גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוילם לא גוילם

ההפסד של טראמפ באייווה מלמד שאי אפשר לשטות בכל האנשים כל הזמן

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

"אפשר לשטות בכל האנשים חלק מהזמן, או בכמה אנשים כל הזמן; אך אי אפשר לשטות בכל האנשים כל הזמן" - אברהם לינקולן.

"עוילם לא גוילם" - אמא שלי.

ובכן, האוויר יצא בשריקה חזקה מהבלון הנפוח ששמו דונלד טראמפ, וחזקה לא פחות היתה אנקת הרווחה שהתפרצה מחזם של אמריקאים רבים למראה השפלתו של הקבלן ממנהטן בסבב הראשון של הבחירות המקדימות במדינת אייווה. התמים, או המיתמם, עלול לחשוב: למה השפלה? מה, בעצם, הסיבה למסיבת מתנגדיו? הרי טראמפ סיים בכל זאת במקום השני בתחרות הפוליטית הרפובליקנית, לא במקום הרביעי או במקום האחרון. אחרי הכל, הרי מדובר רק בסבב אחד מתוך 50. המסע לבית הלבן רק החל.

ובאמת, אין כל רע במקום שני בשלב הזה של ההתמודדות על הנשיאות לו היה מדובר בכל מתמודד אחר. אבל טראמפ הכין אותנו - ואת עצמו - לניצחון ודאי שלו, למהלומת הקורנס שהוא ינחית על המתמודדים הלא ראויים האחרים. מבחינתו, זכיה במקום שאינו ראשון לא היתה בכלל אופציה.

בכל נאומיו הוא התייחס אל ניצחון באייווה כמובן מאליו ואל עצמו ככוח טבע שאי אפשר לעצור אותו. טראמפ הוא שהעלה את רף הציפיות מעצמו. הוא שטיפס על הפיגום הגבוה ביותר. הוא שהציג את עצמו כ-winner נון סטופ. ולכן, כאשר הבוחרים נטלו את הפרס הראשון מידיו, נפילתו היתה כה חזקה וכה משפילה. למעשה, טראמפ ניגף לפני האגו שלו. הוא לא טרח לגדר את השקעותיו הניכרות בקמפיין. הביטחון העצמי המופרז שלו שם לו רגל, והעולם - איך אפשר אחרת - רואה ונהנה. אין כמו שמחה לאיד ואין כטראמפ מי שראוי לשמחה כזו.

אף מתמודד אחר זולתו, בין שהיה מסיים במקום השני או במקום האחרון, לא היה זוכה בכותרת "ליצן מת מהלך", שנמרחה אתמול לאורך כל עמוד השער של "ניו יורק דיילי ניוז" בצד תצלום פוטושופ ענקי של המיליארדר בתחפושת ליצן. אך מי שמטיח עלבונות אישיים בעמיתיו למירוץ, מי שמגדף נשים, מי ששם ללעג בעלי מוגבלויות, מיד שמדביק סטריאוטיפים קסנופוביים לקבוצות אתניות; מי שמתפאר ללא הרף בעושרו ובתאוות הבצע שלו, מי שאימץ וולגריות כסגנון אישי - בקיצור, אחד כטראמפ - אינו יכול לצפות ליחס חומל, אלא לצחוק מזלזל כאשר הוא מחליק על קליפת בננה.

זאת הסיבה למסיבה, ובראש החוגגים נמצאים רפובליקנים רבים, לא רק "ממסד" המפלגה המושמץ, שטראמפ סימן כמטרה, אלא שמרנים רבים מן השורה, שראו בבעתה כיצד סלבריטאי יהיר, עתיר נכסים ואדיר אגו, מתחיל לגנוב להם את המפלגה ולרמוס את ערכיה ברגליים גסות, בשעה שרבים מתומכיו אפילו אינם רפובליקנים. (באייווה, רבים מתומכי טראמפ התפקדו למפלגה בפעם הראשונה כאשר הם באו להצביע). אבל, כמובן, לא רק רפובליקנים פיכחים נחרדו. השאלה הכי נשאלת בשיחות מסדרון או בפגישות חברתיות בשבועות האחרונים, בדרך כלל בנימה של פקפוק ואי אמון, היא "אתה באמת חושב שטראמפ יהיה נשיא?". במשך ימים ארוכים היה נדמה שלנגד עיניה של אומה משתאה הולך ומתעצם קולוסוס גרנדיוזי שמביט מגבוה על נתיניו הגמדיים העתידיים. בשידורי חדשות בטלוויזיה החל לבצבץ צמד המילים "עריץ מיטיב", בדרך בכלל בהתבטאויות של תומכי טראמפ.

חסד עשה עימנו איפוא אלוהי הבחירות שהכשיל את טראמפ, בינתיים בהתמודדות אחת בלבד, וניתץ את המיתוס שלו כמצליחן בלי הפסקה. כך יאה למי שניתץ "אלף טבואים" של התנהלות חברתית, כדברי בעל הטור הרפובליקני דייוויד ברוקס. כל הקמפיין של טראמפ היה מבוסס על כך שהצלחה מזינה הצלחה. הקבלן נהג לצטט את הסקרים של יום אתמול כדי להצדיק את המשך מועמדותו מחר. אבל הסקרים, שניבאו לו ניצחון גורף באייווה, כיזבו והכזיבו (את מושאם).

איכשהו, מספיק בוחרים החלו לראות שטראמפ הוא יותר ספקטאקל מאשר פוליטיקאי עם גרביטאס. לבוא להתבדר בעצרות שלו חינם אין כסף ולשמוע איך הוא תוקע "להם" - לאליטות הממסדיות האמורפיות, עלומות השם - זה דבר אחד. להצביע בשבילו - זה דבר אחר לגמרי. יותר ויותר אנשים החלו להריח שמאחורי החזות של הפוליטיקאי שלא עושה חשבון לאף אחד מסתתר אגו-מניאק ששואף להדביק את שמו לעוד בניין אחד - הבית הלבן - והנחת היסוד שלו היא, שכל הבוחרים מטומטמים.

במאמר מערכת השבוע, הביא "וושינגטון פוסט" אימרה שמיוחסת לסטיריקן, מבקר התרבות והוגה הדעות האמריקאי ה.ל. מנקן (אנטישמי ואוהד נאצים שחי במחצית הראשונה של המאה שעברה): "אף אחד לא פשט אי-פעם את הרגל כתוצאה מכך שהוא התייחס בזלזול לאינטליגנציה של העם האמריקאי". נראה שהקמפיין של טראמפ בנוי על התובנה הזו, מעיר ה"פוסט" ומוסיף: ייחסו לקמפיין הזה נייטיביזם, פרוטקציוניזם ופשיזם; צריך להוסיף לרשימה גם ציניזם.

12 שעות לפני שכונסו האסיפות הפוליטיות באייווה (caucuses), שבהן התנהל תהליך הבחירות, כתב העיתון: "האזרחים לא הפגינו באופן מחייב את שאיפתם להיות מונהגים ע"י אדם שבאופן מופגן כל כך אינו מכבד אותם". המשפט הזה נותר תקף גם אחרי הבחירות. אך האם אפשר להסיק שטראמפ יפסיד גם בסבבים הבאים של הבחירות המקדימות? בוודאי שלא. הסקרים בניו-המפשיר, שבה ייערך בשבוע הבא הסבב השני של הבחירות המקדימות, מצביעים על כך שיש למיליארדר יתרון דו-ספרתי על מתחרהו הקרוב. יש לו סיכוי טוב לזכות גם בסבבי הבחירות בקרוליינה הדרומית ובנוואדה.

אבל אני עדיין אופטימי. עוילם לא גוילם, נהגה לומר אמא שלי, והיא תמיד צדקה.

עוד כתבות

מסחר עם הרבה עסקאות לא בהכרח יביא לתוצאות טובות / צילום: Shutterstock

האנשים שעשו השנה 600 עסקאות במניות, ולמה זה מסוכן

לאחרונה חשפו ארבעה חברי קונגרס אמריקאים כי כל אחד מהם עשה עד כה השנה 600 עסקאות לפחות במניות, אצל חלקם זה מתקרב ל-3000 ● התיאבון הבלתי פוסק הזה - הגובל בפנטזיה - להגדלת הימורים בדרך להתעשרות מהירה הוא לכל הפחות לא חכם. יש שיגידו מטורף

מושגים לאזרחות מיודעת. ייצוג הולם / צילום: Shutterstock

המינוי של סמוטריץ' נבלם? זה המקור של הנימוק המפתיע

הכנסת חוקקה, הממשלה החליטה, והמדינה קיבלה על עצמה לתת ייצוג הולם לנשים בשירות הציבורי ● אבל במשך שנים זה לא קרה, בג"ץ ביקש לשים לזה סוף - וכעת המינוי לראש אגף התקציבים נתקע ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

זמן מלחמה? בנמל אשדוד יפרצו את התקציב כדי לממן חגיגות

בנמל אשדוד מתכוונים לפרוץ את מסגרת תקציב ההוצאות כדי לממן את החגיגות לרגל 60 שנה להקמת הנמל - שיעלו כ-3 מיליון שקל ● והתאגיד הופך את הסדרה המצליחה "קופה ראשית" לסרט שיעלה לאקרנים בקיץ הבא ● אירועים ומינויים

בנייה ללא היתר / צילום: Shutterstock

התגורר במשך חמש שנים בבית ללא היתר וקיבל קנס של 180 אלף שקל

בית המשפט המחוזי החמיר בעונשו של תושב עראבה שבנה בית בן חמש קומות ללא היתר, אולם המבנה לא נהרס

צעירים בעבודה / אילוסטרציה: Shutterstock, ImageFoto

הצצה לראש של הצרכנים הבאים שיניעו את הכלכלה הישראלית

בני הדור ה־Z בישראל בגילאי 16-28 מעדיפים לבקר בחנויות פיזיות, נעזרים בכלי בינה מלאכותית כדי לקבל החלטות קנייה, ומאמינים למשפיענים לא פחות מאשר לחברים ולבני משפחה - כך עולה מסקר מקיף שערכה חברת ויזה ● והכי חשוב: אל תגעו להם בסמארטפון

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

סין קבעה שאנבידיה הפרה את חוקי המונופול עם רכישת מלאנוקס

גורם רשמי בסין אמר היום כי "אנבידיה הפרה את חוקי המונופול ברכישת מלאנוקס", אך לא פורסמו אילו צעדי ענישה יינקטו, ורק צוין כי החקירה תימשך ● בשנת 2020 בייג'ינג אישרה את עסקת הרכישה עם מספר תנאים מתלים ● מאנבידיה נמסר: "אנו פועלים בהתאם לחוק בכל היבט. נמשיך לשתף פעולה עם כל הגופים הממשלתיים הרלוונטיים"

סמנכ''ל האוצר, יוראי מצלאוי / צילום: עודד קרני

כפי שנחשף בגלובס: האוצר משיק תוכנית תמריצים למוסדיים שישקיעו בתשתיות

לפי התוכנית שנחשפה, התזכיר אמור להעלות את תקרת הפטור מ-20% ל-49% עבור קופת גמל בודדת, ומ-50% ל-75% עבור השקעה משותפת של מספר קופות ● הודעת האוצר מהיום אישרה את הכיוון הכללי, אם כי לא פירטה את האחוזים הספציפיים החדשים

השופט יוסף אלרון / צילום: דוברות הרשות השופטת

הדיל במינוי, ההחמרה בענישה ודעת המיעוט: השופט שיצא נגד המערכת מסכם כהונה

השופט יוסף אלרון, שהדהים את מערכת המשפט כאשר התמודד על נשיאות העליון בניגוד לשיטת הסניוריטי, יפרוש השבוע בתום יותר מ־30 שנה על כס השיפוט ● מי שנודע בדעות מיעוט בעד ביטול עילת הסבירות ומינוי דרעי לשר, היה גם "פליליסט" שהחמיר בענישה - כולל בפרוטקשן

אייל גפני, מנכ''ל בנק וואן זירו / צילום: אוהד רומנו

וואן זירו: 3 בכירים שהיו בצוות ההקמה של הבנק הוחלפו

שלושה מבכירי בנק וואן זירו, שהיו שותפים להקמתו, מסיימים את תפקידיהם ● במקביל הודיע הבנק על מינויו של יובל בירנבוים ל־CTO ועל איחוד חטיבות הטכנולוגיה ● המנכ"ל אייל גפני: "היסודות שנבנו הם בסיס איתן להמשך ההתפתחות כמחולל תחרות במערכת הבנקאית"

כשמכוניות חדשות נמכרות בהנחות ענק, לא קונים מכוניות יד שנייה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחסות הנחות של עשרות אלפי שקלים - רכב בן שנה עשוי לעלות יותר מרכב חדש

היבואנים תקועים עם מלאי גדול, ועשרות אלפי רכבי "אפס קילומטר" מוצעים בהנחות של עשרות אלפי שקלים ● לצד התחרות האגרסיבית שנוצרה בין הדגמים החדשים, ההשלכות מורגשות גם בשוק המשומשות ● הנפגעים העיקריים: רכבים שעלו לכביש בשלוש השנים האחרונות

עשן עולה מעל עזה, הערב / צילום: ap, Leo Correa

גורם ביטחוני: התקיפות מהאוויר בעיר עזה - עצימות ומשמעותיות

הרמטכ"ל אחרי השלמת ההכנות לכניסה לעזה: "אנחנו פועלים בנחישות להסרת איומים, ופועלים לשימור עליונות מבצעית בכלל הזירות ● אמיר קטאר: "נחושים לעשות כל מה שנדרש כדי להתמודד עם התוקפנות הישראלית" ● מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו למשפחות חטופים: "עובדים על עסקה כוללת למרות שאנחנו יודעים שחמאס תמיד ינסה להשאיר אצלו חטופים" ● 48 חטופים - 710 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות חדות בבורסת תל אביב על רקע פתיחת המערכה בעזה ונאום "ספרטה" של נתניהו

מדד ת"א 35 יורד בכ-1.5%, מדד ת"א 90 מאבד 2.2% ● נאום נתניהו, שהזהיר אתמול מבידוד מדיני של תעשיית הנשק הישראלית, והדיווחים מהבוקר על תמרון קרקעי לתוך העיר עזה, מפילים את המדדים ● האינפלציה בישראל נכנסה לראשונה מזה שנה לטווח היעד של בנק ישראל ● מחר בארה"ב תתקיים החלטת הריבית שהשוק מחכה לה

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

פרשת מאי גולן שנחשפה בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה מאי גולן

בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה לשוויון חברתי מאי גולן בירושלים ועצרה עו"ד מוכר ששימש בעבר כיועץ הפרלמנטרי שלה • במהלך פשיטה על ביתה של היועצת לשרה נתפסה מעבדת סמים • במשטרה החליטו: גולן תזומן לחקירה היום אחה"צ

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

בתזמון מושלם: החברה הביטחונית שגייסה אתמול 400 מיליון דולר

חברת המצלמות לרחפנים ולמל"טים נקסט ויז'ן הודיעה על הגיוס המשמעותי בצל דבריו של ראש הממשלה נתניהו על מעמדה של ישראל בעולם ועל כך ש"תעשיות הנשק שלנו עשויות להיחסם" ● המניה טסה ב-272% בשנה האחרונה

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות קלות באירופה; הניקיי היפני הגיע לשיא חדש של כל הזמנים

הדאקס נופל בכ-0.4% ● הניקיי עלה בכ-0.3% ● ה-S&P 500 והנאסד"ק שברו אתמול שיאים חדשים, לאחר שהנשיא טראמפ אמר שהמו"מ לעסקת סחר בין ארה"ב לסין מתקדם היטב ● הזהב נסחר בשיא כל הזמנים ● מחר בארה"ב תתקיים החלטת הריבית שהמשקיעים מצפים לה

ועדת החוץ והביטחון / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בג"ץ: הגדלות הרמטכ"ל לא חוקיות, הסדירו אותן תוך 3 חודשים או שיבוטלו

בג"ץ נותן ארכה עד סוף שנת 2025 להסדיר את הנושא, אחרת כל ההגדלות יבוטלו ● יש לכך חשיבות גדולה בשווי עשרות מיליארדי שקלים לכל פורשי צה"ל בפנסיה תקציבית ● העותרות, עמותת "צדק פיננסי" ו"רווח נקי": "מסע של למעלה משש שנים הגיע לסיומו עם אמירה מרכזית של בית משפט שכולם כפופים לחוק וצה"ל לא יכול לעשות דין לעצמו"

הנפקת אודיטי טק. מציעה אופציה בפרמיה של פי 2 על מחיר המניה / צילום: 2023 Nasdaq, Inc. / Vanja Savic

הנפקות של 4 מיליארד דולר: בשוק נוהרים לאג"ח עם ריבית של 0%

גיוס חוב באמצעות אג"ח להמרה בריבית 0% הפך לטרנד לוהט בוול סטריט עם גיוסים של מיליארדי דולרים, גם בקרב חברות ישראליות ● מה עורר מחדש את המכשיר שכמעט ונעלם?

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו: "אנחנו בסוג של בידוד. תעשיות הנשק שלנו עשויות להיחסם, נצטרך להיות סופר ספרטה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בצורה חריגה לבידוד הכלכלי על ישראל בכנס החשב הכללי: "נצטרך לפתח פה תעשיות נשק. אין לנו ברירה - מה שעבד עד עכשיו, לא יעבוד יותר" ● "נצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים"

פרויקט ורטיקל סיטי ברמת גן / הדמיה: DBLK - ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטן אדריכלים; 3dvision

מגדל המגורים הגבוה בישראל יוצא לדרך. מי יגור בקומה 72, וכמה דמי ניהול ישלמו?

400 מהדירות במגדל ברמת גן מיועדות להשכרה לטווח ארוך במסגרת "דירה להשכיר", עם דגש על קהל יעד של משפחות צעירות ● גובה שכר הדירה ודמי הניהול טרם נקבע, אך בפרויקט מבטיחים בשורה: "החלפנו את עובדי הניקיון ברובוטים וחסכנו כמעט 50% מהעלויות" ● גלובס עושה סדר