שנפדו ממנו כ-17.3 מיליארד שקל ב-2015, ר'ש'). ניתן גם לראות גיוסים בתעודות על מדדי מניות בחו"ל (כ-135 מיליון שקל), ובתעודות על מדדי מניות בארץ (כ-62 מיליון שקל), ועיקר המגייסים הם גופים מוסדיים שניצלו את השערים הנמוכים של ניירות הערך", אמר סולומון.

הגיוסים לא אפיינו את כלל השוק. בשוק תעודות הסל ישנן ארבע חברות מנהלות: תכלית של מיטב דש, קסם של אקסלנס, פסגות סל והראל סל. בחודש ינואר גייסה קסם סך של יותר ממיליארד שקל לתעודות הסל שלה, בעוד שתכלית גייסה כ-40 מיליון שקל. מנגד, הראל סל ופסגות סל פדו בחודש הראשון של השנה כ-90 מיליון שקל וכ-377 מיליון שקל, בהתאמה.

חודש קשה גם בשוק הגמל

ולסיום, חודש ינואר היה קשה גם עבור אפיקי החיסכון לטווח ארוך ועמיתי שוק הגמל. לפי הערכת אבי ברקוביץ, מנהל מערך אשראי מיטב דש גמל ופנסיה, שוק הגמל צפוי להציג תשואה נומינלית ברוטו חודשית שלילית של 1.4% בממוצע, עבור חודש ינואר. זאת, "כתוצאה מירידות השערים שנרשמו בשוקי המניות בארץ ובחו"ל ובשוק האג"ח הקונצרניות בארץ".

עוד הוא אומד, כי "התשואה הנומינלית ברוטו של קופות הגמל הגדולות בינואר 2016, צפויה לנוע בין תשואה שלילית של 1.2% לבין תשואה שלילית של 1.6%".

בתעשייה כולה, תשואות ינואר צפויות לנוע בטווח רחב יותר שבין תשואה שלילית של 0.9% לבין תשואה שלילית של 1.9%.

פתיחת שנה קשה לקרנות הנאמנות

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה