גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוילם לא גוילם

ההפסד של טראמפ באייווה מלמד שאי אפשר לשטות בכל האנשים כל הזמן

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

"אפשר לשטות בכל האנשים חלק מהזמן, או בכמה אנשים כל הזמן; אך אי אפשר לשטות בכל האנשים כל הזמן" - אברהם לינקולן.

"עוילם לא גוילם" - אמא שלי.

ובכן, האוויר יצא בשריקה חזקה מהבלון הנפוח ששמו דונלד טראמפ, וחזקה לא פחות היתה אנקת הרווחה שהתפרצה מחזם של אמריקאים רבים למראה השפלתו של הקבלן ממנהטן בסבב הראשון של הבחירות המקדימות במדינת אייווה. התמים, או המיתמם, עלול לחשוב: למה השפלה? מה, בעצם, הסיבה למסיבת מתנגדיו? הרי טראמפ סיים בכל זאת במקום השני בתחרות הפוליטית הרפובליקנית, לא במקום הרביעי או במקום האחרון. אחרי הכל, הרי מדובר רק בסבב אחד מתוך 50. המסע לבית הלבן רק החל.

ובאמת, אין כל רע במקום שני בשלב הזה של ההתמודדות על הנשיאות לו היה מדובר בכל מתמודד אחר. אבל טראמפ הכין אותנו - ואת עצמו - לניצחון ודאי שלו, למהלומת הקורנס שהוא ינחית על המתמודדים הלא ראויים האחרים. מבחינתו, זכיה במקום שאינו ראשון לא היתה בכלל אופציה.

בכל נאומיו הוא התייחס אל ניצחון באייווה כמובן מאליו ואל עצמו ככוח טבע שאי אפשר לעצור אותו. טראמפ הוא שהעלה את רף הציפיות מעצמו. הוא שטיפס על הפיגום הגבוה ביותר. הוא שהציג את עצמו כ-winner נון סטופ. ולכן, כאשר הבוחרים נטלו את הפרס הראשון מידיו, נפילתו היתה כה חזקה וכה משפילה. למעשה, טראמפ ניגף לפני האגו שלו. הוא לא טרח לגדר את השקעותיו הניכרות בקמפיין. הביטחון העצמי המופרז שלו שם לו רגל, והעולם - איך אפשר אחרת - רואה ונהנה. אין כמו שמחה לאיד ואין כטראמפ מי שראוי לשמחה כזו.

אף מתמודד אחר זולתו, בין שהיה מסיים במקום השני או במקום האחרון, לא היה זוכה בכותרת "ליצן מת מהלך", שנמרחה אתמול לאורך כל עמוד השער של "ניו יורק דיילי ניוז" בצד תצלום פוטושופ ענקי של המיליארדר בתחפושת ליצן. אך מי שמטיח עלבונות אישיים בעמיתיו למירוץ, מי שמגדף נשים, מי ששם ללעג בעלי מוגבלויות, מיד שמדביק סטריאוטיפים קסנופוביים לקבוצות אתניות; מי שמתפאר ללא הרף בעושרו ובתאוות הבצע שלו, מי שאימץ וולגריות כסגנון אישי - בקיצור, אחד כטראמפ - אינו יכול לצפות ליחס חומל, אלא לצחוק מזלזל כאשר הוא מחליק על קליפת בננה.

זאת הסיבה למסיבה, ובראש החוגגים נמצאים רפובליקנים רבים, לא רק "ממסד" המפלגה המושמץ, שטראמפ סימן כמטרה, אלא שמרנים רבים מן השורה, שראו בבעתה כיצד סלבריטאי יהיר, עתיר נכסים ואדיר אגו, מתחיל לגנוב להם את המפלגה ולרמוס את ערכיה ברגליים גסות, בשעה שרבים מתומכיו אפילו אינם רפובליקנים. (באייווה, רבים מתומכי טראמפ התפקדו למפלגה בפעם הראשונה כאשר הם באו להצביע). אבל, כמובן, לא רק רפובליקנים פיכחים נחרדו. השאלה הכי נשאלת בשיחות מסדרון או בפגישות חברתיות בשבועות האחרונים, בדרך כלל בנימה של פקפוק ואי אמון, היא "אתה באמת חושב שטראמפ יהיה נשיא?". במשך ימים ארוכים היה נדמה שלנגד עיניה של אומה משתאה הולך ומתעצם קולוסוס גרנדיוזי שמביט מגבוה על נתיניו הגמדיים העתידיים. בשידורי חדשות בטלוויזיה החל לבצבץ צמד המילים "עריץ מיטיב", בדרך בכלל בהתבטאויות של תומכי טראמפ.

חסד עשה עימנו איפוא אלוהי הבחירות שהכשיל את טראמפ, בינתיים בהתמודדות אחת בלבד, וניתץ את המיתוס שלו כמצליחן בלי הפסקה. כך יאה למי שניתץ "אלף טבואים" של התנהלות חברתית, כדברי בעל הטור הרפובליקני דייוויד ברוקס. כל הקמפיין של טראמפ היה מבוסס על כך שהצלחה מזינה הצלחה. הקבלן נהג לצטט את הסקרים של יום אתמול כדי להצדיק את המשך מועמדותו מחר. אבל הסקרים, שניבאו לו ניצחון גורף באייווה, כיזבו והכזיבו (את מושאם).

איכשהו, מספיק בוחרים החלו לראות שטראמפ הוא יותר ספקטאקל מאשר פוליטיקאי עם גרביטאס. לבוא להתבדר בעצרות שלו חינם אין כסף ולשמוע איך הוא תוקע "להם" - לאליטות הממסדיות האמורפיות, עלומות השם - זה דבר אחד. להצביע בשבילו - זה דבר אחר לגמרי. יותר ויותר אנשים החלו להריח שמאחורי החזות של הפוליטיקאי שלא עושה חשבון לאף אחד מסתתר אגו-מניאק ששואף להדביק את שמו לעוד בניין אחד - הבית הלבן - והנחת היסוד שלו היא, שכל הבוחרים מטומטמים.

במאמר מערכת השבוע, הביא "וושינגטון פוסט" אימרה שמיוחסת לסטיריקן, מבקר התרבות והוגה הדעות האמריקאי ה.ל. מנקן (אנטישמי ואוהד נאצים שחי במחצית הראשונה של המאה שעברה): "אף אחד לא פשט אי-פעם את הרגל כתוצאה מכך שהוא התייחס בזלזול לאינטליגנציה של העם האמריקאי". נראה שהקמפיין של טראמפ בנוי על התובנה הזו, מעיר ה"פוסט" ומוסיף: ייחסו לקמפיין הזה נייטיביזם, פרוטקציוניזם ופשיזם; צריך להוסיף לרשימה גם ציניזם.

12 שעות לפני שכונסו האסיפות הפוליטיות באייווה (caucuses), שבהן התנהל תהליך הבחירות, כתב העיתון: "האזרחים לא הפגינו באופן מחייב את שאיפתם להיות מונהגים ע"י אדם שבאופן מופגן כל כך אינו מכבד אותם". המשפט הזה נותר תקף גם אחרי הבחירות. אך האם אפשר להסיק שטראמפ יפסיד גם בסבבים הבאים של הבחירות המקדימות? בוודאי שלא. הסקרים בניו-המפשיר, שבה ייערך בשבוע הבא הסבב השני של הבחירות המקדימות, מצביעים על כך שיש למיליארדר יתרון דו-ספרתי על מתחרהו הקרוב. יש לו סיכוי טוב לזכות גם בסבבי הבחירות בקרוליינה הדרומית ובנוואדה.

אבל אני עדיין אופטימי. עוילם לא גוילם, נהגה לומר אמא שלי, והיא תמיד צדקה.

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר