גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פלוג, אל תירדמי על ההגה

הרחבה כמותית וריבית שלילית אינן תרופות פלא, אבל ייתכן שבנק ישראל יאלץ להשתמש בהן

קרנית פלוג / צילום: איל יצהר
קרנית פלוג / צילום: איל יצהר

בהחלטת הריבית של בנק ישראל לחודש פברואר 2016, ציינו בבנק ישראל כי הסיכון לצמיחת המשק המקומי נותר גבוה, והסיכון להשגת יעד האינפלציה הממשלתי גבר.

בנק ישראל מחמיץ בשנתיים האחרונות את יעד האינפלציה הממשלתי, העומד בטווח רחב של 1%-3% בשנה. בשנת 2014 עמדה האינפלציה השנתית ברמה של 0.2%- (שלילית), ובשנת 2015 הסתכמה האינפלציה השנתית בישראל ברמה שלילית של 1%-. ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון מלמדות, כי בשוק ההון מעריכים אינפלציה שלילית גם השנה, 2016.

ציפיות האינפלציה במשק הישראלי קרסו באופן חד, לא רק בכל האמור לאינפלציה החזויה בשנת 2016, אלא לאורך כל עקום התשואות לפדיון של החוב הממשלתי. המשקיעים בשוק ההון הישראלי מעריכים כעת, כי האינפלציה הממוצעת בחמש השנים הקרובות תהא 0.85% בלבד, ואילו ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון ל-10 שנים צנחו לרמה של 1.44%. מדובר בציפיות אינפלציה המצביעות כי בשוק מטילים ספק באשר ליכולתו של הבנק המרכזי לעמוד ביעדי האינפלציה שלו בשנים הבאות.

אין להתעלם מהעובדה כי חלק לא מבוטל מן הגורמים לאינפלציה הנמוכה בשנתיים שחלפו, ובאינפלציה החזויה לשנת 2016, הם גורמים חד-פעמיים, ובראשם הפחתות מסים של הממשלה וקריסת מחירי האנרגיה בעולם. אולם גם כאשר מנטרלים אלמנטים חד-פעמיים, תמונת המחירים במשק מלמדת על קושי ניכר לעמוד ביעד האינפלציה הממשלתי. הנתונים מלמדים, כי גם בניכוי מחירי האנרגיה והפחתות המחירים האדמיניסטרטיביות, נרשמה ב-2015 אינפלציה של 0.7% בלבד.

יש המפקפקים בחוכמה הקולקטיבית המעריכה כי האינפלציה במשק תהא נמוכה בשנים הקרובות, ומייחסים זאת לאפקט העדר הגורר משקיעים להסיט השקעות לאפיק ההשקעות השקלי הלא צמוד, על-חשבון האפיק הצמוד, על רקע האינפלציה האפסית בשנתיים שחלפו, והציפיות האינפלציוניות הנמוכות לשנה הקרובה.

בהחלט ייתכן כי ניתן להסביר חלק מהשחיקה בציפיות האינפלציוניות ארוכות הטווח בעדריות זו, אולם אין בכך כדי להסביר במלואו את התהליך המסוכן המתפתח אל מול עינינו, שלפיו המשק הישראלי עשוי להיקלע למציאות דפלציונית בשנים הקרובות.

אם המשקיעים הריאליים והצרכנים הישראלים יעריכו כי המחירים במשק יוסיפו לרדת, הם ידחו החלטות השקעה וצריכה, ויאיצו את ההאטה במשק. זו היא הסכנה המרכזית שעימה מתמודדים הבנק המרכזי האירופי והבנק המרכזי היפני בנחישות, ואילו בישראל ההערכה המקובלת היא, כי גם ירידות המחירים וגם ההאטה במשק הן זמניות.

האבטלה במשק הישראלי נמוכה, ולפיכך יש המעריכים כי הדבר מבטיח צמיחה מואצת בשכר הממוצע במשק, וצמיחה מואצת של הצריכה הפרטית, אשר יניעו תהליך של עליות מחירים במשק.

מנגד, יש לזכור כי הצמיחה במשק הישראלי מאבדת מומנטום זה תקופה ארוכה, וזאת על רקע האטה בצמיחת היצוא והשקעות נמוכות. קצב הצמיחה הנוכחי במשק, משקף צמיחה אפסית בתוצר לנפש. הקוקטייל של ירידת מחירים ודעיכה בפעילות במשק, הוא קוקטייל מסוכן שעימו מתמודדים בנקים מרכזיים בולטים בעולם, ובנקים מרכזיים בולטים בעולם אינם קופאים על השמרים.

הבנק המרכזי האירופי הודיע בתחילת דצמבר אשתקד, כי יאריך בחצי שנה את תוכנית ההרחבה הכמותית, שבמסגרתה הבנק רוכש מדי חודש 60 מיליארד אירו של חוב ממשלתי; וכן הוא הוריד את הריבית על פיקדונות בבנק המרכזי, עמוק יותר אל מתחת לאפס. בחודש הבא, במרץ הקרוב, הבנק אף עתיד להרחיב ולהעמיק תמריצים אלה.

אמצעים בלתי קונבנציונליים

הבנק המרכזי של יפן, אשר הפחית לאחרונה, לראשונה בתולדותיו, את הריבית על פיקדונות של בנקים בבנק המרכזי לריבית שלילית, עתיד אף הוא להרחיב את היקף התמריצים לכלכלה היפנית, המתקשה לצבור מומנטום ואינה משכילה להגיע ליעד אינפלציה של 2%.

בסין - הבנק המרכזי צפוי להפחית את הריבית ואת יחס הרזרבות למערכת הבנקאית, והממשלה צפויה להשיק תמריצים פיסקאליים.

שער-החליפין הנומינלי אפקטיבי של השקל אל מול מטבעות הסחר, התחזק בשנה האחרונה ב-6.6%. זאת, למרות צעדי בנק ישראל בזירת המטבע. העובדה שחלון ההזדמנויות של הפד להעלות ריבית הולך ונסגר, וגברו הסיכויים כי הפד יתקשה להעלות את הריבית בשנת 2016, מגבירה את הלחצים לייסוף השקל. השקל החזק מכביד ביותר על כושר התחרות של היצוא הישראלי, הסובל גם כך מצמיחה איטית בסחר העולמי.

במציאות זו גברו הסיכויים כי המהלך הבא של בנק ישראל, בזירה המוניטרית, לא יהיה העלאת ריבית בסוף שנת 2016, כפי שננקב בתחזית האחרונה של מחלקת המחקר בבנק ישראל, אלא דווקא הקלה מוניטארית, או קביעת ריבית שלילית בישראל.

אם הציפיות האינפלציוניות ארוכות הטווח במשק הישראלי יוסיפו להישחק, והצמיחה הכלכלית תוסיף לדשדש, בנק ישראל יידרש להתאים אמצעים בלתי קונבנציונליים לתנאים כלכליים קונבנציונליים.

בנק ישראל ציין בעבר לא אחת, כי הוא מסתייג מהרחבה כמותית, אולם קיבעון מחשבתי של בנק ישראל עלול להביא אותו להשיק תמריצים מוניטריים בפיגור, במקום לקדם מראש את פני הרעה ולהיערך להאטה.

הרחבה כמותית וריבית שלילית על פיקדונות אינן תרופות פלא למחלות הכלכלה העולמית, אולם מדובר בכלים הבודדים האחרונים המצויים בארסנלים של הבנקים המרכזיים, על מנת להתמודד עם האטה כלכלית וסכנת דפלציה בעולם של ריבית אפסית.

הכותב הוא האסטרטג הראשי בקבוצת איילון

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ