גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להיכנס לבונקר? אנחנו בתיקון, לא בשוק דובי"

רינת אשכנזי מקסם, בכנס הפודיום של "גלובס" וקסם מדדים: "מחירי המניות והאג"ח מתמחרים תרחיש מאוד פסימי" ■ עוזי דנינו, מנכ"ל אקסלנס, קרא בכנס לאוצר שלא למסמס את הרפורמה בשוק האשראי, ובועז נגר, יו"ר קסם מדדים, הדגיש את הסכנות והאתגרים של מלחמת המטבעות

רינת אשכנזי / צילום: שמעון מלול
רינת אשכנזי / צילום: שמעון מלול

"כולנו עדים לתמורות החשובות הפוקדות אותנו בתקופה האחרונה, במטרה להגביר את התחרות, במיוחד בקרב השחקנים במגזר הפיננסי. אין לי ספק שמדובר בחשיבה מעמיקה ולטווח ארוך. עד היום הסתפקנו בלחשוב לטווח קצר, ורק על הדחוף, והיוזמות האחרונות מעידות על רוח חדשה במיוחד ממשרד האוצר בכל הקשור לדחיפות ולחשיבות בטיפול בנושאים קריטיים המהותיים למשק הישראלי". כך אמר עוזי דנינו, מנכ"ל בית ההשקעות אקסלנס, שנשא דברים בכנס הפודיום של "גלובס" וחברת תעודות הסל קסם מדדים, שהתקיים אתמול.

בהמשך קרא דנינו לשר האוצר ולוועדת שטרום שלא למסמס את הרפורמה המתוכננת בשוק האשראי. "הדבר בא לידי ביטוי ברפורמת האשראי החוץ-בנקאי, אשר קורמת עור וגידים, ושאני מקווה שתישאר במתכונת המקורית - ללא שיפורים ושינויים שעלולים לעקר את מהותה", הוסיף.

עוד הוא התייחס לרפורמה חדשה שעליה הודיע האוצר ממש לאחרונה, בנוגע למתן האפשרות לניהול גמל להשקעה גם בחברות קופות הגמל, עם אפשרות לפטור ממס רווחי הון במקרה שהכסף שנחסך בכלי זה יישמר לגיל הפרישה לגמלאות ויימשך כקצבה חודשית. בהקשר זה הוא אמר, כי זו "רפורמה משמעותית", ש"אמורה לתקן עיוות שנוצר בעקבות תקנות 2008, אז ביטלו את האפשרות להשקעה הונית באמצעות מוצר הגמל, ומאידך חייבו הפרשות לטובת רובד החיסכון הפנסיוני, ובכך גרמו לכמה מגמות: ירידה משמעותית בחיסכון לטווח הביניים של שכירים ועצמאים, עד כדי מגמה מדאיגה בקרב העצמאים; עלייה משמעותית בהפרשות לקרנות פנסיה; והסטת חלק משמעותי מחסכונות הציבור להשקעות בנדל"ן, מה שתרם לעלייה המשמעותית במחירי הדיור במדינת ישראל".

המוצר החדש, שעדיין בגדר טיוטה ואינו עובדה מוגמרת, צפוי להוות תחרות לקרנות הנאמנות, לתיקים המנוהלים ולפיקדונות של הבנקים. מדובר למעשה במוצר שכבר קיים בחברות הביטוח ונקרא שם הפוליסות להשקעה, שבהן מנוהלים כ-20 מיליארד שקל. לדברי דנינו, "התשתיות והיכולות לניהול מוצר הגמל להשקעה קיימות, וכבר הוכיחו את עצמן בגופים החוץ-בנקאיים. זה בהחלט עוד מרכיב חשוב ומשמעותי בהגברת התחרות במגזר הפיננסי".

כאמור, לדברי דנינו קופת הגמל להשקעה החדשה "מתקנת את העיוות שהיה בעשור האחרון", ובכך היא תיצור "שני יתרונות משמעותיים לכל אזרח: קבלת אופציה בחינם לא לשלם מס רווחי הון על כל כסף שיופקד בגמל להשקעה ושישמש לקצבה, והוספת רובד נוסף לחיסכון לגיל הפרישה, שיכול לתת מענה משמעותי לשיעור התחלופה, הנמצא במגמת ירידה". ביחס לסוגיה האחרונה, והחשובה, שמשמעותית לשמירה על יכולתו של הציבור הישראלי להזדקן בכבוד, אמר דנינו כי "זה המקום לקרוא לרגולטור להשלים את המלאכה בטיפול בשאר הגורמים למגמה שלילית של יחס התחלופה, בדגש על שריון והקפאת כספים פנסיוניים במעבר בין עבודות".

"כיום הזנב מכשכש בכלב"

בכנס הפודיום השתתפה גם רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים בקסם, שהתייחסה לסנטימנט השלילי שקיים בתקופה זו בשוקי ההון, בארץ ובעולם, ואמרה כי "כיום הזנב מכשכש בכלב. יש גם חצי כוס מלא, ולא רק חצי הכוס הריק שבו מתרכזים. מתעלמים מחצי הכוס המלא".

לדבריה, שני גורמי סיכון עיקריים העיבו על השווקים: החששות לגבי כלכלת סין ומחיר הנפט, ש"הציתו סנטימנט שלילי בשווקים, והמחירים בשוקי המניות והאג"ח מתמחרים כרגע תרחיש מאוד פסימי של גלישה למיתון".

לדברי אשכנזי, חולשת מחירי הנפט היא בעלת משמעות רבה יותר למדדי המניות, מאשר לכלכלות ארה"ב ומדינות גוש האירו. עם זאת, אמרה, "ביחס לנפט, הגרוע כנראה מאחורינו, והשפעתו מוגבלת". עוד לדבריה, "ניתן יהיה לראות את ההשלכה השלילית מהנפט על הכלכלה במשך רבעון או שניים, והכלכלה האמריקאית מתמודדת עם זה די בגבורה".

היא הרגיעה גם את החששות לגבי מצב הכלכלה הסינית. "סין עוברת שינוי מבני שמלווה בהאטת הצמיחה, ובטיפול בבועות ובחובות, והסיכוי ל'נחיתה קשה' קיים, אך אינו התרחיש המרכזי שלנו". היא הוסיפה ואמרה, כי "סין נמצאת במהלך שככלל הוא טוב. המעבר של כלכלת סין ושינוי המיקוד בה הוא סוג של הבראה, וכלכלת סין זקוקה לזה. זה אפילו מהלך חיוני לסין", תוך שהוסיפה כי לדעתה "יש התנתקות כלשהי בין הפניקה לגבי סין לבין הנתונים הכלכליים הבסיסיים של סין".

עם זאת, היא ציינה כי ערוצי "ההידבקות" במשבר בסין עבור ארה"ב ואירופה אינם זהים למצב של 2008. "לכל היותר מה שקורה בסין עלול להידרדר למשבר אזורי מוגבל ולא למפולת גלובלית, בסגנון מה שקרה ב-1998. לא מדובר במסלול של מיתון או משבר עולמי". היא סיכמה את נושא סין באומרה ש"כמו במקרה של נפט, רגישות המדדים לסין גבוהה יותר מאשר רגישות הכלכלות, לא מעט בשל הפסיכולוגיה".

אשכנזי גם הביעה אופטימיות לגבי אירופה. "להערכתי אירופה זולה. התייצבות בשווקים המתפתחים, הנפט, המדיניות של הבנק האירופי, הייצור העולמי - כל אלה יכולים להמשיך ולתמוך במניות של אירופה. אנו מאוד מאוד שליליים, וכיום יש המון הזדמנויות שנפתחו ושחבל שלא לנצל אותן".

בסיום דבריה הוסיפה אשכנזי, כי "השאלה כרגע האם הדובים חזרו ועלינו להיכנס לבונקר. לדעתי, מהאינדיקטורים עולה כי אנו במצב של תיקון ולא שוק דובי - הכי מדאיג זה המרווחים שנפתחו אבל זה לא שוק דובי. הסביבה הגלובלית מאתגרת, אך המשקיעים מתעלמים מההשלכות החיוביות של שוק הנפט במצבו, ואנו יותר מדי פסימיים".

"לא רוצה שהמטבע יפתיע"

גם בועז נגר, יו"ר קסם מדדים ויו"ר איגוד תעודות הסל, נשא דברים בכנס הפודיום של קסם מדדים ושל "גלובס". הוא התייחס לאתגרים העומדים בפני מנהלי ההשקעות "בעידן של מלחמת המטבעות", ואמר כי "אני לא רוצה שהמטבע יפתיע אותי בכניסה לשוק שמעניין אותי.

"גם בטווח השקעה של שנה, וגם בשלוש ובחמש שנים, בעידן מלחמת המטבעות ההשפעה של המטבעות ניכרת".

לדבריו, עד לא מזמן רווחה בשוק התפיסה שכאשר משקיעים במדדים בחו"ל, אין צורך לנהל את הסיכון המטבעי. זאת, לאור העובדה שלמטבע אין השפעה גדולה על התשואה לאורך זמן ולאור היעדר יכולת ממשית לנבא את התנהגות שוק המט"ח, בעוד שניבוי שוק המט"ח נתפס כשוק של ספקולנטים ולא של מנהלי השקעות.

ואולם, הוא הסביר, מלחמת המטבעות, ש"במסגרתה, מנסים הבנקים המרכזיים לייצר פיחות במטבע המקומי כדי לתמרץ את הכלכלה, הפכה את שער המטבע לגורם דרמטי שמשפיע על התשואה בהשקעות בחו"ל". הוא הצביע על הנתונים שלפיהם ביצועי המדדים המרכזיים בעולם מלמדים על פער משמעותי של עשרות אחוזים בביצועים בין תשואת המדד כשהוא חשוף למט"ח ובין תשואת המדדים ללא סיכון המטבע (מדדים מגודרים לסיכון המטבעי). "מצב זה לא הולך להשתנות בקרוב לאור העובדה שמלחמת המטבעות נמצאת עדיין בעיצומה", אמר.

לדברי נגר, "מנהלי ההשקעות נדרשים לקבל החלטה קשה - האם להשתתף במלחמת המטבעות ולבחור כיוון למטבע, או לחלופין לא להשתתף במלחמת המטבעות ופשוט לגדר את סיכון המטבע. חוכמת ההמונים, כפי שבאה לידי ביטוי בהשקעות בשוק תעודות הסל, מראה על מגמה ברורה של העדפה לגידור הסיכון המטבעי ולהימנעות מלבחור צד מנצח במלחמת המטבעות. מספר המשקיעים שמעדיפים לא לקחת צד במלחמת המטבעות עלה עם השנים".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל