גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להיכנס לבונקר? אנחנו בתיקון, לא בשוק דובי"

רינת אשכנזי מקסם, בכנס הפודיום של "גלובס" וקסם מדדים: "מחירי המניות והאג"ח מתמחרים תרחיש מאוד פסימי" ■ עוזי דנינו, מנכ"ל אקסלנס, קרא בכנס לאוצר שלא למסמס את הרפורמה בשוק האשראי, ובועז נגר, יו"ר קסם מדדים, הדגיש את הסכנות והאתגרים של מלחמת המטבעות

רינת אשכנזי / צילום: שמעון מלול
רינת אשכנזי / צילום: שמעון מלול

"כולנו עדים לתמורות החשובות הפוקדות אותנו בתקופה האחרונה, במטרה להגביר את התחרות, במיוחד בקרב השחקנים במגזר הפיננסי. אין לי ספק שמדובר בחשיבה מעמיקה ולטווח ארוך. עד היום הסתפקנו בלחשוב לטווח קצר, ורק על הדחוף, והיוזמות האחרונות מעידות על רוח חדשה במיוחד ממשרד האוצר בכל הקשור לדחיפות ולחשיבות בטיפול בנושאים קריטיים המהותיים למשק הישראלי". כך אמר עוזי דנינו, מנכ"ל בית ההשקעות אקסלנס, שנשא דברים בכנס הפודיום של "גלובס" וחברת תעודות הסל קסם מדדים, שהתקיים אתמול.

בהמשך קרא דנינו לשר האוצר ולוועדת שטרום שלא למסמס את הרפורמה המתוכננת בשוק האשראי. "הדבר בא לידי ביטוי ברפורמת האשראי החוץ-בנקאי, אשר קורמת עור וגידים, ושאני מקווה שתישאר במתכונת המקורית - ללא שיפורים ושינויים שעלולים לעקר את מהותה", הוסיף.

עוד הוא התייחס לרפורמה חדשה שעליה הודיע האוצר ממש לאחרונה, בנוגע למתן האפשרות לניהול גמל להשקעה גם בחברות קופות הגמל, עם אפשרות לפטור ממס רווחי הון במקרה שהכסף שנחסך בכלי זה יישמר לגיל הפרישה לגמלאות ויימשך כקצבה חודשית. בהקשר זה הוא אמר, כי זו "רפורמה משמעותית", ש"אמורה לתקן עיוות שנוצר בעקבות תקנות 2008, אז ביטלו את האפשרות להשקעה הונית באמצעות מוצר הגמל, ומאידך חייבו הפרשות לטובת רובד החיסכון הפנסיוני, ובכך גרמו לכמה מגמות: ירידה משמעותית בחיסכון לטווח הביניים של שכירים ועצמאים, עד כדי מגמה מדאיגה בקרב העצמאים; עלייה משמעותית בהפרשות לקרנות פנסיה; והסטת חלק משמעותי מחסכונות הציבור להשקעות בנדל"ן, מה שתרם לעלייה המשמעותית במחירי הדיור במדינת ישראל".

המוצר החדש, שעדיין בגדר טיוטה ואינו עובדה מוגמרת, צפוי להוות תחרות לקרנות הנאמנות, לתיקים המנוהלים ולפיקדונות של הבנקים. מדובר למעשה במוצר שכבר קיים בחברות הביטוח ונקרא שם הפוליסות להשקעה, שבהן מנוהלים כ-20 מיליארד שקל. לדברי דנינו, "התשתיות והיכולות לניהול מוצר הגמל להשקעה קיימות, וכבר הוכיחו את עצמן בגופים החוץ-בנקאיים. זה בהחלט עוד מרכיב חשוב ומשמעותי בהגברת התחרות במגזר הפיננסי".

כאמור, לדברי דנינו קופת הגמל להשקעה החדשה "מתקנת את העיוות שהיה בעשור האחרון", ובכך היא תיצור "שני יתרונות משמעותיים לכל אזרח: קבלת אופציה בחינם לא לשלם מס רווחי הון על כל כסף שיופקד בגמל להשקעה ושישמש לקצבה, והוספת רובד נוסף לחיסכון לגיל הפרישה, שיכול לתת מענה משמעותי לשיעור התחלופה, הנמצא במגמת ירידה". ביחס לסוגיה האחרונה, והחשובה, שמשמעותית לשמירה על יכולתו של הציבור הישראלי להזדקן בכבוד, אמר דנינו כי "זה המקום לקרוא לרגולטור להשלים את המלאכה בטיפול בשאר הגורמים למגמה שלילית של יחס התחלופה, בדגש על שריון והקפאת כספים פנסיוניים במעבר בין עבודות".

"כיום הזנב מכשכש בכלב"

בכנס הפודיום השתתפה גם רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים בקסם, שהתייחסה לסנטימנט השלילי שקיים בתקופה זו בשוקי ההון, בארץ ובעולם, ואמרה כי "כיום הזנב מכשכש בכלב. יש גם חצי כוס מלא, ולא רק חצי הכוס הריק שבו מתרכזים. מתעלמים מחצי הכוס המלא".

לדבריה, שני גורמי סיכון עיקריים העיבו על השווקים: החששות לגבי כלכלת סין ומחיר הנפט, ש"הציתו סנטימנט שלילי בשווקים, והמחירים בשוקי המניות והאג"ח מתמחרים כרגע תרחיש מאוד פסימי של גלישה למיתון".

לדברי אשכנזי, חולשת מחירי הנפט היא בעלת משמעות רבה יותר למדדי המניות, מאשר לכלכלות ארה"ב ומדינות גוש האירו. עם זאת, אמרה, "ביחס לנפט, הגרוע כנראה מאחורינו, והשפעתו מוגבלת". עוד לדבריה, "ניתן יהיה לראות את ההשלכה השלילית מהנפט על הכלכלה במשך רבעון או שניים, והכלכלה האמריקאית מתמודדת עם זה די בגבורה".

היא הרגיעה גם את החששות לגבי מצב הכלכלה הסינית. "סין עוברת שינוי מבני שמלווה בהאטת הצמיחה, ובטיפול בבועות ובחובות, והסיכוי ל'נחיתה קשה' קיים, אך אינו התרחיש המרכזי שלנו". היא הוסיפה ואמרה, כי "סין נמצאת במהלך שככלל הוא טוב. המעבר של כלכלת סין ושינוי המיקוד בה הוא סוג של הבראה, וכלכלת סין זקוקה לזה. זה אפילו מהלך חיוני לסין", תוך שהוסיפה כי לדעתה "יש התנתקות כלשהי בין הפניקה לגבי סין לבין הנתונים הכלכליים הבסיסיים של סין".

עם זאת, היא ציינה כי ערוצי "ההידבקות" במשבר בסין עבור ארה"ב ואירופה אינם זהים למצב של 2008. "לכל היותר מה שקורה בסין עלול להידרדר למשבר אזורי מוגבל ולא למפולת גלובלית, בסגנון מה שקרה ב-1998. לא מדובר במסלול של מיתון או משבר עולמי". היא סיכמה את נושא סין באומרה ש"כמו במקרה של נפט, רגישות המדדים לסין גבוהה יותר מאשר רגישות הכלכלות, לא מעט בשל הפסיכולוגיה".

אשכנזי גם הביעה אופטימיות לגבי אירופה. "להערכתי אירופה זולה. התייצבות בשווקים המתפתחים, הנפט, המדיניות של הבנק האירופי, הייצור העולמי - כל אלה יכולים להמשיך ולתמוך במניות של אירופה. אנו מאוד מאוד שליליים, וכיום יש המון הזדמנויות שנפתחו ושחבל שלא לנצל אותן".

בסיום דבריה הוסיפה אשכנזי, כי "השאלה כרגע האם הדובים חזרו ועלינו להיכנס לבונקר. לדעתי, מהאינדיקטורים עולה כי אנו במצב של תיקון ולא שוק דובי - הכי מדאיג זה המרווחים שנפתחו אבל זה לא שוק דובי. הסביבה הגלובלית מאתגרת, אך המשקיעים מתעלמים מההשלכות החיוביות של שוק הנפט במצבו, ואנו יותר מדי פסימיים".

"לא רוצה שהמטבע יפתיע"

גם בועז נגר, יו"ר קסם מדדים ויו"ר איגוד תעודות הסל, נשא דברים בכנס הפודיום של קסם מדדים ושל "גלובס". הוא התייחס לאתגרים העומדים בפני מנהלי ההשקעות "בעידן של מלחמת המטבעות", ואמר כי "אני לא רוצה שהמטבע יפתיע אותי בכניסה לשוק שמעניין אותי.

"גם בטווח השקעה של שנה, וגם בשלוש ובחמש שנים, בעידן מלחמת המטבעות ההשפעה של המטבעות ניכרת".

לדבריו, עד לא מזמן רווחה בשוק התפיסה שכאשר משקיעים במדדים בחו"ל, אין צורך לנהל את הסיכון המטבעי. זאת, לאור העובדה שלמטבע אין השפעה גדולה על התשואה לאורך זמן ולאור היעדר יכולת ממשית לנבא את התנהגות שוק המט"ח, בעוד שניבוי שוק המט"ח נתפס כשוק של ספקולנטים ולא של מנהלי השקעות.

ואולם, הוא הסביר, מלחמת המטבעות, ש"במסגרתה, מנסים הבנקים המרכזיים לייצר פיחות במטבע המקומי כדי לתמרץ את הכלכלה, הפכה את שער המטבע לגורם דרמטי שמשפיע על התשואה בהשקעות בחו"ל". הוא הצביע על הנתונים שלפיהם ביצועי המדדים המרכזיים בעולם מלמדים על פער משמעותי של עשרות אחוזים בביצועים בין תשואת המדד כשהוא חשוף למט"ח ובין תשואת המדדים ללא סיכון המטבע (מדדים מגודרים לסיכון המטבעי). "מצב זה לא הולך להשתנות בקרוב לאור העובדה שמלחמת המטבעות נמצאת עדיין בעיצומה", אמר.

לדברי נגר, "מנהלי ההשקעות נדרשים לקבל החלטה קשה - האם להשתתף במלחמת המטבעות ולבחור כיוון למטבע, או לחלופין לא להשתתף במלחמת המטבעות ופשוט לגדר את סיכון המטבע. חוכמת ההמונים, כפי שבאה לידי ביטוי בהשקעות בשוק תעודות הסל, מראה על מגמה ברורה של העדפה לגידור הסיכון המטבעי ולהימנעות מלבחור צד מנצח במלחמת המטבעות. מספר המשקיעים שמעדיפים לא לקחת צד במלחמת המטבעות עלה עם השנים".

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?